Рішення
від 16.10.2018 по справі 925/970/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          16 жовтня 2018 року           Справа № 925/970/18                                         

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді – Васяновича А.В.,

секретар судового засідання – Козоріз О.І.,

за участі представників сторін:

від позивача – представник не з'явився,

від відповідача – представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом приватного акціонерного товариства “Деревообробний комбінат

№7”, м. Київ

до товариства з обмеженою відповідальністю “МАЙСТЕР-9”,

с. Перервинці, Драбівського району, Черкаської області

про стягнення 157 376 грн. 39 коп.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області звернулося з позовом приватне акціонерне товариство “Деревообробний комбінат №7” до товариства з обмеженою відповідальністю “МАЙСТЕР-9” про стягнення з відповідача 157 376 грн. 39 коп. боргу, з підстав неналежного виконання відповідачем умов договорів оренди нежитлового приміщення №161 та № 162 від 01 березня 2016 року.

          Ухвалою господарського суду Черкаської області від 18 вересня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Клопотання позивача про здійснення розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін задоволено. Справу вирішено розглядати у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін. Розгляд справи по суті призначено на 16 жовтня 2018 року.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, відзиву у визначений законом строк суду не надав, про дату, час і місце проведення судового засідання був належним чином повідомлений, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав суду клопотання про розгляд справи за його відсутності та про закриття провадження у справі в частині стягнення 48 716 грн. 70 коп.

Оскільки про дату, час і місце проведення судового засідання сторони повідомлені належним чином, та в зв'язку тим, що явка учасників судового провадження в судове засідання обов'язковою не визнавалась, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ч. 9 ст. 165 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити частково виходячи з наступного:

Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено господарським судом під час її розгляду, 01 березня 2016 року між публічним акціонерним товариством “Деревообробний комбінат №7” (в подальшому найменування позивача було змінено на приватне акціонерне товариство “Деревообробний комбінат №7”) (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю “МАЙСТЕР-9” (орендар) було укладено договір оренди нежитлового приміщення за №161.

Відповідно до п.1. вищезазначеного договору орендодавець зобов'язався передати орендареві за плату на певний строк у користування нежитлове приміщення у нерухомому майні для здійснення господарської діяльності.

За своєю правовою природою вищевказаний правочин є договором найму (оренди).

Згідно ч. 1 ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Пунктом 1.2. договору оренди об'єктом оренди є нежитлове приміщення загальною площею 385 кв.м., знаходиться у будівлі під номером 9, що розташована по вулиці Богатирській в місті Києві.

Згідно із додатковою угодою №1 від 01 березня 2017 року була збільшена площа нежитлового приміщення, що орендується до 462 кв.м.

Згідно із додатковою угодою №2 від 01 грудня 2017 року об'єктом оренди є нежитлове приміщення загальною площею 279 кв.м.

Згідно із пунктом 5.1. договору оренди нежитлового приміщення загальний розмір орендної плати, за передане в оренду приміщення, визначений за домовленістю орендаря та орендодавця та становить 40 грн. за 1 кв.м. на місяць, з урахуванням всіх комунальних платежів та інших витрат, встановлених організацією, що здійснює експлуатацію та утримання будинку та прибудинкової території, де знаходиться приміщення, окрім плати за користування електроенергією. Вказані суми включать суми ПДВ, що розраховуються згідно до чинного законодавства. Оплата телефонних розмов (міських, міжміських, міжнародних), послуг Інтернету, прибирання приміщення та інше, здійснюється орендарем самостійно.

Відповідно до додаткової угоди від 31 грудня 2016 року про внесення змін до договору оренди нежитлового приміщення №161 від 01 березня 2016 року змінено розмір та порядок розрахунку орендної плати, а саме п.5.1. договору викладено в наступній редакції: “Розмір орендної плати, за передане в оренду приміщення, визначений за домовленістю орендаря та орендодавця та становить 50 грн., в тому числі ПДВ, за 1 кв.м. на місяць, Витрати на комунальні послуги, опалення, електроенергію, експлуатаційні витрати та інші платежі, пов'язані з забезпеченням функціонування орендних приміщень, не входять до орендної плати.

Відшкодування орендодавцю вартості спожитих комунальних послуг, електроенергії, експлуатаційних витрат та інших платежів, пов'язаних з забезпеченням функціонування орендних приміщень здійснюється орендарем не пізніше 5 числа місяця, наступного за звітним місяцем, на підставі рахунку орендодавця. Оплата телефонних розмов (міських, міжміських, міжнародних), послуг Інтернету, прибирання приміщення, вивіз відходів власного виробництва та інше, здійснюється орендарем самостійно. Нарахування розміру орендної плати здійснюється орендарем самостійно”.

Згідно із додатковою угодою №3 від 26 лютого 2018 року про внесення змін до договору оренди нежитлового приміщення №161 від 01 березня 2016 року розмір орендної плати з 01 березня 2018 року становить 60 гри., в тому числі ПДВ, за 1 кв.м. на місяць.

Орендна плата сплачується орендарем у формі передоплати до 25 числа попереднього за звітним місяця, шляхом перерахування орендарем місячної орендної плати на поточний рахунок орендодавця (пункт 5.2. договору оренди нежитлового приміщення).

Обов'язок орендаря своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату та відшкодування за спожиту електроенергію та інші передбачені договором платежі передбачений положеннями пункту 7.2. договору оренди нежитлового приміщення.

Згідно із додатковою угодою №1/1 від 28 лютого 2017 року строк дії договору оренди був продовжений до 01 березня 2019 року.

Сторони прийшли до взаємної згоди достроково розірвати договір оренди нежитлового приміщення №161 від 01 березня 2016 року згідно із додатковою угодою №4 від 20 червня 2018 року про дострокове припинення договору оренди нежитлового приміщення №161 від 01 березня 2016 року.

Відповідно до пункту 8.1. договору оренди в день закінчення строку оренди, в тому числі і у випадках дострокового припинення строку оренди (дії договору), орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві приміщення, за актом приймання-передачі, в якому сторони зазначають стан приміщення та його склад. В день повернення приміщення орендар передає орендодавцеві ключі від приміщення та забезпечує безперешкодний доступ орендодавця до приміщення.

30 червня 2018 року орендар повернув орендодавцю нежитлове приміщення загальною площею 279 кв.м., що підтверджується копією акту прийому-передачі нежитлового приміщення від 30 червня 2018 року.

Позивач вказував, що він своїми силами та засобами здійснив демонтаж обладнання орендаря та надав йому рахунок на оплату №591 від 18 червня 2018 року (п.3 додаткової угоди №4 від 20 червня 2018 року про дострокове припинення договору оренди нежитлового приміщення №161 від 01 березня 2016 року).

Крім того між сторонами існує діючий договір оренди нежитлового приміщення №162 від 01 березня 2016 року.

Відповідно до пункту 1.2. вказаного договору об'єктом оренди є нежитлове приміщення загальною площею 44 кв.м., що знаходиться у будівлі під номером 9, що розташована по вулиці Богатирській в місті Києві.

Згідно із додатковою угодою №1 від 01 березня 2017 року була зменшена площа орендованого нежитлового приміщення до 42,8 кв.м.

Згідно із пунктом 5.1. договору оренди загальний розмір орендної плати, за передане в оренду приміщення, визначений за домовленістю орендаря та орендодавця та становить 60 грн. за 1 кв.м. на місяць, з урахуванням всіх комунальних платежів та інших витрат, встановлених організацією, що здійснює експлуатацію та утримання будинку та прибудинкової території, де знаходиться приміщення, крім плати за користування електроенергією. Вказані суми включать суми ПДВ, що розраховуються згідно до чинного законодавства. Оплата телефонних розмов (міських, міжміських, міжнародних), послуг Інтернету, прибирання приміщення та інше, здійснюється орендарем самостійно.

Відповідно до додаткової угоди від 31 грудня 2016 року про внесення змін до договору оренди нежитлового приміщення №162 від 01 березня 2016 року п.5.1. договору викладений в новій редакції: “Розмір орендної плати, за передане в оренду приміщення, визначений за домовленістю орендаря та орендодавця та становить 60 грн., в тому числі ПДВ, за 1 кв.м. на місяць, Витрати на комунальні послуги, опалення, електроенергію, експлуатаційні витрати та інші платежі, пов'язані з забезпеченням функціонування орендних приміщень, не входять до орендної плати.

Відшкодування орендодавцю вартості спожитих комунальних послуг, електроенергії, експлуатаційних витрат та інших платежів, пов'язаних з забезпеченням функціонування орендних приміщень здійснюється орендарем не пізніше 5 числа місяця, наступного за звітним місяцем, на підставі рахунку орендодавця. Оплата телефонних розмов (міських, міжміських, міжнародних), послуг Інтернету, прибирання приміщення, вивіз відходів власного виробництва та інше, здійснюється орендарем самостійно”.

Згідно із додатковою угодою №3 від 26 лютого 2018 року про внесення змін до договору оренди нежитлового приміщення №162 розмір орендної плати з 01 березня 2018 року становить 65 грн., в тому числі ПДВ, за 1 кв.м. на місяць

Згідно із додатковою угодою №1/1 від 28 лютого 2017 року строк дії договору оренди №162 був продовжений до 01 березня 2019 року.

Позивач вказував, що загальна суму заборгованості відповідача зі сплати орендної плати та інших платежів, визначених умовами договорів оренди становить 157 376 грн.. 39 грн., з урахуванням ПДВ, а саме:

•          по договору оренди нежитлового приміщення N161 від 01 березня 2016 року - 139 038 грн. 39 коп., в т.ч. ПДВ та згідно із рахунком на оплату №591 від 18 червня 2018 року та актом виконаних робіт №464 від 18 червня 2018 року - 5 070 грн., з урахуванням ПДВ;

•          по договору оренди нежитлового приміщення №162 від 01 березня 2016 року - 13 268 грн., в т.ч. ПДВ.

Сторонами були підписані акти виконання робіт (надання послуг) до договорів оренди №161 та №162 від 01 березня 2016 року, які знаходяться в матеріалах справи (а.с. 46-65).

Крім того сторонами були підписані акти звірки взаємних розрахунків станом на 30 червня 2018 року на суми 13 268 грн. 00 коп., 37 452 грн. 89 коп. та на 106 655 грн. 50 коп.

Враховуючи вищенаведене, позивач, звертаючись до суду просив суд стягнути з відповідача 157 376 грн. 39 коп. боргу зі сплати орендних платежів та комунальних витрат.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов‘язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов‘язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов‘язку не встановлений або визначений моментом пред‘явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов‘язок у семиденний строк від дня пред‘явлення вимоги, якщо обов‘язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Як зазначалося вище, орендна плата перераховується орендарем щомісячно до 25 числа попереднього за звітним місяця, відшкодування вартості комунальних послуг здійснюється не пізніше 5 числа місяця, наступного за звітним місяцем.

Оскільки борг зі сплати орендної плати та комунальних платежів, який виник за період з січня по червень 2018 року не сплачений відповідачем, то строк оплати відповідних платежів на день розгляду справи в суді настав.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму.

Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідачем всупереч ч. 1 ст. 74, ст. ст. 76, 77 ГПК України не було доведено факту своєчасного здійснення, на підставі умов договорів оренди нежитлового приміщення, розрахунку з позивачем за орендовані приміщення.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як зазначалося вище, позивач просив суд закрити провадження у справі в частині стягнення 48 716 грн. 70 коп. в зв'язку зі сплатою відповідачем боргу.

З клопотання позивача вбачається, що заборгованість відповідача станом на 12 жовтня 2018 року становить 108 659 грн. 69 коп., а саме: по договору оренди нежитлового приміщення №161 від 01 березня 2016 року в сумі 100 955 грн. 69 коп., по договору оренди нежитлового приміщення №162 від 01 березня 2016 року в сумі 7 704 грн. 00 коп.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Оскільки відповідачем було сплачено 48 716 грн. 70 коп., після звернення позивача до суду, і даний факт позивач не спростовує, то провадження у справі в частині вимог про стягнення вказаної суми слід закрити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України.

В зв'язку з чим заборгованість в розмірі 108 659 грн. 69 коп. підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в судовому порядку.

          Судові витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст. 129 ГПК України.

Згідно ч. 3 ст. 130 ГПК України якщо позивач не підтримує своїх вимог унаслідок задоволення їх відповідачем після пред'явлення позову, суд за заявою позивача присуджує стягнення понесених ним у справі витрат з відповідача.

У випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору (ч. 9 ст. 129 ГПК України).

У зв'язку з тим, що позивач просив суд стягнути з відповідача судовий збір повністю та оскільки сплата боргу відбулася після пред'явлення позову до суду, а спір виник внаслідок порушення своїх зобов'язань відповідачем, суд вважає за необхідне покласти на відповідача судовий збір в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ч. 9 ст. 129, ч. 3 ст. 130, п. 2 ч. 1 ст. 231, ст. ст. 237, 238, 240 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити частково.

2.          Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю “МАЙСТЕР-9”, вул. Л.Українки,2А, с. Перервинці, Драбівського району, Черкаської області, ідентифікаційний код 36528145 на користь приватного акціонерного товариства “Деревообробний комбінат №7”, вул. Богатирська, 9, м. Київ, ідентифікаційний код 30531566 – 108 659 грн. 69 коп. боргу зі сплати орендної плати та комунальних платежів, 2 360 грн. 64 коп. судового збору.

3.          Провадження у справі №925/970/18 в частині вимог про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю “МАЙСТЕР-9” на користь приватного акціонерного товариства “Деревообробний комбінат №7” боргу в розмірі 48 716 грн. 70 коп. - закрити.

Видати відповідний наказ після набрання рішення законної сили.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строк визначені ст. 241 ГПК України.

Рішення суду може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ІV ГПК України.

Повне рішення складено 16 жовтня 2018 року.

Суддя                               А.В.Васянович

Дата ухвалення рішення16.10.2018
Оприлюднено18.10.2018

Судовий реєстр по справі —925/970/18

Рішення від 16.10.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 18.09.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні