Рішення
від 21.09.2018 по справі 602/459/18
ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 602/459/18

Провадження № 2/602/168/2018

ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Тернопільської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" вересня 2018 р. м.Ланівці

Лановецький районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді- Костів Л.І.,

з участю сторін :

секретаря - Домчук В.І.,

позивачки - ОСОБА_1,

представника позивачки- Вальчук М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ланівці цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про стягнення аліментів на дружину, -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_1 - ОСОБА_4 звернулася до суду із позовною заявою до ОСОБА_3 про стягнення про аліментів на утримання дружини ОСОБА_1, яка перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Заявлені вимоги представник позивачки мотивує тим, що сторони перебувають в зареєстрованому шлюбі, від якого у них народилася донька. Однак, сторони уже тривалий час разом не проживають, на сьогоднішній день сім'я розпалась, дитина проживає із позивачкою і знаходиться на повному її утриманні. Позивачка на даний час не працює, оскільки перебуває в декретній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, також разом з позивачкою проживає її матір-пенсіонер - ОСОБА_5. У даний час позивачка перебуває в тяжкому матеріальному становищі, так як чоловік припинив надавати дружині матеріальну допомогу на виховання їхньої дитини. В зв'язку з цим представник позивачки просить стягнути з відповідача аліменти на утримання позивачки ОСОБА_1 в твердій грошовій сумі в розмірі 1000.00 грн щомісячно до досягнення дитиною трирічного віку.

Позивачка ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та пояснила, що відповідач працює за межами України, є особою молодого, працездатного віку та за своїм станом здоров я та матеріальним становищем має можливість сплачувати аліменти на її утримання, як дружини, яка перебуває в декретній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а тому просить позов задовольнити.

Представник позивачки - ОСОБА_4 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала з мотивів, викладених у позовній заяві, просить позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання повторно не з'явився, заяв та клопотань від нього не надходило, хоча він відповідно до ст.128 ЦПК України, вважається таким, що належним чином був повідомлений про день, час і місце розгляду справи.

21 вересня 2018 року, згідно ст.281 ЦПК України , без виходу суду до нарадчої кімнати, постановлено ухвалу про заочний розгляд справи, на підставі ст.280 ЦПК України .

В силу положень ч. 2 ст.247 ЦПК України , фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, заслухавши пояснення позивачки, представника позивачки, дослідивши докази по справі, з'ясував наступні обставини.

12 січня 2017 року Тернопільським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області зареєстровано шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_1, що підтверджується свідоцтвом про одруження серії І-ИД №135655, виданим 12 січня 2017 року Тернопільським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, актовий запис №06.

Від даного шлюбу в подружжя народилася донька ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про народження серії І-ИД №261504, виданим 09 червня 2017 року виконавчим комітетом Іванковецької сільської ради Лановецького району Тернопільської області, актовий запис №1.

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1, проживає спільно з позивачкою ОСОБА_1 в с.Іванківці Лановецького району Тернопільської області. Крім них у даному житловому будинку проживають мати позивачки - ОСОБА_5 - пенсіонер, батько позивачки - ОСОБА_7 - токар Захід-Агроінвест , що підтверджується довідкою № 182, виданою 16 квітня 2018 року Іванковецькою сільською радою Лановецького району Тернопільської області та актом обстеження матеріально-побутових умов проживання ОСОБА_1, складеного 16 квітня 2018 року комісією в складі секретаря та депутатів Іванковецької сільської ради Лановецького району Тернопільської області .

Згідно довідки №90, виданої 06 березня 2018 року Лановецьким УСЗН, ОСОБА_1 знаходиться на обліку в Лановецькому УСЗН та отримує щомісячну одноразову допомогу при народженні 1-ї дитини, яка становить за вересень 2017 року по лютий 2018 року 5160.00 грн.

Згідно пенсійного посвідчення серія ААЗ №935482, виданого 12 січня 2015 року Пенсійним фондом України, ОСОБА_5 є пенсіонером за віком, довічно.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 не працює та здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трьох років.

Згідно з ч.1 ст. 75 Сімейного кодексу України дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

Згідно ч.ч.2,4 ст.75 Сімейного кодексу України право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Відповідно до ч.ч.2, 4 ст.84 Сімейного кодексу України , дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

При визначенні розміру аліментів, суд враховує матеріальне становище платника аліментів, стан його здоров я.

Таким чином, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд вважає, що в даному випадку мають місце порушення прав позивачки, які підлягають захисту шляхом задоволення позову та стягнення з відповідача в користь позивачки аліментів на її утримання в розмірі 1000 (однієї тисячі) гривень 00 копійок щомісяця до досягнення дитиною трьох років.

Відповідно до вимог п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України слід допустити негайне виконання рішення в межах суми платежу за один місяць.

Судові витрати слід покласти на відповідача відповідно до вимог ст.141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 4 , 12 , 13 , 81 , 141, 263 , 265 , 352 , 354 ЦПК України , ст.ст. 75 , 84 , 182 Сімейного кодексу України , суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 задоволити.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3, в користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_5, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, аліменти на її утримання, як дружини, яка перебуває у декретній відпустці по догляду за дочкою ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1000 (одна тисяча) гривень щомісячно, починаючи з 18 травня 2018 року та до досягнення дитиною трирічного віку .

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_6, в користь держави судовий збір у розмірі 704 грн. 80 коп., перерахувавши його у Головне управління казначейства у м. Києві (22030106); код за ЄДРПОУ 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача: 899998; рахунок отримувача: 31211256026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106, призначення платежу: «Судовий збір за позовом представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4 до ОСОБА_3 про стягнення аліментів на дружину, Лановецький районний суд Тернопільської області, код ЄДРПОУ 02886628» .

Допустити негайне виконання рішення в межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до апеляційного суду Тернопільської області через Лановецький районний суд Тернопільської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 01 жовтня 2018 року.

Суддя: ОСОБА_8

СудЛановецький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення21.09.2018
Оприлюднено18.10.2018
Номер документу77175201
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —602/459/18

Рішення від 21.09.2018

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

Рішення від 21.09.2018

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

Ухвала від 17.07.2018

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні