Постанова
від 03.08.2006 по справі 10/27"нм"
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/27"НМ"

   

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський,3/65

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "03" серпня 2006 р.                                                     Справа № 10/27"НМ"

Господарський суд Житомирської області у складі:

Головуючого судді  

                         судді Будішевської Л.О.

                      при секретарі Мацієвському І.В.

за участю представників сторін

від позивача Сироветник О.А., дов.б/н від 17.01.06р.;

від відповідача Яремчук О.В., дов.№35 від 11.01.06р.

 

Розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі справу за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства "Зоря" (с.Миролюбівка Попільнянського району)  

до Управління Пенсійного фонду України в Попільнянському районі Житомирської області (смт.Попільня)

про визнання повідомлення б/н від 15.03.2005р. недійсним та його скасування

Позивачем пред'явлено позов про визнання недійсним та скасування повідомлення від 15.03.05р., яким ПСП "Зоря" відповідно до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.00р. №2181-ІІІ визначено зобов'язання по відшкодуванню пільгових пенсій в сумі 3380,73грн.

Представник позивача в засіданні суду позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач подав відзив на позовну заяву, в якому заперечив проти позову. Представник відповідача в засіданні суду подав заяву від 03.08.06р., згідно якої позовні вимоги ПСП "Зоря" визнає в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

Як встановлено в ході судового розгляду справи УПФУ в Попільнянськомурайоні Житомирської області був направлений на адресу позивача розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на 2005 рік (а.с.7).

У зв'язку з несплатою ПСП "Зоря" визначених відповідачем пільгових пенсій, УПФУ в Попільнянському районі 15.03.05р. направив на адресу позивача повідомлення про визначення зобов'язання по відшкодуванню пільгових пенсій в сумі 3380,73грн.

При винесенні вказаного повідомлення та визначенні зобов'язання по відшкодуванню пільгових пенсій відповідач керувався підпунктом "б" пп.4.2.2 п.4.2 ст.4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.00р. №2181-ІІІ, відповідно до якого контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму податкового зобов'язання платника податків у разі якщо дані документальних перевірок результатів діяльності платника податків свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, заявлених у податкових деклараціях.

Вказане повідомлення винесе в порушення норм чинного законодавства, в зв'язку з чим є протиправним та підлягає скасуванню виходячи з наступного.

З 1 січня 2004 року набрав чинності Закон  України  "Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Таким чином, Пенсійний фонд України з 01.01.04р. при визначенні та узгодженні зобов'язань по сплаті страхових внесків та пільгових пенсій зобов'язаний був керуватися вимогами спеціального законодавства, а саме - Законом  України  "Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

В порушення вимог чинного законодавства відповідач при визначенні зобов'язань по відшкодуванню пільгових пенсій керувався вимогами підпунктом "б" пп.4.2.2 п.4.2 ст.4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.00р. №2181-ІІІ, який регулює порядок визначення суми податкового зобов'язання платника податків.

Враховуючи, що плата по відшкодуванню пільгових пенсій не є податковим зобов'язанням, а з 01.01.04р. набрав чинності спеціальний закон, який визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування - Закон  України  "Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", відповідач позбавлений був права виносити повідомлення на підставі Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Узгодження вимог про сплату недоїмки по пільговим пенсіям здійснюється відповідно до ч.3 ст.106 Закон  України  "Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Суд вважає, що позовні вимоги ПСП "Зоря" обґрунтовані, підтверджені документально матеріалами справи і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати по сплаті судового збору підлягають стягненню з відповідача.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.03р. №1058-IV, керуючись ст.ст.94, 158-163, 167, 254, п.6 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати протиправним та скасувати повідомлення Управління Пенсійного фонду України в Попільнянському районі Житомирської області від 15 березня 2005 року про визначення Приватному сільськогосподарському підприємству "Зоря" зобов'язання по відшкодуванню пільгових пенсій в сумі 3380грн. 73коп.

3. Стягнути з Державного бюджету України через Управління Державного казначейства у Житомирській області, 10014, м.Житомир бульвар Новий, 5 на користь Приватного сільськогосподарського підприємства "Зоря", 13500, Житомирська область, Попільнянський район, с.Миролюбівка, ідентифікаційний код 03745019, р/р.26003462707001 в Житомирському РУ ЗАТ КБ "ПриватБанк", МФО 311744 - 3грн. 40коп. судового збору.

Постанова господарського суду Житомирської області набирає законної сили в строки, встановлені ст.254 КАСУ.

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції в порядку та строки, встановлені ст.186 КАСУ.

Суддя                                                                       Будішевська Л.О.  

Дата виготовлення: "08" серпня 2006 року

Віддрукувати: 3пр.

1 - в справу

2 - позивачу;

3 - відповідачу;

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення03.08.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу77747
СудочинствоГосподарське
🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні