Справа №766/15876/18
н/п 1-кс/766/15009/18
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31.10.2018 року м. Херсон
Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , про проведення судово-товарознавчої експертизи,
ВСТАНОВИВ:
Слідчий звернувся до суду з клопотанням, в якому просив: Херсонський міський суд Херсонської області розглянути та задовольнити клопотання про проведення судової товарознавчої експертизи.
Призначити судову товарознавчу експертизу, проведення якої доручити Херсонському відділенню Одеського науково дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України. Для вирішення експерту Херсонського відділення Одеського науково дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України поставити питання:
- яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 14.05.2018 року), станом на 14.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
- яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 15.05.2018 року), станом на 15.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 16.05.2018 року), станом на 16.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
- яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 17.05.2018 року), станом на 17.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
- яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 18.05.2018 року), станом на 18.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
- чи відповідає ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 14.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 15.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 16.05.2018; Меню вихід готових страв, затвердженого 17.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 18.05.2018 року) Постанові Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року №1591 «Затвердження норм харчування в училищах фізичної культури та олімпійського резерву»?
- чи відповідає вартість продуктів харчування, придбаних за видатковими накладними за 14.05.2018,15.05.2018, 16.05.2018,17.05.2018,18.05.2018, ринковій вартості на час закупівлі продуктів харчування, якщо ні то на яку суму, з розмежуванням за кожним найменуванням?
- чи відповідає ринковій вартості продуктів харчування продукти приданні за накладною (рахунок фактура) №285 від 18.05.2018 року, а саме: творог 9%, 200 гр.? Якщо ні то на яку суму?
- чи відповідає ринковій вартості продуктів харчування продукти, вказані в «Інформації щодо постачання продуктів харчування по філії ХВУ ФК ХОР м. Скадовськ станом на 15.05.2018 р., а саме: сир кисломолочний 9%, Якщо ні то на яку суму?
- чи відповідає в загальному обсязі, кількість продуктів харчування в перспективному меню, затвердженого в.о. Директора Херсонського вищого училища фізичної культури Херсонської обласної ради, за ІІ тиждень (зима-весна), фактично наданому меню, а саме: Меню вихід готових страв, затвердженого 14.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 15.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 16.05.2018; Меню вихід готових страв, затвердженого 17.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 18.05.2018 року, в калорійному забезпеченні?
- чи відповідає в загальному розмірі, обсяг фактично отриманої ході харчування рідини, зазначеним даним в перспективному меню затвердженого в.о. Директора Херсонського вищого училища фізичної культури Херсонської обласної ради, за ІІ тиждень (зима-весна)?
- чи відповідає ринковій вартості на момент 14.05.2018, 15.05.2018, 16.05.2018, 17.05.2018, 18.05.2018, вартість придбаного продукту «м`ясо свине, 1 кат., охолодж., в п/тушках», вартість, зазначена у накладних (рахунок фактура №286)?
- чи відповідає нормам чинного законодавства, закупівля дитячими навчальними закладами м`яса, «м`ясо свине, 1 кат., охолодж., в п/тушках», та включення їх до щоденного харчування, без виключення сала та кісток?
В обґрунтування клопотання посилався на те, що в провадженні слідчого відділення Херсонського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Херсонській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12018230040002351 від 28.06.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 Кримінального кодексу України, за зверненням першого заступника голови Херсонської обласної ради ОСОБА_4 щодо виявлених фактів, пов`язаних з розкраданням коштів та майна у Херсонському вищому училищі фізичної культури ХОР.
Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву в якій просив провести розгляд справи за його відсутності.
Відповідно до ст. 107 ч.4 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось.
Слідчий суддя, вивчивши клопотання та надані в його обґрунтування матеріали, приходить до наступних висновків.
Частиною 1 ст. 242 КПК України передбачено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.
Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо :
1)встановлення причин смерті;
2)встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень;
3)визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності;
4)встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості;
5)встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України;
6)визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.
Згідно ст. 243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.
Відповідно до приписів ч. 7ст.244КПК України до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені передекспертом особою,яка звернуласяз відповіднимклопотанням. Слідчий суддямає правоне включитидо ухвализапитання,поставлені особою,яка звернуласяз відповіднимклопотанням,якщо відповідіна нихне стосуютьсякримінального провадженняабо немають значеннядля судовогорозгляду,обґрунтувавши такерішення вухвалі.
Слідчим суддею встановлено, що в провадженні слідчого відділення Херсонського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Херсонській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12018230040002351 від 28.06.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 Кримінального кодексу України, за зверненням першого заступника голови Херсонської обласної ради ОСОБА_4 щодо виявлених фактів, пов`язаних з розкраданням коштів та майна у Херсонському вищому училищі фізичної культури ХОР.
Відповідно до звернення, під час моніторингу використання бюджетних коштів на місцевому та обласному рівні виявлено зловживання та ознаки розкрадань на харчуванні вихованців ХВУФК ХОР.
Так, згідно до результатів вивчення ефективності використання коштів на придбання продуктів харчування впродовж 2017-2018 років, станом на 01.01.2018 було встановлено залишок запасів продуктів харчування на суму 1226,4 тис. грн., що становить лише 17 % від річного обсягу.
Під час перевірки харчування за нормами, затвердженими начальником відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби в м. Херсон, встановлено суттєві невідповідності, а саме скорочення асортименту меню та заміна на значно дешевші та не рівноцінні продукти харчування.
Відповідно до результатів аналізу вартості продуктів харчування, які закупалися закладами освіти в першому кварталі 2018 року найбільші відхилення закупівельних цін у ХВУФК 50 % закуплених продуктів.
Окрім того, під час аналізу проведення тендерної закупівлі послуг харчування ХВУФК у 2018 році встановлено, що практично всі переможці тендеру, а саме СТ «Світанок» (код ЄДРПОУ 32022046), ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 є пов`язаними особами.
Так, ФОП ОСОБА_6 працює бухгалтером Споживчого товариства «Світанок». ФОП ОСОБА_5 член правління СТ «Світанок». ФОП ОСОБА_7 - член правління СТ «Світанок». ФОП ОСОБА_8 при реєстрації на сайті електронних закупівель «Прозорро» використовувала електронну адресу та телефон СК «Світанок».
За результатами проведених закупівель 18.01.2018 року 4 договори укладено з СТ «Світанок» на закупівлю м`яса (свинини, яловичини, тушки курчат, філе); овочів: буряк, морква, цибуля, капуста; картоплі; сиру кисломолочного.
ФОП ОСОБА_5 стала переможцем тендерів, по яким було укладено договори на поставку риби; поставку круп (рис, борошно, гречка, пшоно); поставку молока та вершкового масла; поставку сметани; поставку яєць.
У ФОП ОСОБА_6 здійснюється закупівля без проведення торгів, по допорогових закупівлях: макаронних виробів, олії рафінованої, крупи манної.
У ФОП ОСОБА_7 здійснюється закупівля печива та вафель, закупівля яєць.
У ФОП ОСОБА_8 в 2017 році без торгів закуплено йогурти та інші ферментовані молочні продукти, згущене молоко, хлібобулочні та кондитерські вироби.
Викладені факти свідчать про можливу змову керівництва та тендерного комітету ХВУФК ХОР з посадовими особами та працівниками СТ «Світанок» з метою створення умов для монополізації поставок продуктів, при цьому тендерним комітетом в документації торгів штучно сформовано дискримінаційні умови закупівлі, які унеможливлюють участь в торгах безпосереднього виробника.
Також встановлено, що відносно СК «Світанок» раніше було застосовано санкції АМКУ, а саме Кооперативному підприємству «Світанок», засновником якого є СТ «Світанок», а директором на обох підприємствах є одна особа ОСОБА_9 (чоловік ФОП ОСОБА_5 ), та яке зареєстовано за тією ж адресою, що й СТ «Світанок» рішенням Адмінколегії Херсонського ТВ АМКУ від 04.08.2015 № 61-р/к було заборонено приймати участь у державних закупівлях. Причина заборони змова учасників торгів.
Таким чином, матеріали клопотання містять достатні відомості про те, що під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні експертизи та ініціатором клопотання доведено, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Питання, що поставлені слідчим у клопотанні, стосуються кримінального провадження, тому мають бути включені до ухвали. Керуючись положеннями ст.ст. 40, 110, 242, 243, 244, 245КПК України, слідчий суддя,
У Х В А Л И В:
Клопотання задовольнити
Доручити експертам Херсонського відділення Одеського науково дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України провести судово-товарознавчу експертизу в рамках кримінального провадження №12018230040002351.
Для вирішення експерту поставити наступні питання:
- яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 14.05.2018 року), станом на 14.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
- яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 15.05.2018 року), станом на 15.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 16.05.2018 року), станом на 16.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
- яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 17.05.2018 року), станом на 17.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
- яка могла б бути ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 18.05.2018 року), станом на 18.05.2018 року, з розмежуванням за кожним найменуванням продуктів харчування, зазначеного у вказаному меню?
- чи відповідає ринкова вартість продуктів харчування, закладених у фактичному меню (Меню вихід готових страв, затвердженого 14.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 15.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 16.05.2018; Меню вихід готових страв, затвердженого 17.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 18.05.2018 року) Постанові Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року №1591 «Затвердження норм харчування в училищах фізичної культури та олімпійського резерву»?
- чи відповідає вартість продуктів харчування, придбаних за видатковими накладними за 14.05.2018,15.05.2018, 16.05.2018,17.05.2018,18.05.2018, ринковій вартості на час закупівлі продуктів харчування, якщо ні то на яку суму, з розмежуванням за кожним найменуванням?
- чи відповідає ринковій вартості продуктів харчування продукти приданні за накладною (рахунок фактура) №285 від 18.05.2018 року, а саме: творог 9%, 200 гр.? Якщо ні то на яку суму?
- чи відповідає ринковій вартості продуктів харчування продукти, вказані в «Інформації щодо постачання продуктів харчування по філії ХВУ ФК ХОР м. Скадовськ станом на 15.05.2018 р., а саме: сир кисломолочний 9%, Якщо ні то на яку суму?
- чи відповідає в загальному обсязі, кількість продуктів харчування в перспективному меню, затвердженого в.о. Директора Херсонського вищого училища фізичної культури Херсонської обласної ради, за ІІ тиждень (зима-весна), фактично наданому меню, а саме: Меню вихід готових страв, затвердженого 14.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 15.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 16.05.2018; Меню вихід готових страв, затвердженого 17.05.2018 року; Меню вихід готових страв, затвердженого 18.05.2018 року, в калорійному забезпеченні?
- чи відповідає в загальному розмірі, обсяг фактично отриманої ході харчування рідини, зазначеним даним в перспективному меню затвердженого в.о. Директора Херсонського вищого училища фізичної культури Херсонської обласної ради, за ІІ тиждень (зима-весна)?
- чи відповідає ринковій вартості на момент 14.05.2018, 15.05.2018, 16.05.2018, 17.05.2018, 18.05.2018, вартість придбаного продукту «м`ясо свине, 1 кат., охолодж., в п/тушках», вартість, зазначена у накладних (рахунок фактура №286)?
- чи відповідає нормам чинного законодавства, закупівля дитячими навчальними закладами м`яса, «м`ясо свине, 1 кат., охолодж., в п/тушках», та включення їх до щоденного харчування, без виключення сала та кісток?
Доручити слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_10 або слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області лейтенанту ОСОБА_3 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_11 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_12 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_13 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_14 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_15 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_16 , або іншому працівнику за дорученням слідчого надати до Херсонського відділення Одеського науково дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України матеріали кримінального провадження.
Результати експертизи та об`єкти дослідження надати ОСОБА_10 або слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області лейтенанту ОСОБА_3 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_11 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_17 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_12 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_13 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_14 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_15 , або слідчому СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_16 , або керівнику слідчого підрозділу або іншій уповноваженій ним особі за дорученням.
Зобов`язати слідчого надати додаткові матеріали, необхідні для проведення експертизи, за клопотанням експерта.
Попередити експерта про відповідальність за завідомо неправдивий висновок (ст. 384 КК України) або за відмову від виконання покладених обов`язків (ст. 385 КК України).
Ухвала оскарженню не підлягає.
Слідчий суддяОСОБА_1
Суд | Херсонський міський суд Херсонської області |
Дата ухвалення рішення | 31.10.2018 |
Оприлюднено | 09.06.2023 |
Номер документу | 77550950 |
Судочинство | Кримінальне |
Кримінальне
Херсонський міський суд Херсонської області
Радченко Г. А.
Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці
© 2016‒2023Опендатабот
🇺🇦 Зроблено в Україні