Ухвала
від 09.11.2018 по справі 369/2157/18
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/2157/18

Провадження №1-кп/369/541/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.11.2018 м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у підготовчому засіданні клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, громадянки України, тимчасово не працюючої, заміжньої (дівоче прізвище ОСОБА_5 , змінила прізвище на Балабаєву згідно свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_1 виданого Довгинцівським районним у м.Кривому Розі відділом ДРАЦС ГТУЮ у Дніпропетровській області від 17.06.17), зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_2 , виданий Металургійним районним відділом у м. Кривому Розі ТУ ДМС України в Дніпропетровській області від 27.07.2017, ідентифікаційний номер картки платника податків: НОМЕР_3 , раніше не судимої,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596) зареєстровано у Реєстраційній службі Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області 10.11.2014 та у період з 11.11.2014 по 22.06.2016 перебувало на податковому обліку в Києво-Святошинській ОДПІ ГУ ДФС у Київській області.

Згідно даних Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засновником, директором та головним бухгалтером ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596) в період з 15.09.2015 по 15.02.2016 являлась ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на яку, відповідно до вимог діючого законодавства покладаються наступні обов`язки:

Згідно ст. 67 Конституції України - сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом;

Згідно п. З ст. 8 ст. 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні № 996-XIV (в редакції від 16.07.1999р.) - обов`язок створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів, а також відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах; створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку; відображення в облікових регістрах господарських операцій у тому звітному періоді в якому вони були здійснені, несення відповідальності за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних;

Згідно ст. 42 Господарського кодексу України N436-IV від 16.01.2003 року - здійснювати самостійну, ініціативну, систематичну, на власний ризик господарську діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до положень абз.З ч.І ст.55-1 Господарського кодексу України N 436-IV від 16.01.2003 року, однією з ознак фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними є: «зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження.

Так, ОСОБА_7 , у вересні 2015 року перебуваючи на території міста Києва, точної дати та місця не встановлено, у зв`язку з тяжким матеріальним становищем, усвідомлюючи, що її дії будуть мати злочинний характер, з метою отримання грошової винагороди, вступила в злочинну змову з невстановленими досудовим слідством особами, дії яких були направлені на досягнення злочинного умислу, а саме: придбання на ім`я ОСОБА_6 суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596) з метою прикриття незаконної діяльності, що полягало у подальшому використанні статутних та реєстраційних даних з метою надання можливості формування незаконної податкової вигоди та валових витрат з податку на прибуток підприємств, підприємствам реального сектору економіки.

ОСОБА_7 реалізовуючи злочинний намір, направлений на придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) на своє ім`я, з метою прикриття незаконної діяльності іншими особами, надала копії сторінок паспорту громадянина України серії НОМЕР_4 , виданий Дзержинським РВ у м. Кривий Ріг РУ ДМС в Дніпропетровській області від 29.01.2013 та копію картки платника податків про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 (на ім`я ОСОБА_6 ) невстановленій слідством особі, яка на підставі цих документів виготовила документи ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596), а саме: договір купівлі- продажу 100% часток у статутному капіталі ТОВ «Нахчиван» від 14.09.2015, Протокол №3 Загальних зборів учасників ТОВ «Нахчиван» від 14.09.2015, де ОСОБА_6 була зазначена як власник та директор ТОВ «Нахчиван».

Надалі, ОСОБА_7 продовжуючи реалізовувати злочинний намір, у вересні 2015 року, точної дати не встановлено, на території міста Київ, точного місця не встановлено, у денний період часу підписала документи ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596), а саме: договір купівлі- продажу 100% часток у статутному капіталі ТОВ «Нахчиван» від 14.09.2015, Протокол №3 Загальних зборів учасників ТОВ «Нахчиван» від 14.09.2015, де ОСОБА_6 була зазначена як власник та директор ТОВ «Нахчиван». Вказані документи ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596) ОСОБА_7 передала невстановленій досудовим розслідуванням особі, яка 17.09.2015 надала їх до Реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області; що знаходиться за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський р., с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Ярослава Мудрого, 1А, для проведення реєстраційних дій, а саме: перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596) на ім`я ОСОБА_6 .

Крім того, ОСОБА_7 , діючи умисно з корисливих мотивів, придбавши суб`єкт підприємницької діяльності відповідно до Протоколу №3 Загальних зборів учасників ТОВ «Нахчиван» від 14.09.2015, достовірно знала, що не має наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені вказаного підприємства, а саме: укладати фінансово- господарські договори з підприємствами контрагентами про купівлю-продаж ТМЦ, виконання робіт, надання послуг, перераховувати/отримувати грошові кошти, з використанням рахунків підприємства, за проведені вищевказані дії.

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_7 , придбала ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596) та одночасно взяла на себе обов`язки, передбачені посадою директора в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій, усвідомлюючи покладену на неї відповідальність службової особи та передбачаючи настання суспільно- небезпечних наслідків, щодо прикриття незаконної діяльності іншими особами, намірів приймати участь у веденні фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596) не мала, та усвідомлювала, що ТОВ «Нахчиван» придбано лише з метою прикриття незаконної діяльності іншими особами.

Відповідно, в подальшому, після створення ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596) ОСОБА_7 , печатку підприємства не отримувала, первинну бухгалтерську, податкову, фінансову звітність не формувала та не підписувала.

Такі дії ОСОБА_7 дали змогу невстановленим слідством особам використовувати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Нахчиван» (ЄДРПОУ 39482596) для прикриття незаконної діяльності, що полягала у наданні незаконної податкової вигоди в частині формування валових витрат з податку на прибуток підприємства, для підприємств реального сектору економіки за рахунок лише документального оформлення «безтоварних» (фіктивних операцій).

Таким чином, ОСОБА_7 вчинила злочин, передбачений: ч.1ст.205КК України фіктивне підприємництво, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридично особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

В підготовчомусудовому засіданніпрокурор підтримавклопотання прозвільнення ОСОБА_4 від кримінальноївідповідальності узв`язку іззакінченням строківдавності,оскільки змоменту вчинення ОСОБА_4 правопорушення пройшлобільше двохроків та просила суд кримінальне провадження закрити.

В судовому засідання ОСОБА_4 повністю визнала вину у вчиненому, підтвердила факт вчинення нею зазначеного діяння за вказаних обставин. У вчиненому щиро розкаялася. Просила задовольнити клопотання, звільнити її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та закрити кримінальне провадження.

Судом ОСОБА_4 роз`яснено наслідки звільнення від кримінальної відповідальності згідност.49 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності.

Заслухавши думку прокурора, ОСОБА_4 , дослідивши клопотання та додані до нього документи, суд вважає необхідним задовольнити заявлене клопотання з наступних підстав.

Згідно з ч. 3ст. 314 КПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження за наявності підстав, передбачених ч. 2ст.284 КПК України, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Враховуючи, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочину невеликої тяжкості, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, строк притягнення до кримінальної відповідальності, які відповідають терміну 2 роки за вчинення злочинів невеликої тяжкості, на момент розгляду кримінального провадження пройшов. Тому ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

ОСОБА_4 не перебуває на обліку у лікаря нарколога та психіатра, раніше не судима, позитивно характеризується за місцем проживання.

Керуючисьст. 49 КК України, ст. ст.284,285,286,288,369-372 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 у зв`язку із закінченням строків давності задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК Українизакрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Києво-Святошинський районний суд Київської області протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77727975
СудочинствоКримінальне
Сутьшлюб серія НОМЕР_1 виданого Довгинцівським районним у м.Кривому Розі відділом ДРАЦС ГТУЮ у Дніпропетровській області від 17.06.17), зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_2 , виданий Металургійним районним відділом у м. Кривому Розі ТУ ДМС України в Дніпропетровській області від 27.07.2017, ідентифікаційний номер картки платника податків: НОМЕР_3 , раніше не судимої, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —369/2157/18

Ухвала від 09.11.2018

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Лисенко В. В.

Ухвала від 27.02.2018

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Лисенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні