Рішення
від 31.10.2018 по справі 235/3310/18
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 235/3310/18

Провадження №2/235/1451/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

31 жовтня 2018 року Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

у складі: головуючого судді Бородавки К.П.

за участю секретаря судового засідання Григор'євої С.В.

позивача - ОСОБА_1

представника позивача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Покровська в режимі відеоконференції за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, треті особи - Служба у справах дітей Слов'янської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей Слов'янської міської ради, про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулась до суду з вказаним позовом, в якому просить позбавити ОСОБА_3 (далі - відповідач), ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м.Донецьк, батьківських прав відносно дочки - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на приписи статей 150, 151, 155, 164 СК України та зазначає, що з самого народження дитини та по теперішній час відповідач участі у вихованні дитини не бере, не несе витрат по утриманню і догляду за дитиною, не спілкується з нею, не проявляє щонайменшої батьківської турботи, не сплачує аліменти. Дитина проживає з позивачем, саме остання займається вихованням та утриманням доньки.

Позивач та її представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали, зазначивши, що відповідач жодного разу дочку не бачив, шлюб між позивачем та відповідачем розірваний до народження дитини.

Відповідач про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся з урахуванням приписів п.19 перехідних положень ЦПК України та Закону України Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції , а саме, шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (з посиланням на веб-адресу відповідної ухвали суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень). З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов не подав.

Представники третіх осіб правом участі в судовому засіданні не скористались. Служба у справах дітей Слов'янської райдержадміністрації надіслала листа про розгляд справи без участі представника, в якому повідомила про неможливість надати висновок про доцільність/недоцільність позбавлення батьківських прав відповідача, оскільки останній не проживає на території Слов'янського району (а.с.50).

Орган опіки та піклування Слов'янської міської ради надіслав до суду листа, в якому зазначив, що питання по справі не відноситься до компетенції органу (а.с.39).

В силу приписів ст.223 ЦПК України суд вважає за можливе здійснити розгляд справи за відсутністю відповідача.

Враховуючи положення ст.280 ЦПК України, за згодою позивача у справі судом ухвалено заочне рішення.

Ухвалою суду від 31.08.2018 підготовче провадження у справі закрито, справу призначено до судового розгляду по суті та задоволено клопотання позивача про виклик свідків ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 Від допиту свідка ОСОБА_6 позивач та її представник в судовому засіданні відмовились, що є їхнім правом.

На підставі досліджених в судовому засіданні доказів судом встановлені такі фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

Позивач та відповідач перебували в зареєстрованому 27.06.2009 шлюбі, який розірваний 03.09.2013, що підтверджується Свідоцтвом про розірвання шлюбу Серія НОМЕР_3 (а.с.10, 11).

Від вказаного шлюбу сторони мають дитину ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4 (свідоцтво Серія НОМЕР_4 а.с.9).

За даними довідок від 02.05.2018 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи фактичне місце проживання/перебування позивача та її дочки ОСОБА_4 є АДРЕСА_1 (а.с.12,13).

За довідкою Долинської сільської ради від 17.05.2018 ОСОБА_3 за вищевказаною адресою не зареєстрований (а.с.14).

Свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_7 в судовому засіданні підтвердили, що знайомі з позивачем та її донькою не один рік, проте жодного разу не бачили в її домі батька її доньки ОСОБА_4; позивач виховує доньку одна, їй допомагає її мати та бабуся. Свідок ОСОБА_7 зазначив, що працює машиністом насосних устаткувань в Слов'янському водному господарстві, майже кожен день перевіряє трубопровід, який знаходиться по вулиці, де проживає позивач в с.Богородичне, починаючи з 2000 року, після народження дитини ОСОБА_4 він жодного разу не бачив її батька - відповідача разом з позивачем та донькою.

Зважаючи на наведені обставини та зміст спірних правовідносин, суд, вирішуючи заявлений спір, виходить з таких норм права.

За змістом ч.3 ст.51 Конституції України сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до ч.2 та ч.3 ст.150 СК України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

За приписами ч.1 ст.164 ЦПК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він, зокрема ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини (п.2).

Суд враховує роз'яснення Пленуму Верховного Суду України, наведені в постанові Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав від 30.03.2007 №3, зокрема в п.15 та п.16, за якими

позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей;

ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

Дослідженими в судовому засідання письмовими доказами, які є належними та допустимими, підтверджується, що відповідач з дочкою ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_4, не бачиться взагалі, з позивачкою розлучився до народження дитини - 03.09.2013, докази прийняття участі у вихованні дитини, забезпечення її необхідним харчуванням, медичним доглядом відповідачем не надані, як зазначили свідки в судовому засіданні, жодного разу вони не бачили його разом з донькою, не бачили і їхнього спілкування та сумісного проведення часу. Наведене в своїй сукупності вказує на те, що відповідач самоусунувся від виконання своїх батьківських обов'язків з виховання своєї дочки ОСОБА_8.

В силу ст.165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають як один з батьків, опікун, піклувальник, так і особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Враховуючи викладене, застосовуючи наведені норми права, оскільки відповідачем належними та допустимими доказами не спростований факт ухилення від виконання своїх батьківських обов'язків, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Суд роз'яснює відповідачу, що відповідно до ст.169 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав за умови зміни обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Керуючись статями 13, 19, 81, 141, 263-265, 280, 282 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, місце проживання - АДРЕСА_1) до ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_2, місце проживання - АДРЕСА_2), треті особи - Служба у справах дітей Слов'янської районної державної адміністрації Донецької області (ЄДРПОУ 24162486, місцезнаходження - Донецька область, м.Слов'янськ, вул.Науки, 2), Служба у справах дітей Слов'янської міської ради (ідентифікаційний код 33112931, місцезнаходження - Донецька область, м.Слов'янськ, пл.Соборна, 2) задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, батьківських прав відносно дочки - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області або безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте Красноармійським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Дата складення повного судового рішення - 02.11.2018 .

Суддя К.П.Бородавка

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення31.10.2018
Оприлюднено04.11.2018
Номер документу77571722
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —235/3310/18

Рішення від 31.10.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Бородавка К. П.

Рішення від 31.10.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Бородавка К. П.

Ухвала від 31.08.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Бородавка К. П.

Ухвала від 15.06.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Бородавка К. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні