Рішення
від 23.10.2018 по справі 729/678/18
БОБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 729/678/18

2/729/305/18 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

23 жовтня 2018 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі: судді Бойко В.І., за участю секретаря судового засідання Шлапак Н.А.,

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бобровиця цивільну справу за позовом ПАТ Чернігівобленерго до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в:

ПАТ Чернігівобленерго звернулося до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача компенсацію понесених збитків в сумі 8725,14 грн. та судові витрати. Свої вимоги обгрунтовує тим, що при перевірці приладів обліку у помешканні споживача ОСОБА_3 за адресою: вул. Механізаторська, 8, с. Свидовець Бобровицький район Чернігівська область, було виявлено порушення п. 42, 48 Правил користування електричною енергією для населення, а саме остання здійснила самовільне підключення електроустановок до мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку шляхом улаштування додаткового відгалуження з відкритим типом проводки. Електроенергія споживалася, але прилад обліку спожитої електричної енергії не рахував. Місце самовільного підключення виявлено всередині будинку, між ізоляторами на будинку та лічильником споживача, про що складено акт про порушення правил користування електричною енергією за №000634 від 10.09.2017 у присутності споживача ОСОБА_3 , яка його підписала.

29.09.2017 було проведено засіданя комісії Бобровицького РЕМ з розгляду актів про порушення ПКЕЕН та розглянуто акт про порушення за №000634 від 10.09.2017 комісією та було прийнято рішення щодо проведення розрахунку недорахованої електроенергії по акту згідно ОСОБА_2 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 04 липня 2006р. №782/12656, рахунок на оплату склав 8725,14 грн. та був надісланий відповідачу рекомендованим листом. Відповідно до п. 6.43. ПКЕЕ споживач повинен оплатити рахунок за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунку. На день подачі позову рахунок не сплачено.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, просить їх задовольнити з підстав вказаних у позові.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги визнав, але просив зменшити суму збитків, посилаючись на те, що його мати - відповідачка у справі , є людиною похилого віку, має задовільний стан здоров"я , та отримує пенсію в розмірі 1786.33 грн. .

Вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, оцінюючи наявні у справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному і об'єктивному дослідженні, та керуючись законом суд приходить до наступного висновку.

За положеннями ст. 26 Закону України Про електроенергетику споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та Правил згідно із законодавством України.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_3 проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 та є споживачем електричної енергії, яку постачає їй позивач, згідно договору про користування електричною енергією №94/12 від 28.03.2008 ( а.с. 5-6).

Відповідно до п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.1999 року № 1357 Про затвердження правил користування електричною енергією для населення , правила користування електричною енергією для населення (надалі ПКЕЕН ), регулюють відносини між громадянами та енергопостачальниками. Правила обов'язкові для виконання всіма споживачами і енергопостачальниками незалежно від форми власності.

Пунктом 53 ПКЕЕН передбачено, що у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією , у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем.

10.09.2017 за адресою проживання відповідача співробітниками ПАТ Чернігівобленерго було виявлено самовільне підключення електроустановок до мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку, шляхом улаштування додаткового відгалудження з відкритим типом прокладання проводки, був складений Акт порушень №000634 від 10.09.2017 (а.с. 7) та схема підключення електроустановок споживача ( а.с. 8).

Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

На підставі акту енергопостачальник має право відповідно до ОСОБА_2 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією (далі - ОСОБА_2), затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 № 562 , визначити величину не облікованої електричної енергії.

Згідно визначеної величини не облікованої електроенергії, сума збитків складає 8725,14 грн., що підтверджується розрахунком, наявним в матеріалах справи, який проведено в межах чинного законодавства України та відповідно до норм ПКЕЕН (а.с. 10).

У відповідності до зазначених вимог ПКЕЕН 14.11.2016 відбулося засідання комісії Бобровицького РЕМ по розгляду актів стосовно допущених споживачами порушень Правил користування електричною енергією, на яке відповідач не з'явився, хоча був належним чином повідомлений ( а.с. 9).

Відповідачу було надіслано рахунок на оплату відшкодування збитків рекомендованим листом ( а.с. 12).

Пунктом 53 Правил визначено, що якщо між споживачем і енергопостачальником не досягнуто згоди про користування електричною енергією, її оплату, збереження приладів обліку тощо, спірні питання вирішуються в установленому законодавством порядку.

За змістом ч. 1 ст. 714 Цивільного кодексу України (далі по тексту - ЦК України ) за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно ст. 526 ЦК України , зобов'язання повинні виконуватися належним чином і відповідно до умов договору.

Згідно ст. 611 ЦК України , у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно ст. 16 ЦК України , одним з способів захисту прав особи є відшкодування збитків.

Згідно ст. 22 ЦК України , особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Згідно ст. 1166 ЦК України , майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовуються в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. ст. 12 , 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести тіобставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Зважаючи на наведені обставини та вказані положення цивільно-процесуального законодавства, суд розглядає справу на підставі наявних по справі доказів.

Таким чином, позивачем підтверджено належними та допустимими доказами, які були ним надані та перевірені в судовому засіданні, вчинення відповідачем грубого порушення Правил користування електричною енергією для населення, що виразилося у використанні ним безоблікової електроенергії, шляхом самовільного підключення електроустановок до мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку, шляхом улаштування додаткового відгалуження з відкритим типом прокладання проводки, яке і призвело до завдання збитків позивачу на суму 8 725 грн. 14 коп. .

Задовільняючи позовні вимоги ПАТ "Чернігівобленерго", виходячи з загальних засад цивільного законодавства, а саме добросовісності та розумності, встановлених п. 6 ч. 1 ст. 3 ЦК України, та з принципу справедливості, як того вимагає ст. 41 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, суд вважає за можливе відповідно до ч. 4 ст. 1193 ЦК України, врахувати скрутне матеріальне становище відповідача ОСОБА_3 , яка отримує пенсію, розмір якої є незначним і становить 1786. 33 грн., що підтверджується відповідною довідкою, є особою похилого віку - ІНФОРМАЦІЯ_2 , вважає за доцільне зменшити розмір відшкодування шкоди і стягнути з неї на користь позивача 6000 гривень збитків завданих нею в результаті порушення правил користування електроенергією для населення.

У іншій частині позовних вимог слід відмовити.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем надано квитанцію про сплату судового збору у сумі 1762,00 грн. (а.с. 1), у зв'язку з тим, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, то з ОСОБА_3 на користь ПАТ "Чернігівобленерго" слід стягнути судові витрати, розділені пропорційно в сумі 1211,74 грн.

Керуючись ст. ст. 4 , 12 , 13 , 81 , 83 , 141 , 247 , 265 , 280-283 Цивільного процесуального кодексу України , суд,-

в и р і ш и в :

Позовні вимоги ПАТ Чернігівобленерго до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості по акту задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_3, РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ПАТ "Чернігівобленерго" (розрахунковий рахунок 260383031292 у філії - Чернігівське обласне управління АТ Ощадбанк , МФО 353553 код ЄДРПОУ 21400347 з поміткою борг за активну електроенергію) компенсацію понесених збитків в сумі 6000 (шість тисяч) гривень 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ПАТ "Чернігівобленерго" (розрахунковий рахунок 26009300034053 у філії - Чернігівське обласне управління АТ Ощадбанк , МФО 353553 код ЄДРПОУ 21400347 з поміткою судові витрати ) судовий збір в сумі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) гривень 74 копійок.

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду через Бобровицький районний суд протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.І. Бойко

СудБобровицький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення23.10.2018
Оприлюднено04.11.2018
Номер документу77579972
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —729/678/18

Рішення від 23.10.2018

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Рішення від 23.10.2018

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Ухвала від 13.08.2018

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Ухвала від 16.07.2018

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні