Рішення
від 24.10.2018 по справі 910/11460/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

24.10.2018Справа № 910/11460/18

Господарський суд міста Києва у складі судді Чебикіної С.О. при секретарі судового засідання Астаповій Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Публічного акціонерного товариства "УкрСиббанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегаінвестстрой" про стягнення 572 542,03 грн., за участю представників позивача - Лісовського С.В., довіреність №23-1/52465 від 29.12.2017 року, відповідача - не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

У серні 2018 року позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, в якому просить стягнути з відповідача 572 542,03 грн. заборгованості за Індивідуальною угодою про надання овердрафту №6234345ОV201701 від 22.11.2017 року в рамках договору-анкети на відкриття та обслуговування банківського рахунку №03623434501 від 26.08.2016 року (в системі обліку банку договір №10000118124) на підставі ст.ст. 509, 525, 526, 530, 1048, 1049, 1054 ЦК України та ст. 193 ГК України.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.09.2018 відкрито провадження у справі, вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження та призначено розгляд справи на 08.10.2018 року.

24.10.2018 року представник відповідача в судове засідання не з'явився.

Відповідач у справі був належним чином повідомлений про розгляд даної справи судом, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Відповідач своїм правом на подання відзиву не скористався, відзив на позов не надав.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 22.11.2017 року між Публічним акціонерним товариством УкрСиббанк (надалі - банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Мегаінвестстрой" (надалі - позичальник) укладено індивідуальну угоду про надання овердрафту №6234345OV201701 (з Правилами) в рамках договору договору-анкети відкриття та обслуговування банківського рахунку №03623434501 від 26.08.2016 року (надалі - договір овердрафту) за реєстраційним номером в системі обліку банку договір № 10000118124 (далі - індивідуальна угода).

Пунктом 1.1. індивідуальної угоди передбачено, що підписуючи угоду, позичальник засвідчує , що він ознайомлений та погоджується з пропозицією банку надати позичальнику комплекс послуг на умовах, встановлених правилами. В рамках індивідуальної угоди під терміном Правила розуміються правила (договірні умови) відкриття та обслуговування банківського рахунку суб'єктів господарювання відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів AT УкрСиббанк , затверджених згідно з внутрішніми процедурами Банку, розміщеними для ознайомлення на сайті www,ту.ukrsibbank.сот та в газеті Голос України №99 ,'(48490) від 02.06.2010 р. (з усіма наступними змінами та доповненнями). Правила є невід'ємною частиною договору овердрафту і не підлягають додатковому підписанню.

В рамках цієї Індивідуальної угоди під терміном "Правила" розуміються правила (договірні умови) відкриття та обслуговування банківського рахунку суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів АТ "УкрСиббанк", затверджені згідно з внутрішніми процедурами банку, розміщеними для ознайомлення на сайті www.my.ukrsibbank.com та опублікованими в газеті "Голос України" № 99 (4849) від 02.06.2010 (з усіма наступними змінами та доповненнями) або в іншому офіційному друкованому виданні та/або на інформаційних стендах у приміщеннях установ банку, які є невід'ємною частиною цієї Індивідуальної угоди та договору.

Правилами (договірні умови) відкриття та обслуговування банківського рахунку суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів АТ "УкрСиббанк" (далі - Правила) передбачено, що овердрафтом є короткостроковий кредит, що надається клієнту понад залишок його коштів на рахунку Банку в межах заздалегідь обумовленої суми (ліміт овердрафту) шляхом здійснення платежів з рахунку клієнта (дебетування поточного рахунку клієнта); під терміном овердрафт також розуміється будь-яка частина коштів, отримана клієнтом в рамках ліміту овердрафту.

Відповідно до п. 1.2. індивідуальної угоди банк встановлює клієнту овердрафт на поточному рахунку клієнта №26002623434500, що відкритий в банку, код банку 351005 (далі - поточний рахунок), а клієнт зобов'язується повертати використану суму овердрафту, сплачувати проценти, комісії та інші платежі за наданим овердрафтом в порядку, розміри та строки, визначені цією індивідуальною угодою та правилами. Цільове призначення овердрафту - для ведення поточної господарської діяльності клієнта відповідно до законодавства України.

Пунктом 3.1. правил передбачено, що на підставі договору про надання овердрафту банк встановлює ліміт овердрафту на рахунку клієнта. Ліміт овердрафту може бути встановлений у гривні або у іноземній валюті. Розмір ліміту овердрафту (далі - граничний ліміт овердрафту) та валюта овердрафту встановлюються у договорі про надання овердрафту. В рамках договору ліміт овердрафту тлумачиться сторонами як ліміт кредитування, що встановлюється у вигляді відновлювальної кредитної лінії, яка передбачає надання кредитних коштів клієнту в рамках ліміту овердрафту (ліміту кредитування) траншами. Видача траншів може ініціюватися клієнтом шляхом подання до банку розрахункових документів на перерахування коштів, надання доручень банку на списання кредитних коштів з рахунку клієнта. Зобов'язання банку по видачі чергового траншу клієнту є відкличними і банк має право відмовитись від видачі чергового траншу без пояснення причин відмови клієнту. При встановленні ліміту овердрафту клієнт може проводити платежі зі свого рахунку в межах встановленого банком ліміту овердрафту згідно з діючими на момент проведення операції тарифів банку. При дебетуванні банком рахунку клієнта за відсутності або недостатності на ньому грошових коштів утворюється дебетове сальдо, при цьому вважається, що банк надав клієнту кредит на відповідну суму від дня та часу здійснення цього платежу, якщо інше не визначено договором. Загальна сума заборгованості за овердрафтом не повинна перевищувати встановленого банком ліміту овердрафту.

Згідно з п. 1.3. індивідуальної угоди ліміт овердрафту встановлюється у розмірі 1 000 000,00 грн.

Пунктом 1.4. індивідуальної угоди передбачено строк користування овердрафтом з 22.11.2017 року (дата початку строку овердрафту) до 30.10.2018 року (дата закінчення строку овердрафту). При цьому, клієнт має можливість отримання овердрафту, починаючи із дати початку строку овердрафту до дати, що передує даті закінчення строку овердрафту (включно).

В силу п. 1.5. індивідуальної угоди процентна ставка є фіксованою.

Зокрема, відповідно до п. 1.5.1 індивідуальної угоди сторони досягли згоди, що за час фактичного користування овердрафтом позичальник сплачує проценти у розмірі 19.90% річних, якщо не встановлена інша ставка згідно з умовами договору овердрафту та /або правил.

За умовами п. 1.6. індивідуальної угоди проценти сплачуються клієнтом на рахунок № 26072000001100 у АТ "УкрСиббанк", код банку (МФО) 351005, в строки та в порядку, передбачені Правилами. При цьому, у разі наявності на поточному рахунку клієнта коштів, нараховані проценти погашаються шляхом здійснення банком договірного списання, визначеного цією індивідуальною угодою та правилами, починаючи з дня нарахування таких процентів.

Пунктом 3.3.1. правил передбачено, що за користування овердрафтом понад встановлений договором термін встановлюється процентна ставка у подвійному розмірі від ставки, що діє для строкової суми заборгованості на дату виникнення такого прострочення. Такий розмір процентної ставки застосовується до всієї простроченої заборгованості за овердрафтом з дати виникнення прострочення, а саме з наступного дня після дня несплати або неповної сплати платежу, встановленого в договорі, до моменту повного погашення клієнтом такої заборгованості.

Згідно з п. 3.4. правил проценти на відповідну суму овердрафту нараховуються та сплачуються за час фактичного користування клієнтом грошовими коштами банку відповідно до умов договору. Нарахування процентів здійснюється з моменту проведення платежу (-ів) з рахунку клієнта за рахунок грошових коштів банку, тобто з дня та години фактичного надання грошових коштів клієнту до дня та години повернення клієнтом їх у власність банку, якщо інше не визначено умовами договору. Базою нарахування процентів є дебетове сальдо рахунку клієнта (з урахуванням кількості годин користування овердрафтом), яке відслідковується банком погодинно (із періодичністю в одну годину), якщо інше не визначено умовами договору. При цьому, розрахунок процентів здійснюється погодинно кожного дня, із періодичністю в одну годину (із 1 (першої) по 24 (двадцять четверту) годину включно), а кількість днів при нарахування процентів визначається за методом "факт/360" (метод "факт/360" передбачає, що для розрахунку використовується фактична кількість днів у місяці та 360 днів у році), якщо інше не визначено умовами договору.

Нарахування процентів здійснюється щомісячно наступним чином:

- перший раз - за період із відповідної години дня надання овердрафту по день та годину, що передує дню нарахування процентів у поточному місяці;

- протягом дії договору із дня попереднього нарахування процентів по день, що передує дню нарахування процентів у поточному місяці;

- у разі закінчення строку овердрафту - із дня попереднього нарахування процентів по годину дня остаточного погашення заборгованості, якщо інше не визначено умовами цих правил чи договору.

У разі, якщо згідно з умовами та протягом дії договору заборгованість клієнта була перенесена на рахунки для обліку короткострокового кредиту (у тому числі на рахунки для обліку простроченої кредитної заборгованості), нарахування процентів здійснюється щомісячно, наступним чином:

- на рахунку обліку заборгованості за овердрафтом - з дня попереднього нарахування процентів по день, що передує здійсненню такого переносу заборгованості;

- на інших рахунках, після перенесення - із дня перенесення такої заборгованості по останній календарний день поточного місяця або до дня остаточного погашення заборгованості у разі припинення дії Договору про надання овердрафту.

Днем нарахування процентів є останній робочий день місяця. Для розрахунку процентів день перенесення заборгованості клієнта на рахунки для обліку короткострокового кредиту (у тому числі на рахунки для обліку простроченої кредитної заборгованості) та день погашення заборгованості вважається одним днем.

У випадку закінчення строку овердрафту, днем нарахування процентів є останній день місяця, в якому закінчився строк овердрафту, при цьому, якщо такий день припадає на вихідний, святковий або неробочий день, днем нарахування процентів вважається робочий день, що передує вихідному, святковому або неробочому дню.

Згідно з п. 3.5. правил проценти сплачуються клієнтом на рахунок банку, зазначений у договорі про надання овердрафту, протягом 30 календарних днів із дня їх нарахування, а при закінченні строку овердрафту - в день їх нарахування. При цьому, у разі наявності на рахунку клієнта коштів, нараховані проценти погашаються шляхом здійснення банком договірного списання, визначеного договором про надання овердрафту та цими правилами, починаючи з дня нарахування таких процентів.

За умовами п. 3.7. правил користування овердрафтом клієнт сплачує комісії, розмір яких визначається в договорі про надання овердрафту. Комісії нараховуються у національній валюті (для овердрафтів, наданих в іноземній валюті, розмір комісії розраховується за курсом НБУ на дату такого нарахування) і сплачується згідно умов договору.

Відповідно до п. 1.7. індивідуальної угоди клієнт сплачує банку наступні комісії:

- комісія за надання овердрафту 1% мін. 300 грн. від суми встановленого ліміту овердрафту;

- комісія за управління овердрафтом (за невикористаний ліміт овердрафту) 1% річних від суми невикористаного ліміту овердрафту;

- комісія за управління овердрафтом, що розраховується як 0,33 % від суми ліміту овердрафту.

Порядок нарахування та строк оплати комісій визначається правилами.

Пунктом 3.9. правил передбачено, що заборгованість за овердрафтом повинна бути погашена клієнтом:

- протягом 30 календарних днів з дня отримання овердрафту. У випадку, якщо день погашення кожного окремого овердрафту припадає на вихідний, святковий або неробочий день, днем погашення вважається робочий день, що передує вихідному, святковому або неробочому дню;

- у випадку закінчення строку овердрафту, в останній робочий день, що передує дню закінчення строку овердрафту, в тому числі якщо день закінчення строку овердрафту припадає на вихідний, святковий або неробочий день;

- у випадку визнання строку погашення овердрафту таким, що настав, в строки, передбачені пунктом 3.14.1. правил.

Овердрафт вважається погашеним:

- якщо сума надходжень на рахунок протягом 30 календарних днів, від дня надання овердрафту, була не менш ніж дебетовий залишок коштів на кінець останнього дня, що передує 30-ти денному періоду,

- якщо на кінець останнього робочого дня, що передує дню закінчення строку овердрафту або при настанні терміну погашення овердрафта, згідно з вимогами договору, відсутній дебетовий залишок за рахунком клієнта та відсутня заборгованість за овердрафтом на інших рахунках, на яких за умовами договору може враховуватись заборгованість за овердрафтом.

Пунктом 3.13.1. п.п. "а", "е" правил передбачено, що надання овердрафту припиняється якщо клієнт протягом 30 календарних днів з дати надання овердрафту не погасить суму заборгованості за овердрафтом, що виникла на кінець дня надання овердрафту, що передує 30-тиденному періоду користування овердрафтом, в тому числі плату за овердрафт; закінчення строку надання овердрафту, встановленого в договорі.

Пунктом 3.14.1. правил сторони погодили, що у випадку настання обставин, передбачених Договором та/або цими правилами (в тому числі пунктами 3.11, 3.12, 3.13, 4.1.25 правил) банк має право вимагати погашення заборгованості та/або визнати термін повернення овердрафту таким, що настав в порядку, передбаченому правилами, та/або вживати будь-які судові або позасудові дії. Термін повернення овердрафту вважається таким, що настав, овердрафт - таким, що підлягає поверненню, а ліміт овердрафту скасовується в повному розмірі наступного дня, що слідує за строком, зазначеному в підпункті а) пункту 3.13.1. правил, якщо клієнтом було порушено терміни (строки) виконання грошових зобов'язань.

Поясненнями позивача, а також банківською випискою з поточного рахунку відповідача № 26002623434500 за період з 22.11.2017 року до 14.08.2018 року підтверджується факт надання позивачем відповідачу кредитних коштів за індивідуальною угодою про надання овердрафту.

Проте, відповідач не виконав умови договору щодо своєчасного погашення овердрафту та процентів протягом 30 календарних днів з дати надання овердрафту у зв'язку із чим у відповідача виникла заборгованість за овердрафтом, яка станом на 15.08.2018 року складає 572 542,03 грн., з яких 443 295,37 грн. - овердрафт, 122 727,66 грн. - проценти за період з 30.01.2018 року по 13.08.2018 року та 6 519,00 грн. - комісії по рахунку.

Доказів сплати зазначеної заборгованості відповідачем суду не надано.

Ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що права позивача, за захистом яких він звернувся до суду, порушені відповідачем, а тому вимоги позивача про стягнення з відповідача 572 542,03 грн. заборгованості за індивідуальною угодою про надання овердрафту №6234345ОV201701 від 22.11.2017 року в рамках договору-анкети на відкриття та обслуговування банківського рахунку №03623434501 від 26.08.2016 року, з якої 443 295,37 грн. - овердрафт, 122 727,66 грн. - проценти за період з 30.01.2018 року по 13.08.2018 року та 6 519,00 грн. - комісії по рахунку підлягають задоволенню.

Судовий збір, відповідно до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 86, 129, 232, 233, 236 - 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегаінвестстрой" (02166, м. Київ, пр. Лісовий, 35; код 33634300) на користь Публічного акціонерного товариства "УкрСиббанк" (04070, м. Київ, вул. Андріївська, 2/12; код 09807750) 443 295 (чотириста сорок три тисячі двісті дев'яносто п'ять) грн. 37 коп. основного боргу (овердрафт), 122 727 (сто двадцять дві тисячі сімсот двадцять сім) грн. 66 коп. процентів за період з 30.01.2018 року по 13.08.2018 року, 6 519 (шість тисяч п'ятсот дев'ятнадцять) грн. 00 коп. комісії та 8 588 (вісім тисяч п'ятсот вісімдесят вісім) грн. 13 коп. судового збору.

Після вступу рішення в законну силу видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 241 ГПК України та підлягає оскарженню в порядку та у строк, які визначені розділом IV ГПК України.

Повне рішення складено 29.10.2018р.

Суддя С.О. Чебикіна

Дата ухвалення рішення24.10.2018
Оприлюднено29.10.2018
Номер документу77431323
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 572 542,03 грн

Судовий реєстр по справі —910/11460/18

Рішення від 24.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Рішення від 24.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 08.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 03.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні