Ухвала
від 24.10.2018 по справі 201/11391/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/11391/18

Провадження № 1-кс/201/6610/2018

УХВАЛА

24 жовтня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, в якому прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку усіх без виключення будівель, приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявленого клопотання, прокурор вказав на те, що першим слідчим слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 06.07.2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 4201704000000814, про те що посадові особи структурних підрозділів ДФС в Дніпропетровській області спільно з посадовими особами суб`єктів господарювання реального сектору економіки, всупереч діючому законодавству, зловживаючи своїми службовими повноваженнями, умисно з корисливих мотивів забезпечують декларування занижених податкових зобов`язань, що призвело до тяжких наслідків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ «Альваріум Україна» (ЄДРПОУ 36725216) зловживаючи своїм службовим становищем в період часу з 01.01.2017 року по теперішній час, при здійсненні господарської діяльності з оптової та роздрібної торгівлі медом, під час їх експорту, здійснюють штучне завищення вартості готової продукції використовуючи фіктивні документи по закупівлі та реалізації меду як фізичних так і юридичних осіб, та в подальшому подають їх до державних органів які знаходяться на території Металургійного району м. Кривого Рогу, тим самим не сплачуючи податок на прибуток, та створюють податковий кредит, в подальшому використовуючи вищевказані фіктивні документи для відшкодування ПДВ, чим наносять Державі матеріальну шкоду.

В подальшому встановлено, що ТОВ «Альваріум Україна» скуповують мед за готівковий рахунок у фізичних осіб, в 2017 році ТОВ «Альваріум Україна» здійснило продаж ТОВ «Світ Т» (ЄРДПОУ 33744262) меду на суму 2 226 023 грн., тим самим створили собі податковий кредит (ПДВ) на суму 371 003 грн. та в подальшому отримали повернення ПДВ. При вивченні фінансової діяльності ТОВ «Світ Т» встановлено, що дана юридична особа займається реалізацією поліетиленової плівки, упаковачними матеріалами, та за період 2017 року реалізацією меду не займалася. У зв`язку з чим між ТОВ «Альверіум Україна» та ТОВ «Світ Т» була здійснена фіктивна операція купівлі-продажу меду, з метою штучного створення податкового кредиту (ПДВ) на вищевказану суму, та в подальшому отримали грошові кошти через казначейство на свої рахунки.

Також встановлено, що ТОВ «Альваріум Україна» (ЄДРПОУ 36725216), зареєстроване за адресою: Дніпропетровська область, Апостолівський район, село Кам`янка, вул. Медова (колишня Карла Маркса), 6/1А, директор ОСОБА_4 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Також відповідно до інформації з єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно ОСОБА_4 належить будинок загальною площею 117,3 м.кв., що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 .

Також відповідно до інформації з єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно ТОВ «Альваріум Україна» є власником будівель та земельної ділянки Апостолівський район, село Кам`янка, вул. Медова (колишня Карла Маркса), 6/1А та 8А/1.

Таким чином, для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування кримінального провадження, в ході досудового розслідування виникла необхідність в проведенні обшуку всіх приміщень, які займає ТОВ «Альваріум Україна» за адресою: Дніпропетровська область, Апостолівський район, село Кам`янка, вул. Медова (колишня Карла Маркса), 6/1А та 8А/1, з метою недопущення знищення чи перевезення до іншого приміщення документів, з метою відшукання та вилучення всіх бухгалтерських та платіжних документів, які підтверджують взаємовідносини з ТОВ «Світ Т» та іншими підприємствами, а саме: договори, додаткові угоди, специфікації; договори на зберігання продукції, акти приймання-передачі, сертифікати відповідності, видаткові накладні, листування між підприємствами, паспорти та сертифікати на ТМЦ,, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки з банків, звірка взаєморозрахунків, транспортні (перевізні) документи, а також ті, що зберігаються в електронному вигляді на цифрових носіях інформації (системні блоки, ноутбуки, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, тощо), чорнові записи, блокноти, щоденники та інші документи і предмети, які мають істотне значення для встановлення об`єктивної істини по кримінальному провадженню, податкові декларації з податку на додану вартість, додатки 5, які були складені та подані ТОВ «Альваріум Україна» протягом 2017 до органів ДФС , акти перевірок контролюючих органів.

Відшукуванні речі (в тому числі продукція підприємства, сировина для виробництва продукції та упаковки готової продукції) і документи мають значення для досудового розслідування, оскільки в документах, перелік яких зазначений вище, містяться фіктивні та недостовірні відомості щодо господарських взаємовідносин ТОВ «Альваріум Україна» з ТОВ «Світ Т» та основними своїми вітчизняними контрагентами, за рахунок яких було сформовано податковий кредит підприємства, вказані документи необхідно вилучити, уникнути можливості їх знищення та провести подальше їх аналіз та дослідження.

Єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до вказаних предметів і документів, забезпечення їх схоронності та можливості подальшого використання, як доказів у кримінальному провадженні є проведення обшуку за місцем фактичного місця проживання директора «Альваріум Україна» (ЄДРПОУ 36725216) ОСОБА_4 ТОВ за адресою:

АДРЕСА_1 .

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, на його задоволенні наполягав.

Суддя, вислухавши думку прокурора, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурорам другого відділу управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та оперативним працівникам УЗЕ в Дніпропетровській області ДЗЕ НП України за дорученням дозвіл на проведення обшуку усіх без виключення будівель, приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності підприємств (податкові накладні, видаткові накладні, акти виконаних робіт, договори, угоди, рахунки-фактури, специфікації, товарно-транспортні накладні, акти прийому-передачі товарів, робіт, послуг та інше), чорнових записів про фактичних виконавців злочинних дій, договорів ТОВ «Альваріум Україна» з усіма контрагентами, в т.ч. за ланцюгом господарських операцій, акти прийому-передачі, специфікації, квитанції з розрахунковими операціями, розписки про передачу товару або грошових коштів, за період з початку 2017 року по теперішній час, усю наявну продукцію меду натурального, іншу продукцію бджільництва, особисті сумки, рюкзаки, будь-яких документів присутніх осіб, комп`ютерної техніки (комп`ютери, ноутбуки, техніка для копіювання та друку), магнітних, електронних, оптичних та цифрових носіїв інформації, засобів зв`язку (мобільних телефонів, SIM-карт та інші пристроїв зв`язку), на яких міститься інформація, яка має значення для кримінального провадження, печаток та штампів, обладнання, продукцію підприємства, сировину для виробництва готової продукції та упаковки, в т.ч. зразки, усіх грошових коштів у будь-якій валюті, цінних паперів, пластикових банківських карток та ключів від банківських скриньок, за допомогою яких проводиться легалізація грошових коштів та інших предметів і документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності ТОВ «Альваріум Україна» (ЄДРПОУ 36725216), а також, чорнову бухгалтерію фінансових злочинів; наркотичні засоби та психотропні речовини; вогнепальну, холодну зброю та боєприпаси; документи, що підтверджують відмивання грошових коштів отриманих незаконним способом та перерахування зазначених грошових коштів на банківські рахунки в т.ч. за кордон, інші речі та документи, що мають значення для проведення досудового розслідування.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення24.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77663278
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/11391/18

Ухвала від 24.10.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні