Ухвала
від 17.10.2018 по справі 811/1803/18
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

17 жовтня 2018 року м. Кропивницький справа № 811/1803/18

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Хилько Л.І., розглянув у порядку письмового провадження матеріали позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД до Головного управління ДФС у Кіровоградській області про скасування рішень, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовною заявою та просить визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення від 05.01.2018 року № 00000011411 та № 00000021411 на загальну суму 11 918 432,00 грн.

В судовому засіданні 16.10.2018 року представник позивача заявила клопотання про виклик до суду у якості свідка головного бухгалтера ТОВ фірма "САІ" ЛТД - ОСОБА_1.

Також, представником позивача подано до суду письмове клопотання про продовження строку підготовчого провадження у справі з метою надання додаткових доказів яке вирішити в порядку письмового провадження (т.11, а.с.213).

Представник відповідача проти вказаного клопотання не заперечував.

Необхідно зазначити, що Ухвалою суду від 03.09.2018 року для належного з'ясування обставин у справі з метою її об'єктивного розгляду у контрагентів позивача витребувано документи на підтвердження їх взаємовідносин.

Станом на 16.10.2018 року ухвала від 03.09.2018 року виконана не у повному обсязі.

Положеннями статті 72 КАС України визначено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (стаття 73 КАС України).

З огляду на викладене суд зазначає, що за приписами статті 242 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Згідно статті 9 КАС України принципами адміністративного судочинства є змагальність сторін, диспозитивність та офіційне з'ясування всіх обставин у справі.

Суть офіційного з'ясування всіх обставин у справі визначена в частині четвертій статті 9 цього Кодексу, якими встановлено, що суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Таким чином, принцип офіційного з'ясування всіх обставин у справі зобов'язує суд вчинити всі необхідні дії для повного та всебічного з'ясування фактичних обставин справи з метою забезпечення прийняття правосудного рішення.

Частиною 2 статті 44 КАС України визначено, що учасники справи зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

Приписи частини 4 статті 45 КАС України покладають на суд обов'язок вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання учасником судового процесу його процесуальними правами, суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Частина друга статті 77 КАС України встановлює, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Частиною 3 статті 77 КАС України визначено, що адміністративному суду надано право збирати докази з власної ініціативи.

Поряд з тим, суд звертає увагу учасників справи, що законодавчими положеннями статті 249 КАС України передбачено, що у разі невиконання вимог ухвали суду та неподання витребуваних доказів без поважних причин, посадова особа може бути притягнута до відповідальності; також судом можуть бути застосовані заходи, передбачені вказаною статтею.

Частиною 1 статті 249 КАС України, передбачено, що суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб'єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

При цьому, у разі необхідності суд може постановити окрему ухвалу про наявність підстав для розгляду питання щодо притягнення до відповідальності осіб, рішення, дії чи бездіяльність яких визнаються протиправними (ч.2 ст.249 КАС України).

Отже, виходячи із аналізу вказаних законодавчих положень, суд під час розгляду справи, має право застосувати до учасників судового процесу заходи превентивного характеру, як засіб судового контролю за виконанням вимог суду, у разі порушення учасниками справи процесуальних обов'язків визначених положеннями статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України.

Статтею 65 КАС України встановлено, як свідок в адміністративній справі судом може бути викликана будь-яка особа, якій відомі обставини, що належить з'ясувати у справі.

Свідок викликається в судове засідання з ініціативи суду або учасників справи. Учасник справи, заявляючи клопотання про виклик свідка, повинен зазначити його ім'я, місце проживання (перебування), роботи чи служби та обставини, щодо яких він може дати показання.

Свідок зобов'язаний з'явитися до суду за його викликом і дати правдиві показання про відомі йому обставини. За відсутності заперечень учасників справи свідок може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Суд може дозволити свідку брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції незалежно від заперечень учасників справи, якщо свідок не може з'явитися до суду через хворобу, похилий вік, інвалідність або з інших поважних причин.

У разі неможливості прибуття до суду та участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції за викликом суду свідок зобов'язаний завчасно повідомити про це суд.

Свідок має право давати показання рідною мовою або мовою, якою він володіє, користуватися письмовими записами, відмовитися від давання показань у випадках, встановлених законом, а також на компенсацію витрат, пов'язаних із викликом до суду.

Отже, з огляду на встановлені судом обставини, вказані законодавчі положення суд вважає за необхідне повторно витребувати додаткові докази (пояснення) та викликати у судове засідання свідка.

Згідно з п.3 ч.2 ст. 181 КАС України, суд відкладає підготовче засідання в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно до ч.2 ст. 121 КАС України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Відтак, з огляду на встановлені судом обставини, вказані законодавчі положення суд вважає за необхідне продовжити строк підготовчого провадження у даній справі для належного з'ясування обставин з метою її об'єктивного розгляду.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 3, 4, 44, 45, 65, 77, 121, 173, 180-181, 249, 256 КАС України суд, -

У Х В А Л И В:

Продовжити строк підготовчого провадження у справі.

Справу призначити до розгляду у підготовчому судовому засіданні 12 листопада 2018 року о 14:30 у приміщенні Кіровоградського окружного адміністративного суду (адреса: 25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 40, 7 поверх, зал судового засідання №4).

Клопотання представника позивача щодо виклику та допиту свідка - задовольнити.

У судове засідання 12 листопада 2018 року викликати свідка головного бухгалтера ТОВ фірма "САІ" ЛТД - ОСОБА_1 (АДРЕСА_1).

Зобов'язати позивача забезпечити явку свідка.

Повторно зобов'язати ТОВ "Трансхім-Сервіс" (код - 36514310, 25014, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. В. Терешкової, 9) надати суду письмові пояснення та всі наявні документи, що були складені на підтвердження виконання договірних зобов'язань по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД у період жовтня - листопада 2016 року (реєстр виданих та отриманих податкових накладних (за відповідний період); податкові накладні, договори, розрахунки, платіжні доручення, банківські виписки, доручення на отримання ТМЦ, акти виконаних робіт, ТТН; інші), а також, докази на підтвердження наявності у товариства майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення операцій з купівлі - продажу (звіти 1ДФ, тощо).

Повторно зобов'язати ТОВ "Аграрні Традиції СВ" (код - 41141697, 27500, Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Ювілейна, 1Д, к.109) надати суду письмові пояснення та всі наявні документи, що були складені на підтвердження виконання договірних зобов'язань по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД у період червня - вересня 2017 року (реєстр виданих та отриманих податкових накладних (за відповідний період); податкові накладні, договори, розрахунки, платіжні доручення, банківські виписки, доручення на отримання ТМЦ, акти виконаних робіт, ТТН; інші), а також, докази на підтвердження наявності у товариства майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення операцій з купівлі - продажу (звіти 1ДФ, тощо).

Повторно зобов'язати ТОВ "Антарес Продакт" (код - 40056750, 04073, м. Київ, Оболонський район, вул. Куренівська, 21) надати суду письмові пояснення та всі наявні документи, що були складені на підтвердження виконання договірних зобов'язань по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД у період квітня 2016 року (реєстр виданих та отриманих податкових накладних (за відповідний період); податкові накладні, договори, розрахунки, платіжні доручення, банківські виписки, доручення на отримання ТМЦ, акти виконаних робіт, ТТН; інші), а також, докази на підтвердження наявності у товариства майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення операцій з купівлі - продажу (звіти 1ДФ, тощо).

Повторно зобов'язати ТОВ "Ентерс" (код - 39870153, 39617, Полтавська область, м. Кременчук, Автозаводський район, вул. Шевченка, 64, офіс 3) надати суду письмові пояснення та всі наявні документи, що були складені на підтвердження виконання договірних зобов'язань по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД у період червня 2016 року (реєстр виданих та отриманих податкових накладних (за відповідний період); податкові накладні, договори, розрахунки, платіжні доручення, банківські виписки, доручення на отримання ТМЦ, акти виконаних робіт, ТТН; інші), а також, докази на підтвердження наявності у товариства майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення операцій з купівлі - продажу (звіти 1ДФ, тощо).

Повторно зобов'язати ТОВ "Аріабель" (код - 39819741, 02095, м. Київ, вул. Княжий Затон, 9) надати суду письмові пояснення та всі наявні документи, що були складені на підтвердження виконання договірних зобов'язань по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД у період жовтня - листопада 2015 року (реєстр виданих та отриманих податкових накладних (за відповідний період); податкові накладні, договори, розрахунки, платіжні доручення, банківські виписки, доручення на отримання ТМЦ, акти виконаних робіт, ТТН; інші), а також, докази на підтвердження наявності у товариства майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення операцій з купівлі - продажу (звіти 1ДФ, тощо).

Повторно зобов'язати ТОВ "Компанія "Ексім Трейд" (код - 39728361, 04119, м. Київ, вул. Зоологічна, 4А, офіс 139) надати суду письмові пояснення та всі наявні документи, що були складені на підтвердження виконання договірних зобов'язань по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД у період жовтня - листопада 2015 року (реєстр виданих та отриманих податкових накладних (за відповідний період); податкові накладні, договори, розрахунки, платіжні доручення, банківські виписки, доручення на отримання ТМЦ, акти виконаних робіт, ТТН; інші), а також, докази на підтвердження наявності у товариства майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення операцій з купівлі - продажу (звіти 1ДФ, тощо).

Повторно зобов'язати ТОВ "Клевенс" (код - 40402304, 03189, м. Київ, вул. Вільямса Академіка, 6Д, офіс 43) надати суду письмові пояснення та всі наявні документи, що були складені на підтвердження виконання договірних зобов'язань по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД у період вересня - жовтня 2016 року (реєстр виданих та отриманих податкових накладних (за відповідний період); податкові накладні, договори, розрахунки, платіжні доручення, банківські виписки, доручення на отримання ТМЦ, акти виконаних робіт, ТТН; інші), а також, докази на підтвердження наявності у товариства майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення операцій з купівлі - продажу (звіти 1ДФ, тощо).

Повторно зобов'язати ТОВ "Мастер Профіт Плюс" (код - 38872652, 04107, м. Київ, вул. Тропініна, 1) надати суду письмові пояснення та всі наявні документи, що були складені на підтвердження виконання договірних зобов'язань по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД у період литого - березня 2015 року (реєстр виданих та отриманих податкових накладних (за відповідний період); податкові накладні, договори, розрахунки, платіжні доручення, банківські виписки, доручення на отримання ТМЦ, акти виконаних робіт, ТТН; інші), а також, докази на підтвердження наявності у товариства майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення операцій з купівлі - продажу (звіти 1ДФ, тощо).

Повторно зобов'язати ТОВ "Нефтехімторг" (код - 40655365, 27522, Кіровоградська область, Світловодський район, с. Подорожнє, вул. Миру, 65) надати суду письмові пояснення та всі наявні документи, що були складені на підтвердження виконання договірних зобов'язань по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю фірма "САІ" ЛТД у період березня - квітня 2017 року (реєстр виданих та отриманих податкових накладних (за відповідний період); податкові накладні, договори, розрахунки, платіжні доручення, банківські виписки, доручення на отримання ТМЦ, акти виконаних робіт, ТТН; інші), а також, докази на підтвердження наявності у товариства майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення операцій з купівлі - продажу (звіти 1ДФ, тощо).

Ухвалу суду належить виконати до 12.11.2018 року

Копію ухвали направити учасникам справи, на адреси свідка та контрагентів позивача.

Інформацію щодо стану розгляду даної справи сторони можуть отримати в мережі Інтернет за мережевим шляхом: http://adm.kr.court.gov.ua/sud1170/.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст.256 КАС України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Л.І. Хилько

Дата ухвалення рішення17.10.2018
Оприлюднено25.10.2018
Номер документу77357955
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування рішень

Судовий реєстр по справі —811/1803/18

Ухвала від 18.06.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 22.05.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 01.04.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 14.03.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 21.01.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Панченко О.М.

Ухвала від 17.12.2018

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Панченко О.М.

Рішення від 21.11.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 12.11.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 17.10.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 10.10.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні