Ухвала
від 16.10.2018 по справі 757/50450/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/50450/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора відділу правової допомоги управління правової допомоги та екстрадиції Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,-

В С Т А Н О В И В:

16.10.2018 року у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло вказане клопотання.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор вказує на те, що під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, шляхом їх вилучення, які містять охоронювану законом таємницю, та знаходиться у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), а саме речей та документів клієнтів банку, які свідчать про обіг коштів по поточних рахунках товариств.

В судове засідання прокурор не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Прокурор подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

У клопотанні, сторона кримінального провадження просить слідчого суддю розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Зі змісту та матеріалів клопотання вбачається, що слідчим відділом управління особливо важливих справ Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12013220540000400 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 258-5, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 212 КК України.

У ході досудового розслідування у вказаному провадженні з ГУ СБУ у м. Києві та Київській області надійшла інформація, що невстановлені на даний час особи з використанням реквізитів нерезидентів, зареєстрованих в офшорних зонах, зокрема: « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (826, Велика Британія), « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_2 , Велика Британія), « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( НОМЕР_2 , Велика НОМЕР_3 ), « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (833, Острів Мен), « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( НОМЕР_4 , Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( НОМЕР_4 , Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( НОМЕР_4 , Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( НОМЕР_4 , Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( НОМЕР_4 , Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (196, Кіпр) та підроблених документів, здійснюють незаконне виведення коштів за кордон. Дані незаконні операції могли проводитись за сприяння службових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Так, за наявною інформацією рядом невстановлених юридичних осіб Київського регіону протягом 2013-2017 років постійно здійснювались перерахування коштів на рахунки вказаних нерезидентів з метою повернення іноземному підприємству інвестицій, доходів, прибутків, інших коштів, отриманих від інвестиційної діяльності на території України. При цьому, підставою вказаних перерахувань є повернення позикових коштів підконтрольним офшорним компаніям-нерезидентам, нібито раніше отриманих на підставі псевдокредитних договорів.

З метою, купівлі валюти для вказаної операції, представники нерезидента та вигодонабувачі вносили недостовірні дані у фінансову звітність, документи стосовно кінцевих власників, про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи), та бенефіціарність нерезидента, що сприяло приховуванню формальності суті та мети фінансової операції та унеможливило установлення контролюючими органами змісту діяльності її учасників, відсутності економічної доцільності фінансової операції або інших ознак здійснення ризикової діяльності, наявності реальних фінансових можливостей проводити (ініціювати) фінансову операцію на відповідну суму, установлення джерел походження коштів (активів) та кінцевих бенефіціарних власників, учасників фінансової операції, у тому числі відсутність підстав вважати, що вони використовують агентів, номінальних утримувачів (номінальних власників) або посередників з метою приховування кінцевого бенефіціарного власника.

Зокрема, за вказаною схемою, ряд підприємств резидентів, у тому числі з ознаками фіктивності, в якості нібито повернення коштів іноземним позичальникам, зареєстрованим в офшорних зонах, здійснили закупівлю іноземної валюти та перерахували їх на рахунки вказаних нерезидентів, а саме:

?ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , АДРЕСА_2 ) на рахунки « ІНФОРМАЦІЯ_11 » в « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (196, Кіпр) за контрактами без номеру, укладеними 14.01.2009 року;

?ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , АДРЕСА_3 ) на рахунки « ІНФОРМАЦІЯ_10 » в « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (Республіка Латвія) за контрактом № DCH FI-DCH/2008-170 від 23.02.2009 року.

Встановлено, що рахунки означених підприємств відкриті та обслуговуються в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

?№ НОМЕР_7 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 );

?№ НОМЕР_8 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ).

При цьому, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » звітується з від`ємними показниками та податкових відрахувань не сплачує, інформація щодо працевлаштованих працівників або залучених третіх осіб по трудових контрактах відсутня, відсутній рух активів, зобов`язань чи власного капіталу у процесі здійснення господарських операцій, відсутні фізичні, технічні та технологічні можливості для вчинення господарських операцій.

В той же час, у разі направлення коштів за кордон в якості повернення нерезиденту інвестицій, доходів, прибутків, інших коштів, фактичного перерахування позикових коштів підконтрольним офшорним компаніям-нерезидентам, нібито раніше отриманих на підставі псевдокредитних договорів, відправник таких коштів повинен сплатити податок з доходу нерезидента, що являє собою 15 % з прибутку.

За наявною інформацією юридичні особи-резиденти, які використовують з протиправною метою вказані офшорні компанії, також не сплачують податки в якості фінансового агента нерезидента, або сплачують відповідно до міжнародних договорів, які ратифікувала Україна, з метою уникнення подвійного оподаткування, зокрема для нерезидентів Кіпру застосовується ставка податку 2% від суми прибутку, отриманого за результатом фінансово-господарської діяльності, у т.ч. безтоварних операцій з клієнтами-вигодонабувачами, у випадку відсутності ознак номінальності власників нерезидента.

Встановлено, що рахунки означених компаній-нерезидентів також використані для надання посадовим особам реального сектору економіки, а також посадовцям державних органів влади України та пов`язаних з ними осіб послуг по виведенню грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, у тому числі отриманих від корупційної діяльності та зловживання службовим становищем.

На даний час, у рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12013220540000400, для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, з метою з`ясування істотних умов зазначених правочинів, документів на підставі яких вони вчинені, проведення почеркознавчих експертиз, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів щодо діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ( АДРЕСА_4 ), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (196, Кіпр), а саме: генеральних угод про надання овердрафтів, кредитних договорів та договорів кредитних ліній, договорів про надання ліміту торгового фінансування, усіх інших додатків до вказаних договорів та змін до них, кредитних справ, юридичних справ, договорів обслуговування зовнішньоекономічних контрактів, роздруківок банківських виписок по рахунках зазначених суб`єктів господарювання, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Відомості, що містяться у вищевказаних документах, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідні для проведення допитів, проведення відповідних слідчих і процесуальних дій під час здійснення досудового розслідування та можуть бути використані як докази стороною обвинувачення для доказування події кримінального правопорушення, винуватості обвинуваченого та інших обставин, визначених ст. 91 КПК України.

Виходячи зі змісту вимогст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Зі змісту п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України вбачається, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить банківська таємниця.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншим способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Таким чином, слідчий суддя, дійшов висновку, що речі і документи, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), та до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, з урахуванням наведених обґрунтувань та поданих документів мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а відтак клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.62Закону України«Про банкиі банківськудіяльність», ст.ст. 107, 160, 162-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати прокурору групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурору відділу правової допомоги управління правової допомоги та екстрадиції Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до документів, тобто можливість ознайомитись та отримати копії документів у електронному та друкованому вигляді, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

- банківські картки із зразками підписів посадових осіб та відбитками печатки, які надавалися до банку при відкритті (подальшій зміні) рахунків, що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (196, Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (196, Кіпр) із зазначенням повних даних рахунків ;

- платіжні доручення, які свідчать про надходження та використання коштів по рахункам № НОМЕР_7 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), № НОМЕР_8 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), в період з дати відкриття рахунків по теперішній час;

- документи, на підставі яких, відповідно до вимог інструкцій Національного банку України, відкрито рахунки № НОМЕР_7 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), № НОМЕР_8 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 );

- договори про розрахунково-касове обслуговування з використанням системи «клієнт-банк», із зазначенням IP адрес, місця встановлення, заявки на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) вказаної системи працівниками ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (196, Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (196, Кіпр) та їх представництв;

- заяви на зняття готівкових коштів, грошові чеки з контрольною маркою, видаткові касові ордери на отримання готівки з рахунків № НОМЕР_7 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), № НОМЕР_8 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), з дати їх відкриття по теперішній час, а також доручення/довіреності представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (196, Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (196, Кіпр), які видані працівникам підприємств або третім особам щодо здійснення операцій по отриманню готівкових коштів з рахунків вказаних підприємств, виписок по рахунках;

- банківські виписки в електронному та паперовому вигляді по рахункам № НОМЕР_7 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), № НОМЕР_8 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), за період з дати відкриття рахунків по теперішній час, з призначенням платежів, повних даних платників та отримувачів (код ЄДРПОУ/ДРФО або ідентифікацій код, номер рахунку, МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежів, номерів платіжних документів);

- договори комісії та купівлі-продажу цінних паперів або угоди та додатки до них, в яких однією із сторін є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (196, Кіпр), а також векселі вказаних підприємств, які пред`являлись до оплати та інші документи, що підтверджують оплату векселів;

- документи, які підтверджують перехід права власності на цінні папери, виписки з рахунків у цінних паперах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (196, Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (196, Кіпр), з моменту відкриття рахунків по теперішній час, з призначенням платежів, повних даних платників та отримувачів (код ЄДРПОУ/ДРФО, номер рахунку, МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежів, номерів платіжних документів), а також документи, що підтверджують здійснення розрахунку за вказаними договорами;

- документальних відомостей щодо зовнішньоекономічної діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (196, Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( АДРЕСА_4 ) та їх представництв (договори, контракти, ВМД, акти та документи, що підтверджують здійснення фінансових операцій, експорту (імпорту) продукції, виконання робіт (надання або отримання послуг), здійснення експорту прав інтелектуальної власності, договору про здійснення іноземної інвестиції з документальним підтвердженням його виконання (набуття іноземним інвестором права власності на об`єкт інвестиції). В разі наявності підстав - документів, що підтверджують набуття іноземним інвестором права власності на об`єкт інвестиції (виписки з рахунку в цінних паперах іноземного інвестора у депозитарній установі, виписки реєстратора з реєстру власників іменних цінних паперів, статуту товариства з обмеженою відповідальністю, часткою якого володіє іноземний інвестор);

- договорів про повернення іноземним інвесторам іноземної інвестиції (доходів від її здійснення) та/або документів, складених за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (196, Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( АДРЕСА_4 ) та їх представництв, що підтверджують суму грошових зобов`язань, що підлягають сплаті іноземному інвестору за результатами його інвестиційної діяльності в Україні (проспекту емісії боргових цінних паперів, що підтверджує порядок їх погашення та виплати відсоткових доходів, документів про виплату частини майна товариства, що ліквідовується, його учаснику - іноземному інвестору згідно з порядком, установленим законодавством України);

- довідки банку про здійснення іноземної інвестиції в іноземній валюті з рахунку іноземного інвестора із-за кордону на рахунок резидента в Україні (операції, що не передбачає використання інвестиційного рахунку) та/або про здійснення іноземної інвестиції в гривнях/іноземній валюті з інвестиційного рахунку іноземного інвестора на відкритий в уповноваженому банку рахунок резидента або іншого іноземного інвестора та документи відповідно до п 3.1. Постанови правління НБУ №280 від 10.08.2005 року «Про врегулювання питань іноземного інвестування в Україну»;

- документа, що підтверджує фактичне здійснення іноземної інвестиції в Україну в майновій формі (митної декларації);

- установчих документів юридичної особи об`єкта іноземного інвестування;

- документи, що підтверджують або спростовують факт звернення банку до відповідних органів державної влади, які здійснюють нагляд та/або контроль за діяльністю іноземного інвестора, керуючись п.3.7. Постанови правління НБУ № 280 від 10.08.2005 року «Про врегулювання питань іноземного інвестування в Україну» та отримані результати;

- договору про передавання об`єкта іноземної інвестиції між нерезидентами, що передбачає проведення розрахунків за межами України, з документальним підтвердженням його виконання;

- звіту про оцінку (акта оцінки) ринкової вартості цінних паперів, складеного суб`єктом оціночної діяльності, що є таким відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»;

- виписки з реєстру біржових угод (контрактів), укладених за результатами біржових торгів, що підтверджують проведення цих операцій з використанням електронної торговельної системи біржі;

- інформація/документи, що підтверджують джерела походження коштів, які використовуються для здійснення фінансових операцій як нерезидента у випадку інвестиції так і резидента при повернення інвестицій, доходів, прибутків, коштів, отриманих від інвестиційної діяльності;

- документи, які б свідчили, що нерезиденти ІНФОРМАЦІЯ_11 » (196, Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (196, Кіпр) є фактичними отримувачами доходу (бенефіціарними власниками), зокрема відповідні довідки з уповноважених органів, фінансову звітність вказаних нерезидентів, яка надавалась до банку з відміткою органу до якого подається дана звітність;

- інформація/документи щодо структури власності, кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) та змісту діяльності учасників фінансової операції;

- дані щодо аналізу наявності індикаторів ризикової фінансової операції, наведені в додатку 1 та додатку 2 «Положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників» (Постанова НБУ №369 від 15.08.2016 року) з підтверджуючими документами, наданими до банку з метою проведення операцій як нерезидентом так і резидентом, при поверненні інвестицій, доходів, прибутків, інших коштів, отриманих від інвестиційної діяльності;

- дані, що засвідчують вивчення банком суті та мети фінансової операції, установлення відповідності/невідповідності суті фінансової операції, змісту діяльності її учасників, установлення наявності/відсутності економічної доцільності фінансової операції та або інших ознак здійснення ризикової діяльності, установлення достатності/недостатності реальних фінансових можливостей проводити (ініціювати) фінансову операцію на відповідну суму, вивчення інформації про учасників фінансової операції, їх діяльності та ділової репутації, установлення джерел походження коштів (активів) та кінцевих бенефіціарних власників учасників фінансової операції, у тому числі відсутність підстав вважати, що вони використовують агентів, номінальних утримувачів (номінальних власників) або посередників з метою приховування кінцевого бенефіціарного власника у вигляді висновку за кожною операцією нерезидента;

- ідентифікаційні дані стосовно осіб, як здійснювали подачу будь-яких документів для проведення операцій нерезидентів ІНФОРМАЦІЯ_11 » (196, Кіпр), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (196, Кіпр) та їх представництв;

- документи, що підтверджують факт сплати податку на прибуток (доходи) нерезидентів або є підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування прибутку (доходів) нерезидентів, якими можуть бути (письмове повідомлення клієнта що містить найменування резидента, яким здійснюється на користь нерезидентів виплата доходів з джерелом їх походження з України (найменування код платника податку за ЄДРПОУ); повну назву нерезидента, яким одержується дохід; розрахунок сум прибутку (доходів), нарахованого (сплаченого) на користь нерезидента із зазначенням періоду, у якому виплачувався дохід; сум утриманого з них податку на прибуток (доходи) нерезидента або надані нерезидентом документи в разі самостійного нарахування і сплати податку нерезидентом; документальне підтвердження банку, який здійснює обслуговування фінансової операції, про сплату податку на прибуток (доходи) нерезидента (платіжне доручення, виписка, довідка) або підтвердження іншого банку, через який сплачено податок на прибуток (доходи) нерезидента, отримане засобами електронної пошти ІНФОРМАЦІЯ_16 ; подана відповідно до вимог статті 103 глави 10 розділу II Податкового кодексу).

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 - у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано прокурору ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.10.2018
Оприлюднено02.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/50450/18-к

Ухвала від 16.10.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні