Рішення
від 29.10.2018 по справі 373/1402/18
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/1402/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2018 року м. Переяслав-Хмельницький

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої - судді Керекези Я.І.,

за участі секретаря судових засідань ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Переяслав-Хмельницькому справу №373/1402/18 (2/373/829/18) за позовом ОСОБА_2 до Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області про визнання права власності на спадкове майно ,

представник позивача ОСОБА_3-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_2 звернулася до суду із позовом і просить визнати за нею в порядку спадкування за заповітом після померлої 27 жовтня 2008 року ОСОБА_4 право власності на квартиру АДРЕСА_1 (бувша Леніна) в с. Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області, право власності на земельну ділянку площею 2,4680 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, і яка належала ОСОБА_4 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого Переяслав-Хмельницькою районною державною конторою Київської області 29 травня 2007 року після смерті 24 листопада 2006 року ОСОБА_5, та право власності на земельну ділянку площею 2,4682 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, і яка належала ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії Р1№ 264632 від 08.01.2004.

Посилається на те, що 27 жовтня 2008 року померла її мати ОСОБА_4, після смерті якої відкрилася спадщина на квартиру АДРЕСА_1 (бувша Леніна) в с. Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області та земельні ділянки. У встановлений законом шестимісячний строк після смерті ОСОБА_4 прийняла спадщину шляхом подачі до нотаріальної контори відповідної заяви. Її сестра ОСОБА_6 відмовилася від прийняття спадщини за заповітом на користь позивача, подавши відповідну заяву нотаріусу. Спадкоємців, які мають право на обов'язкову частку на спадщину, немає. 29 вересня 2016 року нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, оскільки відсутня реєстрація правовстановлюючого документа на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (свідоцтва про право на спадщину за законом). У видачі Свідоцтва про право на спадщину на іншу земельну ділянку відмовив в зв язку з відсутністю витягу з Державного земельного кадастру. 23 листопада 2016 року нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на квартиру АДРЕСА_2 (бувша Леніна) с. Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області, в зв'язку з тим, що позивач пред'явила правовстановлюючого документ на 1/2 частину будинку-рішення суду від 29 березня 1994 року, але відповідно до довідки виданої КП КОР Лівобережне БТІ 04 жовтня 2016 року за №03090, право власності не зареєстроване. Окрім цього в документі на нерухоме майно зазначена 1/2 частка житлового будинку.

Факт володіння померлою ОСОБА_4 квартирою №1 будинку №17 по вул. Незалежності (бувша Леніна) в с. Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області та земельними ділянками, площею 2,4680 га та 2,4682 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, підтверджується довідками Пристромською сільською радою Переяслав-Хмельницького району Київської області №839 від 30.09.2016 та №849 від 03.10.2016; копією технічного паспорта на житловий будинок №17 по вул. Незалежності в с. Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області станом на 04.10.2016, копією схематичного плану земельної ділянки, копією плану будинку, експлікацією та характеристикою до нього; рішенням Пристромської сільської ради №36 від 11.04.2016 про перейменування вулиць у селі Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області (вулицю Леніна на вулицю Незалежності), рішенням Пристромської сільської ради від 28 січня 2017 року за №6 про присвоєння поштових адрес; звітом про незалежну оцінку нерухомого майна-1/2 частини житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами; копією свідоцтва про право на спадщину за законом від 29.05.2007, копією державного акту на право приватної власності на землю, звітом про експертну грошову оцінку земельної ділянки площею 2,4680 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Своє право на спадщину позивач ОСОБА_2 підтверджує копією свідоцтва про смерть ОСОБА_7, серії І-ОК №063562, виданого виконкомом Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області; копією заповіту посвідченого секретарем Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, копією свідоцтва про одруження ОСОБА_5 з ОСОБА_8, після реєстрації одруження дружині присвоєно прізвище Ігнатенко , серія АГ№197325; постановами про відмову у вчиненні нотаріальної дії державного нотаріуса від 29.09.2016 та 23.20.2016; копією паспорта громадянина України; матеріалами спадкової справи відносно померлої ОСОБА_4 за №163.

До суду позивач ОСОБА_2 та представник позивача ОСОБА_3 не з'явилися, останній направив заяву про розгляд справи у відсутність позивача та у його відсутність, позов підтримує в повному обсязі та просить його задовольнити.

Представник відповідача, Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, в підготовче судове засідання не з'явився, направив відзив на позовну заяву, в якому позов визнав в повному обсязі та не заперечує проти його задоволення..

Розгляд справи здійснюється відповідно до ч.3 ст. 211 ЦПК України.

Суд приймає до уваги подані позивачем докази, на підставі яких встановлені обставини справи, та вважає їх належними, допустимими, достовірними, а їх сукупність достатньою для встановлення обставин, що мають значення для справи.

Зважаючи на те, що правовідносини, що виникли між сторонами по справі регулюються нормами глав 84, 86, 87 Цивільного кодексу України, суд дійшов висновку про необхідність їх застосування.

Відповідно до вимог п. 2 Постанови ПВС України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику в справах про спадкування» , особа може звернутися до суду з вимогою про визнання права на спадщину за правилами позовного провадження у разі відмови нотаріуса в оформлення права на спадщину.

В силу вимог ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права і обов'язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч.4 ст.3 Закону України „Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, за умови, якщо державна реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення.

За правилами ч.3 ст.3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень № 1952-ІУ від 01 липня 2004 року речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення та на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов'язкової реєстрації.

Виникнення права власності на житловий будинок не залежить від державної реєстрації цього права. Державна реєстрація лише підтверджує (закріплює) право власності на нерухоме майно.

З врахуванням вищезазначеного, суд дійшов висновку, що присвоєння нової поштової адреси будинку не позбавляє спадкоємців права на нього, як частину спадкового майна, та оформлення такого права відповідно до вимог закону.

Відповідно до п.3.2 розділу 3 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Держбуду України 24.05.2001 р. № 127, не належать до самочинного будівництва, зокрема, індивідуальні (садибні) житлові будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, прибудови до них, побудовані до 05 серпня 1992 року.

Будинок, який є предметом позову, побудований 1968 року.

В силу вимог ч.ч.1, 4 ст. 374 ЦК України суб'єктами права власності на землю (земельну ділянку) є фізичні особи, юридичні особи, держава, територіальні громади. Права та обов'язки суб'єктів права власності на землю (земельну ділянку) встановлюються законом.

Відповідно до ч.3 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень № 1952-1V від 01 липня 2004 року передбачено, що речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачаю їх обов'язкової реєстрації .

Згідно п.п.9, 10 Розділу VII „Прикінцевих і перехідних положень» Закону України „Про Державний земельний кадастр» №3613-VI від 07 липня 2011 року „ до 1 січня 2013 року державна реєстрація земельних ділянок, які передаються у власність із земель державної чи комунальної власності, здійснюється з видачею державних актів на право власності на земельні ділянки. Реєстрація державних актів на право власності здійснюється у книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі. Документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цим Законом, є дійсними» .

Право власності спадкодавця ОСОБА_4 на земельну ділянку площею 2,4680 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину за законом, виданим Переяслав-Хмельницькою районною державною конторою Київської області 29 травня 2007 року. Не оформлення.

Виникнення права власності на майно не залежить від державної реєстрації цього права. Державна реєстрація лише підтверджує (закріплює) право власності на нерухоме майно.

Тому суд вважає, що не реєстрація спадкодавцем ОСОБА_4 належним чином свого права на земельну ділянку, успадковану після смерті чоловіка ОСОБА_7, не позбавляє права ОСОБА_2 як спадкоємця ОСОБА_4 права на це майно.

Згідно ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ч.1 ст. 1225 ЦК України та п.10 Постанови ПВС України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Право власності ОСОБА_4 на земельну ділянку, площею 2, 4682 га, підтверджується державним актом серії Р1 № 264632 від 08.01.2004.

Згідно зі ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1233 ЦК України, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1235 цього Кодексу, заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Згідно ч.3 та ч.4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 та ч. 4 ст. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Як вбачається з правових позицій Верховного Суду України, викладених в Постанові Пленуму Суду № 2 від 12.06.2009 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з'ясування і дослідження інших обставин справи.

Оскільки представник відповідача позов визнав, визнання позову не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, суд приходить до висновку про задоволення позову в повному обсязі на підставі ч.4 ст. 206 ЦПК України.

Питання судових витрат вирішити відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України.

На підставі викладеного, відповідно до ст.ст. 328, 374, 1216, 1218, 1225, 1233, 1235, 1268, 1270 ЦК України, ст. 125 ЗК України, керуючись ст.ст. 12, 81, 200, 206, 263-265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 до Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області про визнання права власності на спадкове майно- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за заповітом після померлої 27 жовтня 2008 року ОСОБА_2 право власності на квартиру АДРЕСА_3 (бувша Леніна) в с. Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за заповітом після померлої 27 жовтня 2008 року ОСОБА_4 право власності на земельну ділянку площею 2,4682 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, і яка належала ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії Р1№264632 виданого 08 січня 2004 року.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за заповітом після померлої 27 жовтня 2008 року ОСОБА_4 право власності на земельну ділянку площею 2,4680 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Пристромської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, і яка була успадкована ОСОБА_4 після смерті ОСОБА_5 відповідно до Свідоцтва про право на спадщину за законом від 29.05.2007, номер в реєстрі 1-2064.

Повернути ОСОБА_2 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, що становить 612 (шістсот дванадцять) гривні 50 коп., сплаченого при поданні позову в розмірі 1225 гривень 00 коп. згідно квитанції №23399552-1 від 01 серпня 2018 року у ПАТ КРЕДІ ОСОБА_9 на розрахунковий рахунок 31210206700475, банк отримувача ГУ ДКСУ у Київській області, МФО 821018, код отримувача 37644877, призначення платежу : *; 101; НОМЕР_1; ОСОБА_2.; судовий збір.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу ХIIІ "Перехідні положення" Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники судового процесу:

позивач - ОСОБА_2, зареєстрована та проживаюча ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1;

відповідач - Пристромська сільська рада Переяслав-Хмельницького району Київської області, місцезнаходження: с. Пристроми, Переяслав-Хмельницький район, Київська область 08410, код ЄДРПОУ 04361930.

Судове рішення не проголошувалося в силу ч.4 ст. 268 ЦПК України.

Суддя Я. І. Керекеза

Дата ухвалення рішення29.10.2018
Оприлюднено01.11.2018
Номер документу77463807
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно , представник позивача ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —373/1402/18

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Ухвала від 13.03.2019

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Рішення від 29.10.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Ухвала від 13.08.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні