Рішення
від 30.10.2018 по справі 226/1615/18
ДИМИТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 226/1615/18

Справа № 226/1615/18

Провадження № 2/226/645/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2018 року Димитровський міський суд Донецької області в складі:

головуючого - судді Клепка Л.І.,

за участю секретаря Тіссен О.В.,

розглянувши у заочному судовому засіданні в залі суду справу за позовом ОСОБА_1 до Криничанської селищної ради м.Макіївки Донецької області про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача Криничанської селищної ради м.Макіївки Донецької області про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, в обґрунтування якого вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_4 року в м.Макіївка Донецької області помер її батько ОСОБА_3, після смерті якого залишилася спадщина, до складу якої входять пенсійні виплати, не отримані ним за життя. Будучи спадкоємцем першої черги за законом, вона у зв'язку з проживанням на тимчасово окупованій території та відсутністю в м.Макіївка органів державної влади не змогла своєчасно звернутися до нотаріуса з приводу оформлення спадщини, пропустивши встановлений законом шестимісячний строк на подання заяви про прийняття спадщини. Тому, звернувшись 11.06.2018року до приватного нотаріуса з приводу оформлення спадщини, вона отримала в цьому відмову з роз'ясненням права звернення до суду з позовом про встановлення додаткового строку на прийняття спадщини. Зазначаючи на тому, що строк на прийняття спадщини нею пропущено з поважних причин, позивачка просить суд визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини після смерті батька.

В судове засідання позивачка не з'явилася, надавши суду заяву про розгляд справи у її відсутність.

Відповідач, судовий виклик якого здійснювався у відповідності з вимогами процесуального закону, до судового засідання також не з'явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, відзив на позовну заяву не надав, з огляду на що суд відповідно до положень ст.280 ЦПК України здійснює судовий розгляд справи у заочному судовому засіданні на підставі наявних у ній доказів.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2.

Її батько - ОСОБА_3, родинний зв'язок з яким підтверджується свідоцтвом про народження та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану про реєстрацію шлюбу позивачки, постійно проживав і був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_4 року батько позивачки помер, що підтверджується свідоцтвом про його смерть серії НОМЕР_2, виданим Покровським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області 11 червня 2018 року на підставі рішення Краматорського міського суду Донецької області від 02.05.2018року про встановлення факту смерті ОСОБА_3 на тимчасово окупованій території в м.Макіївка (а.с.7-8)

Як слідує з доданої до позовної заяви письмової відповіді приватного нотаріуса Покровського міського нотаріального округу від 11 червня 2018 року, позивачці ОСОБА_1 відмовлено у прийнятті заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_3 у зв'язку з пропуском нею шестимісячного строку для прийняття спадщини (а.с.12)

Згідно Інформаційної довідки зі спадкового реєстру №53813447 від 25.10.2018 року, наданої Мирноградською державною нотаріальною конторою, спадщина після смерті ОСОБА_3, померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 року, не відкривалася, заповіти від його імені згідно Інформаційної довідки зі спадкового реєстру №53813432 не посвідчувалися (а.с.30-33).

Відповідно до загальних положень статей 1220,1222,1270 ЦК України право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, до прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, початком перебігу якого є час її відкриття.

Згідно із частиною першою ст.1269 спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

За положеннями частини третьої ст.1272 Цивільного Кодексу за позовом спадкоємця, який пропустив строк на прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

За змістом зазначеної норми закону поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця для вчинення цих дій. Таким чином, законодавцем визначено, що правила ч.3 ст1272 Цивільного Кодексу можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2018року, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як слідує із матеріалів справи, позивач постійно проживає в населеному пункті, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження відповідно до переліку таких населених пунктів затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2017року №1085-р.

Як підтверджується матеріалами справи, батько позивачки помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року. Свідоцтво про смерть батька позивачка отримала лише 11 червня 2018 року на підставі рішення Краматорського міського суду Донецької області від 02 травня 2018 року про встановлення факту смерті батька - ОСОБА_3.

Отже, з наведеного вбачається, що позивачка отримала свідоцтво про смерть батька вже після спливу шестимісячного строку для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини, тобто існували поважні причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними,істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, що надає суду правові підстави для задоволення її вимог про надання додаткового строку для прийняття спадщини.

На пiдставi ст.ст.1268-1270, 1272 ЦК України, ст.ст.10, 18, 81, 258, 259, 263-265, 280-282, 287, 289 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний код НОМЕР_1, місце реєстрації: с.Кринична Совєтського району м.Макіївка, донецька область, АДРЕСА_1, місце мешкання: АДРЕСА_2 до Криничанської селищної ради м.Макіївки Донецької області, ЄДРПОУ 04342789, місце реєстрації: м.Мирноград, Донецька область, вул.Соборна, буд.20В, задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк у три місяці з моменту набрання рішенням законної сили для прийняття спадщини після смерті батька позивача - ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року в м.Макіївка Донецької області.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано до Димитровського міського суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом, шляхом подачі апеляційної скарги до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя Л.І.Клепка

Дата ухвалення рішення30.10.2018
Оприлюднено02.11.2018
Номер документу77529073
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —226/1615/18

Рішення від 30.10.2018

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 01.08.2018

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 10.07.2018

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні