Ухвала
від 09.10.2018 по справі 607/19312/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.10.2018 Справа №607/19312/18

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі клопотання слідчого СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 погоджене прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017211180000018 від 07.04.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України із клопотанням про тимчасовий доступ до документів, перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (МФО банку НОМЕР_1 ) АДРЕСА_1 ,та стосуються інформації про рух коштів по рахунках № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 , яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 з дати відкриття по даний час.

Слідчий проситьпровести розглядклопотання завідсутності представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у володінні якого знаходяться вказані у клопотанні речі та документи, оскільки є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів у володінні якої вони знаходяться.

У відповідності до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась із клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просить його задовольнити.

Як зазначено у клопотанні, Встановлено, що згідно рапорту оперуповноваженого ВКЗЕ УСБ України в Тернопільській області А.Чекрія від 5 квітня 2017 року за №69/8-1840, посадові особи ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », діючи за попередньою змовою, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно привласнюють кошти внаслідок зловживань під час проведення публічних закупівель із суб`єктами господарювання.

Зокрема, службові особи ВАТ з жовтня 2017 року по січень 2018 року, забезпечили перемогу у конкурсних торгах обленерго ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ФОП ОСОБА_6 , з представниками яких проводили попередні зустрічі, з метою укладання усних домовленостей щодо завищення вартості товарів та послуг, технічних вимог до предмета закупівлі, а також узгодження кваліфікаційних критеріїв та переліку необхідних документів. В подальшому, тендерна документація формувалась на основі попередніх домовленостей з підконтрольними СГД, що забезпечувало беззаперечну перемогу останніх у тендерах, на загальну суму понад 61 млн. грн.

Крім того, помічник голови правління ВАТ з координації та контролю енергозбутової роботи РЕМ ОСОБА_7 здійснює контроль за діяльністю ПП « ОСОБА_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), які протягом 2015-2018 років освоїли інвестиційних коштів ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у загальній сумі понад 300 млн. грн.

Так, у 2018 році ПП « ОСОБА_5 » буде освоювати кошти інвестиційної програми «Тернопільобленерго» на будівництво та модернізацію електричних мереж, у розмірі 58,6 млн. грн. Також, ОСОБА_7 координує фінансово-господарську діяльність ПП « ОСОБА_8 », працівником якого є ОСОБА_9 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 ), який паралельно здійснює підприємницьку діяльність як ФОП, і через банківські рахунки якого, вищевказані афілійовані підприємства ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ймовірно здійснюють розтрату (привласнення) державних коштів ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Також, встановлено, що інженер групи з організації закупівлі товарів, робіт і послуг ВАТ ОСОБА_10 , сприяла у забезпечені перемоги ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у тендерній процедурі на закупівлю автомобільного гідравлічного підйомника, ціна якого складає 3 млн. грн. Крім того,

ОСОБА_10 до оголошення закупівлі підйомника, формувала тендерну документацію на основі пропозиції, наперед отриманої від представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а також у технічних вимогах до предмета закупівлі за погодженням з працівником « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було визначено конкретний вид та технічні характеристики техніки.

Крім того, 30.01.2018 « ІНФОРМАЦІЯ_4 » здійснило закупівлю дерев`яних опор у ФОП ОСОБА_6 на загальну суму 130,5 тис. грн. Проте, проведеним порівняльним вивченням встановлено, що тендерна вартість опор значно завищена, ринкова вартість становить 63,3 тис. грн. У 2017 ВАТ придбало у ОСОБА_6 , за аналогічною схемою дерев`яні опори на суму 510 тис. грн.

Також, встановлено, що згідно електронної системи публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_7 », 19 лютого 2018 року ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » оголосило відкриті торги на закупівлю робіт по технічному переоснащенні повітряних та кабельних ліній електропередач, модернізація підстанцій в населених пунктах області, очікувана вартість яких складає 47 492 512, 00 грн.

Зокрема, переможцем вказаного тендеру 12 березня поточного року визначено ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », яке протягом 2015-2017 років освоїло коштів «Тернопільобленерго» у загальній сумі понад 142,2 млн. грн.

Поряд із тим, задокументовано факт, проведення до моменту оголошення переможця вищезазначеної тендерної процедури, технічного переоснащення повітряних та кабельних ліній електропередач, що знаходяться у с. Ігровиця, Тернопільського р-н. (яківизначено удодатку 3тендерної документації (технічні вимоги до предмету закупівлі), силами та засобами працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що свідчить про те, що керівництву ВАТ наперед було відомо про переможця оголошених відкритих торгів.

Матеріалами кримінального провадження встановлено, що ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 , яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , ІПН: НОМЕР_4 , використовує наступні банківські рахунки:

-рахунок № НОМЕР_2 , відкритий 03.01.2015 у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО банку НОМЕР_1 (національна валюта);

-рахунок № НОМЕР_3 , відкритий 02.12.2013 у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО банку НОМЕР_1 (національна валюта);

Інформація про рух коштів ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 , що є банківською таємницею, містять відомості, які необхідні для об`єктивного встановлення обставин діяльності ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження і мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, підлягають аналізу і дослідженню, у зв`язку з чим необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів, що можуть перебувати у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ( АДРЕСА_1 ) та можливість їх вилучити.

Згідно з ст.ст. 60-62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи - суб`єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу, яка містить банківську таємницю з розкриттям клієнтів іншого банку здійснюється тільки за рішенням суду.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч.5, ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З врахуванням наведеного, приймаючи до уваги те, що інформація про рух коштів по розрахункових рахунках ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 , що обслуговуються у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО банку НОМЕР_1 , має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому може бути використана як докази у вказаному кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 159, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 погоджене прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ ТВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_11 на тимчасовий доступ до інформації, яка знаходиться у володінні у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (МФО банку НОМЕР_1 ) АДРЕСА_1 , а саме:

- документів про рух коштів по рахунку № НОМЕР_2 (Долар США, Євро, Українська гривня) ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 за період з 03.12.2013 року, (якщо рахунок відкритий пізніше, то з дати відкриття), по даний час, (якщо рахунок закритий раніше, то по дату закриття), № НОМЕР_3 (Долар США, Євро, Українська гривня) ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 за період з 02.12.2013 року, (якщо рахунок відкритий пізніше, то з дати відкриття), по даний час, (якщо рахунок закритий раніше, то по дату закриття) із зазначенням дати перерахування коштів, суми, підстав (призначення) платежу, із можливістю вилучення належним чином завірених копій вказаних документів на паперових та електронних носіях.

Строк дії ухвали встановити протягом місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення вказаних речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.10.2018
Оприлюднено24.02.2023

Судовий реєстр по справі —607/19312/18

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні