Рішення
від 05.11.2018 по справі 133/2364/18
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 133/2364/18

05.11.18

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Суддя Козятинського міськрайонного суду Вінницької області Сєчко В.Л. розглянув в порядку спрощеного позовного провадження в м. Козятині цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Калинівської об'єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Вінницькій області, ОСОБА_2 районної міжколгоспної будівельної ПМК-9, третя особа - товарна біржа "Вінницька товарна універсальна біржа, про визнання права власності на нерухомість, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернулася в суд з позовом до Калинівської об'єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Вінницькій області, ОСОБА_2 районної міжколгоспної будівельної ПМК-9, третя особа - товарна біржа "Вінницька товарна універсальна біржа про визнання права власності на нерухоме майно, а саме цех по виготовленню паливних брикетів , загальною площею 32,5 кв.м , що знаходиться за адресою по вул. Довженка,107 в м. Козятині Вінницької області .

Свої вимоги мотивувала тим, що 28. 08.2018 через проведення біржових торгів з продажу майна на товарній біржі Вінницька товарна універсальна біржа вона придбала 1/100 частки будівель та споруд , а саме цех по виготовленню паливних брикетів 32,5 кв.м., що знаходиться в податковій заставі. Дана нерухомість належала ПМК-9 та перебувала в податковій заставі Калинівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Вінницькій області .

29.08.2018 укладено біржовий контракт договір купівлі-продажу нерухомого майна №17 від 29.08.2018 між нею , Калинівською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС у Вінницькій області та ПМК-9 ,відповідно до вимог Закону України Про товарну біржу .

Під час укладення біржової угоди, що була зареєстрована товарною біржою Вінницька товарна універсальна біржа 29.08.2018 року за №003918 було визначено ціну об'єкту та погоджені умови передачі майна переможцю торгів. На виконання укладеної угоди вона вчасно сплатила продавцеві 8422,00 грн., а продавець в свою чергу передав їй майно. В результаті вона набула право власності на об'єкт продажу з моменту укладення угоди і реєстрації її на біржі.

19.09.2018 з метою реалізації свого права власності вона звернулась до державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_3 виконавчого комітету Вінницької міської ради, проте рішенням про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень №43070902 від 19.09.2018 їй відмовлено у державній реєстрації права власності на нерухомість

Представник Калинівської ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області надав суду відзив в якому вказав, що заперечує проти задоволення позову, оскільки згідно картки платника податків, позивач являться платником на податок з фізичних осіб та для фізичних осіб підприємців. Інших податків позивач не сплачує. Платником податку на нерухоме майно позивач не являться, оскільки Реєстраційною службою не внесено дані про те, що дана особа має у власності нерухоме майно, а тому не можливо визнати ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_1, право власності на нерухоме майно, а саме цех по виготовленню паливних брикетів, що знаходиться за адресою Вінницкої області, м. Козятин, вул. Довженка, буд.107.

Відповідач ОСОБА_2 районна міжколгоспна будівельна ПМК-9 подав суду заяву в якій позовні вимоги визнає та просить позов задовільнити в повному обсязі.

З'ясувавши обставини справи і дослідивши докази суд приходить до висновку, що необхідно відмовити в задоволенні позову .

Судом встановлено, що 28. 08.2018 через проведення біржових торгів з продажу майна на товарній біржі Вінницька товарна універсальна біржа згідно протоколу №119 від 28.08.2018 позивач придбала 1/100 частки будівель та споруд , а саме цех по виготовленню паливних брикетів 32,5 кв.м., що знаходиться в податковій заставі (а.с.10)

29.08.2018 укладено біржовий контракт №17, договір купівлі-продажу нерухомості між учасниками торгів продавцем ПП Брокпартнер , що діє згідно договору доручення на продаж від імені Калинівської ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області та покупцем ТОВ ВОКОІД , що діє згідно договору доручення від імені ОСОБА_1, відповідно до якого продавець продав,а покупець купив 1/100 частки будівель та споруд , а саме: цех по виготовленню паливних брикетів літ. П загальною площею 32,5 кв.м. по вул.. Довженка,107 в м. Козятині Вінницької області, що знаходиться в податковій заставі Калинівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Вінницькій області та належить КП ОСОБА_2 районна міжколгоспна будівельна ПМК-9 (а.с.8).

На виконання угоди позивач сплатив продавцеві вартість майна (а.с.11-12)

Рішенням №43070902 від 19.09.2018 державний реєстратор прав на нерухоме майно ОСОБА_3 виконавчого комітету Вінницької міської ради відмовила у державній реєстрації права власності 1/100 частки будівлі , що розташована по вул..Довженка,107 в м. Козятині Вінницької області за ОСОБА_1 (а.с.9).

Відповідно до ч.4 ст. 656 ЦК України до договору купівлі-продажу на біржах, конкурсах, аукціонах (публічних торгах), договору купівлі-продажу валютних цінностей і цінних паперів застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено законом про ці види договорів купівлі-продажу або не випливає з їхньої суті.

Статтею 657 ЦК України передбачено , що договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

Статтею 182 ЦК України встановлено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Відповідно до ст.2 , ч.ч.1, 3, 4 ст.3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація речових прав на нерухоме майно офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Нерухоме майно земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення. Державна реєстрація прав є обов'язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації. Обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, зокрема право власності на нерухоме майно.

Отже , державний реєстратор не повинен відмовляти в проведенні реєстрації права власності на нерухоме майно , придбане на біржі , оскільки угода , за яким це майно було набуте , укладені у відповідності до вимог чинного законодавства.

Відповідно до частини п'ятої статті 11 ЦК України цивільні права і обов'язки можуть виникати з рішення суду лише у випадках, встановлених актами цивільного законодавства. Можливість виникнення права власності за рішенням суду ЦК України передбачає лише у ст.ст. 335 та 376 ЦК України. У всіх інших випадках право власності набувається з інших не заборонених законом підстав, зокрема із правочинів (ч. 1. ст. 328 ЦК України). Стаття 392 ЦК України, у якій йдеться про визнання права власності, не породжує, а підтверджує наявне в позивача право власності, набуте раніше на законних підставах, у тому випадку, якщо відповідач не визнає, заперечує або оспорює наявне в позивача право власності, а також у разі втрати позивачем документа, який посвідчує його право власності.

Отже, ураховуючи, що відповідно до статті 328 ЦК України набуття права власності - це певний юридичний склад, з яким закон пов'язує виникнення в особи суб'єктивного права власності на певні об'єкти, суд при застосуванні цієї норми повинен встановити, з яких саме передбачених законом підстав, у який передбачений законом спосіб позивач набув право власності на спірний об'єкт та чи підлягає це право захисту в порядку, передбаченому статтею 392 ЦК України, що узгоджується з правовою позицією ВСУ викладеною постановою у справі № 6-318цс15 від 24.06.2015 ,6-1622цс15 від 07.10.2015 .

Аналізуючи норми права з доказами наданими сторонами, суд проходить до висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню

На підставі наведеного та керуючись ст.328,392,657 ЦК України, ст.ст. 259,263-265,279 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Відмовити в задоволенні позову ОСОБА_1 до Калинівської об'єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Вінницькій області, ОСОБА_2 районної міжколгоспної будівельної ПМК-9, третя особа - товарна біржа "Вінницька товарна універсальна біржа про визнання права власності на нерухоме майно .

Рішення суду може бути оскаржене протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення до Апеляційного суду Вінницької області через Козятинський міськрайонний суд Вінницької області .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1, проживає: ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1

Відповідач: Калинівська об'єднана державна податкова інспекція головного управління ДФС у Вінницькій області , адреса: вул. П.Орлика,19 м. Козятин Вінницької області, код ЄДРПОУ 39470203.

Відповідач: ОСОБА_2 районна міжколгоспна будівельна ПМК-9 , адреса: вул. Довженка,107 м. Козятин Вінницької області, код ЄДРПОУ 03582868.

Третя особа: Товарна біржа Вінницька товарна універсальна біржа , адреса: Хмельницьке шосе,23,офіс 405 м. Вінниця , код ЄДРПОУ 13298478

Повне судове рішення складене 05 . 11.2018.

Суддя-підпис-В.Л.Сєчко

З оригіналом вірно.

Суддя Секретар

Дата документу 05.11.18

СудКозятинський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.11.2018
Оприлюднено07.11.2018
Номер документу77655191
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/2364/18

Рішення від 05.11.2018

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні