Ухвала
від 02.10.2018 по справі 569/18369/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/18369/18

У Х В А Л А

02 жовтня 2018 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань Слакві- ОСОБА_2 , з участю слідчого Рівненського ВПГУНП вРівненській області ОСОБА_3 розглянувши клопотання про проведення обшуку у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 366 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Рівненського міського суду надійшло клопотання слідчого Рівненського ВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Рівненської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку за адресою фактичного здійснення діяльності ТОВ «Західсервіс» м. Рівне, вулиця Кавказька, будинок, 9а, офіс 101, з метою відшукання та вилучення документів, щодо проведених протягом 2017-2018 років фінансово-господарських операцій між ТОВ «Західсервіс», ТОВ «Бізком» та іншими учасниками, а саме договори з додатками до них, податкові накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, акта прийому-передачі, акти виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські документи щодо проведених розрахунків, документа щодо якості товарів, та інші документи, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків, документи, чорнові записи, чорнову бухгалтерію, які свідчать, можуть свідчити, про фактичну реалізацію товарів ТОВ «Західсервіс», ТОВ «Бізком» для громадян, суб`єктів господарювання, у тому числі за готівкові кошти, документа (на паперових та електронних цосіях), предмети, печатки та штампи, які можуть свідчить про вчинення злочину, незаповнені документи із відтисками печаток та штампів, чорнові записи, чорнову бухгалтерію, засоби електронного зв`язку, технічні засоби (у тому числі комп`ютерної техніки, ШВ - накопичувані, флеш карти, інше), та інші предмети і речі, що свідчать про внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів особами ТОВ «Західсервіс», ТОВ «Бізком» на яких містяться документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Західсервіс», ТОВ «Бізком», які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню, грошові кошти, речі та цінності, які здобуті злочинним шляхом, чекові книжки, платіжні картки та інші платіжні документи, а також засоби доступу до банківських рахунків, які використовувалися в злочинній схемі, інші документи, речі, предмети, які свідчать про вчинення злочину, про осіб якими вчинено злочин та які причетні до вчинення злочину, які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню, а також інші речі, що мають відношення до вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання вказав, що 05.03.2018 року до СВ Рівненського ВП ГУНП в Рівненській області від ГУ ДФС у Рівненській області надійшло повідомлення про виявлення кримінального правопорушення. Так, працівниками оперативного управління ГУ ДФС у Рівненській області проведено відпрацювання з питань дотримання вимог податкового законодавства службовими особами ТОВ «Візком» (код ЄДРПОУ 39678630, податкова адреса: м. Рівне, вул. Віденська, буд. 39 оф. 210).

ТОВ «Візком» перебуває на обліку в ДПІ у м. Рівне ГУ ДФС у Рівненській області. Основним видом діяльності - діяльність посередників у торгівлі паливом, рудами, металами та промисловими харчовими продуктами.

За період відпрацювання відповідальним за здійснення фінансово-господарської діяльності був директор (одноосібний засновник) - ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ), який призначений на посаду 03 травня 2017 року.

За результатами проведеного відпрацювання встановлено факти невідповідності кількості придбаних та реалізованих товарів ТОВ «Візком» за травень 2017 року - січень 2018 року, а саме:

- реалізовано селітри аміачної - 2 851,8 т., придбано - 2 409,7.;

- реалізовано змішаного сухого добрива - 992,3 т., придбано 111,7 т.;

- реалізовано калію хлористого - 40,2 т., придбано - 1,0 т.;

- реалізовано металопластикові конструкції -1 978 кв.м., придбано - 344,4 кв.м.;

- реалізовано вугілля - 349,5 т., придбано - 346 т.;

- реалізовано цементу - 842,8 т., придбано - 137,4 т,

що може свідчити про безтоварність вказаних господарських операцій або здійснення авансових розрахунків за майбутню поставку таких товарно-матеріальних цінностей.

Вищеописана інформація підтверджується результатами опрацювання узагальненої податкової інформації щодо ТОВ «Візком» за №1028/7/17-00-12-01-9 від 28.02.2018 р., зібраної ГУ ДФС у Рівненській області за звітний період травень 2017 року - січень 2018 року.

Загальна сума по проьедених фінансово-господарських операціях ТОВ «Візком» в період травень 2017 року - січень 2018 року становить:

- щодо придбання ТМЦ - 110 149 тис. грн. (в т.ч. ПДВ - 18 358 тис. грн.);

- щодо реалізації ТМЦ - 106 348 тис. грн. (в т.ч. ПДВ - 17 724 тис. грн.).

Правова кваліфікація кримінального правопорушення - складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів - 4.1 ст. 366 КК України

За даними АІС «Податковий блок» встановлено, ТОВ «Візком» перебуває на податковому обліку в ДПІ у м. Рівному ГУ ДФС у Рівненській області; основний вид діяльності - «діяльність посередників у торгівлі паливом, рудами, металами та промисловими харчовими речовинами»; податкова адреса підприємства: м. Рівне, вул. Відінська, буд. 39, оф. 210).

За результатами проведеного відпрацювання фінансово-господарської діяльності ТОВ «Візком» встановлено факти невідповідності кількості придбаних та реалізованих товарів підприємством за травень 2017 року - січень 2018 року, тобто перевищення обсягів реалізованих товарних позицій над обсягами придбаних.

Діяльність ТОВ «Візком» направлена на неправомірне формування податкової «вигоди» - податкового кредиту з ПДВ для підприємств-покупців по ланцюгу постачання товарів (робіт та послуг), шляхом документального оформлення в обліках підприємства нібито здійснення значного обсягу господарських операцій щодо реалізації товарів (без фактичного їхнього постачання), при цьому не маючи наявного трудового ресурсу, власних або орендованих складських приміщень, угод зберігання ТМЦ, власних чи орендованих фондів, необхідних для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства.

Причетними до фінансово-господарської діяльності ТОВ «Візком» є:

- ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ), з 03 травня 2017 року є директором ТОВ «Візком». ОСОБА_5 одноосібно підписує усю податкову звітність підприємства, а також податкові накладні, які реєструються в «Єдиному державному реєстрі податкових накладних». ОСОБА_5 повністю підконтрольний (підпорядкований) ОСОБА_6 і виконує роль «номінального» керівника ТОВ «Візком»;

- ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 ; уродженець м. Дубно, Рівненської області; зареєстрований: АДРЕСА_2 ) - являється «фактичним» власником ТОВ «Візком». ОСОБА_6 здійснює усі дії пов`язані із фактичним веденням ТОВ «Візком» фінансово-господарської діяльності (управління підприємством, пошуком контрагентів, прийомом та звільненням працівників). Тобто ОСОБА_6 є фактичним керівником ТОВ «Візком».

Крім цього встановлено, що ОСОБА_6 підконтрольний інший суб`єкт господарювання, а саме:

- ТОВ «Західсервіс» (код ЄДРПОУ 35749943; податкова адреса: м. Рівне, вул. Кавказька, буд. 9-А, офіс 101; перебуває на податковому обліку у ДПІ у м. Рівному ГУ ДФС у Рівненській області, основний вид діяльності - «оптова торгівля хімічними продуктами». Директор - ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_3 ). Вказане підприємство підконтрольне ОСОБА_6 через засновника - ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ; РНОКПП НОМЕР_4 ; уродженець м. Дубно, Рівненської області; зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 ; з 09 листопада 2017 року засновник ТОВ «Західсервіс»). ОСОБА_8 повністю підконтрольний (підпорядкований) ОСОБА_6 , є його племінником і виконує роль «номінального» засновника ТОВ «Західсервіс».

Проведеним відпрацюванням фінансово-господарської діяльності ТОВ «Візком» за травень 2017 року - січень 2018 року та ТОВ «Західсервіс» за грудень 2017 - лютий 2018 року встановлено, що діяльність вказаних товариств спрямована на неправомірне формування податкової вигоди для підприємств-покупців товарів від ТОВ «Візком» та ТОВ «Західсервіс», відображення в податковому обліку «безтоварних» господарських опеЬацій по ніби-то реалізації товарів та маніпулюванням показниками податкової звітності. Крім цього встановлено, що у січні 2018 року прослідковується спад активної діяльності ТОВ «ІБізком», на противагу чому починає активно «працювати» ТОВ «Західсервіс».

Також встановлено, що податкова звітність та податкові накладні ТОВ «Візком» та ТОВ «Західсервіс» подаються до податкових органів, реєструються в «Єдиному державному

реєстрі податкових накладних» із однієї ІР-адреси. ( НОМЕР_5 ), що вказує на одне місце ведення бухгалтерії вказаних СГД при різни податкових адресах: вул. Віденська, буд. 39 та вул. Кавказька, буд. 9-А у м. Рівному відповідно.

Проведеним аналізом господарської діяльності ТОВ «Бізком» та ТОВ «Західсервіс» встановлено:

- вказані підприємства купують однотипну продукцію (цукор, цемент, щебінь, олива індустріальна, паливо-мастильні матеріали, металопластикові контрукції, мінеральні та хімічні добрива, інші) в основній частині у одних і тих же постачальників, а саме: ТОВ «Прод-Експо» (код ЄДРПОУ 39870085), ТОВ «Агролюкс-ЄС» (код ЄДРПОУ 40214143) та інших.

- ТОВ «Бізком» та ТОВ «Західсервіс» проводять «сумнівні» фінансово-господарських операцій щодо купівлі-продажу товарів (цукру, гречки, рису, добрив, тощо) одне в одного з метою накопичення податкового кредиту з ПДВ для ТОВ «Західсервіс» та подальшого його формування для ряду інших суб`єктів господарювання реального сектору економіки;

Тобто, виходячи з викладеного, ОСОБА_6 є «реальним» або «фактичним» керівником вищевказаних суб`єктів господарювання, а службові особи даних СГД, а саме: ОСОБА_5 та ОСОБА_8 є лише «номінальними» керівниками, які повністю підпорядковані (підконтрольні) ОСОБА_6 і займають посади директора та засновника відповідно для убезпечення ОСОБА_6 від відповідальності за порушення норм податкового законодавства в ході здійснення ТОВ «Бізком» та ТОВ «Західсервіс» фінансово-господарської діяльності.

Враховуючи те, що діяльність ТОВ «Бізком» та ТОВ «Західсервіс» має однотипний характер, вказані підприємства підконтрольні одній особі - ОСОБА_6 , підприємства постачальники та покупців в основній частині співпадають, податкова звітність ТОВ «Бізком» та ТОВ «Західсервіс» подається з однієї ІР-адреси (одного місця), можна зробити висновок, що СОВ «Бізком» та ТОВ «Західсервіс» є інструментами «транзитно- конвертаційної» групи, діяльність якої спрямована на мінімізацію податкових навантажень для підприємств-покупців, тобто «вигодонабувачів», шляхом неправомірного формування податкового кредиту з ПДВ та витрат з податку на прибуток підприємств.

Проведеними заходами встановлено, що документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Бізком» та ТОВ «Західсервіс», технічні засоби збереження інформації, чорнові записи та комп`ютерна техніка, які можуть свідчити про вчинення злочину направленого на умисне ухилення від Сйлати податків ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та іншими особами причетними до вчинення кримінального правопорушення, можуть знаходитись за наступними адресами та місцями:

- м. Рівне, вул. Кавказька, буд. 9а, офіс 101 - податкова адреса ТОВ «Західсервіс», за якою в ході неодноразових виходів було встановлено «номінального» та «фактичного» директора ТОВ «Бізком» - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ;

- АДРЕСА_4 - адреса фактичного проживання директора ТОВ «Бізком» ОСОБА_5

- м. Рівне, Незалежності майдан, буд. 5, квартира 5 - адреса проживання фактичного директора ТОВ «Західсервіс» та ТОВ «Бізком» ОСОБА_6 .

Згідно безкоштовного запиту з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань власником офісу №101, що знаходиться за адресою: м. Рівне вул. Кавказька, 9а є територіальна громада міста Рівного в особі Рівненської міської ради.

Підсумовуючи викладене, є підстави вважати, що за адресою фактичного здійснення діяльності ТОВ «Західсервіс»: м. Рівне, вул. Кавказька, буд. 9а, офіс 101 знаходяться документи, що мають відношення до вчинення кримінального правопорушення.

Житло чи інше володіння особи, або частину житла чи інвіюго володіння особи, де планується проведення обшуку: офісне приміщення де фактично здійснює свою діяльність ТОВ «Західсервіс» (ЄДРПОУ 35749943) та знаходиться за адресою: м. Рівне, вулиця Кавказька, будинок 9а, офіс 101.

Відповідно доінформаційної довідкиз ЄдиногоДержавного реєструюридичних осіб,фізичних осіб-підприємцівта громадськихформувань,щодо об`єктанерухомого майназа адресою:м.Рівне,вулиця Кавказька,будинок,9а,офіс 10-є інформаціяпро те,що власникомзазначеної нерухомості являється територіальна громада міста Рівного в особі Рівненської міської ради, тому слідчий просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив суд його задовольнити з підстав наведених у ньому.

Заслухавши слідчого в судовому засіданні, дослідивши надані матеріали клопотання, суд дійшов висновку, що у задоволенні клопотання слід відмовити з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Враховуючи, що слідчий не довів належними доказами достатні підстави для проведення обшуку, слідчий суддя вважає за необхідне у задоволенні клопотання відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого Рівненського ВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 про проведення обшуку за адресою фактичного здійснення діяльності ТОВ «Західсервіс» м. Рівне, вулиця Кавказька, будинок, 9а, офіс 101, з метою відшукання та вилучення документів, щодо проведених протягом 2017-2018 років фінансово-господарських операцій між ТОВ «Західсервіс», ТОВ «Бізком» та іншими учасниками, а саме договори з додатками до них, податкові накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, акта прийому-передачі, акти виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські документи щодо проведених розрахунків, документа щодо якості товарів, та інші документи, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків, документи, чорнові записи, чорнову бухгалтерію, які свідчать, можуть свідчити, про фактичну реалізацію товарів ТОВ «Західсервіс», ТОВ «Бізком» для громадян, суб`єктів господарювання, у тому числі за готівкові кошти, документа (на паперових та електронних цосіях), предмети, печатки та штампи, які можуть свідчить про вчинення злочину, незаповнені документи із відтисками печаток та штампів, чорнові записи, чорнову бухгалтерію, засоби електронного зв`язку, технічні засоби (у тому числі комп`ютерної техніки, ШВ - накопичувані, флеш карти, інше), та інші предмети і речі, що свідчать про внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів особами ТОВ «Західсервіс», ТОВ «Бізком» на яких містяться документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Західсервіс», ТОВ «Бізком», які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню, грошові кошти, речі та цінності, які здобуті злочинним шляхом, чекові книжки, платіжні картки та інші платіжні документи, а також засоби доступу до банківських рахунків, які використовувалися в злочинній схемі, інші документи, речі, предмети, які свідчать про вчинення злочину, про осіб якими вчинено злочин та які причетні до вчинення злочину, які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню, а також інші речі, що мають відношення до вчинення кримінального правопорушення - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.10.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу77213084
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —569/18369/18

Ухвала від 02.10.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні