Рішення
від 18.10.2018 по справі 382/1075/18
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/1075/18

Провадження № 2/382/550/18

РІШЕННЯ

Іменем України

/заочне/

18 жовтня 2018 року Яготинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Литвин Л.І.

при секретарі Чемерис С.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яготин у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Київоблгаз", м. Боярка, вул. Шевченка, 178 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Яготинського районного суду Київської області з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату послуг з постачання природного газу, в котрій зазначено, що ПАТ "Київоблгаз Збут" забезпечує природним газом населення м. Яготин та Яготинського району для побутових потреб. 15 травня 2017 року під час перевірки працівниками Яготинської дільниці Переяслав-Хмельницької ФЕГГ ПАТ "Київоблгаз" відключених від газопостачання абонентів за адресою: с. Трубівщина Яготинського району, вул. Мисливська, 11 було виявлено шляхом обстеження системи газопостачання прихований газопровід, що відповідно до п.1 глави 2 розділу ХI Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП 30.09.2015 р. № 2494-є несанкціонованим газопроводом. При виявленні порушення представниками Яготинської дільниці Переяслав-Хмельницької ФЕГГ ПАТ "Київоблгаз" було складено акт про порушення, на момент складання акту проводилась фотофіксація виявленого порушення, що передбачено п. 5 глави 5 розділу ХI КГС. Акт про порушення був складений за відсутності споживача ОСОБА_1, але у присутності сусідки ОСОБА_2 В той же день було припинено газопостачання до будинку шляхом відрізання та заварювання газопроводу у землі. 24.11.2016 р. було проведено засідання комісії з розгляду актів про порушення вимог Кодексу газорозподільних систем, на яке ОСОБА_1 не з"явився, будучи належним чином повідомленим про день та час. На засіданні комісії було прийнято рішення про повне задоволення акту про порушення вимог Кодексу № 1153 від 15 травня 2017 р., про що складено протокол. Приватний житловий будинок за адресою: с. Трубівщина Яготинського району, Київської області, вул. Мисливська, 11 опалювальною житловою площею 49,2 кв.м., обладнано наступними газовими приладами та пристроями: газовий лічильник марки GMBP VIZAR типорозмір G-2,5, плита газова 4-комфорочна-1 шт., опалювальний котел-1 шт. Згідно акту-розрахунку необлікований (донарахований) об"єм та обсяг природного газу за період з 25.12.2015 р. по 15.05.2017 р. складає 60 451,62 грн. Рахунок на сплату необлікованих об"ємів природного газу відповідачу направлено 21.12.2016 р. рекомендованим поштовим відправленням. Враховуючи, що відповідач не сплатив заборгованість, просив стягнути з нього вищевказану заборгованість та 1 762 грн. судового збору.

В судове засідання представник позивача не з"явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, звернувся до суду з заявою, в котрій просив розглянути справу у його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Відповідач в судове засідання не з"явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином.

Перевіривши матеріали справи, дослідивши докази, враховуючи, що в справі є достатньо доказів для її заочного розгляду, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

В силу ст. 22 ЦК України передбачено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитки відшкодовуються у повному обсязі.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

В силу ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи відшкодовується в повному обсязі особою яка її завдала. Положення частини 2 статті 1166 ЦК України звільняють особу, яка завдала шкоду від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Згідно ч. 1 розділу III Правил постачання природного газу, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 30.09.2015 року № 2496, зареєстрованої в Мін"юсті України 06 листопада 2015 р. за № 1382/27827 підставами для постачання природного газу побутовому споживачу є: наявність у побутового споживача договору розподілу природного газу укладеного з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого підключений об"єкт споживача та присвоєння споживачу Оператором ГРМ персонального ЕІС- коду як суб"єкту ринку природного газу, наявність у побутовому споживача укладеного з постачальником договору постачання природного газу побутовим споживачам та дотримання його умов. Частиною 2 передбачено, що по природного газу побутовому споживачу здійснюється на підставі договору, що укладається між ним та постачальником на умовах типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого Регулятором, які є однаковими для всіх побутових споживачів України. Договір постачання природного газу побутовим споживачам укладається х урахувнням статей 633,634,641 та 642 ЦК України шляхом заявочного приєднання побутового споживача до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам, що розміщені на офіцйному веб-сайті Регулятора та постачальника і не потребує двостороннього підписаня письмової форми договору.

У разі невиконання зобов"язань з постачання природного газу побутовому споживачу діючим постачальником (за умови відсутності простроченої заборгованості споживача перед цим постачальником) постачання природного газу споживачу постачальником із спеціальними обов"язками відновлюється у повному обсязі з першого дня, наступного після дня припинення виконання зобов"язань діючим постачальником.

У разі звільнення займаного приміщення (остаточного припинення користування природним газом) побутовий споживач зобов"язаний повідомити про це діючого постачальника не пізніше ніж за двадцять робочих днів до дня звільнення приміщення (остаточного припинення кристування природним газом) та остаточно з ним розрахуватись за договором на постачання природного газу до вказаного споживачем дня звільнення приміщення (остаточного припинення користування природним газом) включно. У разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення споживачем діючого постачальника про звільнення приміщення споживач зобов"язаний здійснювати плату за договором на постачання природного газу, виходячи з умов договору. При цьому договір постачання природного газу з новим споживачем укладається після розірвання договору на постачання із споживачем, який звільняє приміщення.

В силу ч.1 ст. 640 ЦК України договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції.

Згідно Кодексу газорозподільних систем заява-приєднання складена за встановленою формою письмова заява споживача, що засвідчує його волевиявлення на приєднання до договору розподілу природного газу та містить персоніфіковані дані споживача та його об"єкта; несанкціонований газопровід-самовільно під"єднаний газопровід (газовий відвід, штуцер, патрубок), у тому числі без наявного підключеного газового обладнання, фізично з"єднаний, зокрема вварений, врізаний, з газорозподільною системою або газовою мережею внутрішнього газопостачання, витрата (споживання) природного газу, через який не обліковується комерційним вузлом обліку (лічильником газу).

В судовому засіданні встановлено, що 15 травня 2017 року під час пееревірки працівниками Яготинської дільниці Переяслав-Хмельницької ФЕГГ ПАТ "Київоблгаз" відключених від газопостачання абонентів за адресою: с. Трубівщина Яготинського району, вул. Мисливська, 11 було виявлено шляхом обстеження системи газопостачання прихований газопровід, що відповідно до п.1 глави 2 розділу ХI Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП 30.09.2015 р. № 2494-є несанкціонованим газопроводом. При виявленні паорушення представниками Яготинської дільниці Переяслав-Хмельницької ФЕГГ ПАТ "Київоблгаз" було складено акт про порушення, на момент складання акту проводилась фотофіксація виявленого порушення, що передбачено п. 5 глави 5 розділу ХI КГС, (а.с.11). Акт про порушення був складений за відсутності споживача ОСОБА_1, у присутності сусідки ОСОБА_2 В той же день було припинено газопостачання до будинку шляхом відрізання та заварювання газопроводу у землі, (а.с. 12-13, фототаблиця, 29-35). 15.06.2017 р. було проведено засідання комісії з розгляду актів про порушення вимог Кодексу газорозподільних систем, на яке ОСОБА_1 не з"явився, будучи належним чином повідомленим про день та час, (запрошення на засідання комісії, протокол № 41, а.с. 17-19). На засіданні комісії було прийнято рішення про повне задоволення акту про порушення вимог Кодексу № 1153 від 15 травня 2017 р., про що складено протокол. Приватний житловий будинок за адресою: с. Трубівщина Яготинського району, Київської області, вул. Мисливська, 11 опалювальною житловою площею 49,2 кв.м., обладнано наступними газовими приладами та пристроями: газовий лічильник марки GMBP VIZAR типорозмір G-2,5, плита газова 4-комфорочна-1 шт., опалювальний котел-1 шт. З акту-розрахунку необлікованого (донарахованого) об"єму та обсягу природного газу і його вартості, розрахунку заборгованості, рахунку на оплату, (а.с. 8-10, 25-26) вбачається, що за період з 25.12.2015 р. по 15.05.2017 р. вартість необлікованого (донарахованого) об"єму та обсягу природного газу складає 60 451,62 грн.

Враховуючи, що позивачем надавались послуги з постачання природного газу в будинок відповідача, а останній не провів оплату за спожитий газ, у зв"язку з чим виникла заборгованість, суд вважає, що є всі підстави для задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 81,141,259,263-265, 280-282 ЦПК України, ст.ст. 22,526,610,640,1166 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газофікації "Київоблгаз", м. Боярка, вул. Шевченка, 178 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1 на користь Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Київоблгаз", м. Боярка, вул. Шевченка, 178, на п/р НОМЕР_2, код 20578072, МФО 300647 АБ "Кліринговий ДІМ" - 60 451 (шістдесят тисяч чотириста п"ятдесят одну) гривню 62 копійки необлікованого (донарахованого) об"єму та обсягу природного газу, а також 1 762 (одну тисячу сімсо шістдесят дві) гривні судового збору на п/р НОМЕР_3, код 25298118, МФО 300647 ПАТ "Банк "Кліринговий Дім", м. Київ.

Повний текст рішення виготовлено 23 жовтня 2018 року.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, котра може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд-якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивачем рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Яготинський районний суд Київської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Литвин Л.І.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.10.2018
Оприлюднено24.10.2018
Номер документу77302843
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/1075/18

Рішення від 18.10.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Рішення від 18.10.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Ухвала від 16.07.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні