Постанова
від 10.12.2009 по справі 2а-12171/09/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-12171/09/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 грудня 2009 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді Сорочко Є.О.,

при секретарі Сердюк Д.О.,

з участю представника пози вача Ющенко Т.О.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом управління Пе нсійного фонду України в Мен ському районі Чернігівської області до спільного підпри ємства Менський консервний з авод про стягнення заборгов аності зі сплати страхових в несків та фактичних витрат н а виплату та доставку пенсій ,-

В С Т А Н О В И В:

Управління пенсійного фон ду України в Менському район і Чернігівської області (дал і - УПФУ в Менському районі) з вернулось до суду з адмініст ративним позовом до спільног о підприємства Менський конс ервний завод (далі - СП Менсь кий консервний завод) про стя гнення фінансових санкцій та пені за несвоєчасну сплату с трахових внесків на загально обовязкове державне пенсійн е страхування за період з 22.05.2008 року по 20.09.2009 року в розмірі 248,84 гр н. та заборгованості з фактич них витрат на виплату та дост авку пенсій, призначених на п ільгових умовах за жовтень 2009 року в розмірі 1397,84 грн. Свої вим оги мотивує тим, що відповіда ч зареєстрований в УПФУ в Мен ському районі, як платних стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування і зобов' язани й сплачувати такі внески до П ФУ відповідно до Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», але зазначені суми стр ахових внесків не сплачує у с троки, встановлені законодав ством України. Відповідно до Інструкції про порядок обчи слення і сплати страхувальни ками та застрахованими особа ми внесків на загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування до Пенсійного фонду України відповідачу була нап равлена вимога про сплату бо ргу, яку останній отримав, одн ак суму, зазначену в вимозі не сплатив. Крім того згідно з ро зрахунків управління, за від повідачем рахується заборго ваність за жовтень 2009 року по в ідшкодуванню витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій, яка відповідачем в добро вільному порядку не сплачена .

В судовому засіданні предс тавник позивача свої вимоги підтримав, просив їх задовол ьнити в повному обсязі, посил аючись на обставини, зазначе ні в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце судо вого розгляду повідомлявся в установленому порядку, прич ини неявки суду не повідомив .

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення представ ника позивача, всебічно і пов но з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д вважає, що позов підлягає за доволенню з наступних підста в.

Місцезнаходження спільног о підприємства Менський конс ервний завод (ідентифікаційн ий код 01735353) станом на 08.12.2009 року є Ч ернігівська область, м. Мена, в ул. Піонерська, 31, що підтвердж ується довідкою з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців.

Відповідно до статті 14 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування» (далі Закону) СП Менський консервний завод є страхувальником, а згідно ча стини 1 статті 15 Закону страху вальники є платниками страхо вих внесків до солідарної си стеми. Частиною 3 статті 15 Зако ну зазначено, що страхувальн ики набувають статусу платни ків страхових внесків до Пен сійного фонду з дня взяття їх на облік територіальним орг аном Пенсійного фонду. Відпо відача зареєстровано в УПФУ в Менському районі, як платни ка страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування з 29.05.2000 рок у під №28.

У відповідності до частини 6 статті 20 Закону страхувальн ики зобов'язані сплачувати с трахові внески, нараховані з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зак інчення цього періоду, який д ля відповідача є календарний місяць. Суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані т а/або не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, відповід но до частини 2 статті 106 Закону вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків (недоїмка) і стягу ються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових са нкцій.

За несвоєчасне перерахува ння СП Менський консервний з авод страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування за пе ріод з 22.05.2008 року до 20.09.2009 року згід но рішення №700 від 07.10.2009 року було застосовано фінансову санкц ію та нараховано пеню в сумі 24 6, 39 грн., згідно рішення №701 від 07.1 0.2009 року застосовано фінансов у санкцію та нараховано пеню в сумі 2,45 грн. Загальна сума за боргованості по фінансовій с анкції та пені, згідно вказан их рішень, становить 248,84 грн.

Відповідно до ст. 106 Закону те риторіальні органи Пенсійн ого фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсила ють страхувальникам, які маю ть недоїмку, вимогу про її спл ату. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимо ги про сплату недоїмки страх увальник зобов'язаний сплати ти суми недоїмки та суми фіна нсових санкцій.

Згідно п. 8 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної постановою Правління Пе нсійного фонду України 19.12.2003 ро ку № 21-1 (далі - Інструкція) сум и страхових внесків, своєчас но не нараховані та/або не спл ачені страхувальниками у стр оки, визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 ц ієї Iнструкції, у тому числі об числені органами Пенсійного фонду, уважаються простроче ною заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - не доїмка) і стягуються з нараху ванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Органи П енсійного фонду надсилають с трахувальникам вимогу про сп лату недоїмки у випадках: а) як що дані документальних перев ірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; б) якщо страхувальни к має на кінець звітного базо вого періоду недоїмку зі спл ати страхових внесків; в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сп лати фінансових санкцій (штр афів) та пені. У випадку а) вимо га надсилається одночасно з актом документальної переві рки. У випадку б) вимога надсил ається щомісяця протягом п'я ти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Ви мога формується на підставі даних особових рахунків плат ників на всю суму боргу. Згід но п. 8.3. Інструкції вимога форм ується на підставі актів док ументальних перевірок та обл ікових даних з карток особов их рахунків страхувальників .

Відповідачу, відповідно до Інструкції сформована та на правлена вимога № Ю-368 від 05.11.2009 р оку про сплату боргу в розмір і 675,35 грн., з яких розмір фінансо вих санкцій та пені становит ь 248,84 грн. Вимога відповідачем отримана, але фінансоі санкц ії та пеня не сплачені.

Відповідно ст. 106 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» у разі якщо страхуваль ник, який одержав вимогу тери торіального органу Пенсійн ого фонду про сплату недоїм ки і протягом десяти робочи х днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з засто сованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимог и, або не узгодив вимогу з відп овідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимог у в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплат ив узгоджену суму недоїмки п ротягом десяти робочих днів після отримання узгодженої в имоги, відповідний орган Пен сійного фонду звертається в установленому законом пор ядку і подає вимогу про спла ту недоїмки до відповідного підрозділу державної вико навчої служби. У зазначен их випадках орган Пенсійног о фонду також має право зв ернутися до суду чи госпо дарського суду з позовом пр о стягнення недоїмки.

У СП Менський консервний за вод працювали ОСОБА_1. та ОСОБА_2., яким призначено піл ьгові пенсії на підставі абз аців «б»-«з» ст. 13 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я», відповідно ОСОБА_1. з 15.10. 2006 року, ОСОБА_2. з 10.06.2006 року, що підтверджується відповідни ми довідками, виданими відпо відачем та розпорядженнями У ПФУ про призначення пільгови х пенсій.

Згідно з пунктом 2 розділу XV П рикінцевих положень Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» пенсійне забезпеченн я застрахованих осіб, які пра цювали або працюють на підзе мних роботах, на роботах з осо бливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском N 1 та на інших роботах із ш кідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України, та за ре зультатами атестації робочи х місць, на посадах, що дають п раво на призначення пенсії з а віком на пільгових умовах а бо за вислугу років, які відпо відно до законодавства, що ді яло раніше, мали право на пенс ію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавч им актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди: 1) особам, зазначеним в абзаці п ершому цього пункту, пенсії п ризначаються за нормами цьог о Закону в разі досягнення пе нсійного віку та наявності т рудового стажу, передбаченог о Законом України «Про пенсі йне забезпечення». При цьому зберігається порядок покрит тя витрат на виплату і достав ку цих пенсій, що діяв до набра ння чинності цим Законом.

Згідно ст.2 Закону України « Про збір на обов'язкове держа вне пенсійне страхування» об 'єктом оподаткування для пла тників збору є фактичні витр ати на виплату та доставку пе нсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забез печення» до досягнення праці вниками пенсійного віку, пер едбаченого ст. 12 цього закону.

Статтею 1 Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне, страхування» в изначено, що страхові внески - кошти відрахувань на соці альне страхування та збір на обов'язкове державне пенсій не страхування, сплачені згі дно із законодавством, що дія ло раніше; кошти, сплачені на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування відпов ідно до цього закону.

Згідно п.6.4 - 6.5 розділу 6 Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду У країни від 19 грудня 2003 року №21-1 (д алі - Інструкція), розмір сум до відшкодування на поточни й рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України що річно у розрахунках фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій, признач ених відповідно до частини 2 П рикінцевих положень Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування», які надсилаються п ідприємствам до 20-го січня пот очного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахо ваних) пенсій. Розрахунки скл адаються на підставі відомос тей відділів з призначення п енсій органів Пенсійного фон ду України, які подаються згі дно з додатком 8 до 1 січня пото чного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про п ризначення нової пенсії.

Згідно п.6.8 розділу 6 Інструкц ії, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійн ого фонду зазначену в повідо мленні місячну суму фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах. У разі зміни ро зміру пенсії або настання об ставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсі онера, зміна місця проживанн я та ін.), органи Пенсійного фо нду повідомляють про це підп риємства в місячний термін з моменту виникнення цих обст авин. Суми фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій за період з дати пр изначення пенсії до дати скл адання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій, призначе них відповідно до частини 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування», сплачуються одночас но із оплатою фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій за перший пото чний місяць.

Відповідно до розрахунків УПФУ в Менському районі факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених в ідповідно до частини 2 Прикін цевих положень Закону Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» в частині пенсій, призначе них відповідно до статті 13 Зак ону України «Про пенсійне за безпечення» загальний розмі р таких витрат за жовтень 2009 рі к складає 1397,84 грн Вищевказані розрахунки відповідачем отр имані та у встановленому зак оном порядку не оскаржені, а з аборгованість не сплачена.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги управління П енсійного фонду України в Ме нському районі Чернігівсько ї області до спільного підпр иємства Менський консервний завод є законними, обґрунтов аними та підлягають задоволе нню, а заборгованість стягне нню на користь управління Пе нсійного фонду України в Мен ському районі Чернігівської області.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов у правління Пенсійного фонду У країни в Менському районі Че рнігівської області до спіль ного підприємства Менський к онсервний завод - задовольни ти в повному обсязі.

Стягнути з спільного підпр иємства Менський консервний завод (ідентифікаційний код 01735353) на користь управління Пен сійного фонду України в Менс ькому районі Чернігівської о бласті заборгованість з факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій за ж овтень 2009 року в сумі 1397 (одна ти сяча триста дев' яносто сім) грн. 84 коп. на р\р 2560330301293 та заборго ваність по фінансовій санкці ї та пені в сумі 248 (двісті сорок вісім) грн. 84 коп. на р\р 2560630304293 в Ме нському відділенні ВАТ «Держ авний Ощадний банк України-3061 », МФО 343110, КОД 14247951.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає зако нної сили після закінчення с троку для подання заяви про а пеляційне оскарження, встано вленого цим Кодексом, якщо та ку заяву не було подано.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду пр отягом десяти днів з дня її ск ладання в повному обсязі, осо бою, яка оскаржує постанову, з а правилами, встановленими с т. ст. 185-187 КАС України, шляхом по дання через суд першої інста нції заяви про апеляційне ос карження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженн я. Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя: Сорочко Є.О.

Дата виготовлення та пі дписання постанови в повному обсязі - 14.12.09

Дата ухвалення рішення10.12.2009
Оприлюднено21.06.2010
Номер документу7766996
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12171/09/2570

Постанова від 10.12.2009

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні