Рішення
від 18.10.2018 по справі 353/709/18
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/709/18

Провадження № 2/353/354/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2018 року м.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого - судді Мануляка Ю.В.,

з участю секретаря Драгомирецької О.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду м. Тлумач цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Нижнівської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області про визнання права власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди в порядку спадкування ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась в суд з позовною заявою, в якій просить визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташованими по вул. Дністерська, 61 в с. Нижнів, Тлумацького району, Івано-Франківської області. Свої вимоги обґрунтовує тим, що її матері ОСОБА_2 на праві власності належав житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані вул. Дністерська, 61 в с. Нижнів, Тлумацького району Івано-Франківської області. 11.09.2012 року ОСОБА_2 померла, після її смерті відкрилась спадщина на все належне їй на день смерті майно, яке вона ще за життя заповла їй. Позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2, так як проживала разом із ОСОБА_2 та була зареєстрована в її господарстві, вели спільне господарство, обробляли земельну ділянку, проводила похорон спадкодавця, сплачує всі необхідні платежі. Однак, ОСОБА_1 в нотаріальному порядку відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на спадкове домоволодіння.

У зв'язку з вищевказаним, позивач просить суд визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташованими за адресою: вул. Дністерська, 61 в с. Нижнів, Тлумацького району Івано-Франківської області в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2

Позивач ОСОБА_1, належним чином повідомлена про дату, час та місце в підготовче судове засідання не з'явилась, подала клопотання в якому просить справу розглянути у її відсутності, позов підтримує, просить його задовольнити.

Представник відповідача - Нижнівської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи в підготовче судове засідання не з'явився, до суду подав письмову заяву № 356/02-24 від 13.09.2018, у якій вказав, що позов визнають, не заперечують проти його задоволення та просив справу розглядати без його участі.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Згідно ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд вважає, що позов, підлягає до задоволення, виходячи з таких підстав.

Судом встановлено, що згідно виписки із погосподарської книги житловий будинок в с. Нижнів по вул. Дністерська, 61, Тлумацького району, Івано-Франківської області станом на 1991 рік числився робітничим двором, так як в ньому зареєстровані та проживали ОСОБА_2 - голова сім'ї (а.с. 11). Згідно копії технічного паспорту від 05.04.2018 року житловий будинок, господарські будівлі та споруди, що розташовані за адресою: вул. Дністерська, 61 в с. Нижнів, Тлумацького району Івано-Франківської області, побудовані у період з 1938 року по 1971 рік, а огорожа у 2000 році (а.с. 5-8).

Відповідно до п. 3.1. листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування від 16.05.2013 року, при вирішенні питань щодо визнання права власності на житлові будинки у порядку спадкування, записи у погосподарських книгах оцінюються у сукупності із іншими доказами.

У п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду від 22 грудня 1995 року № 20 із змінами Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності зазначено, що вирішуючи спори про право приватної власності на майно, суди повинні виходити з того, що відповідно до ст. 13 Закону України Про власність об'єктами права приватної власності є жилі будинки, квартири, предмети особистого користування, дачі, садові будинки, предмети домашнього господарства, продуктивна і робоча худоба, земельні ділянки, насадження на земельній ділянці, засоби виробництва, вироблена продукція, транспортні засоби, грошові кошти, акції, цінні папери, а також інше майно споживчого і виробничого призначення, набуті з передбачених законом підстав.

Відповідно до вимог ст. ст. 123, 126 ЦК Української РСР (в ред. від 18 липня 1963 року) та п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України N 3 від 02 березня 1973 року № 3 "Про судову практику в справах про поділ колгоспного двору і виділ з нього", розмір частки колишнього члена колгоспного двору в спільному майні, що належить дворові і збереглося після його перетворення в господарство робітників та службовців (якщо на час припинення існування двору цей член не втратив права на неї), встановлюється згідно зі ст.123 ЦК Української РСР. Тому при поділі майна, яке є спільною власністю колгоспного двору, суди повинні виходити з принципу рівності часток усіх колишніх членів двору, в тому числі непрацездатних і неповнолітніх. Майно, придбане після перетворення колгоспного двору в господарство робітників чи службовців, підлягає поділу за нормами, що регулюють поділ спільної часткової власності або спільної сумісної власності подружжя.

Отже, ОСОБА_2 належало майно господарського двору, розташованого за адресою: вул. Дністерська, 61 в с. Нижнів, Тлумацького району, Івано-Франківської області, оскільки ОСОБА_2 станом на 1991 рік була його єдиним членом.

11.09.2012 року ОСОБА_2 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.13). Ще за життя ОСОБА_2 (мати) посвідчила на ім'я ОСОБА_1 (позивач) заповіт, яким заповіла їй все належне їй на день смерті майно, що підтверджується копією заповіту від 08.04.2008 року (а.с. 12).

В силу ст. 1268 ЦК України (в редакції 2003 р.), спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або її не прийняти. Відповідно до ст.ст. 1268, 1269 ЦК України (в редакції 2003р.), діями, які свідчать про прийняття спадщини після смерті спадкодавця вважається: постійне проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини або подача спадкоємцем у шестимісячний термін заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори.

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІІ-ФЮ № 766595 від 18.10.1958 року (а.с. 15), її батьками вказано ОСОБА_4 та ОСОБА_2. 09.01.1983 року ОСОБА_3 (позивач) та ОСОБА_5 уклали шлюб та їй було присвоєно прізвище Чумакова , яке після розірвання шлюбу вона не змінювала (а.с. 16,17) .

Позивач прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_2, оскільки постійно проживала та була зареєстрована разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що підтверджується довідкою № 615 від 03.07.2018 року, виданою Нижнівською сільською радою Тлумацького району Івано-Франківської області (а.с. 10).

Дані обставини підтверджуються копією спадкової справи № 64/2017 від 16.08.2017 року, заведеної державним нотаріусом ОСОБА_6 Тлумацької державної нотаріальної контори Івано-Франківської області після смерті ОСОБА_2, з якої вбачається, що ОСОБА_7 є єдиним спадкоємцем в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2, інших спадкоємців в порядку спадкування за законом чи за заповітом немає.

Отже, на момент звернення до суду позивач правомірно претендує на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташованими за адресою: вул. Дністерська, 61 в с. Нижнів, Тлумацького району Івано-Франківської області.

Позивачу в нотаріальному порядку відмовлено в оформленні спадщини за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташованими вул. Дністерська, 61 в с. Нижнів, Тлумацького району Івано-Франківської області, після смерті ОСОБА_2, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на житловий будинок, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії, виданою державним нотаріусом ОСОБА_6 Тлумацької державної нотаріальної контори Івано-Франківської області №49/02-31/02-31 від 26.01.2018 (а.с. 14).

Зазначені обставини перешкоджають позивачу належним чином оформити право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників. Оскільки таке становище має місце по даній справі, суд вважає встановленими обставини, викладені позивачем в позовній заяві на обгрунтування своїх вимог.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

За встановлених судом обставин, позов, з врахуванням уточнених позовних вимог, слід задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

При такому вирішенні позову, враховуючи те, що відповідач визнав позов до початку розгляду справи по суті, позивачу слід повернути 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні позову, а саме: 384 грн. 11 коп.

На підставі ст.ст. 316-319, 391, 392, 1216 - 1222, 1268 ЦК України (в редакції 2003 року), керуючись ст. ст. 13, 82, 142, 200, 206, 247, 263-265, 268, 273, 354-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташованими за адресою: вул. Дністерська, 61 в с. Нижнів, Тлумацького району Івано-Франківської області в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2.

Повернути ОСОБА_1 сплачений нею по квитанції № 40.49.1/16693494 від 03.07.2018 року судовий збір в розмірі 50 відсотків, а саме в сумі 384 (триста вісімдесят чотири) гривні 11 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складенння до суду апеляційної інстанції через Тлумацький районний суд Івано-Франківської області. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, паспорт серії СС 614789, жителька вул. Дністерська, 61, с. Нижнів, Тлумацький район, Івано-Франківська область.

Відповідач: Нижнівська сільська рада Тлумацького району Івано-Франківської області, адреса: вул. Дністерська, 10, с. Нижнів, Тлумацького району, Івано-Франківської обл., код ЄДРПОУ 04357012.

Суддя Мануляк Ю.В.

Дата ухвалення рішення18.10.2018
Оприлюднено19.10.2018
Номер документу77200805
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —353/709/18

Рішення від 18.10.2018

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Мануляк Ю. В.

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Мануляк Ю. В.

Ухвала від 22.08.2018

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Мануляк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні