Ухвала
від 08.11.2018 по справі 766/8559/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/8559/18

н/п 1-кс/766/15498/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

08.11.2018 року м. Херсон

Слідчий суддяХерсонського міськогосуду Херсонськоїобласті ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, розкрити банківську таємницю та надати можливість вилучення (здійснення виїмки) старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі ОСОБА_3 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ОСОБА_5 або іншим слідчим (оперативним) співробітникам ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 за письмовим дорученням (постановою) старшого слідчої групи, документів, які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні Печерської Філії ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Київ (МФО НОМЕР_1 ): роздруківки руху грошових коштів як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за період з дати відкриття до дати вручення ухвали (чи закриття) по рахункам клієнтів:

- ПП « ОСОБА_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) рахунок № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 ;

- ПП « ОСОБА_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) рахунок № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 ;

- ПП « ОСОБА_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) рахунок № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 ;

- ПП « ОСОБА_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) рахунок № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 ;

- ПП « ОСОБА_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) рахунок № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 , № НОМЕР_22 ;

- ПП « ОСОБА_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ) рахунок № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 .

Клопотання вмотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018230000000047 від 04.05.2018 за фактом створення фіктивних підприємств, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

На підставі узагальнених матеріалів ІНФОРМАЦІЯ_2 , невстановлені особи протягом 2016-2017 р.р. у м.Києві створили ряд суб`єктів господарської діяльності: ПП « ОСОБА_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ПП « ОСОБА_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ПП « ОСОБА_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ПП « ОСОБА_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ПП « ОСОБА_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_30 ), ПП « ОСОБА_21 »(ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), ПП « ОСОБА_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_32 ), ПП « ОСОБА_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код НОМЕР_34 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код НОМЕР_35 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_36 ), ПП " ОСОБА_24 " (код НОМЕР_37 ), з метою прикриття незаконної діяльності шляхом проведення безтоварних операцій, переведення грошових коштів у готівку.

Так, згідно викладеної в Узагальненому матеріалі інформації, встановлено, що за період з 01.06.2016 по 13.11.2017, з рахунків ПП " ОСОБА_25 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", ПП " ОСОБА_26 ", ПП " ОСОБА_24 ", ПП " ОСОБА_27 " ОСОБА_28 та ОСОБА_29 було знято кошти готівкою понад 50 млн. грн., в якості видачі готівкових коштів.

Крім того, встановлено, що грошові кошти на рахунки вказаних підприємств надходили від інших підприємств, які, використовували рахунки, відкриті в Печерській Філії ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Київ відомості про рух коштів по яким має важливе значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме встановлення СГД реального сектору економіки, для прикриття незаконної діяльності яких використовують вищезазначені фіктивні підприємства.

Так, в Печерській Філії ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Київ відкриті та використовувались рахунки клієнтів:

- ПП « ОСОБА_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) рахунок № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 ;

- ПП « ОСОБА_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) рахунок № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 ;

- ПП « ОСОБА_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) рахунок № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 ;

- ПП « ОСОБА_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) рахунок № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 ;

- ПП « ОСОБА_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) рахунок № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 , № НОМЕР_22 ;

- ПП « ОСОБА_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ) рахунок № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 .

У інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю та їх вилучення (здійснення виїмки) отримати необхідну інформацію, що має доказове значення у справі неможливо.

Беручи до уваги викладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи містять суттєву інформацію для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, то слідчий вважає за необхідне отримати дозвіл на тимчасовий доступ до зазначених банківських документів, які містять охоронювану законом таємницю, із можливістю їх вилучення (здійснення виїмки).

Слідчий в судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не пояснила, про час і місце розгляду справи повідомлялася у встановленому законом порядку. При цьому, подала письмову заяву, в який просила розглянути клопотання за її відсутності.

Представник банківської установи в судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не пояснила, про час і місце розгляду справи повідомлялася у встановленому законом порядку. Згідно положень ч.4 ст. 107 КПК України фіксування розгляду за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно зп.2,3ч.3та ч.4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно приписів ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ч. 5-7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018230000000047 від 04.05.2018 за фактом створення фіктивних підприємств, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

На підставі узагальнених матеріалів ІНФОРМАЦІЯ_2 , невстановлені особи протягом 2016-2017 р.р. у м.Києві створили ряд суб`єктів господарської діяльності: ПП « ОСОБА_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ПП « ОСОБА_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ПП « ОСОБА_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ПП « ОСОБА_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ПП « ОСОБА_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_30 ), ПП « ОСОБА_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), ПП « ОСОБА_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_32 ), ПП « ОСОБА_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код НОМЕР_34 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код НОМЕР_35 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_36 ), ПП " ОСОБА_24 " (код НОМЕР_37 ), з метою прикриття незаконної діяльності шляхом проведення безтоварних операцій, переведення грошових коштів у готівку.

Так, згідно викладеної в Узагальненому матеріалі інформації, встановлено, що за період з 01.06.2016 по 13.11.2017, з рахунків ПП " ОСОБА_25 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", ПП " ОСОБА_26 ", ПП " ОСОБА_24 ", ПП " ОСОБА_27 " ОСОБА_28 та ОСОБА_29 було знято кошти готівкою понад 50 млн. грн., в якості видачі готівкових коштів.

Крім того, встановлено, що грошові кошти на рахунки вказаних підприємств надходили від інших підприємств, які, використовували рахунки, відкриті в Печерській Філії ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Київ відомості про рух коштів по яким має важливе значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме встановлення СГД реального сектору економіки, для прикриття незаконної діяльності яких використовують вищезазначені фіктивні підприємства.

Так, в Печерській Філії ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Київ відкриті та використовувались рахунки клієнтів:

- ПП « ОСОБА_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) рахунок № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 ;

- ПП « ОСОБА_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) рахунок № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 ;

- ПП « ОСОБА_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) рахунок № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 ;

- ПП « ОСОБА_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) рахунок № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 ;

- ПП « ОСОБА_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) рахунок № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 , № НОМЕР_22 ;

- ПП « ОСОБА_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ) рахунок № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 .

У інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю та їх вилучення (здійснення виїмки) отримати необхідну інформацію, що має доказове значення у справі неможливо.

Беручи до уваги викладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи містять суттєву інформацію для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, то слідчий суддя вважає необхідним надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, із можливістю їх вилучення (здійснення виїмки).

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі ОСОБА_3 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ОСОБА_5 або іншим слідчим (оперативним) співробітникам ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 за письмовим дорученням (постановою) старшого слідчої групи, на розкриття банківської таємниці шляхом тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні Печерської Філії ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Київ (МФО НОМЕР_1 ), із можливістю їх вилучення (здійснення виїмки) як на паперових, так і електронних носіях, а саме роздруківки руху грошових коштів з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за період з дати відкриття до дати вручення ухвали (чи закриття) по рахункам клієнтів:

- ПП « ОСОБА_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) рахунок № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 ;

- ПП « ОСОБА_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) рахунок № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 ;

- ПП « ОСОБА_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) рахунок № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 ;

- ПП « ОСОБА_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) рахунок № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 ;

- ПП « ОСОБА_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) рахунок № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 , № НОМЕР_22 ;

- ПП « ОСОБА_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ) рахунок № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 .

Встановити строк дії ухвали до 08.12.2018 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.11.2018
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу77742874
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —766/8559/18

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 10.12.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні