Постанова
від 13.12.2017 по справі 804/6483/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2017 р. справа № 804/6483/17 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Павловський Д.П., одноособово розглянувши в порядку скороченого провадження у місті Дніпрі адміністративну справу за адміністративним позовом Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лібра-Трейдінг", третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Західно-Донбаська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області про стягнення податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 19251,00 грн., -

ВСТАНОВИВ :

06 жовтня 2017 року Головне управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лібра-Трейдінг", третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Західно-Донбаська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області про стягнення податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 19251,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що у відповідача наявний податковий борг з податку на прибуток приватних підприємств у сумі 19251,00 грн., який виник внаслідок несплати у встановлений законодавством термін суми грошового зобов'язання по податку на прибуток приватних підприємств, самостійно визначеної платником у податковій декларації. Враховуючи, що відповідач у добровільному порядку заборгованість не сплачує, що стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09.10.2017 року, відповідно до статті 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, справу призначено до розгляду в порядку скороченого провадження.

Згідно рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, 27.10.2017 року позивачем, та 27.10.2017 року третьою особою отримано копії ухвал Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09.10.2017 року про відкриття скороченого провадження у адміністративній справі.

З юридичної адреси відповідача до Дніпропетровського окружного адміністративного суду 28.11.2017 року повернувся конверт з довідкою "Укрпошти", в якій зазначено причину повернення конверту - "За закінченням встановленого строку зберігання", що, відповідно до частини 8 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, вважається належним чином повідомленням відповідача про відкриття скороченого провадження у адміністративній справі.

У встановлений строк відповідачем не подано до суду заперечень проти позову, та заяви про визнання позовних вимог.

Відповідно до частини 4 статті 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

За результатами розгляду справи у скороченому провадженні, дослідивши матеріали справи, оцінивши повідомлені позивачем обставини, суд вважає достатньо підстав для прийняття законного рішення, яким позовні вимоги позивача задовольнити повністю, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що на обліку у Західно-Донбаській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області, як платник податків перебуває Товариство з обмеженою відповідальністю "Лібра-Трейдінг".

Матеріалами справи підтверджується, що податковий борг виник 11.03.2017 року внаслідок несплати у встановлений законодавством термін суми грошового зобов'язання по податку на прибуток приватних підприємств, самостійно визначеної платником у податковій декларації.

Статтею 36 Податкового кодексу України встановлено, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податків обчислити, задекларувати та сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим кодексом або законами з питань митної справи.

Підпунктом 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України передбачено обов'язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом.

Податкова декларація - документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання (п. 46.1 ст. 46 ПК України).

Статтею 137 Податкового кодексу України визначено, що періодами сплати податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому, податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду.

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно із п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Отже, за приписами ст. 57 Податкового кодексу України, у зв'язку з несплатою ТОВ "Лібра -Трейдінг" у встановлені терміни суми грошових зобов'язань, самостійно визначених платником у податкових деклараціях (розрахунку) та нарахованих контролюючим органом, грошові зобов'язання набули статусу податкового боргу.

Пп. 14.1.175 ст. 14 Податкового кодексу України визначено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Судом встановлено, що підставою нарахування грошових зобов'язань ТОВ "Лібра - Трейдінг" є податкова декларація з податку на прибуток приватних підприємств від 28.02.2017 року, термін сплати 11.03.2017 року, в якій платником самостійно визначено податкове зобов'язання у розмірі 19251,00 грн.

З матеріалів справи вбачається, що Західно-Донбаською ОДПІ в автоматичному режимі було сформовано та направлено ТОВ "Лібра-Трейдінг" податкову вимогу від 24.03.2017 №1596-17, яка вручена платнику 01.04.2017, про що свідчить підпис на повідомленні про поштове відправлення.

Отже, підставою винесення податкової вимоги від 24.03.2017 була наявність (виникнення) податкового боргу по податку на прибуток приватних підприємств у сумі 19251,00 грн.

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли у платника податку, якому надіслано (вручено) податкову вимогу сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу, такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається.

Пунктом 60.6 ст. 60 Податкового кодексу України передбачено, якщо нарахована сума грошового зобов'язання або податкового боргу збільшується внаслідок їх адміністративного оскарження, раніше надіслане повідомлення - рішення або податкова вимога не відкликаються. На суму збільшення грошового зобов'язання надсилається окреме податкове повідомлення -рішення, а на суму збільшення податкового боргу окрема податкова вимога не надсилається.

У відповідності до пп. 14.1.137 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, орган стягнення-державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно з п. 41.2 ст. 41 Податкового кодексу України, органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

З матеріалів справи вбачається, що у ТОВ Лібра-Трейдінг відкрито рахунки в банках, відповідно, з яких може бути стягнуто кошти, в рахунок погашення податкового боргу.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

06.11.2017 року на виконання вимог ухвали Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09.10.2017 року, представником Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області подано довідку про стан розрахунків платника податків з бюджетом станом на 03.11.2017 року, отже, податковий борг Товариства з обмеженою відповідальністю "Лібра-Трейдінг" підтверджено.

Отже, наданих Головним управлінням Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області доказів достатньо для прийняття законного судового рішення про стягнення боргу з відповідача, тому, суд доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог, та необхідність їх задоволення.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, суд виходить із того, що відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2-10, 69-71, 94, 158- 163, 183 2 , 186, 254, 256Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лібра-Трейдінг", третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Західно-Донбаська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області про стягнення податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 19251,00 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути на користь Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 39394856) податковий борг по податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 19251,00 грн. (дев`ятнадцять тисяч двiстi п`ятдесят одна гривня 00 копiйок) з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "Лібра - Трейдінг (код ЄДРПОУ 40297722) у банках, що обслуговують такого платника податків.

Копію постанови направити всім сторонам по справі.

Постанова підлягає негайному виконанню відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд, в порядку та у строки, передбачені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України, та набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Д.П. Павловський

Дата ухвалення рішення13.12.2017
Оприлюднено29.10.2018
Номер документу77432017
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/6483/17

Постанова від 13.12.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Павловський Дмитро Павлович

Ухвала від 13.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Павловський Дмитро Павлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні