Ухвала
від 02.11.2018 по справі 219/12249/18
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/12249/18

Провадження №1-кп/219/1036/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

2.11. 2018 року Артемівський міськрайонний суд Донецької області

у складі судді Хомченко Л.І.

при секретарі Халаджи А.В.

за участю прокурора: Сергієнко Д.М.,

підозрюваного ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Бахмуті Донецької області клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні № 12018050150002348, відомості по якому внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.10.2018 року відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2 РФ, українця, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3, не працюючому, не одруженому, на утриманні малолітніх дітей не маючому, не судимому, зареєстрованому за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, фактично мешкаючому за адресою: Донецька область, м. Бахмут, вул. Незалежності, 18/724, , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України ,

ВСТАНОВИВ:

24.10.2018 року до Артемівського міськрайонного суду Донецької області надійшло клопотання прокурора Артемівської місцевої прокуратури Донецької області про звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 260 КК України на підставі ч. 6 ст. 260 КК України .

В обґрунтування клопотання зазначено, що 07 квітня 2014 року, на території Донецької області України, невстановленими особами для насильницького підтримання влади незаконної самопроголошеної так званої Донецької народної республіки було створено непередбачене законом України збройне формування, яке мало організовану структуру військового типу, а саме єдиноначальність, підпорядкованість, чітку ієрархічність та дисципліну, учасники збройного формування були озброєні вогнепальною зброєю, вибухівкою а також мали тяжке військове озброєння та військову техніку. Крім того в зазначеному формуванні було визначено механізм вступу до нього, порядок проходження служби, в кожному структурному підрозділі ставились завдання щоденної діяльності, яка полягала в здійсненні методами військових операцій силової підтримки незаконно створених структур ДНР , придушенні організованого опору населення на окупованій території, депортації населення Донецької області, встановлення режиму військового стану, протистоянні правоохоронним органам державної виконавчої влади України, знищення їх живої сили і матеріальних засобів, а також скоєння інших тяжких і особливо тяжких кримінальних правопорушень.

Переслідуючи мету вступу до незаконного збройного формування так званої ДНР в 20-х числах січня 2017 року, точної дати слідством не встановлено, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, за власними переконанням та бажанням вирішив вступити до незаконного збройного формування самопроголошеної так званої ДНР , погодившись підкоритися жорсткій ієрархії і дисципліні в цьому не передбаченому законом збройному формування, як структурної одиниці так званої ДНР .

Реалізуючи свій злочинний намір, ОСОБА_1, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи з метою вступу у не передбачене законом збройне формування, пройшов медичну комісію, та починаючи з лютого 2017 року, становиться одним із його учасників, а саме бійцем одного із збройних формувань так званої ДНР у м. Єнакієво Донецької області.

При цьому, ОСОБА_1, вступаючи до незаконного збройного формування самопроголошеної так званої Донецької народної республіки , був достовірно обізнаним, що останнє не відноситься до збройних формувань, передбачених Законами України Про Збройні Сили України , Про Службу Безпеки України , Про міліцію , Про Державну прикордонну службу України , Про національну гвардію України , Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб та іншими законодавчими актами України, якими передбачено створення та функціонування збройних формувань України.

Після чого, з початку лютого 2017 року в денний час доби, точної дати та часу слідством не встановлено, ОСОБА_1 добровільно прийшов до військомату м. Єнакієво Донецької області, де ним було пройдено первісне навчання, отримано військову форму та зараховано в ряди незаконного збройного формування так званої ДНР на посаду водія автомобіля Урал . При цьому, невстановлена особа (старший) поклала на ОСОБА_1 відповідні обов'язки і роз'яснила його роль у плані спільних злочинних дій у складі не передбаченого законом збройного формування так званої ДНР , а саме:

-обслуговування та підтримка у бойовій готовності транспортних засобів;

-здійснення перевезення військовослужбовців незаконного збройного формування так званої ДНР на бойові позиції;

-доставка гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування на бойові позиції.

Надалі, в середині квітня 2017 року ОСОБА_1 було переведено на посаду водія автомобіля Урал до взводу саперів військової частини №08803, яка розташована за адресою вул. Чури 10-А м.Горлівка Донецької області, де йому було видано військовий одяг та автомат Калашникова . При цьому, невстановлена особа (старший) з позивним Інженер поклала на ОСОБА_1 ті ж самі функціональні обов'язки, а саме:

-обслуговування та підтримка у бойовій готовності транспортних засобів;

-здійснення перевезення військовослужбовців незаконного збройного формування так званої ДНР на бойові позиції;

-доставка гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування на бойові позиції.

Таким чином, в період часу з лютого 2017 року по 31 березня 2018 року, ОСОБА_1, здійснюючи свої умисні протиправні дії у складі непередбаченого законами України збройного формування, систематично виконував накази свого безпосереднього командира, пов'язані із підтримкою у бойовий готовності транспортних засобів, перевезення інших учасників незаконного збройного формування так званої ДНР , гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування на бойові позиції, при цьому будучи озброєним та одягненим у військову форму, й виконував інші протиправні накази, направлені проти представників влади, які отримував від невстановленої особи з числа незаконного збройного формування самопроголошеної так званої Донецької народної республіки .

31 березня 2018 року ОСОБА_1 добровільно вийшов зі складу незаконного збройного формування так званої Донецької народної республіки .

Дії ОСОБА_1 та невстановлених осіб носили тривалий характер та виразились в активній участі в діяльності непередбаченого законами України збройного формування, що супроводжувались вчиненням опору представникам влади. В результаті діяльності зазначеного не передбаченого законами України збройного формування на території Донецької області було вчинено низку тяжких й особливо тяжких злочинів.

Своїми умисними діями, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, тобто в участі у діяльності не передбачених законом збройних формувань.

Факт вчинення ОСОБА_1 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, підтверджується зібраними з дотриманням вимог КПК України наступними доказами:

1.Показаннями свідка ОСОБА_2, яка показала, що є співмешканкою ОСОБА_1, з яким у період 2017 року мешкала у м. Горлівка Донецької області, та їй достовірно відомо про вступ ОСОБА_1 до незаконного збройного формування ДНР і участь у ньому, а також вона особисто бачила ОСОБА_1 у військовому одязі при виконанні ним своїх службових обов'язків на автомобілі Урал .

2.Показаннями свідка ОСОБА_3, яка показала, що із ОСОБА_1 знайома особисто, т.я. його співмешканка ОСОБА_2 є її рідною племінницею, та їй достовірно відомо, що ОСОБА_1 упродовж року був учасником незаконного збройного формування ДНР спочатку у м. Єнакієво, а потім у м. Горлівка Донецької області, при цьому вона бачила ОСОБА_1 на службовому автомобілі Урал у військовому одязі, та зі слів ОСОБА_1 їй відомо, що йому видавали автомат Калашникова .

3.Проведеним за участю свідка ОСОБА_3 пред'явленням особи для впізнання за фотознімками, в ході якого останній серед фотознімків упізнала ОСОБА_1

4.Проведеним за участю підозрюваного ОСОБА_1 огляду фотознімків, які було добровільно надано останнім, де його зображено із зброєю при виконанні ним службових обов'язків.

5.Проведеним за участю підозрюваного ОСОБА_1 слідчим експериментом, в ході якого він на карті вказав маршрут, яким він пересувався при виконанні службових обов'язків, а саме: доставка учасників незаконного збройного формування ДНР та гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування на бойові позиції у с. Озеряновка та ОСОБА_4.

Шкода кримінальним правопорушенням не завдана.

Потерпілих у кримінальному провадженні не встановлено.

Витрати на залучення експертів у кримінальному провадженні відсутні.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 285 КПК України 23.10.2018 підозрюваному ОСОБА_1 роз'яснено право на звільнення від кримінальної відповідальності, передбачене ч. 6 ст. 260 КК України, у випадку, якщо він добровільно повідомив правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяв її припиненню та повідомив про вчинення інших злочинів пов'язаних з діяльністю терористичних організацій.

Підозрюваний ОСОБА_1 подав письмову згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності, у зв'язку із тим, що він добровільно вийшов з незаконного збройного формування та повідомив органи державної влади про існування такого формування, про що подав письмову заяву 10.10.2018.

Обставинами, які свідчать, що підозрюваний ОСОБА_1 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, є показання підозрюваного ОСОБА_1, згідно яких останній 31 березня 2018 року добровільно вийшов зі складу незаконного збройного формування Донецька народна республіка .

ОСОБА_1 добровільно повідомив правоохоронний орган - Бахмутський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області, про діяльність незаконного збройного формування Донецька народна республіка .

Зазначені обставини, згідно ч. 6 ст. 260 КК України, є підставами для звільнення підозрюваного ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за діяння, передбачені ч. 2 ст. 260 КК України, передбаченими ч. 6 ст. 260 КК України та ст. 44 КК України.

Орган досудового розслідування не володіє інформацією про вчинення ОСОБА_1 інших тяжких злочинів.

Враховуючи, що, відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках , передбачених законом України про кримінальну відповідальність , а ч. 6 ст. 260 КК України такий випадок передбачено, ОСОБА_1 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у порядку, встановленому ст. 288 КПК України

Просив звільнити підозрюваного ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, українця, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2 РФ, від кримінальної відповідальності за ч. 6 ст. 260 КК України.

Під час підготовчого судового засідання прокурор Артемівської місцевої прокуратури ОСОБА_5 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_1 підтримав та просив задовольнити, посилаючись на доводи викладені в клопотанні.

Підозрюваний ОСОБА_1 у підготовчому судовому засіданні також просив задовольнити клопотання прокурора про його звільнення від кримінальної відповідальності та зазначив, що він повністю визнає свою вину у вчиненні інкримінованого йому органом досудового розслідуванні злочину, тому просить звільнити його від кримінальної відповідальності, передбаченої ст. 260 ч. 2 КК України . Проти звільнення його від кримінальної відповідальності відповідно до вимог ч. 6 ст. 260 КК України не заперечував, оскільки він добровільно вийшов з озброєного формування і повідомив про його існування органи державної влади. Суть підозри, підстава звільнення від кримінальної відповідальності та право заперечувати проти закриття кримінального провадження за цією підставою йому роз'яснені та зрозумілі.

Суд, вислухавши думку учасників судового провадження, дослідивши письмові докази, що містяться в матеріалах кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання прокурора Артемівської місцевої прокуратури ОСОБА_5 про звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України , підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 44 КК України особа, яка вчинила злочин звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України . Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України , здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно ст. ст. 285 ч. 1, 288 ч. 3 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність. Суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

На підставі ст. 284 ч. 2 КПК України , кримінальне провадження закривається судом у зв'язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст. 314 КПК України , у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених п. 4-8 ч. 1 або ч. 2 ст. 284 КПК України .

Відповідно до п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 року № 12 Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності суди повинні враховувати, що в ряді норм Особливої частини КК (зокрема, ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 114, ч. 3 ст. 175, ч. 4 ст. 212, ч. 2 ст. 255, ч. 5 ст. 258, ч. 6 ст. 260, ч. 3 ст. 263, ч. 4 ст. 289, ч. 4 ст. 307, ч. 4 ст. 309, ч. 4 ст. 311, ч. 3 ст. 369, ч. 4 ст. 401) передбачено спеціальні підстави звільнення від кримінальної відповідальності. У всіх зазначених випадках за наявності обставин, передбачених конкретною нормою закону, суд зобов'язаний звільнити відповідних осіб від кримінальної відповідальності.

Частиною 6 ст. 260 КК України передбачено, що звільняється від кримінальної відповідальності за цією статтею особа, яка перебувала в складі зазначених у цій статті формувань, за дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно вийшла з такого формування і повідомила про його існування органи державної влади чи органи місцевого самоврядування.

На підставі об'єктивно з'ясованих обставин, суд дійшов висновку, що мало місце діяння, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_1 Органом досудового розслідування його дії обґрунтовано кваліфіковані за ч. 2 ст. 260 КК України , як участь у діяльності непередбачених законом збройних формувань.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 добровільно, з власної волі, за усвідомленням ним можливості і надалі брати участь у незаконному збройному формуванні, вийшов з такого формування, про що повідомив правоохоронний орган, сприяв розкриттю незаконної діяльності збройного формування шляхом надання інформації, що використовується правоохоронними органами для подальшого документування протиправної діяльності цього збройного формування. Доказів, які б вказували на вчинення підозрюваним у складі незаконного збройного формування будь яких інших злочинів, органом досудового розслідування не встановлено.

З огляду на викладене , суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання прокурора Артемівської місцевої прокуратури ОСОБА_5 про звільнення підозрюваного ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 260 КК України та закриття відносно нього кримінального провадження на підставі ч. 6 ст. 260 КК України .

На підставі вищенаведеного та керуючись ст. 44 КК України , ст. ст. 260 ч. 2, 260 ч. 6 КК України , ст. ст. 284- 286 , 288 , 314 , 369 , 372 , 376 , 392 , 395 КПК України , суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 260 КК України у кримінальному провадженні № 12018050150002348, відомості по якому внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.10.2018 року на підставі ч. 6 ст. 260 КК України .

Кримінальне провадження № 12018050150002348, відомості по якому внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.10.2018 року відносно , ОСОБА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України закрити.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали суду.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Донецької області через Артемівський міськрайонний суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя Л.І.Хомченко

Суддя Л.І.Хомченко

Дата ухвалення рішення02.11.2018
Оприлюднено06.11.2018

Судовий реєстр по справі —219/12249/18

Ухвала від 02.11.2018

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Ухвала від 25.10.2018

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Хомченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні