Рішення
від 05.11.2018 по справі 601/2150/18
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №601/2150/18

Провадження № 2-о/601/70/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 листопада 2018 року м. Кременець

Кременецький районний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді Мочальської В.М.,

присяжних ОСОБА_1, ОСОБА_2,

за участю секретаря судового засідання Коляди О.В.,

прокурора Табачука О.М.,

представника заявника ОСОБА_3,

особи, щодо якої вирішується питання про примусову госпіталізацію ОСОБА_4,

адвоката ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременці справу за заявою головного лікаря Почаївської обласної психоневрологічної лікарні ОСОБА_6 про госпіталізацію в примусовому порядку ОСОБА_4 у психіатричний стаціонар без її згоди,-

ВСТАНОВИВ:

Головний лікар Почаївської обласної психоневрологічної лікарні ОСОБА_6 звернулася до суду із заявою про госпіталізацію ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка проживає в ІНФОРМАЦІЯ_2 у психіатричний стаціонар без її згоди у зв'язку з наявністю у неї тяжкого психічного розладу, який обумовлює її безпорадність і неможливість самостійно задовольняти свої основні життєві потреби, та потребує обстеження та лікування в умовах стаціонару без її згоди (у зв'язку із неможливістю отримати усвідомлену згоду на лікування внаслідок її психічного стану).

У судовому засіданні представник Почаївської обласної психоневрологічної лікарні ОСОБА_3 заяву підтримала з підстав, викладених у ній, та просить її задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні погодився із заявленими вимогами про госпіталізацію ОСОБА_4 у психіатричний стаціонар без її згоди.

Адвокат ОСОБА_5 заяву підтримав та просить її задовольнити.

Особа, щодо якої вирішується питання про примусову госпіталізацію ОСОБА_4 в судовому засіданні чітко висловити свою позицію щодо примусової госпіталізації не змогла.

Судом достовірно встановлено, що 01 листопада 2018 року о 18 годині 00 хвилин в Почаївську обласну психоневрологічну лікарню була доставлена ОСОБА_4, яка була оглянута лікарем-психіатром ОСОБА_3 у приймальному відділенні, яка підтвердила висновок про необхідність госпіталізації у зв'язку із наявністю у неї тяжкого психічного розладу.

Згідно висновку комісії лікарів-психіатрів Почаївської обласної психоневрологічної лікарні від 02 листопада 2018 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителька вул. Бойчуків, 9/51 м.Тернопіль Тернопільської області страждає тяжким психічним розладом, який обумовлює її безпорадність і неможливість самостійно задовольняти свої основні життєві потреби та потребує обстеження та лікування в умовах стаціонару без її згоди. Діагноз - важка розумова відсталість, судомний синдром.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши акт огляду комісії лікарів-психіатрів, прийшов до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно статті 14 Закону України Про психіатричну допомогу особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Усвідомлена згода хворої ОСОБА_4 на госпіталізацію відсутня та в даному випадку вона не є обов'язковою.

Таким чином, суд приходить до висновку, що ОСОБА_4 потрібно госпіталізувати в психіатричний заклад в умовах стаціонару в примусовому порядку без її усвідомленої згоди, оскільки ОСОБА_4 неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність .

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 263-265 , 339-342 ЦПК України , статтею 14, 22 Закону України Про психіатричну допомогу , суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву головного лікаря Почаївської обласної психоневрологічної лікарні ОСОБА_6 про госпіталізацію в примусовому порядку ОСОБА_4 у психіатричний стаціонар без її згоди - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка проживає в ІНФОРМАЦІЯ_3 в Почаївську обласну психоневрологічну лікарню без її згоди.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: Почаївська обласна психоневрологічна лікарня, місцезнаходження: вул. Фабрична, 17 м. Почаїв Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 02000872.

Головуючий:

Присяжні:

ОСОБА_1

ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення05.11.2018
Оприлюднено07.11.2018
Номер документу77647399
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —601/2150/18

Рішення від 05.11.2018

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

Ухвала від 02.11.2018

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

Ухвала від 02.11.2018

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні