Ухвала
від 26.10.2018 по справі 404/7322/18
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/7322/18

Номер провадження 1-кс/404/3418/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2018 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в приміщенні суду в місті Кропивницький скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області щодо невнесення ними відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання повідомлення про кримінальне правопорушення від 22.10.2018 року, -

ВСТАНОВИВ:

25 жовтня 2018 року ОСОБА_3 подав до Кіровського районного суду міста Кіровограда скаргу на бездіяльність посадових осіб Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області щодо невнесення ними відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР) на підставі поданої заяви від 22.10.2018 року про вчинене кримінальне правопорушення.

Зі змісту поданої скарги убачається, що до Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області було подано заяву ОСОБА_3 від 22.10.2018 року про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, що полягає у привласнені бюджетних коштів в сумі 225 000 грн. при здійсненні закупівлі комп`ютерів моноблоків у кількості 25 штук та ноутбуку ThinkPad edge E480 (20KN004UURT) у кількості 1 штука, за укладеним договором про закупівлю товарів №327 від 18.09.2018 року між Управлінням каналу Дніпро-Інгулець (код ЄДРПОУ 04327465) та фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ). Дану заяву зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв ЄО №53182 від 22.10.2018 року.

Скаржник в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду скарги повідомлений належним чином. Надав до суду заяву про розгляд скарги без його участі, просить скаргу задовольнити.

Вимоги скаржника підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 9 та ст. 214 КПК України слідчий, прокурор після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування під час якого прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження та надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до п.3.5. Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події (зареєстровано в МЮУ 17.12.2012 р. за №2095/22407, надалі Інструкція), після реєстрації в журналі ЄО оперативний черговий доповідає начальникові слідчого підрозділу для внесення слідчими відповідних відомостей до ЄРДР та інформує начальника органу внутрішніх справ. Заяви і повідомлення, що надійшли до чергової частини органу внутрішніх справ, у яких відсутні відомості, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, після реєстрації в журналі ЄО доповідаються оперативним черговим начальнику органу внутрішніх справ або особі, яка виконує його обов`язки, для розгляду та прийняття рішення згідно із Законом України «Про звернення громадян» або КУпАП. У разі виявлення начальником органу внутрішніх справ, що заява чи повідомлення містить відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, він за своєю резолюцією (не пізніше однієї доби з часу реєстрації заяви в ЄО) повертає її до чергової частини для негайної передачі начальнику слідчого підрозділу.

Згідно п.3.13 Інструкції, слідчий, який отримав у черговій частині для розгляду заяву або повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення та інші події, у журналі ЄО ставить відмітку про час та дату її отримання, посаду, прізвище та підпис, а також невідкладно вносить в електронному вигляді відомості до ЄРДР.

Згідно п.1.4 Інструкції, єдиний облік - це прийняття та реєстрація органами та підрозділами внутрішніх справ заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події.

Не зважаючи на слушні доводи скаржника (заявника), без уваги, своєчасного і належного дослідження, а відтак і відповідного правового аналізу та обґрунтування залишаються повідомлені ним обставини, про те:

Ким, коли та в який спосіб могло мати місце порушення. Не перевірялись дії осіб на відповідність до закону. Не встановлювались фактичні обставини, дійсні правовідносини, відсутній правовий аналіз.

Згідно змісту п. 1 ч. 1 ст. 91 КПК України підлягають доказуванню, зокрема і подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення). При цьому, положеннями ст. 92 КПК України регламентовано, що обов`язок доказування обставин, передбачених ст. 91 цього Кодексу покладається не на заявника, а виключно на слідчого і прокурора.

Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином посадові особи заявленого суб`єкта оскарження не забезпечили заявнику гарантованого державою права та закріпленого у ст. ст. 6, 13 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, обов`язку здійснювати повне й ефективне розслідування та ефективний засіб юридичного захисту в національному органі. Тобто позбавили громадянина (заявника) права на повне, справедливе, публічне, безстороннє дослідження повідомлених ним обставин.

Узагальнення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» в листі №9-49/0/4-17 від 12.01.2017 року рекомендують у випадку якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

Скаржник довів перед слідчим суддею обґрунтованість заявлених ним вимог про протиправну бездіяльність службових осіб, які не вносять до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення.

З цих підстав скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ч. 1 ст. 214, п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати протиправною бездіяльність посадових осіб Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області, що полягає у невнесенні ними відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою поданою ОСОБА_3 від 22.10.2018 року про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, що полягає у привласнені бюджетних коштів в сумі 225 000 грн. при здійсненні закупівлі комп`ютерів моноблоків у кількості 25 штук та ноутбуку ThinkPad edge E480 (20KN004UURT) у кількості 1 штука, за укладеним договором про закупівлю товарів №327 від 18.09.2018 року між Управлінням каналу Дніпро-Інгулець (код ЄДРПОУ 04327465) та фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ). Дану заяву зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв ЄО №53182 від 22.10.2018 року.

Протягом 24 годин після отримання цієї ухвали, зобов`язати начальника Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 від 22.10.2018 року про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, що полягає у привласнені бюджетних коштів в сумі 225 000 грн. при здійсненні закупівлі комп`ютерів моноблоків у кількості 25 штук та ноутбуку ThinkPad edge E480 (20KN004UURT) у кількості 1 штука, за укладеним договором про закупівлю товарів №327 від 18.09.2018 року між Управлінням каналу Дніпро-Інгулець (код ЄДРПОУ 04327465) та фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ). Дану заяву зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв ЄО №53182 від 22.10.2018 року.

Відповідно до ст. 309 КПК України, ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77409618
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення від 22.10.2018 року

Судовий реєстр по справі —404/7322/18

Ухвала від 26.10.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 25.10.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні