Рішення
від 20.09.2018 по справі 472/681/18
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/681/18

Провадження №2/472/384/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"20" вересня 2018 р. смт. Веселинове

Веселинівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Кучерявенко С.С.,

при секретарі Чорної О.В.

за участю представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Веселинове Миколаївської області справу ОСОБА_3 до ОСОБА_4 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області, ОСОБА_5 районної державної адміністрації Веселинівського району Миколаївської області, третя особа на стороні відповідачів, без права заявляти самостійні вимоги Відділ у ОСОБА_5 районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом про визнання права власності у порядку спадкування.

В обґрунтування своїх вимог вказала, що 01 серпня 2017 року помер ОСОБА_6, про що складено відповідний актовий запис №11 ОСОБА_4 сільською радою Веселинівського району.

Після смерті ОСОБА_6 відкрилася спадщина, до складу якої, зокрема, входить його право на земельні ділянки загальною площею 5,16 га : кадастровий номер 4821780600:03:000:0056, кадастровий номер 4821780600:04:000:0559 розташовані на території ОСОБА_4 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 745510.

За життя спадкодавець склав заповіт, яким все своє майно заповів ОСОБА_3

У встановлений законом шестимісячний строк позивач звернулася до Приватного нотаріуса ОСОБА_5 нотаріального округу Миколаївської області подавши заяву про прийняття спадщини, на підставі заяви та наданих документів нотаріусом 26.01.2018 року було заведено спадкову справу.

Після витоку шестимісячного строку з дня відкриття спадщини, позивач звернулася до Приватного нотаріуса ОСОБА_5 нотаріального округу Миколаївської області з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, проте нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв'язку з тим, що наданий правовстановлюючий документ про належність спадкового майна спадкодавцеві не відповідає вимогам, встановленим у ст 47 ЗУ "Про нотаріат".

При зверненні до відділу у ОСОБА_5 районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області з заявою про видачу дубліката та архівної копії держаного акту на право власності на земельну ділянку їй було роз"яснено, що управління не має можливості видати державний акт взамін зіпсованого , та рекомендовано сзернутися до суду.

Бажаючи оформити свої права власності на спадкове майно, позивач звернулась з відповідним позовом до суду та просить задовольнити позовні вимоги.

Для підтвердження зазначених обставин позивачка заявила клопотання про витребування спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_6

Ухвалою суду від 19 липня 2018 року відкрито провадження по справі та від приватного нотаріуса ОСОБА_7 ОСОБА_5 районного нотаріального округу Миколаївської області витребувано копію спадкової справи № 9/2018, заведеної після смерті ОСОБА_6

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов підтримала повністю в тому ж обсязі і з тих же підстав, просила його задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_5 районної державної адміністрації ОСОБА_2 в судовому засіданні проти задоволення позову не заперечував.

Представник відповідача ОСОБА_4 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області ОСОБА_8 в судове засідання не з'явився, до суду надійшла заява про визнання позову, щодо задоволення позову не заперечує.

Представник третьої особи на стороні відповідачів, без права заявляти самостійні вимоги Відділ у ОСОБА_5 районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області в судове засідання не з"явився, при час та місце розгляду справи був намежним чином повідомчений, причини неявки суду не повідомив.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У зв'язку з тим, що відповідачі позов визнав, суд вважає за можливе ухвалити рішення в підготовчому судовому засіданні.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи в межах заявлених вимог, та зазначених і доведених обставин, суд приходить до переконання, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 82 ЦПК України , обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно зі ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно зі ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Частиною 1 ст. 1223 ЦК України передбачено право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно з ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України , він не заявив про відмову від неї.

Частинами 1 ст. 1297 та ст. 1298 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Матеріалами справи встановлено, що 01 серпня 2017 року в с. Надбузьке Миколаївського району Миколаївської області помер ОСОБА_6, смерть якого була зареєстрована ОСОБА_4 сільською радою Веселинівського району Миколаївської області за актовим записом № 11.

Після смерті ОСОБА_6 відкрилася спадщина, до складу якої, зокрема, входить його право на земельні ділянки загальною площею 5,16 га : кадастровий номер 4821780600:03:000:0056, кадастровий номер 4821780600:04:000:0559 розташовані на території ОСОБА_4 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 745510 виданого 03 травня 2006 року та зереєстровано в Книзі записів державних актів про право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 101601000665.

Матеріалами спадкової справи № 9/2018 встановлено, що за життя ОСОБА_6 склав заповіт, який був посвідчений 13.07.2017 року заступником головного лікаря з медичної частини Миколаївського областного протитуберкульозного диспансеру ОСОБА_9 та зареєстровано в реєстрі за № 15. Зазначеним заповітом ОСОБА_6 заповів все своє майно ОСОБА_3, тобто позивачці по справі.

Тими ж матеріалами спадкової справи встановлено, що позивач прийняв спадщину після смерті ОСОБА_6

Інших спадкоємців які б прийняли спадщину судом не встановлено.

При зверненні до приватного нотаріуса ОСОБА_5 районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_7 з заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за заповітом на успадковане майно, нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв'язку з тим, що наданий правовстановлюючий документ про належність спадкового майна спадкодавцеві не відповідає вимогам, встановленим у ст 47 ЗУ "Про нотаріат".

Згідно ст. 47 ЗУ Про нотаріат для вчинення нотаріальних дій не приймаються документи, які не відповідають вимогам законодавства.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 N 7 у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно дост. 392 ЦК України , власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 16 ЦК України , що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу та що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

У відповідності до статей 1225 ЦК Україниі 131ЗК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

У відповідності дост. 1216 ЦК України , спадкування є перехід прав та обовязків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 5 ст. 1268 ЦК України передбачено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Оцінивши вказані докази у їх сукупності, суд вважає, що позивачем доведено, що померлий ОСОБА_6 був власником земельних ділянок загальною площею 5,16 га : кадастровий номер 4821780600:03:000:0056, кадастровий номер 4821780600:04:000:0559 розташованих на території ОСОБА_4 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та враховуючи те, що позивач прийняв спадщину після смерті ОСОБА_6 у встановленому законом порядку та неможливість оформлення ним своїх спадкових прав у нотаріуса через пошкодження правовстановлюючого документа, суд вбачає підстави для задоволення позовних вимог та визнання за позивачем права власності в порядку спадкування за заповітом.

На підставі вищевказаного, керуючись ст.ст. 16 , 1218 , 1223 , 1268-1270 ЦК України та ст.ст. 76 , 263-265 , 273 ЦПК України , суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_3 до ОСОБА_4 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області, ОСОБА_5 районної державної адміністрації Веселинівського району Миколаївської області, третя особа на стороні відповідачів, без права заявляти самостійні вимоги Відділ у ОСОБА_5 районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_3 право приватної власності на земельну ділянку площею 4,60 га , кадастровий номер 48217800600:03:000:0056 на підставі державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯА № 745510, яка розташована на території ОСОБА_4 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_6, який помер 01 серпня 2017 року.

Визнати за ОСОБА_3 право приватної власності на земельну ділянку площею 0,56 га , кадастровий номер 48217800600:04:000:0559 на підставі державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯА № 745510, яка розташована на території ОСОБА_4 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_6, який помер 01 серпня 2017 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач : ОСОБА_3 , зареєстроване місце проживання, ІНФОРМАЦІЯ_1 Миколаїівської област, ідентифікаційний номер НОМЕР_1

Відповідач :ОСОБА_4 сільська рада Веселинівського району Миколаївської області, зареєстроване місце знаходження: вул.Леніна,44- а Веселинівстького району Миколаївської області, ідентифікаційний код юридичної особи: 04376050.

Відповідач: ОСОБА_5 районна державна адміністрація Миколаївської області, зареєстроване місце знаходження: вул.Мозолевського,14 смт Веселинове Миколаївської області, ідентифікаційний код юридичної особи: 04056635

Третя особа: відділ у Веселинівському району Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області,зареєстроване місце знаходження: вул.Мозолевського,14 смт Веселинове Миколаївської області.

Повний текст рішення буде виготовлено 21 вересня 2018 року.

Суддя Веселинівського районного суду Миколаївської областіОСОБА_10

СудВеселинівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.09.2018
Оприлюднено18.10.2018
Номер документу77169145
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —472/681/18

Ухвала від 14.03.2019

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Рішення від 20.09.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Рішення від 20.09.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 19.07.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 06.07.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні