Рішення
від 06.11.2018 по справі 647/2810/18
БЕРИСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 647/2810/18

№ провадження 2-о/647/93/2018

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.11.2018 року Бериславський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого - судді Миргород В.С.

при секретарі Татаровській І.В..

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бериславі Херсонської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1, від імені та в інтересах якої діє адвокат ОСОБА_2, про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа Веселівська сільська рада Бериславського району Херсонської області,

за участю представників сторін:

від заявника: представник не прибув, наддав заяву про розгляд заяви без її участі, суд-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, від імені та в інтересах якої діє адвокат ОСОБА_2 , звернулася до Бериславського районного суду Херсонської області із заявою про встановлення факту родинних відносин, яку обґрунтовує наступним:

01 лютого 2018 року померла мати заявника ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки на території Білоколодязької селищної ради Вовчанського району Харківської області.

З метою оформлення спадкових прав, заявник звернулася до нотаріуса, проте отримала відмову у зв'язку з неможливістю встановити, що заявник була донькою померлої.

Дана ситуація виникла у зв'язку з тим, що під час видачі свідоцтва про народження заявника було допущено ряд орфографічних помилок, а саме прізвища заявника та батьків заявника було зазначено як Лещенко , хоча фактично, батьки заявника мали прізвище Ліщенко . Дана помилка унеможливлює реалізацію заявником своїх спадкових прав на дане майно, оскільки без підтвердження родинних відносин заявника та померлої, заявник не може оформити свої спадкові права, а тому просить суд встановити факт родинних відносин за ступенем спорідненості матір-донька, між ОСОБА_3, яка померла 01 лютого 2018 року, та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Ухвалою суду від 22.10.2018 року провадження у справі було відкрито та призначено судове засідання.

Заявник та її представник в засідання не прибули. Від представника заявника адвоката ОСОБА_2 надійшла до суду заява про розгляд справи у її відсутність, на заявлених вимогах наполягала.

Від заінтересованої особи Веселівської сільської ради Бериславського району Херсонської області надійшла заяви про неможливість прибути представника в судове засідання, позов визнали, проти задоволення заявлених вимог не запречували, просили справу розглянути за їх відсутності.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

У відповідності до ст.223 ЦПК України, суд визнав за можливе розглянути справу за відсутності сторін, належних чином повідомлених про день, місце та час розгляду справи на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

У відповідності до ч.1 ст.81, ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до п.п. 3,4 п. 5 ст. 12 ЦПК України - суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки, попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє їхніх прав у випадках встановлених нормами ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

На підставі ч.1 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ст.315 ЦПК України суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, тощо.

Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Відповідно до ст. ст. 293, 294,окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про смерть І-КГ № 249201, виданим Виконавчим комітетом Веселівської сільської ради Бериславського району Херсонської області 01.02.2018 року, актовий запис № 05, 30 січня 2018 року в селі Веселе, Бериславського району, Херсонської області померла ОСОБА_3 (а.с. 5).

Відповідно до свідоцтва про народження ЯЖ № 573576, виданого 09.12.1954 року Острожським рай бюро ЗАГС Рівненської області, 17.10.1954 року народилася (російською) Лещенко Анна Евстафьевна , батьками якої зазначено (російською) Лещенко Евстафий Григорьевич та Лещенко Парасковья Григорьевна (а.с.10).

Згідно довідки Веселівської сільської ради Бериславського району Херсонської області від 16.10.2018 року № 2440, згідно даних сільської ради ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 дійсно є матір'ю ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1. Проживали разом за адресою в с. Веселе Бериславського району Херсонської області, вул.. Північна, б. 27. (а.с.6).

Згідно облікової картки об'єкта погосподарського обліку на 2016-2020 роки, в домогосподарстві за адресою с. Веселе, вул.. Північна, б. 27, членами домогосподарства є ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 (голова сім'ї), ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 - мати (а.с. 7).

Згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХР №118224, виданого на підставі розпорядження Вовчанської районної адміністрації від 08.08.2003 року № 263, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №531 від 06.05.2004 року (кадастровий номер 6321655000:04:002:0023), що розташована на території Білоколодязької селищної ради Вовчанського району Херсонської області (а.с. 8).

З листа приватного нотаріуса ОСОБА_4 від 07.09.2018 року за № 668/02-14 (а.с. 9) вбачається, що нею заведена спадкова справа № 107/2018 до майна померлої 30 січня 2018 року ОСОБА_3 та спадкоємцю необхідно підтвердити факт родинних відносин із спадкодавцем, оскільки у зв'язку з неможливістю встановити, що Заявник була донькою померлої, не можливо видати свідоцтво про право на спадщину (а.с 9), а тому рекомендовано звернутись до суду для встановлення факту родинних відносин.

Відповідно до глави 10 частини 4 пунктів 4.1, 4.2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України Затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом нотаріус перевіряє наявність підстав для закликання до спадкування за законом осіб, які подали заяви про видачу свідоцтва. Доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин.

Встановлення факту родинних відносин має для ОСОБА_1 юридичне значення, оскільки з ним пов'язане отримання спадщини та подальше її оформлення у нотаріуса після померлої 30.01.2018 року ОСОБА_3.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення (із змінами. Внесених згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України №15 від 25 травня 1998 року) , суд може встановлювати факти, що мають юридичне значення.

До справ окремого провадження не застосовується вимоги процесуального закону щодо змагальності процесу та меж судового розгляду справи, не діє право на укладення мирової угоди, справа не передається на розгляд третейського суду. Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

На підставі викладеного, керуючись постановою №5 Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , ст. ст. 12, 13, 77, 81, 211, 259, 247, 263-265, 268, 293, 315 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1, від імені та в інтересах якої діє адвокат ОСОБА_2, про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа Веселівська сільська рада Бериславського району Херсонської області - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин за ступенем спорідненості матір-донька, між ОСОБА_3, яка померла 01 лютого 2018 року та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Херсонської області, шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення, однак з врахуванням п. 15.5 розділу ХII "Перехідні положення" ЦПК України, тобто до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи до апеляційного суду Херсонської області через Бериславський районний суд Херсонської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного рішення суду.

Заявник - ОСОБА_1, Херсонська область, Бериславський район, вул. Північна, буд. 27, с. Веселе РНКОПП НОМЕР_1.

Представник заявника, адвокат ОСОБА_2, вул. Нова, 6/4, смт Козацьке, Бериславський район, Херсонська область, РНКОПП НОМЕР_2.

Заінтересована особа Веселівська сільська рада Бериславського району Херсонської області, Херсонська область, Бериславський район, вул. Свиридова,1, с. Веселе код ЄДРПОУ 00430901

Повне рішення складено 06.11.2018 року.

Суддя В. С. Миргород

СудБериславський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.11.2018
Оприлюднено07.11.2018
Номер документу77648142
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —647/2810/18

Ухвала від 28.01.2019

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Рішення від 06.11.2018

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні