Рішення
від 18.10.2018 по справі 1940/1504/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 1940/1504/18

18 жовтня 2018 рокум.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, у складі:

головуючої судді Дерех Н.В.

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Тернополі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін адміністративну справу за позовом Чортківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області до Спілки селян "Олексинська" про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Чортківське об'єднане управління Пенсійного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області (надалі позивач, Чортківське ОУПФУ) звернулося до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Спілки селян "Олексинська" (надалі відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 61834,96 грн. на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах.

Позов обґрунтований тим, що у відповідача існує заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у розмірі 61834,96 грн., яку відповідач в добровільному порядку не погасив.

Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 06.08.2018 року позовну заяву Чортківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області залишено без руху та надано строк для усунення недоліків до 15.08.2018 року. У вказаний строк позивач усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху.

Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 20.08.2018 року позовну заяву Чортківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області прийнято до розгляду та відкрито провадження в даній адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Судове засідання у справі на 19.09.2018 року о 12:30 год. Даною ухвалою відповідачу встановлено 15-денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву. Відповідач отримав дану ухвалу 27.08.2018 року, про що свідчить підпис у рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу.

19 вересня 2018 року у судовому засіданні відкладено розгляд справи до 18.10.2018 року о 11:00 год. для повторного виклику відповідача.

18 жовтня 2018 року представник позивача в судове засідання не прибув, подав до суду письмове клопотання, в якому просив розгляд справи здійснювати в порядку письмового провадження без участі представника Чортківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області.

Представник Спілки селян "Олексинська" в судове засідання повторно не прибув, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи, причин неприбуття суду не повідомив.

У відповідності до ч.9 ст.205 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі КАС України), якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до ч.6 ст.162 КАС України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд, повно та всебічно розглянувши матеріали справи, проаналізувавши подані докази, встановив наступні факти.

Відповідач є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та відповідно до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Чортківським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Тернопільської області проведено та направлено відповідачу розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за період з січня 2011 року по вересень 2012 року, 2013 року та за травень - червень 2014 року включно.

Загальна сума витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" станом на 24.07.2018 року становить 61834,96 грн.

Вказані розрахунки, виставлені Чортківським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Тернопільської області відповідачем не оскаржувалися та не відшкодовані, в зв'язку з чим виникла заборгованість по цих платежах на загальну суму 61834,96 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості.

Пунктами "б" - "з" частини першої статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ (надалі Закон № 1788-ХІІ) передбачено перелік професій та посад, а також необхідний стаж роботи для призначення пенсії за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи.

Відповідно до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058-IV (з наступними змінами та доповненнями) пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

До набрання чинності Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" питання про відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених, зокрема, відповідно до пунктів "б" - "з" частини першої статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", було врегульовано Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року № 400/97-ВР, відповідно до положень якого відповідач входить до переліку платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Процедура відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій визначена Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду № 21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663 (з наступними змінами та доповненнями) (надалі Інструкція).

Пунктом 6.1 Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, у розмірі 100 відсотків.

Згідно з пунктами 6.4, 6.7 даної Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як вбачається з матеріалів даної адміністративної справи, до відшкодування підлягає виплата і доставка пільгових пенсій за період з січня 2011 року по вересень 2012 року, 2013 року та за травень - червень 2014 року включно. Згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (список №2) СС "Олексинська" до відшкодування за виплату і доставку пільгових пенсій підлягає 61834,96 грн. Таким чином, суд вважає, що до стягнення в примусовому порядку підлягає заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, що належать до сплати станом на 24.07.2018 року у сумі 61834,96 грн.

Наявність заборгованості у відповідача підтверджується також звітом за 06 місяців 2018 року, долученим до матеріалів даної адміністративної справи.

Враховуючи періоди виникнення заборгованості та відповідно до правової позиції Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 23.01.2018 року у справі №803/2625/14 (провадження №К/9901/4846/18), у разі звернення до суду із позовом про стягнення заборгованості (недоїмки), яка виникла через несвоєчасне нарахування та/або сплату суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, до відносин щодо стягнення заборгованості (неодоїмки) застосовуються положення частини 15 статті 106 Закону.

Позивачем доведено обов'язок відповідача проводити відшкодування таких фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а тому сума заборгованості підлягає до стягнення.

Згідно положень статті 90 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Оскільки, відповідач не спростував доводи адміністративного позову, не надав доказів про сплату заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, відтак, враховуючи встановлені обставини справи та положення чинного законодавства, суд приходить до переконання, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги Чортківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області до Спілки селян "Олексинська" про стягнення заборгованості задовольнити повністю.

2.Стягнути з Спілки селян "Олексинська" (село Олексинці, Борщівський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 00913120) на користь Чортківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області (вул.Шевченка,34, м.Чортків, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 41248539) заборгованість по фактичним витратам на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах у розмірі 61834 (шістдесят одна тисяча вісімсот тридцять чотири) грн. 96 коп. шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок №25605302656803 Чортківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області в ВАТ "Державний Ощадний банк" м.Чортків, МФО - 338545, код - 41248539.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 18 жовтня 2018 року.

Копію рішення надіслати учасникам справи.

Головуюча суддя                                                                      Дерех Н.В.

копія вірна

Суддя                                                                                          Дерех Н.В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.10.2018
Оприлюднено05.11.2018
Номер документу77582528
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1940/1504/18

Рішення від 18.10.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 20.08.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 06.08.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні