Ухвала
від 30.10.2018 по справі 127/27248/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/27248/18

Провадження №1-кс/127/14207/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2018 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотаннязаступника начальникаСУ ФРГУ ДФСу Вінницькійобласті ОСОБА_3 про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна,

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальникаСУ ФРГУ ДФСу Вінницькійобласті ОСОБА_3 26.10.2018 року звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором ОСОБА_4 , про арешт майна.

Клопотання мотивовано тим, що СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017020000000042 від 14.04.2017 відносно службових осіб ТОВ підприємство «Авіс» (код 13304871), які при проведенні господарських операцій з ТОВ «Альтис» і ТОВ «Флексай» вчинили заволодіння бюджетними коштами, за фактом ухилення службовими особами ТОВ-підприємство «Авіс» при проведенні господарських операцій з ТОВ «Альтис», ТОВ «Флексай», ПП «Ідас-Л», ТОВ «Проммеханіка-Україна» від сплати податків у значних розмірах і за фактом створення суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «Зернова комора» (код 39504897), ТОВ «СК «Баварія Агро» (код 40397551), ТОВ «Кармалюкове» (код 40261277), ТОВ «Аграрна Консалтингова Група» (код 38842036), ТОВ «Украгроцентр» (код 38635659), ТОВ «Комора Трейд» (код 39819647), ТОВ «Зернова Комора» (код 39504897), ТОВ «Вінроудтранс» (код 41762024), ТОВ «Агропромислова Логістична Компанія» (код 38348505) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає у безпідставному формуванню податкового кредиту з ПДВ та наданню послуг з переведення безготівкових коштів у готівкові для підприємств-виробників.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 2, 4 ст. 191, ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 205 КК України.

Під час досудового розслідування проведено обшук у офісному приміщенні за адресою: м. Вінниця, вул. 600-річчя, 15, офіс 3, під час якого виявлено та вилучено, серед іншого печатки ТОВ «Кармалюкове» і первинні господарські документи вказаного товариства за 2017-2018 роки.

Оглядом відомостей щодо ТОВ «Кармалюкове», які знаходяться у АІС ДФС «Податковий блок», АІС ДФС «Єдиний реєстр податкових накладних», Системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) та у вилучених первинних бухгалтерських документах ТОВ «Кармалюкове», встановлено, що вказаним підприємством за період з 01.01.2017 по теперішній час сформовано податковий кредит з ПДВ у сумі 4987 тис. грн., у тому числі до складу податкового кредиту з ПДВ включені значні обсяги придбання товарів, реалізація яких довгий час відсутня, це такі як: огірки свіжі, помідори свіжі, перець солодкий свіжий у ТОВ «Цитрон фуд» на суму ПДВ 316 тис. грн.; цукати (ананаси сушені, сушений кумкват) у ТОВ «Жарник» на суму ПДВ 343 тис. грн.; мандарини свіжі, банани свіжі, лимони свіжі урожаю 2017 року, апельсини свіжі у ТОВ «Укр-землеторг» на суму ПДВ 1598 тис. грн., всього від вказаних юридичних осіб сформовано 2257 тис. грн., тобто майже половину податкового кредиту з ПДВ.

Оглядом вилучених під час обшуку документів встановлено, що транспортування товарів від ТОВ «Жарник» і ТОВ «Цитрон фуд» у адресу ТОВ «Кармалюкове» здійснювалась автомобілями: ДАФ, д.н.з. НОМЕР_1 , ДАФ д.н.з. НОМЕР_2 , ДАФ д.н.з. НОМЕР_3 .

Також оглядом встановлено, що серед вилучених документів ТОВ «Кармалюкове» відсутні будь-які документи, які свідчать про транспортування товарів від ТОВ «Укр-землеторг».

Вжитими заходами встановлено власника автомобіля з д.н.з. НОМЕР_2 і водія автомобіля з д.н.з. НОМЕР_1 , які під час проведення слідчих дій спростували факти перевезення таких товарів.

Також у зазначених товарно-транспортних накладних зазначено, що доставка помідорів свіжих, огірків свіжих, перцю солодкого свіжого, мандаринів свіжих, цукатів здійснювалось у с. Стара Олександрівка, Пулинського району, Житомирської області, де ТОВ «Кармалюкове» нібито орендувало у ТОВ «Укр-землеторг» овочесховище по вул. Ялинівська, 1-А, і гноєсховище по вул. Лісова, 5-А.

Крім того, оглядом отриманих ТОВ «Кармалюкове» податкових накладних, які зареєстровані у Єдиному реєстрі податкових накладних встановлено відсутність виписаних ТОВ «Укр-землеторг» накладних на придбання послуг на зберігання зазначених товарів, які потребують особливих умов зберігання.

22.10.2018 проведено обшуки за адресами, де нібито повинні були зберігатись помідори свіжі, огірки свіжі, перець солодкий свіжий, мандарини свіжі, цукати у с. Стара Олександрівка, Пулинського району, Житомирської області, де ТОВ «Кармалюкове» нібито орендувало у ТОВ «Укр-землеторг» овочесховище по вул. Ялинівська, 1-А, і гноєсховище по вул. Лісова, 5-А.

Під час проведення вказаних обшуків будь-яких слідів вказаних товарів не виявлено, крім того вилучено журнал обліку відвідувачівза період з червня 2017 по вересень 2018, при огляді якого встановлено відсутність фактів в`їзду автомобілів ДАФ д.н.з. НОМЕР_1 , ДАФ д.н.з. НОМЕР_2 , ДАФ д.н.з. НОМЕР_3 .

Крім того, згідно відповіді із бази даних МВС України «Рубіж» встановлено, що один з автомобілів, який мав перебувати у рейсі за маршрутом м. Одеса с. Стара Олександрівка фактично у той день перебував у м. Києві і рухався з правого на лівий берег річки Дніпро, тобто у протилежному напрямку.

Таким чином,вбачається,що службовіособи ТОВ«Кармалюкове» з метою штучного формування податкового кредиту з ПДВ, використовували реквізити ТОВ «Цитрон фуд», ТОВ «Жарник», ТОВ «Укр-землеторг» і шляхом здійснення безтоварних операцій, зареєстрували податкові накладні, тим самим створили суму ліміту податкового кредиту на спеціальних рахунках з ПДВ, яка у подальшому може бути використана для надання безпідставного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки.

У теперішній час у СЕА ПДВ по ТОВ «Кармалюкове» рахується сума ліміту з ПДВ у розмірі 2270 тис. грн., тобто на вказану суму зазначене підприємство може зареєструвати податкові накладні для підприємств реального сектору економіки і тим самим створити для них умови направленні на ухилення від сплати ПДВ до бюджету.

Так, суми ПДВ за порядком функціонування системи електронного адміністрування обліковується як сума ліміту, на яку можливо зареєструвати податкові накладні без внесення коштів, тобто така сума фактично, на теперішній час має статус активу і відповідно є майном підприємства, а завданням арешту майна є запобігання можливості його використання, перетворення (майна).

Крім того, арешт на суму ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ ТОВ «Кармалюкове» (код ЄДРПОУ - 40261277), на яку можливо зареєструвати податкові накладні призведе до упередження спричинення збитків державі.

Належність ліміту до активів підприємств (в частині сум податкового кредиту з податку на додану вартість (отриманих податкових накладних) підтверджується також пунктами 5,12 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку №10 «Дебіторська заборгованість» (затверджене наказом Міністерства фінансів України від 08.10.1999 №237 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.10.1999 за №7258/4018), де зазначено, що дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може бути достовірно визначена її сума, зокрема, дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом включає переплату за податками і зборами.

Застосування вищевказаного заходу забезпечення кримінального провадження обумовлено необхідністю збереження речових доказів, оскільки особи, які використовують реквізити ТОВ «Кармалюкове», можуть в будь-який час здійснити реєстрацію податкових накладних та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних їх відчуження іншим чином, з метою їх приховування. Даний факт унеможливлює в подальшому накладення арешту на активи, тим самим забезпечити збереження речових доказів та відшкодування спричинених державі матеріальних збитків.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 , не з`явився, однак надав до суду заяву, в якій просить дане клопотання розглянути без його участі. Вищевказане клопотання підтримує в повному обсязі.

Представники ТОВ «Кармалюкове» та Державної фіскальної служби України в судове засідання не викликалися, оскільки слідчим в клопотанні було доведено те, що у разі виклику осіб, у володінні яких знаходиться вищевказані активи суми ліміту ПДВ існує реальна загроза не збереження речових доказів та не відшкодування спричинених державі матеріальних збитків.

Суд вважає можливим розглянути клопотання у їх відсутність відповідно до вимог ст.172 ч.1 КПК України.

Відповідно до ст. 107 ч. 4 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Слідчий суддя, дослідивши вказане клопотання та додані до нього матеріали, дійшов до висновку, що клопотання є обґрунтованим та вмотивованим, а тому підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно дост.170ч.1 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно ст. 170 ч. 1 абз. 2 КПК України завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно п. 1ст. 98 КПК Українивстановлено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Відповідно дост. 173 ч. 2 КПК Українипри вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні.

Згідно витягу з ЄРДР вбачається, що СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017020000000042 від 14.04.2017 відносно службових осіб ТОВ підприємство «Авіс» (код 13304871), які при проведенні господарських операцій з ТОВ «Альтис» і ТОВ «Флексай» вчинили заволодіння бюджетними коштами, за фактом ухилення службовими особами ТОВ-підприємство «Авіс» при проведенні господарських операцій з ТОВ «Альтис», ТОВ «Флексай», ПП «Ідас-Л», ТОВ «Проммеханіка-Україна» від сплати податків у значних розмірах і за фактом створення суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «Зернова комора» (код 39504897), ТОВ «СК «Баварія Агро» (код 40397551), ТОВ «Кармалюкове» (код 40261277), ТОВ «Аграрна Консалтингова Група» (код 38842036), ТОВ «Украгроцентр» (код 38635659), ТОВ «Комора Трейд» (код 39819647), ТОВ «Зернова Комора» (код 39504897), ТОВ «Вінроудтранс» (код 41762024), ТОВ «Агропромислова Логістична Компанія» (код 38348505) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає у безпідставному формуванню податкового кредиту з ПДВ та наданню послуг з переведення безготівкових коштів у готівкові для підприємств-виробників.

Згідно відомостей у АІС ДФС «Податковий блок», АІС ДФС «Єдиний реєстр податкових накладних», Системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) та у вилучених первинних бухгалтерських документах ТОВ «Кармалюкове», встановлено, що вказаним підприємством за період з 01.01.2017 по теперішній час сформовано податковий кредит з ПДВ у сумі 4987 тис. грн., у тому числі до складу податкового кредиту з ПДВ включені значні обсяги придбання товарів, реалізація яких довгий час відсутня, це такі як: огірки свіжі, помідори свіжі, перець солодкий свіжий у ТОВ «Цитрон фуд» на суму ПДВ 316 тис. грн.; цукати (ананаси сушені, сушений кумкват) у ТОВ «Жарник» на суму ПДВ 343 тис. грн.; мандарини свіжі, банани свіжі, лимони свіжі урожаю 2017 року, апельсини свіжі у ТОВ «Укр-землеторг» на суму ПДВ 1598 тис. грн., всього від вказаних юридичних осіб сформовано 2257 тис. грн., тобто майже половину податкового кредиту з ПДВ.

Згідно відомостей, які знаходяться у АІС ДФС «Податковий блок», АІС ДФС «Єдиний реєстр податкових накладних», Системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) щодо ТОВ «Кармалюкове» та вилучених первинних бухгалтерських документах ТОВ «Кармалюкове», копії яких додано до матеріалів клопотання, вбачається, що ТОВ «Кармалюкове» за період з 01.01.2017 по теперішній час сформовано податковий кредит з ПДВ у сумі 4987 тис. грн., у тому числі до складу податкового кредиту з ПДВ включені придбання ряду товарів, а саме: огірки свіжі, помідори свіжі, перець солодкий свіжий у ТОВ «Цитрон фуд» на суму ПДВ 316 тис. грн.; цукати (ананаси сушені, сушений кумкват) у ТОВ «Жарник» на суму ПДВ 343 тис. грн.; мандарини свіжі, банани свіжі, лимони свіжі урожаю 2017 року, апельсини свіжі у ТОВ «Укр-землеторг» на суму ПДВ 1598 тис. грн., всього від вказаних юридичних осіб сформовано 2257 тис. грн.

Згідно ст. 170 ч. 2 п. 1 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ст. 170 ч. 3 КПК України у випадку, передбаченою ст. 170 ч. 2 п. 1 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Наведене свідчитьпро те,що майно у вигляді активів суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ в Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197) за адресою: м. Київ, Львівська площа, 8, зберегло на собі сліди вчинення кримінального правопорушення та може бути використано як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 107, 131, 132, 167, 170, 172, 173, КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт на активи суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ в Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197) за адресою: м. Київ, Львівська площа, 8, наступного підприємства: ТОВ «Кармалюкове»(кодЄДРПОУ -40261277 Вінницька обл., Жмеринський р-н, с. Кармалюкове, вул. Центральна, 1В, кім. 3) шляхом блокування сум податку в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміт ПДВ) по ТОВ «Кармалюкове», на яку останнє має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Виконання та контроль за виконанням ухвали суду покласти на заступника начальника СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 .

Ухвалу направити для виконання до Державної фіскальної служби України (код ЄДРПОУ 39292197).

Встановити порядок виконання ухвали наступним способом: надати слідчим чи оперативним працівникам Державної фіскальної служби України, які пред`явили ухвалу, письмову інформацію про накладення арешту на ліміт ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ та відомості про заблоковані суми ліміту ПДВ на момент пред`явлення ували суду про накладення арешту.

Зобов`язати слідчого повідомити заінтересованих осіб про накладання арешту на вищевказане майно.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Апеляційного суду Вінницької області протягом 5 днів з дня її оголошення, однак її оскарження не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.10.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77481862
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/27248/18

Ухвала від 30.10.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні