Рішення
від 25.10.2018 по справі 662/2130/18
НОВОТРОЇЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

662/2130/18

2/662/644/2018

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2018 року Новотроїцький районний суд

Херсонської області

в складі головуючого судді Решетова В.В.

секретар судового засідання Сушко Н.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Управління соціального захисту населення Лохвицької РДА Полтавської області до ОСОБА_1 про стягнення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме,-, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду із позовом до відповідача про стягнення тимчасової державної допомоги, посилаючись на ті обставини, що 26 березня 2015 року рішенням Лохвицького районного суду Полтавської області розірвано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2

13 березня 2015 року рішенням Лохвицького районного суду Полтавської області суд рішив стягнути з ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітнього сина, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь ОСОБА_2 (Додаток 2).

Сплата аліментів з боку ОСОБА_1 відбувалася не регулярно, що підтверджується довідкою про неотримання аліментів від 26.09.2016 р. № 18313

28.09.2016 року гр. ОСОБА_2 була написана заява про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг для призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати або місце проживання їх невідоме ОСОБА_2 своїм підписом підтвердила про поінформованість, що вся інформація подана у заяві, а також документи, додані до неї, можуть бути перевірені органом соціального захисту населення для забезпечення цільового використання бюджетних коштів, а також підтвердила достовірність наданої інформації.

Згідно заяви ОСОБА_2 (а.с. 9) від 19.12.2015 року її колишній чоловік знайшовся та почав сплачувати їй аліменти.

Таким чином, Управління змушене звертатися до суду з вимогою примусового стягнення сплаченої тимчасової допомоги у розмірі 1842,00 грн.

Представник позивач до суду не з явився , надіслав заяву в якій просить суд слухати без їхньої участі..

Відповідач до суду не з явився, про час і місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

Суд вважає можливим постановити заочне рішення на підставі наявних у матеріалах справи доказів в порядку ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив, що 26 березня 2015 року рішенням Лохвицького районного суду Полтавської області розірвано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2

13 березня 2015 року рішенням Лохвицького районного суду Полтавської області суд рішив стягнути з ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітнього сина, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь ОСОБА_2 .

Сплата аліментів з боку ОСОБА_1 відбувалася не регулярно, що підтверджується довідкою про неотримання аліментів від 26.09.2016 р. № 18313 .

28.09.2016 року гр. ОСОБА_2 була написана заява про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг для призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати або місце проживання їх невідоме ОСОБА_2 своїм підписом підтвердила про поінформованість, що вся інформація подана у заяві, а також документи, додані до неї, можуть бути перевірені органом соціального захисту населення для забезпечення цільового використання бюджетних коштів, а також підтвердила достовірність наданої інформації.

Згідно заяви ОСОБА_2 від 19 грудня 2016 року (а.с. 9) вона повідомила , що її колишній чоловік знайшовся та розпочав сплачувати їй аліменти, тому просить припинити надавати їй соціальну допомогу.

Відповідно до частин 8-9 ст.181 СК України, якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім'ї, у якій виховується дитина. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги, її розмір визначається Кабінетом Міністрів України. Роботу щодо призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, організовує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері усиновлення та захисту прав дітей.

Згідно із ч.10 ст.181 СК України, суми наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягають стягненню з платника аліментів до Державного бюджету України у судовому порядку.

На виконання статті 181 Сімейного кодексу України Постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 189 затверджено Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, який визначає механізм надання тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання (перебування) їх невідоме.

Відповідно до пункту 2 Порядку тимчасова допомога призначається у разі, коли рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується або місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Згідно п.6 Порядку для призначення тимчасової допомоги одержувач залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, подає до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) довідку державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення.

Відповідно до пункту 7 Порядку, тимчасова допомога призначається на кожні шість місяців починаючи з місяця, в якому подано усі необхідні документи.

Згідно п. 12 Порядку якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один з батьків може утримувати дитину або місце проживання (перебування) одного з батьків встановлено, у зв'язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини, орган соціального захисту населення звертається до суду із заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги. Стягнуті кошти зараховуються до державного бюджету.

Суд вважає, що відповідач, як боржник за судовим рішенням про стягнення аліментів, зобов'язаний повно і своєчасно сплачувати аліменти на утримання дитини.

Рішення про призначення тимчасової допомоги отримувачу аліментів були прийняті на підставі довідок про неотримання аліментів від відповідача, виданих ВДВС, надання яких є обов'язковим відповідно до вимог п. 6 Порядку.

Таким чином, відповідач відповідно до положення Постанови КМУ від 22.02.2006 року №189 (п. 10), ч.10 ст.181 СК України зобов'язаний відшкодувати державі кошти витрачені на виплату тимчасової державної допомоги на дитину.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позов Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги обґрунтований та підлягає задоволенню.

Питання про судові витрати судом вирішується відповідно до ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 76-81, 141, 247, 258-259, 263-265,280-283, 273 ЦПК України, ст.181 СК України,Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ,сплачену тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме на користь держави в особі Управління соціального захисту населення Лохвицької районної державної адміністрації на р\р 35412078010109 , ИФО -831019, ЄДРПОУ -03195211 ГУ ДКСУ у Полтавській області в розмірі 1842 грн (одна тисяча вісімсот сорок дві гривні 00 копійок ).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Управління соціального захисту населення Лохвицької районної державної адміністрації на р\р 35412078010109 ,МФО -831019, ЄДРПОУ -03195211 ГУ ДКСУ у Полтавській області судовий збір в розмірі 1762 ,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте Новотроїцьким районним судом за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення безпосередньо до Херсонського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя В.В.Решетов

СудНовотроїцький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення25.10.2018
Оприлюднено28.10.2018
Номер документу77420964
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —662/2130/18

Рішення від 25.10.2018

Цивільне

Новотроїцький районний суд Херсонської області

Решетов В. В.

Ухвала від 21.09.2018

Цивільне

Новотроїцький районний суд Херсонської області

Решетов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні