Ухвала
від 26.10.2018 по справі 760/27201/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1- кс/760/13680/18

Справа 760/27201/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2018 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання слідчого Солом`янського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Київської місцевої прокуратури №9 ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018100090010073 від 03.09.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучити їх оригінали.

Слідчий просив проводити розгляд клопотання без його участі та без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Суд визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно дост. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Із матеріалів клопотання вбачається, що слідчим відділом Солом`янського управління поліції ГУ НП у м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018100090010073 від 03.09.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Автор клопотання зазначає, що в ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи, шляхом підробленим документів, шахрайським шляхом заволоділи нерухомим майном останньої, а саме: квартирою АДРЕСА_2 та будинок з земельною ділянкою, розташованою за адресою: АДРЕСА_3 (Кооператив « ІНФОРМАЦІЯ_3 »), чим спричинили останній матеріальний збиток.

В ході слідства була допитана в якості потерпілої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка показала, що проживає за адресою: АДРЕСА_4 . Ій належить майно, а саме, квартира яка розташована за адресою: АДРЕСА_5 та будинок з земельною ділянкою, розташованою за адресою: АДРЕСА_3 (Кооператив « ІНФОРМАЦІЯ_3 »). Перебуваючи за межами України, а саме в АР Крим, зі слів сина ОСОБА_6 , ій стало відомо про те, що невідомими особами були здійснені шахрайські дії, а саме створення Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за допомогою якого без її відома, згоди та участі 03.08.2018, на неї зареєстрували вказане товариство, внесли 29.08.2018 в статутний фонд товариства вищезазначене майно, що належить ій на праві приватної власності. В подальшому 01.09.2018, згідно підробленого протоколу виключили її зі складу та в подальшому по підробленим документам, а саме договору купівлі-продажу серія №775 від 31.08.2018, переоформили зазначене майно на ОСОБА_7 . Однак жодних дій, щодо реєстрації та перереєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) вона ніякого відношення не мала та ніяких дій не вчиняла. Також ніяких доручень, крім на сина ОСОБА_6 , щодо переоформлення на вищезазначене майно вона не надавала. Крім цього квартира яка розташоване за адресою: АДРЕСА_5 та будинок з земельною ділянкою, розташованою за адресою: АДРЕСА_3 (Кооператив « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») знаходилась в іпотеці у ОСОБА_8 . В період переоформлення та створення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та відчуження належного її майна, який зазначила вище, вона перебувала в АР Крим, м. Алушта.

Крім цього в якості свідка був допитаний син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який показав, що його матері ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 належить квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_5 та будинок з земельною ділянкою, розташованою за адресою: АДРЕСА_3 (Кооператив « ІНФОРМАЦІЯ_3 »). 30.08.2018 йому стало відомо, що майно матері, зазначеного вище, невідомими особами, шахрайським шляхом було переоформлено на Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса котрого зареєстрована за адресою: АДРЕСА_6 , а саме: 03.08.2018, невідомі особи зареєстрували вказане товариство на його мати. 29.08.2018, невідомими особами в статутний фонд товариства внесли вищезазначене майно, що належить його матері на праві приватної власності. В подальшому 01.09.2018, згідно підробленого протоколу виключили її зі складу та в подальшому по підробленим документам, а саме договору купівлі-продажу серія №775 від 31.08.2018, переоформили зазначене майно на ОСОБА_7 . Жодних дій, щодо реєстрації та перереєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю «»Українське канадське підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) його мати ніякого відношення не мала та ніяких дій не вчиняла. В період переоформлення та створення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та відчуження її майна, яке зазначено вище, мати перебувала в АР Крим, м. Алушта.

07 вересня 2018 року, слідчим суддею Солом`янського районного суду м. Києва була винесена ухвала (справа №760/22910/18), щодо накладання арешту на нерухоме майно, розташованого за адресою: АДРЕСА_5 .

Однак не зважаючи на це, невстановленими особами, знаючи, що накладений арешт на вказане майно, було зареєстровано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) де зазначели місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_5 .

У слідства є всі підстави вважати, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), директором якого являється ОСОБА_9 , створено для подальшого незаконного відчуження нерухомого майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_5

Слідчий в клопотанні зазначає, що для об`єктивного, всебічного та повного розслідування вказаного кримінального провадження, проведення судово-почеркознавчої експертизи в ході слідства виникла необхідність у вилученні реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в якій знаходяться оригінали документів, котрі послужили підставою для здійснення реєстрації вказаного товариство та перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Крім того, згідно п.16 листа ВССУ від 05.04.2013 року №223-558/0/4-13 «Про деякі питання здійснення слідчим суддею першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження» слідчі судді мають враховувати, що однорідні питання, які потрібно з`ясувати в рамках одного кримінального провадження шляхом застосування одного або різних видів заходів забезпечення, пов`язаних між собою (при цьому необхідність з`ясування таких питань обґрунтовується однаковими обставинами), можуть ініціюватися слідчим (прокурором) у рамках одного клопотання та вирішуватися слідчим суддею в одній ухвалі. Такий підхід доцільно застосовувати для розгляду клопотань про надання тимчасового доступу до документів.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Крім того, слідчим було доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей та документів із можливістю вилучення їх оригіналів, які перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77467600
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018100090010073 від 03.09.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —760/27201/18

Ухвала від 26.10.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Антипова І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні