Ухвала
від 23.10.2018 по справі 549/535/18
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №549/535/18

Провадження №1-кс/549/258/18

УХВАЛА

23 жовтня 2018 року смт.Чорнухи

Слідчий суддя Чорнухинського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого відділення Чорнухинського відділення поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області ОСОБА_3 погоджене з прокурором Чорнухинського відділу Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 в кримінальному провадженні №12018170340000120 від 10.07.2018 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

встановив:

10 липня 2018 року Чорнухинським відділенням поліції ГУНП в Полтавській області було розпочато кримінальне провадження №12018170340000120 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст.358 КК України, за фактом того, що в ході розгляду клопотання про накладення арешту на майно в ІНФОРМАЦІЯ_1 було виявлено факт підробки невідомою особою в договорі оренди землі №1 від 31.12.2012 року, реєстраційний номер 522510002977 в частині відомостей щодо державної реєстрації вказаного договору між ІНФОРМАЦІЯ_2 в особі голови ОСОБА_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в особі директора ОСОБА_6 .

Відомості за вказаним фактом внесенні 10.07.2018 до ЄРДР за №12018170340000120 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України.

В ході досудового розслідування було встановлено наступне.

Відповідно до розпорядження кабінету міністрів України від 28.11.2011 року №1210-р. «Про перенесення робочих днів у 2012 році» для працівників, яким встановлено п`ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочі дні з понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня.

Відповідно до книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі ІНФОРМАЦІЯ_4 за реєстраційним номером 532510001002977 договору оренди земельної ділянки зареєстрований договір оренди землі між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та фізичною особою ОСОБА_7 , жителькою АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України, НОМЕР_1 .

В ході досудового розслідування в рамках ЄРДР № 12018170340000115 під час виїзду на місце події та огляду вказаної площі загальним розміром 60.3 га було встановлено, що дана земельна ділянка розташована поряд лісової посадки поблизу с. Богданівка Чорнухинського району серед інших полів сільськогосподарського призначення. На даній площі на момент огляду виявлено посіви пшениці, які перебувають на стадії дозрівання.

Згідно отриманого листа з ІНФОРМАЦІЯ_6 встановлено, що в матеріалах справи суду міститься фотокопія договору оренди землі №1 від 31.12.2012 року, так як у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_6 відсутній оригінал зазначеного договору.

Також в ході досудового розслідування витребувано з ІНФОРМАЦІЯ_7 виписку з книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою договорів оренди землі з записами про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки від 29.12.2012 року між ОСОБА_7 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Витребувано з ІНФОРМАЦІЯ_2 копію розпорядження голови райдержадміністрації від 15.07.2010 року № 190 «Про функціональні повноваження голови райдержадміністрації». Також ІНФОРМАЦІЯ_2 повідомила, що договір на земельні ділянки загальною площею 393,30 га між ІНФОРМАЦІЯ_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в райдержадміністрації відсутній. Згідно діючого на той час законодавства оригінали договорів зберігаються у кожної із сторін договору та в органі на який покладено державну реєстрацію договорів оренди землі, табель обліку робочого часу працівників райдержадміністрації за грудень 2012 року надати не можуть через його відсутність. Відповідно до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 року №578/5 термін зберігання табелів обліку робочого часу становить 1 рік.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що для проведення повного та об`єктивного досудового розслідування по кримінальному провадженню, необхідно отримати доступ до документів, в яких міститься інформація, яка має важливе значення для досудового розслідування та проведення експертних досліджень, а саме договору оренди на земельну ділянку №1 від 31.12.2012 р., загальною площею 60.3 га. під кадастровим номером 5325155100:00:001:0001 між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ІНФОРМАЦІЯ_2 в особі ОСОБА_5 та додатків до договору, а саме: акту приймання передачі земельної ділянки в оренду згідно договору оренди землі №1 від 31.12.2012 року; додаток до договору №1 від 31.12.2012 року, про перелік кадастрових номерів земельних ділянок земель ІНФОРМАЦІЯ_2 , що передаються.

Нотаріально завірену копію договору було надано під час судового розгляду представником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ОСОБА_8 та під час допиту повідомив, що оригінал даного договору повинен знаходитись в СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Вказані документи знаходяться в СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (правонаступник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »), яке розташоване за адресою: 37712, Полтавська область, Оржицький р-н, с. Вишневе, індивідуальний податковий номер НОМЕР_2 , ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_3 .

Згідно інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень від 3 листопада 1998 р.за № 705/3145 для проведення експертиз надаються оригінали документів.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що для проведення повного та об`єктивного досудового розслідування по кримінальному провадженню, необхідно отримати доступ до документів, в яких міститься інформація, яка має важливе значення для досудового розслідування необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів, які перебувають у володінні СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », яке розташоване в с.Вишневе Оржицького району Полтавської області.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.1 ст.163КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

В зв`язку з реальною загрозою зміни або знищення такої інформації, яка має обмежені строки зберігання, в силу ч. 2 ст.163 КПК України, таке клопотання слід розглянути без виклику особи, у володінні якої знаходиться ця інформація.

Частина 5 статті 163КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.7 ст.159КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст.165КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Суду надано достатні докази, які вказують на вчинення кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.1 ст.358 КК України.

Прокурором також належно обґрунтовано необхідність тимчасового доступу до речей та документів, оскільки інформація, що міститься в них, в сукупності з іншими доказами, є необхідною для розкриття та розслідування злочину, встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки іншим шляхом неможливо.

Таким чином, враховуючи, що речі та документимають значення для кримінального провадження, клопотання в частині надання доступу до них підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.159,160,163,165 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

1.Клопотання старшого слідчого слідчого відділення Чорнухинського відділення поліції Лохвицького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області ОСОБА_3 погоджене з прокурором Чорнухинського відділення Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 в кримінальному провадженні №12018170340000120 від 10.07.2018 про доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

2.Надати групі слідчих Чорнухинського відділення поліції Лохвицького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області ОСОБА_9 , ОСОБА_3 та начальнику слідчого відділу Чорнухинського відділення поліції Лохвицького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області ОСОБА_10 тимчасовий доступ до документів, а саме договору оренди на земельну ділянку №1 від 31.12.2012 р., загальною площею 60,3 га з кадастровим номером 5325155100:00:001:0001 між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ІНФОРМАЦІЯ_2 в особі ОСОБА_5 та додатків до договору, а саме: акту приймання передачі земельної ділянки в оренду згідно договору оренди землі №1 від 31.12.2012 року; додаток до договору №1 від 31.12.2012 року, про перелік кадастрових номерів земельних ділянок земель ІНФОРМАЦІЯ_2 , що передаються, які знаходяться в СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », що розташоване за адресою: 37712, Полтавська область, Оржицький р-н, с. Вишневе, з можливістю ознайомитися з ними та вилучити оригінали, що не призведе до тимчасової втрати нормальної діяльності СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Відповідно до ч.1 ст.166КПК України у разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Ухвала набирає законної сили негайно та діє по 21 листопада 2018 року включно.

Повний текст ухвали буде проголошено о 08 год 45 хв 24 жовтня 2018 року.

Слідчий суддя:

СудЧорнухинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення23.10.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77419344
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —549/535/18

Ухвала від 23.10.2018

Кримінальне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 23.10.2018

Кримінальне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 23.10.2018

Кримінальне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 23.10.2018

Кримінальне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 23.10.2018

Кримінальне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні