Рішення
від 29.10.2018 по справі 1640/2895/18
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2018 року м. ПолтаваСправа № 1640/2895/18

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Головка А.Б., розглянув у письмовому провадженні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Ялинцівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, третя особа: Садівниче товариство "Чайка" про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

21 серпня 2018 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Ялинцівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, третя особа: Садівниче товариство "Чайка" , про визнання протиправним та скасування рішення від 24.04.2018 про відмову у переведенні садового будинку, що розташований за адресою: Ялинцівська сільська рада Кременчуцький район Полтавська область садівниче товариство "Чайка" вул. Зарічна, 70 у жилий будинок; зобов'язати Ялинцівську сільську раду розглянути заяву ОСОБА_1 від 26.02.2018 відповідно до Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам у жилі будинки.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що ним у повному обсязі дотримані вимоги Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 №321. Підстави для відмови у переведенні садового будинку у жилий, не відповідають зазначеному порядку, перелік підстав яких є вичерпним.

У відзиві на позов відповідач зазначав, що інфраструктура території дачних та садівницьких районів не відповідає архітектурним, санітарним та пожежним нормам для розташування житлових будинків. Зауважував, що житловий будинок не може бути розташований на земельній ділянці, призначеній для ведення садівництва, тому, перш ніж приймати рішення про переведення садового будинку в житловий, потрібно змінити цільове призначення земельної ділянки із земель сільськогосподарського призначення в житловий фонд /а.с. 37-38/.

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, оцінивши докази, що мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив такі факти та відповідні до них правовідносини.

З матеріалів справи судом встановлено, що позивач є власником садового будинку загальною площею 64,5 кв.м у Садівничому товаристві "Чайка", вул. Зарічна будинок №70, Ялинцівської с/ради, Кременчуцького району, Полтавської області та власником земельної ділянки площею 0,0413 га, розташованої у Садівничому товаристві "Чайка", цільове призначення якої "для ведення садівництва" /а.с. 10-15/.

26.02.2018 позивач звернувся до Ялинцівської сільської ради із заявою про переведення садового будинку №70, який знаходиться у Садівничому товаристві "Чайка", у жилий будинок.

Рішенням Ялинцівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області від 24.04.2018 "Про відмову в переведенні дачного (садового) будинку в жилий будинок, що належить гр. ОСОБА_1" вирішено відмовити у переведенні дачного (садового) будинку, що належить ОСОБА_1, та розташований за адресою Полтавська область Кременчуцький район, Ялинцівська сільська рада, садівниче товариство "Чайка", вул. Зарічна, 70 у жилий будинок, у зв'язку з тим, що житловий будинок не може бути розташованим на земельній ділянці, призначеній для ведення садівництва - це нецільове використання земельної ділянки; згідно Земельного кодексу України земельні ділянки для обслуговування житлового будинку можуть бути лише в межах населеного пункту, відповідно до Генерального плану. Питання переведення садових будинків в житлові може бути вирішено тільки після зміни цільового призначення земельної ділянки /а.с. 29/.

Позивач не погодився із прийнятою відповідачем відмовою у переведенні зазначеного садового будинку в жилий, у зв'язку з чим звернувся до суду з даним позовом.

Надаючи правову оцінку обставинам справи, суд зазначає наступне.

Основним нормативним актом, що регулює механізм переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки є "Порядок переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 №321 /далі - Порядок/.

Зазначений Порядок покладений в основу спірних правовідносин, що виникли між сторонами та були підставами для реалізації позивача свого права на переведення свого садового будинку в жилий.

Згідно з пунктом 2, 3 Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов'язані адміністративно або територіально.

Для переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок громадянин, який є його власником, або уповноважена ним особа (далі - власник) подає до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, а у разі, коли в сільській раді виконавчий орган не утворено, - сільському голові (далі - уповноважений орган) заяву за формою згідно з додатком 1, до якої додаються:

копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку;

письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;

звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам за формою згідно з додатком 2.

Відповідно до пункту 4 Порядку за результатами розгляду заяви та доданих до неї документів уповноважений орган протягом місяця з дня їх надходження приймає рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок або про відмову в такому переведенні. Прийняття рішення про відмову в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок допускається за наявності хоча б однієї з таких підстав: неподання документів, зазначених у пункті 3 цього Порядку; виявлення в поданих документах недостовірних відомостей; встановлення невідповідності дачного чи садового будинку вимогам державних будівельних норм, що зазначені у розділі І (обов'язковий) результатів технічного огляду звіту про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку.

Як встановлено судом, зауваження з боку відповідача щодо порушення позивачем порядку подання документів, їх невідповідність пункту 3 цього Порядку відсутні.

Однак, суд зазначає, що при прийнятті рішення щодо переведення садових будинків у жилі, застосування даного Порядку не звільняє від обов'язку дотримання інших нормативно-правових актів, що регулюють дані правовідносини.

Відповідно до частини першої статті 19 Земельного кодексу України, землі України за основним цільовим призначенням поділяються на дев'ять категорій, серед яких виділяють землі рекреаційного призначення та землі житлової та громадської забудови.

У свою чергу, відносно кожної із зазначеної категорії земель, іншими положеннями Земельного кодексу України визначено порядок їх використання. Категорії земель України мають особливий правовий режим (частина друга статті 18 Земельного кодексу України).

Так, статтями 50, 51, 52 Земельного кодексу України регламентовано, що до земель рекреаційного призначення належать землі, які використовуються для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів. Земельні ділянки надані для дачного будівництва входять до складу земель рекреаційного призначення. При цьому, на землях рекреаційного призначення забороняється діяльність, що перешкоджає або може перешкоджати використанню їх за призначенням, а також негативно впливає або може вплинути на природний стан цих земель.

Разом з тим, за приписами статті 38 Земельного кодексу України до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування, а не на земельній ділянці в рекреаційній зоні.

Тобто, законодавством визначено, що розміщення житлової забудови можливе виключно на землях житлової та громадської забудови, а не на землях рекреаційного призначення.

Крім того, згідно статті 1 Закону України "Про будівельні норми" будівельні норми - затверджений суб'єктом нормування підзаконний нормативний акт технічного характеру, що містить обов'язкові вимоги у сфері будівництва, містобудування та архітектури.

Так, відповідно до підпункту б пункту 3.51* ДБН 360-92** "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень", затверджених наказом Деркоммістобудування від 17.04.1992 № 44, будівництво нових садибних житлових будинків та реконструкція дачних і садових будинків у садиби для постійного проживання в існуючих районах допускається за умови організації під'їзду до ділянки з влаштуванням розширень проїзної частини односмугового проїзду завширшки 3 м, завдовжки 12 м не менше ніж через кожні 100 м, при цьому радіус заокруглення проїжджої частини проїздів на перехрестях повинен становити не менше ніж 6 м. У садівницьких та дачних поселеннях - за вищевказаними умовами, а також за умови забезпечення їх послугами зв'язку та медичною допомогою.

Подані позивачем документи для переведення дачного (садового) будинку у житловий не містять доказів відповідності нормативам садибної забудови вулично-інженерної мережі і інженерного обладнання в садівничому товаристві "Чайка", забезпечення вулично-інженерною мережею і інженерним обладнанням, забезпечення послугами зв'язку і медичної допомоги.

Зазначені висновки у повній мірі узгоджуються з пунктом 2 Порядку від 29.04.2015 №321, правовий аналіз якого доводить, що дачні і садові будинки при переведені у жилі будинки, повинні відповідати державним будівельним нормам, якими є нормативні документи у галузі будівництва затверджені центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури.

ДБН України розробляються на продукцію, процеси та послуги в галузі містобудування (проектування, вишукування, територіальна діяльність, зведення, реконструкція і реставрація об'єктів будівництва, планування і забудова населених пунктів і територій), а також в галузі організації, технології, управління і економіки будівництва.

Ці норми обов'язкові для органів державного управління, місцевого і регіонального самоуправління підприємств і установ незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування, громадських об'єднань і громадян, які здійснюють проектування, будівництво і благоустрій на території міських і сільських поселень.

У будь-якому випадку, питання будівництва, обслуговування того чи іншого об'єкту нерухомого майна, нерозривно пов'язаний з земельною ділянкою на якій такий об'єкт розташований. Наявність того чи іншого об'єкту нерухомості повинен відповідати цільовому призначенню земельної ділянки та їй відповідати.

Таким чином, оскаржуване рішення прийнято Ялинцівською сільською радою на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені законами України.

Враховуючи відсутність протиправності у діях відповідача під час прийняття оскаржуваного рішення, підстави для задоволення позову відсутні.

Підстави для розподілу судових витрат відсутні.

На підстав вищевикладеного, керуючись статтями 243-246 Кодексу адміністративного судочинства України,

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 (вул. Кременчуцька, 26-а, с. Власівка, Світловодський район, Кіровоградська область,27552, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) до Ялинцівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області (вул. Шкільна, буд.8-А, с. Ялинці, Кременчуцький район, Полтавська область,39721, код ЄДРПОУ НОМЕР_2), третя особа: Садівниче товариство "Чайка" (с. Самусіївка, Кременчуцький район, Полтавська область,39702, код ЄДРПОУ 23553799) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного адміністративного суду з урахуванням особливостей подання апеляційних скарг, встановлених пунктом 15.5 частини 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції від 03.10.2017 року.

Апеляційна скарга на дане рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.Б. Головко

Дата ухвалення рішення29.10.2018
Оприлюднено04.11.2018

Судовий реєстр по справі —1640/2895/18

Рішення від 29.10.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 27.08.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні