Рішення
від 02.10.2018 по справі 671/1094/18
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/1094/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2018 року м. Волочиськ

Волочиський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Ніколової С.В.

при секретарі судового засідання Хрупайло Т.В.,

розглянувши порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису у відкритому судовому засіданні справу за цивільним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Волочиського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

встановив:

У червні 2018 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2 сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, яка померла 20 березня 2005 року. На обгрунтування позовних вимог зазначила, що після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй майно. Вона, позивачка, як спадкоємець по заповіту не звернулася своєчасно до нотаріальної контори з поважних причин, а саме у зв'язку з перебуванням в ОСОБА_4 на роботі, а також через те, що вона тривалий час хворіє та проходить курс лікування в м. Варшаві Республіки Польщі.

Позивачка та представник позивачки в судове засідання не з'явилися, представник позивачки ОСОБА_5 подав заяву про розгляд справи у його відсутності, позов підтримує.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради в судове засідання не з'явився, відповідач подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності його представника, позовні вимоги визнає повністю.

Дослідивши та оцінивши докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що 20 березня 2005 року померла ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-ИД № 205363.

23 вересня 1997 року ОСОБА_3 вчинила заповіт, згідно якого все своє майно заповіла ОСОБА_6, позивачці у справі, яка у зв'язку з реєстрацію шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_1 (а.с. 7, 20).

Позивачка як спадкоємець після смерті ОСОБА_3 у встановлений законом строк не прийняла спадщину та свої спадкові права не оформила.

З матеріалів справи вбачається, що позивачка як спадкоємець після смерті ОСОБА_3, в травні 2018 року звернулася до приватного нотаріуса Волочиського районного нотаріального округу ОСОБА_7 з заявою про оформлення спадщини. Приватним нотаріусом Волочиського районного нотаріального округу ОСОБА_7 24 травня 2018 року позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 у зв'язку з пропуском строку для прийняття спадщини.

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 52049320 від 24.05.2018 року, виданою приватним нотаріусом ОСОБА_7, спадкова справа після смерті ОСОБА_3, яка померла 20 березня 2005 року, не заводилися (а.с. 16).

Згідно довідки, виданої ОСОБА_2 сільською радою від 24.05.2018 року, ОСОБА_3, яка померла 20 березня 2005 року, була зареєстрована і проживала одна, за адресою с. Богданівка Волочиського району Хмельницької області вул. Центральна, 46 (а.с. 18).

Звертаючись до суду з даним позовом позивачка обгрунтувала поважність причин пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 тим, що вона проживала за межами території України в ОСОБА_4, де вона тривалий час хворіла у зв'язку з чим проходила курс лікування у центрі онкології інституті ім. М. Склодовської-Кюрі в м. Варшаві Республіки Польщі. На підтвердження вказаних обставин позивачка подала письмові докази: копію закордонного паспорта та копію інформаційної картки стаціонарного лікування (а.с. 7, 9-15).

Таким чином, дослідивши отримані докази та оцінивши їх в сукупності, суд приходить до висновку, що зазначені позивачкою обставини пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини є поважними, та враховуючи, що нічиї права та інтереси не порушуються, інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно немає, а тому позивачці необхідно визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 79-81, 247, 259, 263 - 265, 354 ЦПК України, ст.ст. 1270, 1272 ЦК України, суд

вирішив:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, яка померла 20 березня 2005 року, в три місяці після набрання судовим рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники процесу: позивачка ОСОБА_8, паспорт серія НЮ № 055875, с.Острів Тернопільського району Тернопільської області, вул. Молодіжна, 13; відповідач: ОСОБА_2 сільська рада Волочиського району Хмельницької області, с. Богданівка, вул.Першотравнева, 6, код ЄДРПОУ 04403462.

Суддя:

Дата ухвалення рішення02.10.2018
Оприлюднено08.11.2018
Номер документу77671722
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —671/1094/18

Рішення від 02.10.2018

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

Ухвала від 13.09.2018

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

Ухвала від 18.06.2018

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні