Ухвала
від 09.11.2018 по справі 507/1617/18
ЛЮБАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 507/1617/18

Провадження № 2/507/686/2018

Номер рядка звіту 22

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

"09" листопада 2018 р. Суддя Любашівського районного суду Одеської області Гнатюк В.О.,розглянувши заяву ОСОБА_1 до приватного підприємства Наукове-виробниче підприємства Агро-Ритм про визнання недійсним договору оренди землі та застосування наслідків недійсності правочину,

в с т а н о в и в :

07.11.2018 р. позивач звернувся до суду з даною заявою , у якій просив суд визнати недійсним договір оренди від 01 вересня 2014 р. №16 земельної ділянки , кадастровий номер 5123380600:01:005:0242, загальною площею 3,51 га, розташованої на території Бобрицької сільської ради Любашівського району Одеської області. Зобов язати приватне підприємство Наукове-виробниче підприємства Агро-Ритм повернути вказану земельну ділянку ОСОБА_1.

У даній заяві викладені клопотання про звільнення від оплати судового збору та про забезпечення позову.

Вказана позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до статті 185 ЦПК України суддя, встановивши , що заяву подано без додержання вимог , викладених у статтях 175 , 177 цього Кодексу , протягом п яти днів з дня надходження заяви до суду постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

В силу ч. 4 ст. 177 ЦПК України до заяви додаються документи , що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Як видно з вказаної заяви , вона не відповідає вимогам , встановленим законом.

Позивач у даній позовній заяві вказує , що через відсутність доходу від використання його землі перебуває у скрутному матеріальному становищі, що є підставою для звернення до суду з клопотанням про звільнення його від сплати судового збору відповідно до ст.. 136 ЦПК України

За змістом статті 136 ЦПК України суд , враховуючи майновий стан сторони , може звільнити сторону від сплати судових витрат.

Як зазначено у статті 8 Закону України Про судовий збір Відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати

1. Враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

Підпункт "б" пункту 2 частини першої статті 8 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2443-VIII від 22.05.2018

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю:

Підпункт "в" пункту 2 частини першої статті 8 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2443-VIII від 22.05.2018

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім'ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров'ю.

Частина перша статті 8 в редакції Закону № 2147-VIII від 03.10.2017

2. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Неотримання доходів від спірної земельної ділянки не є достатньою підставою для звільнення позивача від сплати судового збору в контексті зазначеної статті Закону України Про судовий збір

У разі ненадання належних доказів незадовільного матеріального стану позивач повинен сплатити судовий збір відповідно до вимог Закону України Про судовий збір за вимогу немайнового характеру , тобто за вимогу визнання договору оренди землі недійсним, у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( 1762 Х 0,4 = 704,80 грн.), а за вимогу майнового характеру , тобто за вимогу зобов язання відповідача повернути земельну ділянку , у розмірі 1 відстоток ціни позову але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб , де ціна позову - вартість земельної ділянки.

Відповідно до статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову , якщо позов підлягає грошовій оцінці. Як видно з поданої позивачем заяви , у ній не зазначена ціна позову.

Крім того, у позовній заяві міститься клопотання про забезпечення позову , у якому позивач вказує , що використання відповідачем його земельної ділянки після подання цього позову може спричинити погіршення її стану , позначитись на родючості грунту через засівання такими сільськогосподарськими культурами , які виснажують землю на декілька років наперед. Дії щодо засівання можуть бути обумовлені реакцією відповідача на судову ініціативу позивача. У подальшому це унеможливить відновлення правового становища позивача як власника родючих грунтів при можливому задоволенні позову та фактичне виконання судового рішення . Викладені обставини є підставою для забезпечення позову. В резолютивній частині позовної заяви позивач просить суд заборонити відповідачеві користуватись вказаною земельною ділянкою на весь період судового розгляду справи.

Відповідно до статті 151 ЦПК України Зміст і форма заяви

1. Заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку та адресу електронної пошти, за наявності;

3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;

4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;

5) ціну позову, про забезпечення якого просить заявник;

6) пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення;

7) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

За змістом цієї статті заява про забезпечення позову , а не клопотання, повинна подаватись окремим процесуальним документом.

На користь такого твердження слугує і те , що рішення суду щодо забезпечення позову підлягає оскарженню окремо від рішення суду щодо предмету позову. Оскарження судового рішення щодо забезпечення позову не зупиняє розгляд справи по суті.

Крім того , заява про забезпечення позову згідно з Законом України Про судовий збір оплачується судовим збором у розмірі 0,2 від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто у розмірі 02 х 1762 = 352 грн. 40 коп.

В матеріалах справи відсутній доказ про сплату судового збору у вказаному розмірі, а належних доказів про незадовільний матеріальний стан позивача в контексті вищевказаних вимог Закону України Про судовий збір не надано.

Відповідно до ч. 2 ст. 185 ЦПК в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

В силу ч. 3 цієї статті якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 185 , 175 ,177 ЦПК України, суддя,-

постановив :

Заяву ОСОБА_1 до приватного підприємства Наукове-виробниче підприємства Агро- Ритм про визнання недійсним договору оренди землі та застосування наслідків недійсності правочин залишити без руху.

Запропонувати позивачу виправити вказані недоліки протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали і роз'яснити йому , що в протилежному випадку заява буде вважатись неподаною та повернута йому .

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Апеляційного суду Одеської області протягом п ятнадцяти днів з дня її проголошення через Любашівський районний суд Одеської області до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Учасник справи , якому повна ухвала не була вручена у день її проголошення , має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду

: суддя В.О.Гнатюк

СудЛюбашівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.11.2018
Оприлюднено13.11.2018
Номер документу77780702
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —507/1617/18

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Гнатюк В. О.

Ухвала від 26.11.2018

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Гнатюк В. О.

Ухвала від 09.11.2018

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Гнатюк В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні