Ухвала
від 24.10.2018 по справі 918/589/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

24 жовтня 2018 року м. Рівне Справа № 918/589/18

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В., при секретарі Ярощук О.П., розглянувши в загальному позовному провадженні в підготовчому засіданні, матеріали справи

за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Користівське"

до Приватне сільськогосподарське підприємство "Іванівський"

про стягнення заборгованості в сумі 513 000,00 грн..

За участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1;

від відповідача: ОСОБА_2.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 11.09.2018 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено до розгляду справу за правилами загального позовного провадження у підготовчому засіданні.

24.10.2018 року через відділ канцелярії та документообігу суду від представника позивача надійшла заява про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача товариство з обмеженою відповідальністю "Імперія-Агро" (54000, м.Миколаїв, вул. Велика Морська,143, код ЄДРПОУ 35472893 ).

Заява мотивована тим, що в обгрунтування заявлених позовних вимог ТОВ "Користівське" посилається на договір про відступлення права вимоги №10/05/3 від 10.05.2018 року, укладений з ТОВ "Імперія-Агро". За умовами такого договору ТОВ "Імперія-Агро" передало ТОВ "Користівське" право грошової вимоги до ПСП "Іванівський" за договором поставки №3Р-118/18 СгТ від 14.02.2018 року, а тому вважає, що рішення у даній справі може стосуватись його прав та обов"язків.

Відповідно до п. п. 1, 2 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи вищезазначене, оскільки обставини у даній справі можуть вплинути на права та обов'язки ТОВ "Імперія-Агро", суд дійшов висновку про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача товариство з обмеженою відповідальністю "Імперія-Агро" (54000, м.Миколаїв, вул. Велика Морська,143, код ЄДРПОУ 35472893 ).

24.10.2018 р. через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від представника позивача надійшла заява про витребування оригіналів доказів, в якій останній просить витребувати у Відповідача оригінали письмових доказів, долучених до заперечення на позовну заяву, а саме: повідомлення ТОВ "Імперія Агро" №132-43 від 09.04.2018 року; повідомлення ТОВ "Імперія Агро" без номера і дати про заміну сівалки.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів.

Учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду (ч. 1, ч. 7-9 ст. 81 ГПК України).

З огляду на зазначене, враховуючи, що витребувані документи сприятимуть встановленню фактичних обставин справи та мають значення для вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про задоволення клопотання представника позивача та витребування доказів.

Відповідно до п. 1 ст. 181 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Згідно з п. 1 та п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу та в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 202 ГПК України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

У разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва (ч. 7 ст. 183 ГПК України).

Крім того судом враховано, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Пунктом 6 ст. 4 ГПК України встановлено, що жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному законом порядку.

Враховуючи наведені вище правові норми, суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи з метою витребування доказів та з метою надання можливості сторонам скористатися процесуальними правами визначеними ст. 42 та ст. 46 ГПК України.

Керуючись ст.ст.50, 74, 183, 202, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи у підготовчому засіданні на "14" листопада 2018 р. на 16:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: Набережна, 26А, м. Рівне, зал судових засідань № 13.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача товариство з обмеженою відповідальністю "Імперія-Агро" (54000, м.Миколаїв, вул. Велика Морська,143, код ЄДРПОУ 35472893 ).

3. Позивачу протягом 3-х днів з дня отримання даної ухвали направити копію позовної заяви з додатками третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

4. Третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача у строк до 14.11.2018 року подати суду відзив на позов.

5. Відповідачу надати суду до 14.11.2018 року: оригінал повідомлення ТОВ "Імперія Агро" №132-43 від 09.04.2018 року; оригінал повідомлення ТОВ "Імперія Агро" без номера і дати про заміну сівалки.

6. Суд звертає увагу сторін що подання доказів у справі здійснюється відповідно до ст. 80 ГПК України .

7. Попередити сторони, що за невиконання вимог господарського суду передбачена відповідальність у відповідності з ст. 135 Господарського процесуального кодексу України та ст. 384 Кримінального кодексу України.

8. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Марач В.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення24.10.2018
Оприлюднено25.10.2018
Номер документу77364652
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/589/18

Судовий наказ від 29.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Рішення від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 14.11.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 30.10.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 11.09.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні