Ухвала
від 12.10.2018 по справі 757/48927/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/48927/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2018 року

слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: не з`явився,

представника особи у володінні якої

знаходяться речі і документи: не з`явився,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання Старшого слідчого в особливо важливих справах третього відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000000445 від 17.02.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 211, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 за погодженням з Прокурором другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Головного слідчого управління Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів реєстраційної справи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення їх копій, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса: АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000000445 від 17.02.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 211, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367 КК України, під час якого для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та проведення почеркознавчої експертизи, виникла необхідність в одержанні тимчасового доступу до документів реєстраційної справи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення їх копій, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса: АДРЕСА_1 ). В інший спосіб довести вказані обставини неможливо.

В судове засідання слідчий не з`явився, слідчий подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, вимоги клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив їх задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, причини неявки невідомі.

Оскільки, згідно ч. 4 ст. 163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання, суд визнав можливим розглянути клопотання за відсутності представника ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000000445 від 17.02.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 211, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ДК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » уклало з господарськими товариствами з газопостачання та газифікації, за місцезнаходженням відповідного майна, договори про користування державним майном, яке не підлягає приватизації, згідно з якими, ДК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » передало відповідним господарськими товариствами з газопостачання та газифікації у тимчасове користування державне майно, яке не підлягає приватизації і використовується для забезпечення транспортування та розподілу природного газу, а саме розподільні газопроводи, споруди на них і транспортні засоби спеціального призначення, які передані ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у користування згідно з переліком (додаток № 3 до постанови Кабінету міністрів України № 747 від 25.05.1998 року) з метою забезпечення транспортування, зберігання та розподілу природного газу. Так, серед інших договорів з господарськими товариствами з газопостачання та газифікації ДК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » уклало з ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) договір №04/01-831 від 28.12.2001 року, згідно умов якого, останньому передано у тимчасове користування державне майно, яке не підлягає приватизації і використовується для забезпечення транспортування та розподілу природного газу, а саме розподільні газопроводи, споруди на них і транспортні засоби спеціального призначення, залишковою вартістю 2 123 800,00 грн.

Правонаступником прав і обов`язків ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що серед інших договорів з господарськими товариствами з газопостачання та газифікації ІНФОРМАЦІЯ_4 уклало з ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » договір № 31/36 від 26.03.2013 року, згідно умов якого, останньому передано на праві господарського відання державне майно, яке використовується для забезпечення розподілу природного газу, не підлягає приватизації, обліковується на балансі товариства і не може бути відокремлене від їх основного виробництва, залишковою вартістю 2 755 293,86 грн.

01.10.2015 року введено в дію положення Закону України «Про ринок природного газу», відповідно до статті 37 якого, газорозподільні системи, власником яких є держава, не можуть знаходитися в користуванні оператора газорозподільної системи на праві господарського відання, крім випадків належності такого оператора до суб`єктів господарювання державного сектору економіки.

Разом з тим, всупереч положенням Закону України «Про ринок природного газу», державні газорозподільні системи та їх складові з 01.10.2015 року ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » продовжувало використовувати на праві господарського відання.

Крім того, умови додаткової угоди № 1 від 24.05.2017 року з протоколом розбіжностей суперечать положенням вказаного Примірного договору експлуатації газорозподільних систем або їх складових, у тому числі в частині порядку і умов здійснення відрахування плати за надане в експлуатацію майно, що належить державі та обліковується на балансі оператора, у розмірі 10 відсотків його залишкової вартості, а ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » продовжує використовувати державні газорозподільні системи та їх складові без відрахування зазначеної плати.

Разом з тим, наказом Міністерства фінансів України від 07.06.2017 року № 561 внесені зміни до Класифікації доходів бюджету, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 року № 11 «Про бюджетну класифікацію», зокрема доповнено її новим кодом 21081600 «Плата за експлуатацію газорозподільних систем або їх складових» в межах групуючого коду 21080000 «Інші надходження».

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» заплановано отримання доходів загального фонду державного бюджету за кодом 21080000 «Інші надходження» в загальному розмірі 3 030 698,0 тис. грн., із них 1 200 000,0 тис. грн. плата за експлуатацію газорозподільних систем або їх складових.

При цьому, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відрахування плати за експлуатацію газорозподільних систем або їх складових не здійснювало.

Для повного, всебічного дослідження обставин кримінального правопорушення, слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів реєстраційної справи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення їх копій, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса: АДРЕСА_1 ).

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 1 ст. 160 КК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», тимчасовий доступ до документів з реєстраційної справи здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду в порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України.

Як визначено у ч. 3 та ч. 4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Аналізуючи викладене, беручи до уваги, що речі та документи дозвіл на тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні та знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса: АДРЕСА_1 ), а також враховуючи, що в інший спосіб довести вказані обставини неможливо, зважаючи на те, що документи не є такими, доступ до яких заборонено, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання доступу до документів з наданням можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», ст.ст. 107, 132, 159, 160, 162, 163, 164, 166, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання Старшого слідчого в особливо важливих справах третього відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000000445 від 17.02.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 211, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367 КК України, задовольнити.

Надати Старшому слідчому в ОВС третього відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 42017000000000445 дозвіл на тимчасовий доступ до документів реєстраційної справи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса: АДРЕСА_1 ), з наданням можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять календарних днів, який обраховувати з наступного дня за днем постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 справа № 757/48927/18-к

Прим. 2 Старший слідчий в особливо важливих справах третього відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3

Копія Коростишівська районна державна адміністрація

12.10.2018 року

Дата ухвалення рішення12.10.2018
Оприлюднено02.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/48927/18-к

Ухвала від 12.10.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні