Постанова
від 27.12.2010 по справі 2а-6246/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-6246/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі :

Головуючого судді Добрянського В.В.

розглянувши у порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Ніжинського міськрайонного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття до ОСОБА_1 про стягнення незаконно виплаченого матеріального забезпечення,

В С Т А Н О В И В :

В грудні 2010 року позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з відповідача незаконно виплачене матеріальне забезпечення в розмірі 4441,45 грн. Позовні вимоги мотивує тим, що відповідач під час отримання допомоги по безробіттю приховав факт відношення до категорії зайнятого населення, в зв'язку з чим допомогу по безробіттю йому було нараховано та перераховано безпідставно. Добровільно безпідставно виплачені кошти відповідачем на рахунок позивача повернуті не були, в зв'язку з чим останній звернувся до суду з даним позовом.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно ст. 2 Закону України «Про зайнятість населення» , безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи.

09.07.2009 року до Ніжинського міськрайонного центру зайнятості як така, що шукає роботу, звернулась ОСОБА_1

В зв'язку з відсутністю підходящої роботи за її особистою заявою 16.07.2009 року було прийняте рішення про надання статусу безробітного позивачу та призначена виплата допомоги по безробіттю згідно зі статтями 22, 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» . В заяві про надання статусу безробітного відповідач зазначив, що не є підприємцем, трудовою діяльністю не займається і пенсії не отримує. Також ОСОБА_1 була ознайомлена з правами і обов'язками .

Згідно ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»від 02.03.2000 року, застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Згідно ст. 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»від 02.03.2000 року міськрайонний центр зайнятості, як робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, проводить розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення здійснюється шляхом звіряння даних, зазначених у документах страхувальника, з базою даних Пенсійного фонду України та Державної податкової адміністрації України, а в разі необхідності - шляхом проведення виїзних планових та позапланових перевірок страхувальників.

Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Державної податкової служби України від 13.02.2009 року № 60/62.

Обмін інформацією між центрами зайнятості та державними реєстраторами здійснюється згідно з Порядком взаємодії суб'єктів інформаційного обміну щодо надання та використання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, затвердженим наказом Держпідприємництва, ДПА, Держкомстату від 07.12.2005 N 121/560/406, постановою правління Пенсійного фонду України від 07.12.2005 N 23-3, постановою правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття від 07.12.2005 N 368, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 16.12.2005 за N 1523/11803.

На підставі вищезазначеної норми чинного законодавства Ніжинським міськрайонним центром зайнятості було зроблено запит до державного реєстратора щодо виявлення осіб, які на день надання статусу безробітного не припинили підприємницьку діяльність, або в період перебування у статусі безробітного її зареєстрували, що могло призвести до незаконного отримання матеріальних виплат.

27.08.2010 року Ніжинським міжрайонним центром зайнятості було зроблено запит до Ніжинської районної державної адміністрації щодо видачі витягу із розпоряджень голови райдержадміністрації про реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності без створення юридичної особи ОСОБА_1

Відповідно даних державного реєстратора 11.02.2008 року до Єдиного державного реєстру внесено запис про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця ОСОБА_1

Підпунктом б) пункту 3 статті 1 Закону України «Про зайнятість населення» визначено, що до зайнятого населення відносяться громадяни, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у виробництві, а також члени особистих селянських господарств, діяльність яких здійснюється відповідно до Закону України «Про особисте селянське господарство» .

Відповідно до п. 6. Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, у разі встановлення центром зайнятості відповідно до цього Порядку належності безробітної особи до категорії зайнятих така особа знімається з обліку як безробітна в установленому законодавством порядку та повертає суму незаконно отриманого матеріального забезпечення і вартості наданих соціальних послуг з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Як вбачається із акту № 10 розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 14.10.2010 року відповідач при перебуванні на обліку в центрі зайнятості та отриманні допомоги по безробіттю був зареєстрований як фізична особа-підприємець, тобто належав до категорії зайнятого населення (а. с. 9).

Відповідно до частини 2, 3 статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»і Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Державної податкової адміністрації України від 13.02.2009 року № 60/62, та враховуючи висновок робочої групи по розслідуванню страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним директором Ніжинського міськрайонного центру зайнятості було прийнято наказ № 251 від 15.10.2010 року про повернення ОСОБА_1 виплаченої допомоги по безробіттю в сумі 4441,45 грн.

Як вбачається із матеріалів справи позивачем вживались заходи щодо повернення виплачених відповідачеві коштів, про що свідчить лист № 07/2606 від 18.10.2010 року відповідно до якого Ніжинський міськрайонний центр зайнятості звертався до 4441,45 грн.

Таким чином, виходячи з фактичних обставин справи та вищенаведених положень чинного законодавства, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог Ніжинського міськрайонного центру зайнятості в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 17, 18, 71, 104, 122, 160-163 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 (16600, м. Ніжин, вул.. Шевченка 18/82, ін. номер НОМЕР_1) на користь Ніжинського міськрайонного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (м. Ніжин, вул. Об'їжджа, 120, р/р 37178300901005, в Ніжинському УДК ГУДКУ у Чернігівській області, МФО 853592, код 21395623) матеріальне забезпечення в розмірі 4441,45 грн.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду за правилами встановленими ст. 185 - 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Добрянський В.В.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.12.2010
Оприлюднено01.11.2018
Номер документу77500759
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6246/10/2570

Постанова від 27.12.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Добрянський В.В.

Постанова від 27.12.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Добрянський В.В.

Ухвала від 13.12.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Добрянський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні