Рішення
від 02.10.2018 по справі 727/9034/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/9034/18

Провадження № 2/727/1685/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2017 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

Головуючого судді Слободян Г.М.

при секретарі судових засідань ОСОБА_1

розглянувши у спрощеному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1) до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2), ОСОБА_6 (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3) про визначення частки спадкодавця у праві спільної сумісної власності, - ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визначення частки спадкодавця у праві спільної сумісної власності.

Заявлені позовні вимоги мотивує тим, що 04 жовтня 2017р. померла його мати ОСОБА_2 - ОСОБА_7. Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з частки земельної ділянки 0,1000га, яка розташована по вул. Щербанюка, 89 м. Чернівці, кадастровий номер 7310136300:25:003:0093, цільове призначення - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд. Відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку зазначена вище земельна ділянка на праві спільної сумісної власності, крім ОСОБА_2 - ОСОБА_7, належала йому та відповідачам ОСОБА_6, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 Всі співвласники земельної ділянки є власниками квартир в будинку №89 по вул. Щербанюка м. Чернівці, для обслуговування якого і використовується дана земельна ділянка. Вказує, що в даний час між співвласниками земельної ділянки досягнуто згоду з приводу того, що частка померлої ОСОБА_8 в спільній земельній ділянці складає 1/6. Посилається на те, що його заявою про прийняття спадщини приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу ОСОБА_9 була відкрита спадкова справа №18/20017 та 23 червня 2018р. приватний нотаріус Чернівецького міського нотаріального округу ОСОБА_9 винесла Постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, якою відмовила йому у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частку земельної ділянки по вул. Щербанюка, 89 м. Чернівці, кадастровий номер 7310136300:25:003:0093, цільове призначення - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд зв'язку з тим, що не визначена (не виділена) частка земельної ділянки, яка належала спадкодавцю на момент відкриття спадщини. Просить визначити, що частка ОСОБА_8, яка померла 04 жовтня 2017 року, у праві спільної сумісної власності на земельну ділянку по вул. Щербанюка,89 м. Чернівці, кадастровий номер 7310136300:25:003:0093, цільове призначення - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд та належала їй у відповідності до Державного акту на право власності на земельну ділянку серія від 07.04.2009 року, виданого на підставі рішення сесії Чернівецької міської ради №787 від 24.12.2008р., на момент відкриття спадщини становила 1/6 частки.

Відповідно до ухвали про відкриття провадження у справі від 11.09.2018 року вирішено розглядати справу в порядку спрощеного провадження з повідомленням сторін та відповідачам наданий строк в 15 днів з дня отримання даної ухвали суду, на подачу відзиву на позовну заяву.

Представник позивача ОСОБА_10 в судовому засіданні в інтересах свого довірителя позивача ОСОБА_2 пзовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Відповідачі ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 надали суду заяви про розгляд справи у їх відсутності, проти позовних вимог не заперечують і просять їх відповідно задовольнити.

Відповідач ОСОБА_6 будучи належним чином повідомленою про день, час і місце розгляду справи відомостей про поважність причини неявки суду не повідомила, відзиву на позов не представила в установлений судом термін.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В тому числі, суд враховує вимоги ст.80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

У зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, суд, у відповідності з ч.2 ст.247 ЦПК України, постановив здійснювати розгляд справи без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши письмові матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом, належними і допустимими доказами, встановлено, що відповідно до свідоцтва про смерть 04 жовтня 2017р. померла Данилова - ОСОБА_7 (а.с.11).

Після смерті ОСОБА_8 відкрилася спадщина, яка складається з частки земельної ділянки 0,1000га, яка розташована по вул. Щербанюка, 89 м. Чернівці, кадастровий номер 7310136300:25:003:0093, цільове призначення - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку (а.с.9). З Державного акту на право власності на земельну ділянку визначений список співвласників земельної ділянки - Данилова - ОСОБА_7, ОСОБА_6, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_2

09 жовтня 2017р. за заявою ОСОБА_2 про прийняття спадщини приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу ОСОБА_9 була відкрита спадкова справа №18/2017.

23 червня 2018р. приватний нотаріус Чернівецького міського нотаріального округу ОСОБА_9 винесла Постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, якою відмовила йому у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частку земельної ділянки по вул. Щербанюка, 89 м. Чернівці, кадастровий номер 7310136300:25:003:0093, цільове призначення - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд зв'язку з тим, що не визначена (не виділена) частка земельної ділянки, яка належала спадкодавцю на момент відкриття спадщини (а.с.12-14).

Статтею 16 ч.2 п.1 ЦК України визначено, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Спадкування є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців) визначено статтею 1216 ЦК України .

Відповідно до вимог ст. 1218 ЦК України , до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1222 ч. 1 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також ті особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно норм ст. 1268 ч. 5 ЦК України , незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, що передбачено статтею 1270 ч.1 ЦК України .

Вимогами ст. 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування роз яснено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на обєкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Зі змісту ст. 357 ЦК України вбачається, що під терміном "визначення часток" законодавець розуміє визначення (встановлення) розміру частки співвласника у спільному сумісному майні.

У відповідності до положень ст. 368 ЦК України , - спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

Згідно із ч. 4 ст. 86 ЗК України , - співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її поділ або на виділення з неї окремої частки.

Відповідно до положень ст. 89 ЗК України , - земельна ділянка може належати на праві спільної сумісної власності лише громадянам. Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою спільної сумісної власності здійснюються за договором або законом. Співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її поділ або на виділення з неї окремої частки. Поділ земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом.

Згідно із положеннями ст. 372 Цивільного кодексу України , у разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено між ними або законом.

Згідно із ч. 4 ст. 120 ЗК України , у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

Пленум Верховного Суду України у п. 21 постанови № 7 від 16 квітня 2004 року Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ роз'яснив, що якщо до вирішення судом спору між співвласниками жилого будинку розмір часток у спільній власності на земельну ділянку, на якій розташовані будинок, господарські будівлі та споруди, не визначався або вона перебувала у користуванні співвласників і ними не було досягнуто угоди про порядок користування нею, суду при визначенні частини спільної ділянки, право на користування якою має позивач (позивачі), слід виходити з розміру його (їх) частки у вартості будинку, господарських будівель та споруд на час перетворення спільної сумісної власності на спільну часткову чи на час виникнення останньої.

Відповідно до ч. 1ст. 1226 ЦК України частка, у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

Оскільки співвласниками земельної ділянки 0,1000 га, яка розташована по вул. Щербанюка, 89 м. Чернівці, кадастровий номер 7310136300:25:003:0093, цільове призначення - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд є Данилова - ОСОБА_7, ОСОБА_6, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_2 і частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними та враховуючи усну домовленість між ними з приводу того, що частка померлої ОСОБА_2 - ОСОБА_7 становить 1/6, суд вважає, що слід визначити частку померлої ОСОБА_2 - ОСОБА_7 у праві спільної сумісної власності на земельну ділянку по вул. Щербанюка, 89 м. Чернівці - 1/6.

Відповідно до ст. 81 ч.1 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексу .

Згідно ст.263 ЦПК України , судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Таким чином, враховуючи викладене, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, суд вважає, що позовні вимоги ґрунтуються на законі і підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 16 , 357 , 368 , 372 , 1216 , 1218 , 1222 , 1223 , 1226 , 1268 , 1270 , 1297 ЦК України , ст.ст. 86 , 87 , 89 , 120 Земельного кодексу України , ст.ст. 4, 12, 81, 247, 263, 265, 268, 274, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визначення частки спадкодавця у праві спільної сумісної власності - задовольнити.

Визначити, що частка ОСОБА_2 - ОСОБА_7, яка померла 04 жовтня 2017 року, у праві спільної сумісної власності на земельну ділянку по вул. Щербанюка (колишня Чапаєва), 89 м. Чернівці, кадастровий номер 7310136300:25:003:0093, цільове призначення - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд та належала їй у відповідності до Державного акту на право власності на земельну ділянку серія від 07.04.2009 року, виданого на підставі рішення сесії Чернівецької міської ради №787 від 24.12.2008р., на момент відкриття спадщини становила - 1/6 частки.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст судового рішення виготовлено 08.10.2018р.

Суддя Слободян Г.М.

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення02.10.2018
Оприлюднено06.11.2018
Номер документу77617542
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —727/9034/18

Рішення від 02.10.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

Рішення від 02.10.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні