Рішення
від 19.10.2018 по справі 618/688/18
ДВОРІЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 618/688/18

Провадження № 2/618/198/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2018 року Дворічанський районний суд Харківської області в складі головуючого - судді Рябоконь Є. А., при секретарі судового засідання Кучеренко О. І., розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в смт Дворічна справу № 618/688/18, провадження № 2/618/198/18 за позовом ОСОБА_1, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, до ОСОБА_2, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, про визнання батьківства , третя особа: Куп янський міськрайонний відділ ДРАЦС ГТУЮ у Харківській області, юридична адреса: 63701, Харківська область, м. Куп янськ, вул. 1 Травня, 14-Б, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання батьківства , третя особа: Куп янський міськрайонний відділ ДРАЦС ГТУЮ у Харківській області, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що з 2007 року вона зустрічалася з відповідачем ОСОБА_2 Він заявляв, що одружиться з нею. Про це знали її та його батьки, а також інші спільні друзі. Після чого вони стали проживати разом однією сім єю. У лютому 2009 року вона завагітніла, про що знав ОСОБА_2, який її запевняв, що вони будуть проживати разом і ростити їх спільну дитину. Весною 2009 року ОСОБА_3 засватали. Вони стали готовувати будинок до спільного проживання, робили ремонт, вели спільне господарство. 13 листопада 2009 року у них народилася донька. ОСОБА_2 забрав їх з пологового будинку, визнав себе батьком дитини і вони продовжували проживали разом. Через деякий час ОСОБА_2 повідомив, що одружуватися не буде та дитину записувати на себе також не буде, оскільки покохав іншу дівчину. 18 листопада 2009 року ОСОБА_3 отримала свідоцтво про народження дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, де в графі Батько записаний з її слів ОСОБА_5 відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. В зв язку з тим, що ОСОБА_2 відмовляється реєструвати батьківство своєї дочки, вона вимушена звернутися до суду.

В підготовче засідання позивач ОСОБА_3 не з явилася, надавши заяву, в якій підтримала позовні вимоги, просила суд задовольнити позовні вимоги та розглянути справу в її відсутність.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче засідання не з явився, надавши заяву, в якій позовні вимоги визнав, не заперечував проти їх задоволення, просив розглянути справу в його відсутність.

Представник третьої особи - начальник відділу Куп янського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області ОСОБА_6 в судове засідання не з явилася, надавши до суду заяву, в якій не заперечувала проти задоволення заяви ОСОБА_3 та просила справу розглянути за відсутності представника відділу.

За результатами підготовчого провадження на підставі повідомлених позивачем обставин справи, наданих нею доказів, встановлені такі фактичні обставини та спірні правовідносини.

Згідно свідоцтва про народження серії 1-ВЛ № 187237 від 18.11.2009, ОСОБА_4 народилася 13 листопада 2009 року, її батьками значаться: батько - ОСОБА_5, мати - ОСОБА_1.

Відповідно до актового запису про народження № 38 від 18 листопада 2009 року, батьком ОСОБА_4 значиться ОСОБА_5, відомості про якого зазначені на підставі заяви матері ОСОБА_1.

Згідно довідки Дворічанської селищної ради Дворічанського району Харківської області від 03.07.2018 № 1646, ОСОБА_4 зареєстрована за однією адресою зі своєю матір ю ОСОБА_3 в смт Дворічна, вул. Н-Набережна, 26 Дворічанського району Харківської області.

Батько дитини ОСОБА_5був записаний за вказівкою матері згідно ч. 1 ст. 135 СК України, оскільки дитина була народжена матір'ю, яка не перебувала у шлюбі, а спільна заява батьків до органу ДРАЦСу не подавалася.

Згідно п. 4 Постанови № 3 Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 р. «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів » , справи про визнання батьківства суд розглядає у позовному провадженні. У таких справах позови осіб, зазначених у ч. 3 ст. 128 СК, приймаються до судового розгляду, якщо, зокрема, немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду і запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень учинено за прізвищем матері, а ім'я та по батькові дитини записано за вказівкою матері (ч. 1 ст. 135 СК).

Згідно ч. ч. 3, 4 ст. 128 СК України, позов про визнання батьківства може бути пред'явлений, зокрема, матір'ю. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Відповідно до положень ч. ч. 1, 2 ст. 128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Підставою для визнання батьківства є будь - які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до ЦПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 129 Конституції України, суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права . Основними засадами судочинства є, зокрема, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до п. 1) ч. 3 ст. 2 ЦПК України, однією з основних засад (принципів) цивільного судочинства є верховенство права.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 ЦПК України, суд при розгляді справ керується принципом верховенства права.

Згідно з ч. ч. 1 - 4 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

У відповідності до частини 1 статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках .

Згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь - які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом .

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників

Згідно з ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

При цьому, відповідно до вимог ч. 2 ст. 206 ЦПК України суд роз'яснює відповідачу наслідки визнання позову, передбачені ч. 4 цієї статті.

Судом встановлено, що визнання відповідачем пред'явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Керуючись ст. ст. 128, 135 СК України, ст. ст. 2, 4, 5, 10, 11, 12, 13, 81, 82, 89, 200, 206, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354, п. 15.5) розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_5, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, батьком ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_6, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_7.

Зобов язати Куп янський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області внести зміни до актового запису про народження № 38 від 18 листопада 2009 року, складеного відділом реєстрації актів цивільного стану Дворічанського районного управління юстиції Харківської області, про народження ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_6 , і записати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, громадянина України, батьком ОСОБА_4 .

Анулювати видане 18 листопада 2009 року відділом реєстрації актів цивільного стану Дворічанського районного управління юстиції Харківської області свідоцтво про народження ОСОБА_4 серії 1-ВЛ № 187237 від 18.11.2009 і видати нове свідоцтво про народження згідно з цим рішенням.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Дворічанський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя Є. А. Рябоконь

СудДворічанський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.10.2018
Оприлюднено22.10.2018
Номер документу77225395
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —618/688/18

Ухвала від 19.12.2018

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Рябоконь Є. А.

Рішення від 19.10.2018

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Рябоконь Є. А.

Ухвала від 02.10.2018

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Рябоконь Є. А.

Ухвала від 02.10.2018

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Рябоконь Є. А.

Ухвала від 10.08.2018

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Рябоконь Є. А.

Ухвала від 26.07.2018

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Рябоконь Є. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні