Ухвала
від 31.10.2018 по справі 522/13168/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

31.10.2018

Справа 522/13168/18

Провадження № 1-кс/522/19869/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 жовтня2018року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , представника ТОВ ВКФ «Комплект» захисника - адвоката ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого 2ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , про арешт майна,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий 2ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про арешт майна.

Як вбачається з клопотання слідчого, слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018160000000056 від 31.05.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, за фактом умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових) платежів в особливо великих розмірах, службовими особами ТОВ ВКФ «Комплект» (код ЄДРПОУ 13884689).

Так, в звітні податкові періоди з січня 2017 року по грудень 2017 року службові особи ТОВ ВКФ «Комплект», діючи умисно, шляхом заниження валових доходів та неповного їх відображення в документах податкової звітності, ухилилися від сплати податку на додану вартість в розмірі 2586111, 09 грн. та податку на прибуток в розмірі 2327499, 97 грн., а всього податків в загальній сумі 4 913611, 06 грн., що є коштами в особливо великих розмірах.

Попередня правова кваліфікація злочину є умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових) платежів в особливо великих розмірах, передбачена ч. 3 ст. 212 КК України, який відповідно до ст. 12 КК України відноситься до категорії тяжкого злочину.

ТОВ ВКФ «Комплект» знаходиться на податковому обліку в ДПІ у Приморському районі м. Одеси та має юридичну адресу: м. Одеса, вул. Єврейська, буд. 55, кв. (офіс) 101. Основний вид діяльності: неспеціалізована оптова торгівля. Свідоцтво платника ПДВ видано 28.12.2012. Касовий апарат за підприємством не зареєстрований. Засновниками підприємства є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Керівник ОСОБА_5 . Головний бухгалтер ОСОБА_7 .

Також, за адресою розташування ТОВ ВКФ «Комплект», зареєстровані та знаходяться підконтрольні підприємства ОСОБА_5 , а саме:

- ТОВ «Главтекстиль» (код ЄДРПОУ 41042597),засновником, директором та головним бухгалтером якого являється син ОСОБА_5 ОСОБА_8 (і.п.н. НОМЕР_1 ). Підприємство здійснює неспеціалізовану оптову торгівлю, роздрібну оптову торгівлю текстильними товарами в спеціалізованих магазинах, виробництво інших текстильних виробів та оптову торгівлю текстильними товарами. Валовий дохід за 2017 рік становить 1872700 грн.

- ТОВ «Швейне виробництво «Теодора» (код ЄДРПОУ 41907103), засновниками якого являються ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Підприємство здійснює виробництво робочого одягу, виробів з хутра, іншого верхнього одягу та інше.

Водночас, ОСОБА_5 є СПД-ФОП, основний вид діяльності: надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. А також, ОСОБА_5 , являється засновником БП «Житлокомунсервис» (код ЄДРПОУ 20982407), директором якого є ОСОБА_8 , який одночасно є СПД-ФОП основний вид діяльності: надання в оренду інших машин, устаткування та товарів.

В ході розгляду матеріалів кримінального провадження встановлено, що згідно інформації з бази даних «Промислова власність» офіційним представником торгової марки «Комплект» в Україні являється ТОВ ВКФ «Комплект» (код ЄДРПОУ 13884689).

ТОВ ВКФ «Комплект» займається оптово-роздрібною торгівлею спецодягом (захисні костюми, рукавиці, куртки, комбінезони та інше).

Встановлено, що посадові особи ТОВ ВКФ «Комплект» створили власний, Інтернет магазин https://www.komplekt.ua за допомогою якого здійснюється реалізація своєї продукції як у готівковій так і безготівковій формі.

Водночас, посадові особи ТОВ ВКФ «Комплект» створили мережу власних магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (згідно інформації з бази даних «Промислова власність» офіційним представником торгової марки «Комбез» в Україні являється директор та засновник ТОВ ВКФ «Комплект» гр. ОСОБА_5 ). В даних магазинах здійснюють господарську діяльність підконтрольні особи гр. ОСОБА_5 , а саме ФОП ОСОБА_9 (і.п.н. НОМЕР_2 ) (являється чоловіком ОСОБА_5 ) та ФОП ОСОБА_10 (і.п.н. НОМЕР_3 ), які не являються платниками ПДВ та валові доходи за рік декларують менше 1 млн. грн. З даних магазинів здійснюється реалізація ТМЦ лише за готівку без видачі фіскальних чеків, що підтверджується неодноразовою закупкою ТМЦ.

Товар, який реалізує ТОВ ВКФ «Комплект» частково відшивається у підпільних цехах підприємства, тканина для пошиву завозиться на територію України з Китаю. Дане підприємство здійснює імпорт ТМЦ в основному через м/п «Одеса-аеропорт» та відділ митного оформлення №3 митного поста «Одеса-порт», м/п «Одеса-аеропорт», м/п «Григорівка».

У ході оперативного відпрацювання встановлено, що ціна імпортованого товару та ціна реалізації кінцевому споживачу значно відрізняється від задекларованих об`ємів реалізації підконтрольних підприємств гр. ОСОБА_5 (тобто націнка, яку декларують підконтрольне підприємство даної особи повинна бути значно вищою).

Вищезазначене, підтверджується висновком економічного дослідження №39 від 26.04.2018, складений фахівцем економістом ОСОБА_11 .

У період з 11 г од. 24 хв. до 18 г од. 30 хв. 17.10.2018 та з 11 г од. 30 хв. до 13 г од. 00 хв. 18.10.2018 на підставі ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 від 02.10.2018 (Справа №522/13168/18; провадження №1-кс/522/17514/18) проведено обшук складського приміщення ТОВ ВКФ «Комплект» за адресою: м. Одеса, вул. Проценка, буд. 23а, в ході якого були вилучені копії реєстраційних та бухгалтерських документів та ТМЦ, зазначені в протоколі обшуку від 17.10.2018.

Виявлені та вилучені в ході обшуку копії реєстраційних та бухгалтерських документів та ТМЦ, відповідно ч. 1 до ст. 98 КПК України, містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Також в ході проведення обшуків документи фінансово-господарської діяльності можливо зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, оскільки стосуються діяльності підприємства, задіяного в схемі ухилення від сплати податків та за допомогою вказаних документів можливо встановити безпосередні обставини вчинення злочину дату, місце, час, осіб можливо причетних до його вчинення та інше.

Виявлені, описані та залишені на відповідальне зберігання ТМЦ, які перебувають у складських приміщеннях, документально не підтверджені та в ході здійснення слідчих розшукових дій, не отримано та не знайдено документів щодо здійснення закупівлі вказаного товару, тобто вказані ТМЦ є не облікованим згідно чинного законодавства та може реалізовуватись особами в ході здійснення фінансово-господарської діяльності за готівкові кошти та як наслідок в подальшому не сплата податків до Державного бюджету.

Вилучені речі та документи, 18.10.2018 визнані речовими доказами, про що складено відповідна постанова.

Фактичною підставою арешту майна, яке виявлено і вилучено в ході проведення обшуку складського приміщення за вищевказаною адресою, є сукупність фактичних даних, що вказують на завдання кримінальним правопорушенням матеріальної шкоди Державному бюджету України, що підтверджується матеріалами даного кримінального провадження та самим фактом його реєстрації. Необхідність арешту зумовлюється тим, що незастосування цього заходу зумовить труднощі та неможливість органу досудового розслідування провести відповідні судові-експертизи та необхідний комплекс слідчих (розшукових) дій, направлених на встановлення істини по справі, а у разі не накладення арешту, таке майно може бути приховане, пошкоджене чи знищене службовими особами з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

З метою подальшого забезпечення сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) службовими особами ТОВ ВКФ «Комплект», а також відшкодування такими шкоди, завданої державі, необхідно накласти арешт на вилучені в ході проведення обшуку копії первинних фінансово-господарських документів ТОВ ВКФ «Комплект», та ТМЦ.

Враховуюче викладене, з метою забезпечення збереження вилучених у кримінальній справі речей і документів, які за обставинами кримінального провадження визнані речовими доказами, а також забезпечення можливої конфіскації майна за вироком суду, слідчий просив накласти арешт на майно.

У судовому засіданні представник ТОВ ВКФ «Комплект» адвокат ОСОБА_4 подав до суду документи, які підтверджують походження товару, та просив не накладати арешт в частини арешту речей, які були тимчасово вилучені в ході проведення обшуку, згідно протоколу обшуку від 17.10.2018 рку, в рамках кримінального провадження №32018160000000056 від 31.05.2018, за адресою: м. Одеса, вул. Проценка, 23а, складське приміщення, яке використовуєтьсяТОВ ВКФ «Комплект».

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про накладення арешту на вищезазначене майно та просив його задовольнити частково з наведених підстав.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані матеріали, суд приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Відповідно доп.1ч.1ст.170КПК Україниарештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуцим Кодексомпорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Таким чином, з метою захисту, охорони прав та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні, задля встановлення істини у справі, з метою збереження вказаного майна в якості речових доказів, суд приходить до висновку про необхідність накладення арешту, оскільки існує реальна загроза відчуження, зміни або знищення вказаного майна, а його втрата - може слугувати втратою доказової бази у провадженні.

Відтак, метою накладення арешту є збереження вказаного майна в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

Аналіз наданих матеріалів дозволяє суду у відповідності до вимог ст. 173 КПК України зробити висновок про достатність доказів, що вказують на наявність ознак кримінального правопорушення, передбаченого КПК України, та можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні.

Відповідно дост. 13 Конституції України«держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності». Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, і ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності (ст. 41 Конституції України).

Відповідно до ст. 1 Додаткового протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Враховуючи, що вказані документи, які були тимчасово вилучені в ході проведення обшуку, в рамках кримінального провадження №32018160000000056 від 31.05.2018, за адресою: м. Одеса, вул. Проценка, 23а, складське приміщення, яке використовується ТОВ ВКФ «Комплект», є предметом кримінального правопорушення, та те, що незастосування арешту даного майна може призвести до зникнення, втрати або пошкодження даного майна та настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, суд вважає, що слідчим доведено необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 КПК України, суд приходить до висновку, що , існують всі передбачені Законом підстави для часткового арешту зазначеного майна.

Керуючись ст.ст. 130,131, 170-173, 372,376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого 2ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Накласти арешт на документи, які були тимчасово вилучені в ході проведення обшуку, згідно протоколу обшуку від 17.10.2018 року, в рамках кримінального провадження №32018160000000056 від 31.05.2018, за адресою: м. Одеса, вул. Проценка, 23а, складське приміщення, яке використовується ТОВ ВКФ «Комплект», а саме:

-Копія договору оренди майна від 01.08.2017 №001 з додатками на 9 арк.

-Копія угоди про співпрацю №010917 від 01.09.2017 на 5 арк.

-Копія штатного розпису ТОВ ВКФ «Комплект» на 4 арк.

-Копія реєстраційних (статутних) документів ТОВ ВКФ «Комплект» на 20 арк.

-Копія реєстраційних документів ФОП ОСОБА_6 на складське приміщення, яке використовується ТОВ ВКФ «Комплект» всього на 12 арк.

-Копія свідоцтва та витягу ФОП ОСОБА_9 на 4 арк.

-Копія відомості товару на складі магазину №1 Комбез на 41 арк.

-Копія відомості товару на складі магазину №3 Комбез Селянка на 28 арк.

-Копія відомості товару на складі магазину № НОМЕР_4 ОСОБА_12 на 20 арк.

-Копія відомості товару на складі магазину №4 Комбез Староконний на 24 арк.

В задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення31.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77780967
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —522/13168/18

Ухвала від 05.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні