Рішення
від 03.07.2007 по справі 10/136-2543
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/136-2543

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" липня 2007 р.Справа № 10/136-2543

Господарський суд Тернопільської області складі

Судді  Півторака М. Є.

Розглянув справу:

За позовом: Прокурора Чортківського району в інтересах держави в особі Пенсійного фонду України, управління Пенсійного фонду України в Чортківськму районі, м. Чортків, вул. Шевченка, 34 Тернопільської області

до відповідача: Відкритого акціонерного товариства «Колиндянський концетратно- дріжджовий комбінат», с. Колиндяни Чортківського району Тернопільської області

            За участю представників :  

Позивача : Глембіцької Т.В. –головного спеціаліста-юриста УПФ в Чортківському районі , доручення № 245/04 від 23.01.2007 року ;

Відповідача : Сцібан Й.Є. –голови правління ВАТ ;

прокурора: Свачій М.І. –прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах Прокуратури Тернопільської області , посвідчення № 58

В судовому засіданні представникам сторін  роз'яснено процесуальні права та обов'язки у відповідності зі статтями  20,22,29,81-1 Господарського процесуального Кодексу України.

За відсутності відповідного клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася

Суть справи:

          До господарського суду Тернопільської області звернувся з позовом прокурор Чортківського району в інтересах держави в особі Пенсійного фонду України, управління Пенсійного фонду України в Чортківському районі, м. Чортків, вул. Шевченка, 34 Тернопільської області про стягнення з Відкритого акціонерного товариства «Колиндянський концетратно-дріжджовий комбінат», с. Колиндяни Чортківського району Тернопільської області 3 895,73 грн. -  заборгованості по сплаті страхових внесків.

Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на порушення відповідачем вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування“, звіти про нарахування збору  на обов'язкове державне  пенсійне страхування, розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті; на направлені відповідачу вимоги про сплату боргу, розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та додатки до розрахунків,  інші матеріали.

У поданому до суду відзиві за № 89 від 02.07.2007 року ВАТ визнає заборгованість в сумі 3895,73 грн. і зазначає , що погасити заборгованість немає можливості , у зв'язку з тим , що арештовані кошти на рахунку відповідача підрозділом примусового виконання рішень головного управління юстиції в Тернопільській області від 16.05.2007 року . Після зняття арешту з рахунку заборгованість буде погашена .

В судовому засідання представник позивача та прокурор заявлені вимоги підтримали повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача , висновок прокурора та відповідача  суд встановив наступне:

Згідно ст.ст. 1, 2 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997р. платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування” є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відкрите акціонерне товариство «Колидянський концентратно-дріжджовий комбінат», с. Колиндяни Чортківського району Тернопільської області є юридичною особою і включене до ЄДРПОУ, ідентифікаційний код 00374195, що підтверджується довідкою № 143  управління статистики у Чортківському районі і відповідно до ст. 8 Закону України „Про пенсійне забезпечення” від 05.11.1991р., ст. 15 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003р. та ст. 1 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”  від 26.06.1997 р. є платником страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування, які повинні сплачуватись до Пенсійного Фонду згідно вказаного законодавства у встановлені терміни та в повному обсязі.

          Порядок обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності Управлінню Пенсійного фонду України визначається Інструкцією Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за № 128/2004 (далі –Інструкція).

Згідно даного Закону та Інструкції до страхових внесків належать - кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

          Відповідно до п. 3 ст. 20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного Фонду здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду (п. 6 ст. 20 Закону).

          Згідно ст. 4. Закону України, п. 6. ст. 20. Закону про пенсійне страхування та підп. 5.1.4., 5.1.5. п. 5. Інструкції, підприємство зобов'язане сплачувати нараховані за відповідний базовий звітний період, яким є календарний місяць, страхові внески, в розмірі встановленому законом шляхом перерахування безготівкових сум з його рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати, на суми яких нараховуються страхові внески;

- ставки страхового збору встановлені п.п. 1., 4. ст. 4. Закону України становлять: для підприємств –32 % (з 2006р. змінено порядок нарахування відсотків –31%) від об'єкта оподаткування визначеного пп. 1., 2. ст. 1. цього Закону, а для фізичних осіб –1%- 5% від об'єкта оподаткування визначеного п. 3. ст. 2. цього Закону.

          Зобов'язання щодо нарахування, утримування і перерахування органам Пенсійного фонду України збору за найманих працівників –фізичних осіб покладено на підприємство, яке не є платником збору по відношенню до даних платежів, згідно ч. 7 п. 2. ст. 17. Закону про пенсійне страхування.

          Не сплачені підприємством у встановлений законодавством строк страхові внески, вважаються простроченою заборгованістю (недоїмкою) і стягуються в порядку визначеному ст. 106. Закону України та п. 8  Інструкції, а саме:

- територіальним органом Пенсійного фонду страхувальнику направляється вимога про сплату недоїмки, яка повинна бути виконана останнім протягом 10-ти днів із дня її одержання, або 10-ти днів із дня її узгодження;

          - несплачені у встановлений строк страхувальником визначені у вимозі суми недоїмки стягуються органами Пенсійного фонду шляхом пред'явлення вимоги до виконання державній виконавчій службі або в судовому порядку (п. 3. ст. 106. Закону України).

Пунктами 3, 2 ст.106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” встановлено , що суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст.20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

          Порядок стягнення заборгованості зі страхувальників, в тому числі випадки надіслання страхувальникам вимоги про сплату недоїмки та формування вимоги визначено розділом 8 Інструкції. Вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення (п. 8.3 Інструкції).

          Статтею 106 Закону передбачено право органу Пенсійного фонду на звернення в установленому законом порядку до суду чи господарського суду з позовом про стягнення з страхувальника (якому надіслано вимогу про сплату недоїмки, у разі несплати останнім в добровільному порядку протягом десяти робочих днів після отримання вимоги) недоїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкцією, при цьому передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату. Протягом десяти днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки.

          Як вбачається із матеріалів справи, а саме: Розрахунку сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за квітень 2007 р., .поданих ВАТ  належний до сплати страховий збір становить 3895,73 грн.

          Отже, борг ВАТ перед управлінням Пенсійного фонду України в Чортківському районі станом на 20.02.2007р. становить 3895,73 грн.

Згідно п.12 ст.20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника внесків.

За даних обставин, оцінивши зібрані по справі докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості по сплаті страхових внесках на загальну суму  3895,73 грн. підлягають до задоволення як такі, що підтвердженні матеріалами справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства та не заперечені в установленому порядку відповідачем.

Відповідно до п. 34 статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито“ від 21.01.1993 року  № 7 органи Пенсійного фонду України звільнені від сплати державного мита, а тому згідно ст.ст. 44 - 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита  та витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн.  покладаються судом на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись статтею 121 Конституції України,  статтями 20, 22, 32-34, 43, 49, 81-1,82, 84, 85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, ст. ст. 1, 20, 106 ,Законом України „Про загальнообов'язкове пенсійне страхування”, Законом України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”, Законом України «Про прокуратуру», господарський суд ,-

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути Відкритого акціонерного товариства «Колиндянський концетратно- дріжджовий комбінат», с. Колиндяни Чортківського району Тернопільської області, ідентифікаційний код 00374195 на користь Управління Пенсійного фонду України в Чортківському районі, м. Чортків  вул. Шевченка , 34 Тернопільської області, р/р 25608700232001 , в Чортківському відділенні ВАТ «Державний ощадний банк», МФО 398198, код 21156338 –3895,73 грн. - заборгованості по сплаті страхових внесків.

Видати наказ.

3.Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Колиндянський концетратно- дріжджовий комбінат», с. Колиндяни Чортківського району Тернопільської області , ідентифікаційний код 00374195 в доход Державного бюджету України  –102 грн.  державного мита та 118 грн. витрат за інформаційно –технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

4. Рішення набуває законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття.

На рішення суду, яке не набрало законної сили сторони мають право подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення через місцевий господарський  суд.

5. Накази видати після набрання рішення законної сили.

 

Суддя                                                                                          М.Є. Півторак

Дата ухвалення рішення03.07.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу773684
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/136-2543

Рішення від 03.07.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні