Ухвала
від 22.10.2018 по справі 757/4711/18-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-сс/824/936/2018 Головуючий у 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 159 КПК Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2018 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4

секретаря судового засідання ОСОБА_5

представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Києві апеляційну скаргу представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 13 лютого 2018 року,-

В с т а н о в и л а:

Цією ухвалою задоволено клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_7 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №6 ОСОБА_8 про тимчасовий доступ до речей і документів та надано дозвіл слідчому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 та оперуповноваженим ОУ ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення оригіналів документів, в яких містяться відомості про фінансово-господарську діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з моменту реєстрації по дату постановлення ухвали слідчим суддею, а також речей та документів, які відображають фінансово-господарські взаємовідносини ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ) за весь період фінансово-господарських взаємовідносин6, а саме: договорів або угод з додатками та доповненнями, накладних, реєстрів вданих та отриманих податкових накладних. Рахунків-фактур, видаткових (прибуткових) накладних, актів виконаних робіт, прийому-передачі (робіт, послуг), інвойсів, сертифікатів якості (відповідності) товарів, паспортів виробників та технічної документації на реалізовані (придбані) ТМЦ, сертифікатів походження (СТ-1, EUR1, EUR 2, Form А та інших), експертних висновків Торгівельно-Промислової Палати по визначенню коду та вартості товару, платіжних доручень, оборотно-сальдових відомостей по квартально по рахунках 311, 361, 631 за весь період взаємовідносин з зазначенням сальдо на початок та кінець періоду, журналів складського обліку та інші бухгалтерські документи за вказаний період, банківських виписок, товарно-транспортних накладних (у разі їх відсутності довідок про їх відсутність із зазначенням ким здійснювалось перевезення товару (спосіб та засіб перевезення, реквізити перевізника), договорів укладених з перевізниками товару, платіжних доручень, що підтверджують оплату транспортних послуг, актів виконаних робіт (транспортних послуг), журналів реєстрації доручень на отримання ТМЦ, інших документів щодо розрахунків з перевізниками.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - адвокат ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 13 лютого 2018 року, постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів.

Мотивуючи свою апеляційну скаргу посилається на те, що слідчим не надано достатніх доказів на обґрунтування наявності підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів. Зазначає, що вилучення оригіналів всіх фінансово-господарських документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", з моменту реєстрації по дату постановлення ухвали, призведе до зупинки господарської діяльності та непоправних збитків. Окрім цього, посилається на те, що відносно товариства та його службових осіб слідство не здійснюється, питання порушене слідчим стосується лише взаємовідносин з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ".

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який підтримав подану апеляційну скаргу та просив її задовольнити, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів судового провадження, СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №3201610006000000111 від 30.11.2017 року, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань заознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 212 КК України.

30.01.2018 р. слідчий СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_7 , за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури №6 ОСОБА_8 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, посилаючись на те, що документи, в яких містяться відомості про фінансово-господарську діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з моменту реєстрації по теперішній час, а також речей та документів, які відображають фінансово-господарські взаємовідносини ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ) за весь період фінансово-господарських взаємовідносин, а саме: договорів або угод з додатками та доповненнями, накладних, реєстрів вданих та отриманих податкових накладних. Рахунків-фактур, видаткових (прибуткових) накладних, актів виконаних робіт, прийому-передачі (робіт, послуг), інвойсів, сертифікатів якості (відповідності) товарів, паспортів виробників та технічної документації на реалізовані (придбані) ТМЦ, сертифікатів походження (СТ-1, EUR1, EUR 2, Form А та інших), експертних висновків Торгівельно-Промислової Палати по визначенню коду та вартості товару, платіжних доручень, оборотно-сальдових відомостей по квартально по рахунках 311, 361, 631 за весь період взаємовідносин з зазначенням сальдо на початок та кінець періоду, журналів складського обліку та інші бухгалтерські документи за вказаний період, банківських виписок, товарно-транспортних накладних (у разі їх відсутності довідок про їх відсутність із зазначенням ким здійснювалось перевезення товару (спосіб та засіб перевезення, реквізити перевізника), договорів укладених з перевізниками товару, платіжних доручень, що підтверджують оплату транспортних послуг, актів виконаних робіт (транспортних послуг), журналів реєстрації доручень на отримання ТМЦ, інших документів щодо розрахунків з перевізниками, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, містять сліди вчинення кримінального правопорушення і необхідні для проведення експертиз у відкритому кримінальному провадженні.

13.02.2018 р. ухвалою слідчого судді Печерського районного суду вказане клопотання слідчого було задоволено та надано тимчасовий доступ до речей і документів, перелік яких наведено в клопотанні органу досудового розслідування.

Задовольняючи клопотання слідчого та дослідивши додані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку про необхідність надання тимчасового доступу до оригіналів речей і документів у кримінальному провадженні з можливістю їх вилучення, оскільки клопотання органу досудового розслідування є обґрунтованим, зазначені у ньому обставини підтверджуються достатніми для цього етапу розслідування доказами.

Згідно ч.2, ч.5, ч.6 ст.163 Кримінального процесуального кодексу України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З урахуванням наявних у матеріалах клопотання доказів, слідчий суддя дійшов обґрунтованого висновку про необхідність надання тимчасового доступу до оригіналів речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні №3201610006000000111 від 30.11.2017 року, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань заознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 212 КК України, з можливістю їх вилучення.

Колегія суддів погоджується з висновками слідчого судді та вважає, що матеріали кримінального провадження свідчать, що застосування зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження є виправданим і необхідним в даному кримінальному провадженні, оскільки органом досудового розслідування, відповідно до наданих матеріалів, доведена необхідність отримання доступу до вказаних документів, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, які доводять ті обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, оскільки іншим способом це зробити неможливо.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб колегією суддів не встановлено.

За таких обставин доводи апеляційної скарги щодо порушень судом норм КПК України не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду та зазначені в апеляційній скарзі обставини не можуть бути безумовними підставами для скасування ухвали слідчого судді.

Істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили чи могли перешкодити слідчому судді постановити законну та обґрунтовану ухвалу, колегією суддів апеляційної інстанції не виявлено.

З урахуванням викладеного, ухвалу слідчого судді слід залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 159-164, 309, 376, 404, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів, -

П о с т а н о в и л а:

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 13 лютого 2018 року, якою задоволено клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_7 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №6 ОСОБА_8 про тимчасовий доступ до речей і документів та надано дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), перелік яких наведено в клопотанні органу досудового розслідування та ухвалі слідчого судді, з можливістю вилучення їх оригіналів, - залишити без змін, а апеляційну скаргу представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - адвоката ОСОБА_6 без задоволення.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення22.10.2018
Оприлюднено24.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/4711/18-к

Ухвала від 22.10.2018

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Постанова від 25.09.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Щепоткіна Валентина Володимирівна

Ухвала від 27.06.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Щепоткіна Валентина Володимирівна

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Щепоткіна Валентина Володимирівна

Ухвала від 28.03.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Щепоткіна Валентина Володимирівна

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 31.01.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні