Ухвала
від 11.10.2018 по справі 359/8207/18
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11.10.2018

Справа №359/8207/18

Провадження №1кс/359/2387/2018

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11жовтня 2018року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні з технічною фіксацією в приміщенні суду клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури юриста 1 класу ОСОБА_4 про проведення обшуку в кримінальному провадженні, відомості про яке 19.04.2017 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017111100000108, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, -

в с т а н о в и в :

11.10.2018 року прокурор Бориспільської місцевої прокуратури Київської області, звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку за місцем функціонування АЗС, що належить ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ» (код ЄДРПОУ 36940039) за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А.

Згідно поданого клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що до Бориспільської місцевої прокуратури Київської області надійшла заява ОСОБА_5 з приводу того, що на території Бориспільського, Переяслав-Хмельницького, Березаньського, Баришівського, Яготинського та Згурівського районів здійснюють незаконну діяльність газопровідні станції з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою що створює загрозу загибелі людей чи настання тяжких наслідків.

В ході перевірки викладених у заяві ОСОБА_5 фактів, з приводу незаконного функціонування на території Бориспільського, Переяслав-Хмельницького, Березаньського, Баришівського, Яготинського та Згурівського районів автомобільних газопровідних станцій та пунктів з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що створює загрозу загибелі людей чи настання тяжких наслідків, встановлено, що за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А функціонує АЗГС та здійснює незаконну господарську діяльність ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ» з реалізації в тому числі скрапленого газу.

04.10.2018 здійснено виїзд, за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А де виявлено АЗГС на якій здійснює свою господарську діяльність Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНКОМ-ЛПГ», ЄДРПОУ 36940039, яка на момент виїзду функціонувала та використовувала обладнання для зберігання та розповсюдження скрапленого газу.

Відповідно до наданої відповіді з Головного управління Держпраці у Київській області, дозволи ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ», ЄДРПОУ 36940039 на виконання робіт та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки за адресою: Київська обл., Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А, Головним управлінням Держпраці у Київській області не видавалися.

Крім того, відповідно до наданої відповіді з Головного управління ДСНС України у Київській області, суб`єкт господарювання ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ», ЄДРПОУ 36940039 за документами дозвільного та погоджувального характеру на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки для здійснення господарської діяльності, а саме автомобільні газові заправки за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А до Головного управління ДСНС України у Київській області не звертався.

Таким чином встановлено, що на АЗГС, яка належить ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ» та функціонує за адресою: здійснення господарської діяльності, а саме автомобільні газові заправки за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А при експлуатації може бути виявлено ряд порушень правил безпеки при експлуатації АГЗП, Державних будівельних норм газопостачання В.2.5-20-2001 (наказ Кабінету Міністрів України №285 від 15.05.2015), що в свою чергу дає достатні підстави вважати, що існує реальна загроза для життя та здоров`я людей або настання інших тяжких наслідків, внаслідок функціонування АЗС, яка належить ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ» за вищевказаною адресою.

У зв`язку з викладеним, під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження виникла необхідність у проведенні обшуку на АЗГС, що належить ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ», код ЄДРПОУ 36940039 за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А із чітким переліком, речей та документів дозвіл на вилучення яких необхідно отримати для відшукання під час проведення обшуку, а саме: машин, механізмів, установок підвищеної небезпеки для здійснення господарської діяльності щодо автомобільних газозаправочних станцій, цистерн (резервуарів) для зберігання скрапленого газу, скраплений газ, який міститься в цистернах (резервуарах), заправну колонку, електронасосні агрегати та інші машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки за допомогою яких здійснюється подача скріпленого газу, грошові кошти та товарні чеки видані за наслідками здійснення незаконної господарської діяльності, а також документи, які підтверджують право на експлуатацію вищевказаного майна та/або містять інформацію щодо отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, журнали проходження інструктажів з техніки безпеки на ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ».

Підставами для проведення обшуку є встановлення під час досудового розслідування достатніх даних вважати, що за місцем функціонування АЗС, що належить ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ», код ЄДРПОУ 36940039 за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А здійснюється використання обладнання для зберігання та розповсюдження скрапленого газу без відповідних документів (дозволів) на проведення робіт з підвищеною небезпекою, використовуються машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки та таким чином існує реальна загроза для життя та здоров`я людей або настання інших тяжких наслідків.

Разом з цим, забезпечити досягнення мети здійснення досудового розслідування та отримати перелічені речі та документи у інший спосіб, окрім як проведення обшуку за адресою здійснення незаконної господарської діяльності ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ», не можливо, оскільки вказане газозаправне обладнання є мобільним і може бути у будь який час переміщене, приховане від органу досудового розслідування.

Проведення обшуку за місцем розташування ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ» та вилучення вищевказаного майна надасть змогу органу досудового розслідування в повній мірі виконати вимоги ст. 2, 9 КПК України, а також в подальшому безперешкодно провести експертизу з дослідження причин та наслідків порушень вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 10.10.2018 суб`єктом права власності на земельну ділянку, що знаходиться за адресою: Київська обл., Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А, кадастровий номер 3220887601:01:001:0001 визначено Товариство з обмеженою відповідальністю «КОРНОР».

Речі, майно які планується відшукати, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, підлягають вивченню і в подальшому направленню для проведення експертиз, можуть бути використані як доказ, оскільки містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та осіб, які причетні до його вчинення.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розглянувши матеріали клопотання, заслухавши думку прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідност.25 КПК Українивбачається, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно ч.4ст.38 КПК Україниорган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших дій, передбачених цим кодексом

Згідно зіст. 223 КПК Українипідставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

У відповідності до вимог ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб

З матеріалів клопотання вбачається наявність підстав для проведення обшуку за місцем функціонування АЗГС, яка знаходиться за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А, що розташована на земельній ділянці з кадастровим номером 3220887601:01:001:0001 та належить ТОВ «КОРНОР».

Так, проведення обшуку надасть змогу органу досудового розслідування на виконання вимог ст. 2, 9 КПК України підтвердити чи спростувати факт можливої причетності до скоєння злочину певних осіб.

На підставі наведеного та в зв`язку з необхідністю встановлення фактичних обставин зазначених подій, відшукування інформації вчинення даного кримінального правопорушення, що у сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, добута інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити достовірні дані не можливо, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора.

Необхідність виклику в судове засідання власника нерухомого майна у суду відсутня, зважаючи на можливість розголошення таємниці слідства.

Термін дії ухвали слід визначити строком на один місяць з моменту її проголошення.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури юрист 1 класу ОСОБА_4 - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку прокурорам Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , які включені до групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42017111100000108 від 19.04.2017 та слідчим групи слідчих Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області у вказаному кримінальному провадженні, із залученням спеціалістів Головного управління Держпраці у Київській області та Головного управління ДСНС України у Київській області за місцем функціонування АЗГС, що належить ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ» (код ЄДРПОУ 36940039) за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Старе, вул. Партизанська, 24А, що розташована на земельній ділянці з кадастровим номером 3220887601:01:001:0001та належитьТОВ «КОРНОР», з метою виявлення, фіксації та вилучення речей, а саме: машин, механізмів, установок підвищеної небезпеки для здійснення господарської діяльності щодо автомобільних газозаправочних станцій, цистерн (резервуарів) для зберігання скрапленого газу, скраплений газ, який міститься в цистернах (резервуарах), заправну колонку, електронасосні агрегати та інші машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки за допомогою яких здійснюється подача скрапленого газу, грошові кошти та товарні чеки видані за наслідками здійснення незаконної господарської діяльності, а також документи, які підтверджують право на експлуатацію вищевказаного майна та/або містять інформацію щодо отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, журнали проходження інструктажів з техніки безпеки на ТОВ «ІНКОМ-ЛПГ».

Термін дії ухвали слідчого судді становить один місяць і становить до 11.11.2018 року включно.

Ухвала слідчого судді окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77189914
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/8207/18

Ухвала від 11.10.2018

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні