Ухвала
від 06.11.2018 по справі 712/13402/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Ухвала

Іменем України

Справа № 712/13402/18

Провадження № 1-кс/712/6653/18

06 листопада 2018 року місто Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні винесене в кримінальному провадженні №12018251010007594 від 01.11.2018р. слідчим СВ Черкаського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вЧеркаській області майором поліції ОСОБА_3 , клопотання про проведення експертизи, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області майор поліції ОСОБА_3 звернулася до суду із клопотанням про проведення експертизи дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, аналогів та прекурсорів.

Як вбачається з клопотання слідчого, в провадженні СВ Черкаського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вЧеркаській області розслідується кримінальне провадження № 12018251010007594, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.11.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 01.11.2018 до СВ Черкаського відділу поліції надійшли матеріали працівників поліції з приводу того, що 31.10.2018 приблизно о 10 год. 20 хв. під час проведення обшуку камери № 29 державної установи «Черкаського слідчого ізолятору», що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Благовісна, 234, у ході особистого обшуку ув`язненого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у спідній білизні у кишені було виявлено та вилучено згорток із речовиною рослинного походження, яка за зовнішніми ознаками схожа на наркотичний засіб. У подальшому працівниками СОГ у присутності понятих виявлене було вилучено та упаковано до паперового конверту та опечатано.

Під час огляду місця події 31.10.2018 було виявлено та вилучено: згорток із речовиною рослинного походження, яка за зовнішніми ознаками схожа на наркотичний засіб, що упаковано до паперового конверту та опечатано.

З метою встановлення виду, назви і властивостей наркотичного засобу, психотропної речовини, їх аналога чи прекурсора, походження, способу виготовлення чи переробки цих засобів і речовин, а також належності рослини до культур, які містять наркотичні засоби, необхідні спеціальні знання, у зв`язку з чим, виникла обов`язкова необхідність у проведенні експертного дослідження, щодо вилученої речовини.

Чинним законодавством, в тому числі Законом України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 року, наказом Міністерства Юстиції України №301/5 від 03.03.2015 «Про затвердження Положення про експертно-кваліфікаційні комісії та атестацію судових експертів, встановлено перелік судових експертиз та експертних спеціальностей, за якими присвоюється кваліфікація судового експерта фахівцям науково-дослідних установ судових експертиз МЮУ, регламентовано порядок проведення судових експертиз.

Для проведення повного, всебічного та неупередженого розслідування кримінального провадження та встановлення істини, а також з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання експерта за експертною спеціальністю 8.6. «Дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів», вилученої порошкоподібної речовини зовні схожої на психотропну речовину, що упаковано та опечатано та подрібненої речовини рослинного походження, схожої на наркотичний засіб, що упаковано до паперового конверту та опечатано.На вирішення експерту поставити наступні питання:1) чи є в наданому на експертизу предметі речовина, яка може бути наркотичним засобом, психотропною речовиною, прекурсором?Проти видозміни та об`єднання об`єктів дослідження, повного чи часткового знищення об`єкту дослідження, згідно методики, не заперечує.

В судове засідання слідчий не з`явився. Відповідно до ч.3 ст.244 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Відповідно до вимог ч.1 ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно зі ст.243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Слідчим доведено, що для вирішення питань, які мають істотне значення для кримінального провадження, а саме для визначення, чи відноситься до наркотичних чи психотропних речовин або прекурсорів речовина, яка вилучена при проведенніслідчих (розшукових) дій, необхідні спеціальні знання, тому клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.110, 242-244, 309, 369-372, 392-395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області майора поліції ОСОБА_3 про призначення експертизи задовольнити.

Призначити експертизу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів по кримінальному провадженню за №12018251010007594, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.11.2018р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, для проведення якої залучити експертів Черкаського НДЕКЦ МВС України. На вирішення експертам поставити наступні питання: 1) чи є в наданому на експертизу предметі речовина, яка може бути наркотичним засобом, психотропною речовиною, прекурсором?

Дозволити слідчому направити для дослідження експерту: копію ухвали; згорток із речовиною рослинного походження, яка за зовнішніми ознаками схожа на наркотичний засіб, що упаковано до паперового конверту та опечатано.

Дозволити експертам видозміну та об"єднання об"єктів дослідження, часткове або повне використання (знищення) об`єктів дослідження.Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст.384, 385 КК України.

Відповідно до ч.9 ст.244 КПК України висновок екпертизи надати особі, за клопотанням якої він був залучений, а саме працівникам Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області, в тому числі слідчому СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області майору поліції ОСОБА_3 .

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її постановлення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.11.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77654603
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення експертизи

Судовий реєстр по справі —712/13402/18

Ухвала від 06.11.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні