Ухвала
від 05.11.2018 по справі 127/27057/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/27057/18

Провадження №1-кс/127/14121/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 листопада 2018 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018020000000143 відносно службових осіб ПП « ОСОБА_5 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , м. Вінниця), які в період з 01.01.2015 по 31.12.2017, шляхом безпідставного зниження об`єкту оподаткування та сум податку на прибуток по операціях щодо перерахування грошових коштів на ПП « ОСОБА_6 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) та ФОП ОСОБА_7 (код НОМЕР_3 ) та незаконного формування податкового кредиту з ПДВ у зв`язку з відсутністю фактичного постачання від даних підприємств товарів (робіт, послуг), тобто проведення безтоварних операцій, умисно ухилились від сплати податку на прибуток та податку на додану вартість на загальну суму 4832859 грн., що призвело до фактичного не надходження до бюджетів коштів у особливо великих розмірах (акт документальної позапланової виїзної перевірки ПП « ОСОБА_5 » (№2389/1401/31415124 від 30.05.2018).

Під час досудового розслідування встановлено, що ПП « ОСОБА_5 » проводило «сумнівні» фінансово-господарські операції, тобто податковий кредит в сумі 888540 грн. сформовано за рахунок проведення фінансово-господарських операцій по придбанню будівельних матеріалів у зустрічного транзиту, який має ступінь ризику в частині формування податкового кредиту та здійснює реалізацію товарів, відмінних від придбаних ПП « ОСОБА_6 ». У придбані даного постачальника взагалі відсутні будівельні матеріали, а лише бензин А-92, бензин А-95 та дизпаливо.

В ході досудового розслідування 11.09.2018 було допитано бухгалтера ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_8 , яка повідомила, що одним із її функціональних обов`язків є виписка податкових накладних для клієнтів у випадку придбання ними паливно - мастильних матеріалів на автозаправних станціях ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за готівку та відповідно реєстрація податкових накладних у єдиному реєстрі податкових накладних.

Зі слів ОСОБА_8 встановлено що нею виписувались і реєструвались податкові накладні для ПП « ОСОБА_6 ». Так, до неї звертався чоловік, який представлявся директором ПП « ОСОБА_6 » та надавав копії касових чеків, які свідчили що ним було придбано за готівку нафтопродукти на АЗС ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». На підставі вищезазначених копій касових чеків бухгалтерією ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виписувались та реєструвались у ЄРПН податкові накладні для ПП « ОСОБА_6 ». ОСОБА_8 зазначила, що працює на посаді бухгалтера ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з 2014 року, але особа, яка представлялася директором ПП « ОСОБА_6 » зверталася з питаннями виписки податкових накладних ще до тих співробітників, які працювали до її призначення на вищезазначену посаду, тобто механізм виписки податкових накладних цій особі був уже відомий.

Відповідно до листа ІНФОРМАЦІЯ_2 №31/2/0541-6824 від 23.08.2018 року за ПП « ОСОБА_6 » та ПП « ОСОБА_5 » транспортні засоби не зареєстровані. Отже можна зробити висновок, що директором ПП « ОСОБА_6 » ОСОБА_9 , на підставі копій касових чеків, які ним подавались бухгалтерам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для отримання та реєстрації податкових накладних було незаконно сформовано податковий кредит з ПДВ по придбанню нафтопродуктів.

Описані вище обставини свідчать про відсутність факту здійснення поставки, вбачається проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди з контрагентами, зокрема у випадках, коли операції здійснюються через посередників з метою штучного формування податкового кредиту, не маючи реального товарного характеру. Таким чином, встановлено факт ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах службовими особами ПП « ОСОБА_5 » в діях яких вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, чим завдано шкоди державі в сумі 4832859 грн.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі з можливістю вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських документів ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) по проведеним господарським операціям вказаного приватного підприємства з ПП « ОСОБА_6 » та ФОП ОСОБА_7 , за період з 01.01.2015 по 31.12.2017, тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх оригінали для запобігання їх можливому знищенню, проведення судово-криміналістичних експертиз, а саме: договорів, додаткових угод, додатків до них, актів прийому передачі, видаткових накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, актів виконаних робіт, сертифікатів якості, платіжних документів, прибуткових касових ордерів, приймальних квитанцій, рахунків фактури, банківських виписок з оплати товарів, робіт та послуг, інших фінансово-господарських документів, що підтверджують проведення взаємовідносин цього суб`єкта підприємницької діяльності з ПП « ОСОБА_6 » та ФОП ОСОБА_7 , накази про облікову політику за 2015-2017 р.р., баланс (форма № 1) за 2015-2017 р.р., звіт про фінансовий результат (форма № 2) за 2015-2017 р.р., звіт про рух грошових кошів (форма № 3) за 2015-2017 р.р., податкова декларація з податку на додану вартість за 2015-2017 р.р., розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів за 2015-2017 р.р., книга Журнал-головна за 2015-2017 р.р., журнал реєстрації податкових накладних за 2015-2017 р.р., податкові накладні, меморіальні ордера та первинні за 2015-2017 р.р., реєстр виданих та отриманих податкових накладних, установчі документи, виписка банку за 2015-2017 р.р., а також інші документи та предмети, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню та можуть виступати в подальшому в якості речових доказів скоєного кримінального правопорушення.

Вказані речі є речовими доказами у кримінальному провадженні, так як являються знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час досудового розслідування, а також необхідні для використання під час проведення судово-криміналістичних експертиз.

У зв"язку із неможливістю отримати запитувані документи іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому слідчий звернувся до суду.

В судове засідання слідчий не з"явився, натомість надав заяву про те, що повністю підтримує подане клопотання, вимоги підтримав.

Представник ПП « ОСОБА_5 » до судового засідання не з`явився, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча був повідомлений про дату і час судового розгляду завчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у його відсутність.

Дослідивши матеріали клопотання, оглянувши матеріали кримінального провадження, суд находить, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав..

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають у ПП « ОСОБА_5 ».

Крім того, під час розгляду клопотання знайшов своє підтвердження факт того, що документи, про вилучення яких клопоче слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Судом встановлено, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 159, 162, 163, 164, 165,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати старшому слідчому з ОВС Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських документів ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) по проведеним господарським операціям вказаного приватного підприємства з ПП « ОСОБА_6 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) та ФОП ОСОБА_7 (код НОМЕР_3 ), за період з 01.01.2015 по 31.12.2017, а саме: договори, додаткові угоди, додатки до них, акти прийому передачі, видаткові накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, акти виконаних робіт, сертифікати якості, платіжні документи, прибуткові касові ордери, приймальні квитанції, рахунки фактури, банківські виписки з оплати товарів, робіт та послуг, документи складського обліку, інших фінансово-господарських документів, що підтверджують проведення взаємовідносин цього суб`єкта підприємницької діяльності з ПП « ОСОБА_6 » та ФОП ОСОБА_7 , накази про облікову політику за 2015-2017 р.р., баланс (форма № 1) за 2015-2017 р.р., звіт про фінансовий результат (форма № 2) за 2015-2017 р.р., звіт про рух грошових кошів (форма № 3) за 2015-2017 р.р., податкова декларація з податку на додану вартість за 2015-2017 р.р., розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів за 2015-2017 р.р., книга Журнал-головна за 2015-2017 р.р., журнал реєстрації податкових накладних за 2015-2017 р.р., податкові накладні, меморіальні ордера та первинні за 2015-2017 р.р., реєстр виданих та отриманих податкових накладних, установчі документи, виписка банку за 2015-2017 р.р., а також документів, які свідчать про подальше використання ПП « ОСОБА_5 » товарів придбаних у ПП « ОСОБА_6 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) та ФОП ОСОБА_7 (договорів купівлі-продажу, документів по транспортуванню, складських документів, документів по списанню матеріалів у виробництво тощо).

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення05.11.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77689997
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до документів

Судовий реєстр по справі —127/27057/18

Ухвала від 05.11.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні