Рішення
від 30.10.2018 по справі 752/10711/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/10711/18

Провадження №: 2/752/4725/18

РІШЕННЯ

іменем України

30 жовтня 2018 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Хоменко В.С.

при секретарі Мороз О.С.,

розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Нортон-Україна до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, -

В С Т А Н О В И В:

у травні 2018 ТОВ Нортон-Україна звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Останній мотивувало тим, що 18.09.2016 о 23 год. 35 хв. год. в м. Києві на перехресті вул. Деміївська - пр. Лобановського за участю транспортного засобу марки Citroen Berlingo д.н.з. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 та належного ТОВ Нортон-Україна транспортного засобу марки Chevrolet Aveo , д.н.з. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_2 сталася дорожньо-транспортна пригода. Внаслідок даної ДТП вказані транспортні засоби зазнали механічних пошкоджень.

Постановою Голосіївського районного суду м. Києва від 11.11.2016, залишеною без змін постановою Апеляційного суду м. Києва від 19.06.2017, ОСОБА_1 визнано винним у скоєнні ДТП, що сталася 18.09.2017.

Зазначає, що на момент ДТП цивільно-правова відповідальність ОСОБА_3 була застрахована в ПрАТ Європейський страховий союз , однак у останнього згідно розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері ринків фінансових послуг, № 3620, котре набрало законної сили 29.09.2017, анульовано ліцензію, тому до страховика вимоги не пред'являлись.

Посилаючись на те, що страховиком рішення про виплату не приймалося, враховуючи норми чинного законодавства, яким передбачено абсолютне право потерпілого на відшкодування шкоди за рахунок особи, яка завдала шкоди, ТОВ Нортон-Україна вільно, на власний розсуд обирає спосіб здійснення свого права вимоги до ОСОБА_1 як заподіювача шкоди.

Згідно звіту № 2620/15 від 06.12.2017 про оцінку вартості (розміру) збитків, спричинених пошкодженням транспортного засобу, вартість відновлювального ремонту з урахуванням значення коефіцієнту фізичного зносу пошкодженого внаслідок ДТП транспортного засобу Chevrolet Aveo , д.н.з. НОМЕР_2 склала 60 907,11 грн.

Просило суд ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь ТОВ Нортон-Україна майнову шкоду в розмірі 60 907,11 грн., 2 250,00 грн., сплачених за проведення оцінки вартості (розміру) збитків, спричинених пошкодженням транспортного засобу, та судовий збір у розмірі 1 762,00 грн.

Ухвалою судді від 05.07.2018 у справі відкрито провадження (а.с. 151-152).

На підставі розпорядження № 2599 від 17.09.2018 про призначення повторного автоматичного розподілу справ у зв'язку із звільненням судді Ладиченка С.В. проведено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями (а.с. 156).

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.09.2018 матеріали справи передано судді Хоменко В.С. (а.с. 157).

Ухвалою від 18.09.2018 справу прийнято до провадження суддею Хоменко В.С. з проведенням розгляду в порядку спрощеного позовного провадження у цивільній справі без повідомлення сторін (а.с. 158-159).

Заперечення щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до суду не надходили.

Відповідач ОСОБА_1 відзив на позовну заяву не подав.

У відповідності до гл. 10 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи, зокрема, малозначні справи.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін (ч. 2 ст. 274 ЦПК України).

При цьому у відповідності до ст. 279 ЦПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків .

На підставі викладеного, судовий розгляд справи здійснюється за правилами спрощеного позовного провадження на підставі наявних у суду матеріалів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що останній мотивувало тим, що 18.09.2016 о 23 год. 35 хв. год. в м. Києві на перехресті вул. Деміївська - пр. Лобановського за участю транспортного засобу марки Citroen Berlingo д.н.з. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 та належного ТОВ Нортон-Україна транспортного засобу марки Chevrolet Aveo , д.н.з. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_2 сталася дорожньо-транспортна пригода. Внаслідок даної ДТП вказані транспортні засоби зазнали механічних пошкоджень.

Постановою Голосіївського районного суду м. Києва від 11.11.2016, залишеною без змін постановою Апеляційного суду м. Києва від 19.06.2017, ОСОБА_1 визнано винним у скоєнні ДТП, що сталася 18.09.2017 (а.с. 34-38).

Постановою Пленуму Верховного Суду України за № 14 від 18.12.2009 Про судове рішення (з наступними змінами) передбачено, що відповідно до принципу безпосередності судового розгляду рішення може бути обґрунтоване лише тими доказами, які одержані у визначеному законом порядку і перевірені в тому судовому засіданні, в якому постановлюється рішення.

Згідно з положеннями ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказується при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, а отже, виходячи з даних правил, постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, якою встановлена вина притягнутої до адміністративної відповідальності особи, є обов'язковою для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено постанову, з питань щодо того, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

Таким чином, вина ОСОБА_1 встановлена та в порядку ст. 82 ЦПК України доказуванню не підлягає.

Власниками автомобілів Citroen Berlingo» д.н.з. НОМЕР_1 та Chevrolet Aveo , д.н.з. НОМЕР_2 є ОСОБА_1 та ТОВ Нортон-Україна відповідно (а.с. 33, 117, 118).

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно звіту № 2620/15 від 06.12.2017 про оцінку вартості (розміру) збитків, спричинених пошкодженням транспортного засобу, вартість відновлювального ремонту з урахуванням значення коефіцієнту фізичного зносу пошкодженого внаслідок ДТП транспортного засобу Chevrolet Aveo , д.н.з. НОМЕР_2 склала 60 907,11 грн. (а.с. 39-107).

Судом встановлено, що станом на 18.09.2016 цивільно-правова відповідальність ОСОБА_1 була застрахована в Приватному акціонерному товаристві Європейський страховий союз (а.с. 119).

З матеріалів справи вбачається, що у ПрАТ Європейський страховий союз згідно розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері ринків фінансових послуг, № 3620, котре набрало законної сили 29.09.2017, анульовано ліцензію (а.с. 120-122).

ТОВ Нортон-Україна до страховика вимоги не пред'являлись, страховиком відповідне рішення про виплату страхового відшкодування на користь позивача не приймалось, виплати не проводились.

За змістом Закону України Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів настання страхового випадку (скоєння дорожньо-транспортної пригоди) є підставою для здійснення страховиком виплати страхового відшкодування потерпілому відповідно до умов договору страхування та в межах страхової суми. Страховим відшкодуванням у цих межах покривається оцінена шкода, заподіяна внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи, в тому числі й шкода, пов'язана зі смертю потерпілого. Для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, подає страховику заяву про страхове відшкодування. Таке відшкодування повинно відповідати розміру оціненої шкоди, але якщо розмір заподіяної шкоди перевищує страхову суму, розмір страхової виплати за таку шкоду обмежується зазначеною страховою сумою.

Як передбачено ст. 1194 ЦК України, в разі, якщо страхової виплати (страхового відшкодування) недостатньо для повного відшкодування шкоди, завданої особою, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, ця особа зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

З огляду на вищенаведене, сторонами договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів є страхувальник та страховик. При цьому договір укладається з метою забезпечення прав третіх осіб (потерпілих) на відшкодування шкоди, завданої цим третім особам унаслідок скоєння дорожньо-транспортної пригоди за участю забезпеченого транспортного засобу.

Завдання потерпілому шкоди особою, цивільна відповідальність якої застрахована, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди породжує деліктне зобов'язання, в якому праву потерпілого (кредитора) вимагати відшкодування завданої шкоди в повному обсязі кореспондується відповідний обов'язок боржника (особи, яка завдала шкоди). Водночас така дорожньо-транспортна пригода слугує підставою для виникнення договірного зобов'язання згідно з договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, в якому потерпілий так само має право вимоги до боржника - в договірному зобов'язанні ним є страховик.

Разом з тим, зазначені зобов'язання не виключають одне одного. Деліктне зобов'язання - первісне, основне зобов'язання, в якому діє загальний принцип відшкодування шкоди в повному обсязі, підставою його виникнення є завдання шкоди. Натомість страхове відшкодування - виплата, яка здійснюється страховиком відповідно до умов договору, виключно в межах страхової суми та в разі, якщо подія, в результаті якої завдана шкода, буде кваліфікована як страховий випадок. Одержання потерпілим страхового відшкодування за договором не обов'язково припиняє деліктне зобов'язання, оскільки страхового відшкодування може бути недостатньо для повного покриття шкоди, й особа, яка завдала шкоди, залишається зобов'язаною. При цьому, потерпілий стороною договору страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів не є, але наділяється правами за договором: на його, третьої особи, користь страховик зобов'язаний виконати обов'язок зі здійснення страхового відшкодування.

Особа здійснює свої права вільно, на власний розсуд (ч. 1 ст. 12 ЦК України). Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї (ч. 2 ст. 14 ЦК України).

Відповідно до ст. 511 ЦК України зобов'язання не створює обов'язку для третьої особи. У випадках, встановлених договором, зобов'язання може породжувати для третьої особи права щодо боржника та (або) кредитора.

Згідно з ч. ч. 1, 4 ст. 636 ЦК України договором на користь третьої особи є договір, в якому боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок на користь третьої особи, яка встановлена або не встановлена у договорі. Якщо третя особа відмовилася від права, наданого їй на підставі договору, сторона, яка уклала договір на користь третьої особи, може сама скористатися цим правом, якщо інше не випливає із суті договору.

З огляду на вищенаведене, право потерпілого на відшкодування шкоди за рахунок особи, яка завдала шкоди, є абсолютним і не може бути припинене чи обмежене договором, стороною якого потерпілий не був, хоч цей договір і укладений на користь третіх осіб. Закон надає потерпілому право одержати страхове відшкодування, але не зобов'язує одержувати його. При цьому відмова потерпілого від права на одержання страхового відшкодування за договором не припиняє його права на відшкодування шкоди в деліктному зобов'язанні.

Таким чином, потерпілому як кредитору належить право вимоги в обох видах зобов'язань, деліктному та договірному. Він вільно, на власний розсуд обирає спосіб здійснення свого права шляхом звернення вимоги виключно до особи, яка завдала шкоди, про відшкодування цієї шкоди, або шляхом звернення до страховика, у якого особа, яка завдала шкоди, застрахувала свою цивільну відповідальність, із вимогою про виплату страхового відшкодування, або шляхом звернення до страховика та в подальшому до особи, яка завдала шкоди, за наявності передбачених ст. 1194 ЦК України підстав.

Потерпілий вправі відмовитися від свого права вимоги до страховика та одержати повне відшкодування шкоди від особи, яка її завдала, в рамках деліктного зобов'язання, не залежно від того, чи застрахована цивільно-правова відповідальність особи, яка завдала шкоди. В такому випадку особа, яка завдала шкоди і цивільно-правова відповідальність якої застрахована, після задоволення вимоги потерпілого не позбавлена права захистити свій майновий інтерес за договором страхування та звернутися до свого страховика за договором із відповідною вимогою про відшкодування коштів, виплачених потерпілому, в розмірах та обсязі згідно з обов'язками страховика як сторони договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Така правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 20.01.2016 в справі № 6-2808цс15.

Відповідно до положення ст. 1192 ЦК України суд з урахуванням обставин справи за вибором потерпілого може зобов'язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі. Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Згідно ч. 2 ст.22 ЦК України збитками є витрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушено (упущена вигода).

Суд погоджується з доводами позивача про те, що остання має право на стягнення з відповідача вказаних вище збитків в порядку ст. 1192 ЦК України.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що завдана позивачу в результаті дорожньо-транспортної пригоди майнова шкода підлягає стягненню з відповідача в розмірі 60 907,11 грн.

Оскільки позов задовольняється, то відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені останнім судові витрати по справі, пропорційно до розміру задоволених позовних вимог і які складаються з витрат по сплаті судового збору та витрат за складання № 2620/15 від 06.12.2017 (а.с. 116).

Розмір судового збору, суд визначає з розміру стягуваної суми у відшкодування майнової шкоди за ставками судового збору, які діяли на час подання позову до суду.

На підставі викладеного, керуючись Законом України Про страхування , Законом України Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , ст. ст. 22, 1166, 1187, 1192, 1194 ЦК України, ст. ст. 4, 5, 12-13, 76-82, 141, 169, 259, 263 - 265, 268, 274-279, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

позов Товариства з обмеженою відповідальністю Нортон-Україна до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Нортон-Україна майнову шкоду, завдану внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, в розмірі 60 907,11 грн. (шістдесят тисяч дев'ятсот сім гривень 11 копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Нортон-Україна судовий збір у справі в сумі 1 762,00 грн. (одна тисяча сімсот шістдесят дві гривні 00 копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Нортон-Україна витрати з проведення оцінки вартості (розміру) збитків, спричинених пошкодженням транспортного засобу, в сумі 2 250,00 грн. (дві тисячі двісті п'ятдесят гривень 00 копійок).

Відомості щодо учасників справи:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю Нортон-Україна , код ЄДРПОУ 32108271, п/р 260080002234001 в ПАТ Креді Агріколь Банк , МФО 300614, адреса: 02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 7;

Відповідач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець с. Сичівка Марківського району Луганської області, ІПН НОМЕР_4, адреса: АДРЕСА_1.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.С. Хоменко

Дата ухвалення рішення30.10.2018
Оприлюднено02.11.2018

Судовий реєстр по справі —752/10711/18

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Постанова від 12.06.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 03.04.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 25.03.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 22.02.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Рішення від 30.10.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 05.07.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні