Ухвала
від 09.11.2018 по справі 522/12590/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №523/12590/18

Провадження №2-аз/522/12/18

У Х В А Л А

09 листопада 2018 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого - судді Чернявської Л.М.,

при секретарі судового засідання Ткаченко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Одеса заяву представника ОСОБА_1 про забезпечення доказів, шляхом призначення експертизи,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду знаходиться справа за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держкадастру в Одеській області про визнання противоправною та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення № 209-ДК/0066По/08/01-18 від 21.06.2018 року.

Провадження по справі відкрито 18 липня 2018 року.

09 листопада 2018 року до суду надійшла заява представника позивача про забезпечення доказів, в якій представник позивача просить призначити по справі судову земельно-технічну експертизу, на розгляд експерта поставити питання: 1) Чи займає товариство з обмеженою відповідальністю ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД земельну ділянку в межах площі 780 кв.м., що надана ТОВ ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД для експлуатації АЗС на 300 заправок на добу по договору на право тимчасового користування землею від 19.09.1995р., розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 54 ? 2) Якщо площа земельної ділянки за адресою: м. Одеса, вул.. Балківська, 54 що фактично займає ТОВ ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД перевищує розмір земельної ділянки в межах площі 780 кв.м., що надана ТОВ ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД для експлуатації АЗС на 300 заправок на добу по договору на право тимчасового користування землею від 19.09.1995р. - зазначити розмір та межі земельної ділянки, яку використовує ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД для господарської діяльності поза межами вищевказаної земельної ділянки площею 780 кв.м.

Проведення експертизи доручити Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз (65026, м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21).

Мотивує свої вимоги тим, що оскаржувана постанова винесена без з?ясування відповідачем всіх обставин справи та обґрунтувана на підставі помилкового розрахунку шкоди заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, через неправильне визначення площі земельної ділянки.

В судовому засіданні представник позивача підтримав заяву про забезпечення доказів та призначення експертизи.

Представник відповідача в судовому засідання заперечував проти призначення експертизи, посилаючись на те, що в рамках апеляційного перегляду рішення Господарського суду Одеської області від 07 червня 2018 року по справі № 916/490/18 за позовом заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі Одеської міської ради в особі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області до ТОВ фірми Володимир ЛТД , за участю третьої особи Департаменту комунальної власності Одеської міської ради про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, вже призначено проведення судової експертизи на вирішення якої поставлені тіж питання які заявлені представником позивача по даній справі.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали заяви, приходить до наступного.

ОСОБА_1 як директор ТОВ Фірми Володимир ЛТД звернувся до суду з позовом до Головного управління Держкадастру в Одеській області і просить скасувати постанову Заступника головного державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель в Одеській області ОСОБА_2 № 209-ДК/0066По/08/01-18 від 21.06.2018 року у справі про адміністративне порушення.

Позивач не згоден з даною постановою з тих підстав що при її винесенні була помилково обрахована площа земельної ділянки що надана ТОВ ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД для експлуатації АЗС на 300 заправок на добу по договору на право тимчасового користування землею від 19.09.1995р., розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 54.

Згідно ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 72 КАС України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 102 КАС України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. У разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу.

Зважаючи на викладене, з метою повного та всебічного з'ясування всіх обставин, для встановлення яких необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, та без яких встановити відповідні обставини неможливо, а також враховуючи те, що відповіді на ці питання мають значення для правильного вирішення спору, суд вважає за необхідне призначити у справі судову земельно-технічну експертизу.

Частиною 3 статті 103 ЦПК України передбачено, що при призначенні експертизи судом, експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Враховуючи відсутність заперечень щодо доручення проведення експертизи Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, суд вважає за можливе доручити проведення експертизи даній установі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 102, 103, 106, 294 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника ОСОБА_1 про забезпечення доказів, шляхом призначення експертизи задовольнити.

Призначити по справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держкадастру в Одеській області про визнання противоправною та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення № 209-ДК/0066По/08/01-18 від 21.06.2018 року судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

-Чи займає товариство з обмеженою відповідальністю ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД земельну ділянку в межах площі 780 кв.м., що надана ТОВ ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД для експлуатації АЗС на 300 заправок на добу по договору на право тимчасового користування землею від 19.09.1995р., розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 54?

-Якщо площа земельної ділянки за адресою: м. Одеса, вул.. Балківська, 54 що фактично займає ТОВ ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД перевищує розмір земельної ділянки в межах площі 780 кв.м., що надана ТОВ ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД для експлуатації АЗС на 300 заправок на добу по договору на право тимчасового користування землею від 19.09.1995р. - зазначити розмір та межі земельної ділянки, яку використовує ФІРМА ВОЛОДИМИР ЛТД для господарської діяльності поза межами вищевказаної земельної ділянки площею 780 кв.м.?

Проведення експертизи доручити експертам Одеського науково-дослідному інституту судових експертиз (65026, м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за надання неправдивого висновку або відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов'язків за ст. ст . 384, 385 КК України .

У розпорядження експерта направити матеріали справи № 522/12590/18.

Витрати пов'язані з проведенням експертизи покласти на ОСОБА_1.

Роз'яснити сторонам положення ст. 107 КАС України , що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Зупинити провадження по справі на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на ухвалу суду подається до П?ятого апеляційного адміністративного суду через Приморський районний суд міста Одеси протягом п'ятнадцяти днів з дня складення ухвали.

Суддя Л. М. Чернявська

"09" листопада 2018 р.

Дата ухвалення рішення09.11.2018
Оприлюднено11.11.2018
Номер документу77735056
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —522/12590/18

Постанова від 31.01.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 13.01.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 13.01.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Рішення від 28.11.2019

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

Рішення від 28.11.2019

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

Ухвала від 06.06.2019

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

Ухвала від 09.11.2018

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

Ухвала від 09.11.2018

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

Ухвала від 18.07.2018

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні