Рішення
від 23.10.2018 по справі 554/5690/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 23.10.2018 Справа № 554/5690/18

Провадження № 2/554/2583/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 жовтня 2018 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого - судді Савченко Л.І.,

при секретарі - Гаврись В.В.

за участю представника позивача - ОСОБА_1, представника відповідача територіальної громади Полтавської міської ради - Паскевич Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м.Полтава цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до територіальної громади в особі Полтавської міської ради, Обслуговуючого кооперативу Автогаражний колектив Надія , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Кравченко Ольга Олександрівна, про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до територіальної громади в особі Полтавської міської ради, Обслуговуючого кооперативу Автогаражний колектив Надія , визначивши третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Кравченко О.О., про визнання права власності в порядку спадкування за законом на гараж НОМЕР_2 літер. Г площею 20,9 кв.м. з погребом літер. г , що знаходиться в 12 ряді обслуговуючого кооперативу Автогаражного колективу НАДІЯ (код ЄДРПОУ 35026373), по вул.Європейська (Фрунзе), № 156 А в м.Полтаві після смерті ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що 18 червня 1980 року ОСОБА_6 відповідно до ордеру виданого виконавчим комітетом міської ради м.Полтави набув право на зайняття гаражу в гаражному кооперативі об єднання Автолюбитель УРСР м.Полтави. ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_6 помер. Вона є дружиною ОСОБА_6, а тому з метою отримання свідоцтва про право на спадщину звернулася до приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Кравченко О.О. із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину. Однак у видачі свідоцтва їй було відмовлено, так як на гараж відсутній правовстановлюючий документ. З цих підстав змушена звернутися до суду з позовом.

Ухвалою суду від 24 липня 2018 року відкрите провадженні по справі.

Відповідач територіальна громада в особі Полтавської міської ради подав до суду відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об єкти нерухомості є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому Законом порядку. Права на нерухоме майно, яке підлягає державній реєстрації, виникають з моменту такої реєстрації. Права на нерухоме майно, які виникли до набрання чинності ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01.07.2004 року визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов язкової реєстрації таких прав. Тому у разі відсутності реєстрації права власності на нерухоме майно відповідно до ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01.07.2004 року, спадкоємці мають право оформлення спадкових справ шляхом звернення до нотконтори за видачею свідоцтва про право на спадщину. З матеріалів доданих до позову вбачається, що в них відсутня інформація, яка підтверджує надання ОСОБА_6 дозволу здійснення будівництва гаража, або доказів на підтвердження того, що ОСОБА_6 виділено земельну дялнку для розміщення гаражу в Гаражному кооперативі товариств Автолюбитель УРСР , або надання ордеру на користування гаражем. Задоволення позову про визнання права власності на самочинне будівництво на спадкоємцем зумовлює виникнення цього права у позивача, а не констатує його перехід у порядку спадкування, тому неналежним способом захисту є звернення до суду з позовом про визнання права власності в порядку спадкування на майно, яке не належало спадкодавцю. При ухваленні рішення покладався на розсуд суду.

Ухвалою суду від 01 жовтня 2018 року задоволено клопотання представника позивача про приєднання до матеріалів справи письмових доказів, а саме Звіту проведення технічного обстеження, схему розташування гаражу.

01 жовтня 2018 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

18 жовтня 2018 року за клопотанням представника відповідача до справи приєднано Витяг з протоколу тимчасової комісії з розгляду питань самочинного будівництва в м.Полтава від 12.10.2018 року щодо розгляду питання стосовно визнання права власності на гараж за ОСОБА_3

У підготовчому судовому засіданні 01 жовтня 2018 року позивач ОСОБА_3 позов визнала, прохала його задовольнити у повному обсязі.

Представник позивача ОСОБА_1 позов підтримав, надав пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві.

Представник відповідача територіальної громади в особі Полтавської міської ради Паскевич Ю.О. при ухваленні рішення покладалася на розсуд суду, прохала ухвалити рішення згідно законодавства.

Представник відповідача Обслуговуючого кооперативу Автогаражний колектив Надія у судове засідання не з явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи без його участі, проти задоволення позову не заперечував (а.с.59).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Кравченко О.О. у судове засідання не з явилася, надіслала до суду заяву про розгляд справи без її участі(а.с.67).

Заслухавши сторони, перевіривши фактичні обставини справи письмовими доказами, суд приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 18 червня 1980 року ОСОБА_6 відповідно до ордеру НОМЕР_3, виданого Виконавчим комітетом міської ради м.Полтави набув право на зайняття гаражу в гаражному кооперативі об єднання Автолюбитель УРСР м.Полтави (а.с.10).

З довідки № 147 від 26.06.2018 року Обслуговуючого кооперативу Автогаражний колектив НАДІЯ ОСОБА_6 повністю вніс свій пай за гараж, наданий йому у користування, заборгованості по внесках перед ОК Автогаражний кооператив НАДІЯ , немає (а.с.13).

Із звіту проведення технічного обстеження від 14 вересня 2018 року, виготовленого ФОП ОСОБА_7, вбачається, що за результатами технічного обстеження гараж НОМЕР_2, літер. Г площею 20,9 кв.м. з погребом літер. г , що знаходиться в 12 ряді обслуговуючого кооперативу Автогаражного колективу НАДІЯ , по вул.Європейська (Фрунзе), № 156 А в м.Полтаві встановлено можливість його надійної та безпечної експлуатації (а.с.89-94).

Також встановлено, що гараж був побудований на спеціально відведеній для цього земельній ділянці, що слідує з Публічної кадастрової карти України (а.с.1010).

З технічного паспорту не вбачається, що гараж є самочинним будівництвом (а.с.95-96).

ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_6 помер, що слідує із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 виданого Подільським районним у м.Полтаві відділі ДРАЦС ГТУЮ у Полтавській області від 18 грудня 2017 року (а.с.7).

Позивач ОСОБА_3 є дружиною померлого ОСОБА_6, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 виданого Полтавським міським Палацом шлюбів 03 вересня 1976 року, а/з 1860 (а.с.8).

З метою отримання свідоцтва про право на спадщину позивач звернулася до приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Кравченко О.О. із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину. Однак у видачі свідоцтва Постановою від 18.07.2018 року № 172/02-31 їй було відмовлено, так як на гараж НОМЕР_2, літер. Г площею 20,9 кв.м. з погребом літер. г , що знаходиться в 12 ряді обслуговуючого кооперативу Автогаражного колективу НАДІЯ , по вул.Європейська (Фрунзе), № 156 А в м.Полтаві відсутній правовстановлюючий документ (а.с.9).

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій не вбачається наявності інших спадкоємців, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_6, тому ОСОБА_3 є єдиним спадкоємцем за законом, яка прийняла спадщину.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Зі змісту ст.1218 ЦК України вбачається, що до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зі змісту частини 1 ст.1261 ЦК України вбачається, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Частиною 1 ст. 1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

З наведених норм чинного законодавства України випливає наступне. ОСОБА_6 був членом обслуговуючого кооперативу Автогаражний колектив НАДІЯ та як член кооперативу користувався гаражем НОМЕР_2 у ряду 12 цього кооперативу, який розташований вул. Фрунзе, 156-а у м. Полтаві на підставі ордеру. ОСОБА_6 повністю вніс пай за гараж, наданий йому у користування. Автогаражному колективу НАДІЯ у встановленому законом порядку виділено земельну ділянку під будівництво гаражів. Враховуючи те, що гараж знаходиться на земельній ділянці, відведеній обслуговуючому кооперативу Автогаражний колектив НАДІЯ , членом якого був померлий, саме для будівництва та обслуговування гаражів, суд вважає, що останній набув право на гараж правомірно. З цих підстав, його спадкоємець має право на визнання за нею права власності на вказаний гараж в порядку спадкування як спадкоємець першої черги за законом.

Твердження відповідача, що вказаний гараж є самочинним будівництвом не знайшло свого підтвердження у судовому засіданні, тому судом спростовується.

З цих підстав, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_3 є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.12, 81, 141, 229, 247, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_3 право власності на гараж НОМЕР_2 літер. Г площею 20,9 кв.м. з погребом літер. г , що знаходиться в 12 ряді обслуговуючого кооперативу Автогаражного колективу НАДІЯ (код ЄДРПОУ 35026373), по вул.Європейська (Фрунзе), № 156 А в м.Полтаві в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Полтавського апеляційного суду шляхом подання протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Відповідно до п.15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасником справи через Октябрський районний суд м.Полтави.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце проживання: 36022 АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач -Територіальна громада в особі Полтавської міської ради, місце знаходження 36000 м.Полтава, вул. Соборності, 36, код ЄДРПОУ 24388285.

Відповідач -Обслуговуючий кооператив Автогаражний колектив НАДІЯ , місце знаходження 36008 м.Полтава, вул. Європейська, 156 А, код ЄДРПОУ 35026373.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Кравченко Ольга Олександрівна, місце знаходження 36000 м.Полтава, вул. Пушкіна, 65.

Повне рішення складено 23 жовтня 2018 року.

Суддя Л.І. Савченко

Дата ухвалення рішення23.10.2018
Оприлюднено30.10.2018
Номер документу77452271
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —554/5690/18

Рішення від 23.10.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Рішення від 18.10.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 07.09.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 21.08.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 24.07.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні