Ухвала
від 11.10.2018 по справі 32/213-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

11.10.2018Справа № 32/213-А

Господарський суд міста Києва у складі судді Щербакова С.О., за участю секретаря судового засідання Бородині В.В., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві про заміну сторони виконавчого провадження у господарській справі

за позовом Київського транспортного прокурора в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аш і Ко"

про стягнення 53 622, 33 грн.

Представники:

від прокуратури: не з'явився;

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився;

від заявника: не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Київський транспортний прокурор в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва (далі -позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аш і Ко" (далі -відповідач) про стягнення заборгованості (недоїмки) у розмірі 53 622, 33 грн.

Постановою Господарського суду міста Києва від 14.08.2007 (суддя Хрипун О.О.) позовні вимоги задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аш і Ко" (04074, м. Київ, вул. Бережанська, 6-а, код ЄДРПОУ 33400256, з будь-яких рахунків, виявлених під час виконавчого провадження) на користь Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва (04209, м. Київ, вул. Озерна, 26-А, код ЄДРПОУ 26063587, р/р 256083012611 в Головному управлінні ощадбанку по м. Києву та Київській обл., МФО 322669) суму заборгованості по внесках до Пенсійного фонду України у розмірі 53 622, 33 грн. (п'ятдесят три тисячі шістсот двадцять дві гривні 33 копійки)

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 02.04.2009 постанову Господарського суду міста Києва від 14.08.2007 скасовано. В задоволені позовних вимог Київського транспортного прокурора в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва відмовлено.

Постановою Вищого адміністративного суду України від 22.12.2011 постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 02.04.2009 скасовано, а постанову Господарського суду міста Києва від 14.08.2007 залишено без змін.

20.02.2012 на виконання постанови Господарського суду міста Києва від 14.08.2007 у справі № 32/213-А видано наказ.

28.09.2018 через відділ автоматизованого документообігу суду від Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві надійшла заява, в якій заявник просить суд замінити стягувача по виконавчому листу № 32/213-А від 20.02.2012 з Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва на Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

Розпорядженням керівника апарату Господарського суду міста Києва від 28.09.2018 № 05-23/1717 у зв'язку з звільненням судді Хрипуна О.О. проведено повторний автоматичний розподіл заяви, за результатами якого заяви передано на розгляд судді Щербакова С.О.

Статтею 338 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що процесуальні питання, пов'язані з виконанням судових рішень, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.10.2018 заяву Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві у справі № 32/213-А призначено до розгляду у судовому засіданні на 11.10.2018, зокрема зобов'язано Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві надати суду докази звернення до органу державної виконавчої служби щодо примусового виконання постанови Господарського суду міста Києва від 14.08.2007 у справі № 32/213-А (у разі наявності).

11.10.2018 через відділ автоматизованого документообігу суду від Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві надійшли документи на підтвердження того, що позивач неодноразово звертався до органу державної виконавчої служби щодо примусового виконання постанови Господарського суду міста Києва від 14.08.2007 у справі № 32/213-А, проте постановою Оболонського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції у місті Києві від 27.06.2018 ВП № 47603294 виконавчий документ № 32/213-А від 20.02.2012 повернуто стягувачу.

У дане судове засідання представники сторін та заявника не з'явились, причин неявки суду не повідомили, однак про час та місце розгляду заяви були повідомлені належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштових відправлень.

Відповідно до приписів ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Отже, розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві про заміну сторони виконавчого провадження, суд відзначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов'язків сторони у справі до іншої особи у зв'язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення.

Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв'язок матеріального і процесуального права. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників (частина 1 статті 104 Цивільного кодексу України)

Відповідно до статті 108 Цивільного кодексу України, перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Стаття 59 Господарського кодексу України визначає, що реорганізація може проводитися, шляхом: злиття, приєднання, поділу, перетворення.

У разі злиття суб'єктів господарювання усі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до суб'єкта господарювання, що утворений внаслідок злиття.

Відповідно до статті 106 Цивільного кодексу України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1055 Про деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України , постановлено реорганізувати деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом злиття окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком 1.

Так, відповідно до додатку № 1 до постанови КМУ від 16.12.2015 № 1055, Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва реорганізовано шляхом злиття в Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

В свою чергу, постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 № 203 Про утворення Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві постановлено утворити Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві, реорганізувавши шляхом злиття Правобережне, Лівобережне, Центральне об'єднані управління Пенсійного фонду України в м. Києві та головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

Згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій, 27.04.2018 внесено запис про припинення юридичної особи - Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

Таким чином, Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві є правонаступником Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва.

Відповідно до ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Суд зазначає, що доказів на підтвердження наявності відкритого виконавчого провадження, сторонами до суду не надано.

Однак, за приписами ч. 5 ст. 334 Господарського процесуального кодексу, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для здійснення заміни стягувача - Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва, на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 235, ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

2. Замінити стягувача у справі № 32/213-А Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва (04209, м. Київ, вул. Озерна, 26-А, ідентифікаційний код - 26063587) на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві (04053, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, буд. 16, ідентифікаційний код - 42098368) з виконання наказу Господарського суду міста Києва від 20.02.2012 у справі № 32/213-А.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Дата складання та підписання повного тексту ухвали: 16.10.2018.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України, ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом чи Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку, протягом десяти днів з дня її проголошення, з урахуванням вимог ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Щербаков С.О.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено17.10.2018
Номер документу77148654
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/213-а

Ухвала від 11.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 11.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні