Ухвала
від 29.10.2018 по справі 711/8919/18
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/8919/18

Провадження № 1-кс/711/3546/18

У Х В А Л А

24 жовтня 2018 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , представників власників майна ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого про арешт майна,

в с т а н о в и в :

До слідчого судді звернувся слідчий з погодженим прокурором клопотанням у кримінальному провадженні у кримінальному провадженні №12018250000000233 від 18.10.2018 р. про арешт майна, зазначаючи наступне.

Досудовим розслідуванням встановлено, що директор ТОВ «Вікторія» ОСОБА_8 згідно із договором купівлі-продажу від 24.09.2018 р. продав, а ОСОБА_9 придбав частку у статутному капіталі ТОВ «Вікторія.» у розмірі 100% статутного капіталу за ціною 2 млн. 29 тис. 800 грн.

Після цього ОСОБА_9 24.09.2018 р. звільнив із посади директора ТОВ «Вікторія.» ОСОБА_10 і призначив на посаду директора себе, а також затвердив рішенням єдиного учасника ТОВ «Вікторія.» нову редакцію товариства, змінивши місце його знаходження.

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань були здійснені незаконні реєстраційні дії складу учасників ТОВ «Вікторія.», а також реєстрація змін до установчих документів, зміна керівника юридичної особи та ін.

Вказані дії за версією досудового розслідування здійснені з метою протиправного заволодіння майна ТОВ «Вікторія.» і земельних ділянок, які знаходяться у тимчасовому користуванні товариства на умовах оренди.

ТОВ «Вікторія» та Іноземне підприємство «Агро-Вільд Україна» (далі ІП «Агро-Вільд Україна») є власниками урожаю 2018 року, а також орендаторами земельних ділянок на території Княжиківської та Зюбринської сільських рад Монастирищенського району Черкаської області на підставі укладених з ТОВ «Вікторія.» договорів суборенди земельних ділянок.

Таким чином, в результаті переоформлення в протиправний спосіб корпоративних прав права єдиного учасника і власника на 100% статутного капіталу ТОВ «Вікторія.», ОСОБА_9 став власником майнових прав прав оренди земельних ділянок загальною площею понад 1700 га.

На даний час ОСОБА_9 незаконно претендує на врожай 2018 року і право користування земельними ділянками, маючи юридичні підстави на управління від імені ТОВ «Вікторія.» питаннями виконання договорів оренди і суборенди, включаючи можливість їх розірвання, змін умов договору, завдаючи суттєвої шкоди кінцевим бенефіціарним власникам ТОВ «Вікторія» - ТОВ «Вікторія.» та ІП «Агро-Вільд Україна».

Так, в період з 24.09.2018 р. по 19.10.2018 р. на підставі підроблених документів переукладено договори оренди земельних ділянок, які раніше знаходились у користуванні ТОВ «Вікторія.», між власниками земельних ділянок та ТОВ «АЛЬФА ІНТЕР ОЙЛ».

В результаті цього ТОВ «Вікторія.» позбавлено права користування земельними ділянками на підставі раніше укладених договорів оренди, тому об`єктом злочину є не тільки корпоративні права, а й майнові права на оренду земельних ділянок.

Незастосування заходів забезпечення кримінального провадження вже призвело до неправомірного розірвання договорів оренди земельних ділянок на підставі підроблених документів та переукладення багатьох договорів оренди між власниками земельних ділянок та ТОВ «АЛЬФА ІНТЕР ОЙЛ» в період з 24.09.2018 р. по 19.10.2018 р., що дає підстави органу досудового розслідування вважати, що вказане товариство використовується саме для вчинення протиправних дій, пов`язаних з перереєстрацією договорів оренди земельних ділянок, що раніше знаходились в користування ТОВ «Вікторія.» та, як наслідок, позбавлення останнього основи ведення сільськогосподарської діяльності користування землями.

Незастосування заходів забезпечення кримінального провадження з великою вірогідністю у майбутньому може призвести до продовження протиправних дій, пов`язаних з перереєстрацією прав оренди на земельні ділянки, а також до втрати самих земельних ділянок (втратою якісних характеристик, дроблення земельних ділянок, обмін земельних ділянок, передаючою земельних ділянок у користування третім особами без належних правових підстав), та до втрати майна (посівів), які належать ТОВ «Вікторія .».

З метою запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження майна, яке визнано речовими доказами, в клопотанні йдеться про накладення арешту шляхом накладення арешту на:

- на корпоративні права ТОВ «ВІКТОРІЯ.» код ЄРДПОУ 38543846, заборонивши ОСОБА_9 та іншим фізичним і юридичним особам вчиняти дії щодо розпорядження часткою учасника у статутному капіталі ТОВ «ВІКТОРІЯ .» (код ЄДРПОУ 38543846) в розмірі 100% статутного капіталу або часткою від цієї частки у статутному капіталі Товариства, а також заборонити будь-яким іншим особам (державним реєстраторам, державним і приватним нотаріусам) здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІКТОРІЯ.» (код ЄДРПОУ 38543846), які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань у зв`язку із зміною частки засновника (учасника) у статутному капіталі юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІКТОРІЯ.» (код ЄДРПОУ 38543846), зміни відомостей про засновників / учасників, зміни виконавчого органу, зміни місцезнаходження та інших відомостей про юридичну особу - Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІКТОРІЯ.» (код ЄДРПОУ 38543846);

- майнові права ТОВ «ВІКТОРІЯ.» (код ЄДРПОУ 38543846) та ТОВ «АЛЬФА ІНТЕР ОЙЛ» (ЄДРПОУ 41792153), а саме - на права оренди земельних ділянок за договорами оренди, укладеними між власникам землі (Орендоавцями) з одного боку та ТОВ «ВІКТОРІЯ.» (код ЄДРПОУ 38543846) і ТОВ «АЛЬФА ІНТЕР ОЙЛ» (ЄДРПОУ 41792153) з іншого, які наведені у клопотанні у вигляді списку, - шляхом заборони будь-яким фізичним та юридичним особам, нотаріусам, підприємствам, організаціям, установам, будь-якої форми власності, органам місцевого самоврядування, державним реєстраторам здійснювати будь-які дії щодо реєстрації (перереєстрації) оренди, припинення оренди, в тому числі, заборонити вчиняти дії, пов`язані з поділом, розподілом, виділом, об`єднанням земельних ділянок, які перебувають у користуванні ТОВ «ВІКТОРІЯ .» (код ЄДРПОУ 38543846) і ТОВ «АЛЬФА ІНТЕР ОЙЛ» (ЄДРПОУ 41792153);

- майнові права ТОВ «ВІКТОРІЯ» (код ЄДРПОУ 32860788), а саме, - на права оренди, які належать вказаному Товариству на підставі договорів суборенди, укладених між ТОВ «Вікторія.» і ТОВ «ВІКТОРІЯ», - шляхом заборони будь-яким фізичним та юридичним особам, нотаріусам, підприємствам, організаціям, установам, будь-якої форми власності, органам місцевого самоврядування, державним реєстраторам здійснювати будь-які дії щодо реєстрації (перереєстрації) оренди, суборенди, припинення суборенди, в тому числі, заборонити вчиняти дії, пов`язані з поділом, розподілом, виділом, об`єднанням земельних ділянок, які перебувають в орендному користуванні ТОВ «ВІКТОРІЯ» (код ЄДРПОУ 32860788);

- майнові права Іноземного підприємства «Агро-Вільд Україна» (код ЄДРПОУ 33353730), а саме, - на права оренди, які належать вказаному підприємству на підставі договорів суборенди, укладених між ТОВ «Вікторія.» і Іноземним підприємством «Агро-Вільд Україна» (код ЄДРПОУ 33353730), - шляхом заборони будь-яким фізичним та юридичним особам, нотаріусам, підприємствам, організаціям, установам, будь-якої форми власності, органам місцевого самоврядування, державним реєстраторам здійснювати будь-які дії щодо реєстрації (перереєстрації) оренди, суборенди, припинення суборенди, в тому числі, заборонити вчиняти дії, пов`язані з поділом, розподілом, виділом, об`єднанням земельних ділянок, які перебувають в орендному користуванні Іноземного підприємства «Агро-Вільд Україна» (код ЄДРПОУ 33353730).

В судовому засіданні слідчий і прокурор просили задовольнити клопотання і пояснили, що це клопотання подане з метою збереження майна, майнових і корпоративних прав товариства, яке позбувається майна внаслідок протиправних дій.

Представники ТОВ «Агро-Вільд Україна» і ТОВ «Вікторія» просили задовольнити клопотання органу досудового розслідування, внесеного за клопотанням потерпілих.

Представник ТОВ «Альфа Інтер Ойл» не заперечував проти задоволення клопотання.

Представник ТОВ «Вікторія.» для розгляду клопотання не з`явився, надавши пояснення, в яких просив відмовити в задоволенні клопотання з тих підстав. що спір, який виник між суб`єктами господарювання, може бути вирішений в площині господарського права, а передбачених ст. 170 КПК України підстав для накладення арешту на майно немає.

Слідчий суддя виходить з наступних положень законодавства.

Згідно з п.7 ч.2 ст. 131 КПК України (далі - КПК) одним із способів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Частиною 2 статті 170 КПК передбачено, що арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

При цьому також потрібно враховувати положення ч. 3 ст. 132 КПК про те, що застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

В цьому кримінальному провадженні прокурор посилається на необхідність збереження речових доказів.

Слідчий суддя також враховує те, що у власників земельних ділянок, про які йдеться в клопотанні, є певні права щодо володіння і розпорядження земельними ділянками, а згідно із ч.2 ст. 321 ЦК України особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Таким законом є КПК, згідно з яким арешт на майно може бути застосований у випадку, якщо прокурор доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні.

Слідчий суддя вважає, що такий ступінь втручання у права фізичних осіб - власників земельних ділянок як накладення арешту шляхом заборони здійснювати будь-які дії щодо реєстрації (перереєстрації) оренди, суборенди, припинення суборенди, в тому числі, заборонити вчиняти дії, пов`язані з поділом, розподілом, виділом, об`єднанням земельних ділянок, порушить, перш за все, права власників земельних ділянок. Існування ризиків, передбачених у абзаці 2 ч.1 ст. 170 КПК, слідчому судді не доведено.

Потреба досудовогорозслідування запобігтиможливості вибуттяземельних ділянокіз володіння ТОВ «Вікторія» може бути забезпечена виконанням орендодавцями (власниками земельних ділянок) і орендарем умов договорів оренди і чинного законодавства. Однак при досягненні згоди і при дотриманні положень ч.6 ст. 93 ЗК України вони можуть прийняти рішення про передачу земельних ділянок в суборенду, при дотриманні положень ч.5 цієї статті відчужувати право оренди, при дотриманні умов ст. 31 Закону України «Про оренду землі» - розірвати договір оренди тощо, а вжиття такого виду заходів забезпечення кримінального провадження, який вказаний у клопотанні прокурора, порушить права власників земельних ділянок, передбачені п. а ч.1 ст. 90 ЗК України.

Як зазначено вище, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Слідчим суддею встановлено, що постановою слідчого від 22.10.2018 року земельні ділянки з певними кадастровими номерами визнані речовим доказом (т.2 а.с.13).

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Під речовими доказами, що складають предмети, які були об`єктом кримінально-протиправних дій, розуміють конкретні об`єкти матеріального світу, які були предметом кримінального правопорушення. Поняття об`єкт злочинних дій і об`єкт кримінального правопорушення не є тотожними, це різні правові інститути. Об`єкт кримінального правопорушення значно ширше поняття. Об`єкт злочинних дій - це конкретні предмети, на які спрямовано злочинне посягання (напр. речі, майно, гроші, цінності, техніка, майновий комплекс тощо).

У кримінальному провадженні, в якому проводиться досудове розслідування, інший предмет злочинного посягання.

У зв`язку з викладеним слідчий суддя вважає, що земельні ділянки і майнові права в цьому кримінальному провадженні не зовсім відповідають критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України.

За таких обставин підстави для задоволення цієї частини клопотання про накладення арешту відсутні.

Разом з тим, слідчий суддя погоджується з тим, що у органу досудового розслідування є всі підстави вважати, що певними особами здійснено дії, пов`язані з незаконним заволодінням ТОВ «Вікторія», оскільки директор цього товариства не був уповноваженим на укладення договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Вікторія.», тому що згідно з наданими слідчому судді матеріалами, в тому числі й статутами товариств, це питання віднесено до повноважень іншого органу.

Згідно з актом приймання-передачі від 24.09.2018 р. директор ТОВ «Вікторія» ОСОБА_8 на підставі договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Вікторія.» передав, а ОСОБА_9 прийняв частку у статутному капіталі ТОВ «Вікторія.» у розмірі 100% номінальною вартістю 2029800 грн. (т.1 а.с.123).

При цьому встановлено, що згідно з актом приймання-передачі від 01.11.2013 р. директор ТОВ «Вікторія» ОСОБА_8 у відповідності з рішенням загальних зборів учасників цього товариства передав як внесок до статутного капіталу ТОВ «Вікторія.» майно на загальну суму 2030311 грн., а саме сільськогосподарську техніку (т.3), тобто предметом злочинного посягання в даному кримінальному провадженні є, зокрема, і це майно, яке згідно із постановою слідчого визнане речовими доказами. Саме з метою збереження речових доказів, тому що існує висока вірогідність того, що вони можуть бути відчужені або приховані шляхом вчинення дій щодо розпорядження часткою учасника у статутному капіталі ТОВ «Вікторія.», слідчий суддя частково задовольняє клопотання про арешт.

Керуючись ст.ст. 170-173 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання слідчого про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні №12018250000000233 від 18.10.2018 р. задовольнити частково.

Накласти арешт на корпоративні права ТОВ «ВІКТОРІЯ.» код ЄРДПОУ 38543846, заборонивши ОСОБА_9 та/або іншим фізичним і юридичним особам вчиняти дії щодо розпорядження часткою учасника у статутному капіталі ТОВ «ВІКТОРІЯ .» (код ЄДРПОУ 38543846) у розмірі 100% статутного капіталу або часткою від цієї частки у статутному капіталі ТОВ «ВІКТОРІЯ.», а також заборонити будь-яким іншим особам (державним реєстраторам, державним і приватним нотаріусам) здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІКТОРІЯ .» (код ЄДРПОУ 38543846), які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, у зв`язку із зміною частки засновника (учасника) у статутному капіталі юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІКТОРІЯ .» (код ЄДРПОУ 38543846), зміни відомостей про засновників / учасників, зміни виконавчого органу, зміни місцезнаходження та інших відомостей про юридичну особу - Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІКТОРІЯ .» (код ЄДРПОУ 38543846).

В задоволенні решти частини клопотання відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Черкаської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено і проголошено о 08 год. 15 хв. 29.10.2018 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.10.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77455604
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —711/8919/18

Ухвала від 16.11.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Соломка І. А.

Ухвала від 16.11.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Соломка І. А.

Ухвала від 29.10.2018

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Угорчук В. В.

Ухвала від 24.10.2018

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Угорчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні